Auteur Topic: Paarden en bos, wandelwegen, etc  (gelezen 1696 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline LDR67

  • Starter
  • *
  • Berichten: 1
Paarden en bos, wandelwegen, etc
« Gepost op: maandag 04 mei 2009 - 21:42:36 »
Ik vraag me af of er publicaties bestaan op het net - en zo ja waar die te vinden - omtrend wetgeving voor ruiters. De discussie is of je nu al of niet een bospad te paard mag betreden; er van uitgaande dat er geen verbodstekens staan. Wordt er onderscheid gemaakt tussen ruiters aan koetsen?

Dank U.

Luc

Offline jozef

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 12.597
  • Geslacht: Man
  • Viva Bavaria !
Re: Paarden en bos, wandelwegen, etc
« Reactie #1 Gepost op: dinsdag 05 mei 2009 - 17:22:03 »
Vooreerst hartelijk welkom op dit forum, Luc.  ;)

De toegang tot de bossen is thans een regionale materie. Onderstaande decreten gelden voor het Vlaams gewest. Mocht je ook de regeling willen kennen voor het Brussels en/of het Waals gewest, laat het me dan weten.

In het Vlaams gewest hebben voetgangers altijd toegang tot alle bossen die voor het publiek toegankelijk zijn, tenzij het bos voor een bepaalde of voor onbepaalde duur ontoegankelijk gesteld werd.

Andere weggebruikers hebben slechts toegang tot een bos indien een besluit van de Vlaamse Regering dit toestaat. Een desbetreffend uittreksel uit dit besluit bevindt zich dan aan de toegangen tot het bos.

Ter herinnering: ook wanneer een ruiter naast zijn paard stapt, blijft hij een bestuurder, en is hij geen voetganger.

Citaat
Decreet van de Vlaamse Raad van 13 juni 1990, gewijzigd door het decreet van de Vlaamse Raad van 18 mei 1999

Art. 10.

§ 1.
De sociale en educatieve functie van het bos bestaat onder meer in de toegankelijkheid van het bos voor het publiek met het oog op de recreatie of vorming.

§ 2. Behoudens in de gevallen vermeld in het volgende lid, zijn alle bossen voor het publiek, aangeduid in § 3 van dit artikel, steeds toegankelijk. Zij zijn evenwel enkel toegankelijk op de boswegen. De Vlaamse Regering kan echter, voor zover dit het voortbestaan van het bos niet bedreigt en de vervulling van de andere bosfuncties niet verhindert, bij besluit toestaan dat voor bepaalde activiteiten de boswegen worden verlaten. De Vlaamse Regering kan de uitoefening van deze activiteiten afhankelijk stellen van het verkrijgen van een machtiging van het Bosbeheer.

Bossen kunnen voor bepaalde of onbepaalde duur, geheel of gedeeltelijk ontoegankelijk worden. Het ontoegankelijk stellen van openbare bossen is slechts toegestaan na een machtiging van het Bosbeheer.

De eventuele ontoegankelijkheid van een bos of een gedeelte van een bos dient langs de boswegen te worden aangeduid op een duidelijk zichtbare wijze. De Vlaamse Regering legt de vorm en de wijze vast waarop die aanduiding moet gebeuren. De eventuele ontoegankelijkheid van een bos of een gedeelte van een bos kan niet wettig in een andere vorm of op een andere wijze worden aangeduid.

§ 3. De voetgangers hebben steeds toegang tot alle bossen die voor het publiek toegankelijk zijn overeenkomstig § 2 van dit artikel.

De Vlaamse Regering kan bij besluit, zonder afbreuk te doen aan de bepaling van artikel 14, op de boswegen andere categorieën van weggebruikers toelaten voor zover die het voortbestaan van het bos niet bedreigen en de vervulling van de andere bosfuncties niet verhinderen.

De Vlaamse Regering regelt bij besluit de toegang tot de boswegen van alle in beide voorgaande leden bedoelde categorieën van weggebruikers. De toegang tot de boswegen kan slechts wettig worden aangeduid in de vorm en op de wijze zoals bepaald door de Vlaamse Regering. ".

Art. 11. Het openstellen van het bos mag niet leiden tot enige vermindering van de oppervlakte die effectief met bosbegroeiing bezet is, tenzij de grond wordt gebruikt voor de infrastructuren, andere dan gebouwen, die absoluut vereist zijn om de bezoekers op te vangen.

[...]

Art. 14. In de bossen en op de boswegen is geen enkele vorm van gemotoriseerd verkeer toegelaten, behalve om technische redenen zoals onderhoud en exploitatie, of wanneer dit verkeer noodzakelijk is voor het beheer en de bewaking, voor de veiligheid van de bezoekers en in door de bosbeheerder vast te stellen bijzondere omstandigheden, op straffe van geldboete van zesentwintig tot driehonderd euro1.


_____
1 Deze boetebedragen moeten vermenigvuldigd worden met 5,5 voor de toepassing van de opdeciemen.
"Ich misstraue Menschen, die Hunde nicht mögen. Aber ich traue jedem Hund, der Menschen nicht mag."