Zo denk ik er ook over: de kennis van de "kenners" is relatief. De wetenschappers hebben al zo dikwijls vroegere standpunten moeten herroepen, hoewel ze die eerder met stellige zekerheid verkondigd hadden.
Niet alle kennis is onzeker. Het is nog maar relatief recent dat de wetenschappers zich sterk verdiepen in het effect van voeding op onze gezondheid en het is lastig om dit in kaart te brengen aangezien dit behoorlijk ingewikkelde materie is (inname, absorbtie, chemische reacties, adaptatie-mechanisme enz.). Wanneer het de voeding betreft dan kan je sommige 'zekerheden' nog met een korreltje zout nemen maar niet alles. Er is geen twijfel over mogelijk dat een chronisch te hoge hoeveelheid cholestrol in je bloed schadelijk is, er is geen twijfel over dat een hoog vetpercentage (gemiddeld corresponderend met een BMI van meer dan 30) schadelijk is. Dat de ijzer-opname uit spinazie inefficiënt is en dat deze ijzer-opname minder efficiënt is wanneer je ongeveer tegelijk koffie, thee of wijn drinkt, dat is zeker (tip voor met name de vrouwen en vegetariërs: vitamine C bevordert juist deze ijzer-opname).
Het probleem van de wetenschappers is dat er in een voedingsproduct enorm veel voedingsstoffen zitten die in verschillende mate worden opgenomen uit het spijsverteringsstelsel (vooral maag en dunne darm) die via tal van reacties invloed uitoefenen op elkaar. Neem daarbij nog eens een verschil in fysiologie tussen mensen en bedenk dat deze tak van wetenschap zich nog in een empirisch stadium bevindt en je begrijpt dat enkel de meer deskundigen kunnen bepalen wat echt zekere 'voorlopig' zekere kennis is.
Mijn Pa heeft jaren zoutloos gegeten tot een dokter vertelde dat dat al lang achterhaald was.
Misschien weet BBB wel wat ervan aan is.
Je hebt een beetje zout nodig, dus zoutloos eten is onverstandig. Echter, er wordt dermate veel zout toegevoegd aan voedsel (pizza's, brood, erwtjes...) dat vrijwel iedereen voldoende zout binnen krijgt zonder het toe te voegen aan eten. De meeste mensen eten te veel zout door de combinatie van het toegevoegde zout en het extra zout wat ze op hun voedsel doen.
Ik zou niet elke dag een grote hoeveelheid zou toevoegen maar als je bijvoorbeeld 2 keer in de week aardappelen en groenten eet zonder een saus er bij en je wil dat wat op smaak brengen met zout, dan zou ik het niet laten.