Waarom zou juist Daerden het probleem van de naderende (plotse

) vergrijzing tegen 2015 moeten oplossen, en de pensioenkassen bij mirakel meer opvullen ofzo ?
Geen enkele regering ervoor heeft in die zin iets gedaan (behalve Zilverfonds in 2001 oprichten), daarbij vergrijzing is van alle tijden, en alle vorige regeringen wisten het dat de babyboom van de jaren na WOII tegen die tijd allemaal op pensioen gaan..
ikke heel wat rapper 
Zouden die banen dan allemaal weer opgevuld kunnen worden ? minder werklozen dan...

http://www.begroting.be/portal/page/portal/INTERNET_pagegroup/INTERNET_zilverfonds

In 2021, zal de portefeuille die het Zilverfonds eind 2008 opgebouwd heeft 21.874,3 miljoen euro waard zijn.
Blabla, ik zie alleen dat sinds 2004 er niets meer bijgekomen is, behalve interesten, en sinds 2005 wordt het elk jaar wat "geplunderd", daarvoor dient het Zilverfonds ook (schuldafbouw), de - aangepaste- wetten van het Zilverfonds staan in de link.
Een verouderende bevolking
De generatie die geboren is na de Tweede Wereldoorlog, de zogenaamde babyboomgeneratie, bereikt stilaan de pensioengerechtigde leeftijd. De leeftijdssamenstelling van de bevolking zal hierdoor dan ook sterk worden aangetast.Tegen 2010 zal 20 tot 30 procent van de Belgische bevolking 60 jaar zijn of ouder. In de periode 2010-2030 zouden er ongeveer achthonderdduizend personen op pensioen gaan.
Stijgende uitgaven voor sociale zekerheid
De vergrijzing van de bevolking zal aanleiding geven tot een sterkere stijging van de uitgaven voor pensioenen en voor gezondheidszorg, ook als gevolg van de ontwikkelingen in de technologie. Daarentegen zou het gewicht van andere sociale uitgaven (kinderbijslag en werkloosheid) in termen van het BBP moeten afnemen. In het algemeen zou het gewicht van de uitgaven voor sociale zekerheid over de periode 2006-2030 toenemen met ongeveer 4,4% van het BBP en met 6,2% BBP over de periode 2006-2050.
Hoe gaat men dit in de toekomst financieren?
Op lange termijn zal deze demografische evolutie wegen op de uitgaven van de sociale zekerheid zodat deze onbetaalbaar dreigen te worden.
Schuldafbouw schept ruimte voor de toekomst
België worstelt nog altijd met een hoge staatsschuld, hoewel de laatste jaren een bemoedigende vooruitgang in de schuldafbouw is geboekt. De overheid betaalt nog steeds een aanzienlijk bedrag aan rentelasten op deze schuld. Door de schuldgraad versneld af te bouwen, kunnen ook deze rentelasten versneld worden gereduceerd, zodat er ruimte vrijkomt voor onder meer de financiering van de stijgende uitgaven voor pensioenen en ziekteverzekering.
Naast het begrotingsbeleid kunnen ook andere beleidsdomeinen bijdragen tot het opvangen van de kost van de vergrijzing. Zo kunnen een verhoging van de activiteitsgraad en het stimuleren van de economische groei zorgen voor een ruimere financieringsbasis.
De oprichting van het Zilverfonds
Reeds in 2001 wou de regering een duidelijke band creëren tussen de begrotingsinspanningen en de financiering van de toekomstige pensioenlasten, het beleid inzake veroudering beter onderbouwen en tegelijk op lange termijn een voldoende collectief welvaartsniveau garanderen. Zo werd de wet van 5 september 2001 tot waarborging van een voortdurende vermindering van de overheidsschuld en tot oprichting van een Zilverfonds, aangenomen. Het Zilverfonds was geboren.
Deze wet bevat twee onderdelen. Het eerste omvat bepalingen in verband met de financiering en de werking van het Zilverfonds, het tweede een aantal bepalingen inzake de voorbereiding van het regeringsbeleid inzake vergrijzing.
...
De aanpassing van de wet op het Zilverfonds
In de loop van de eerste jaren van zijn bestaan, werd het Zilverfonds hoofdzakelijk gespijsd met niet-fiscale ontvangsten. Om het verband te versterken tussen het begrotingsbeleid en de financiering van het Zilverfonds, besloot de regering de wet op de financiering van het Zilverfonds aan te passen. Dit resulteerde in de wet tot wijziging van de wet van 5 september 2001 tot waarborging van een voortdurende vermindering van de overheidsschuld en tot oprichting van een Zilverfonds.
In de gewijzigde wet werden nieuwe financieringsregels opgesteld. De uitdaging op korte termijn bestaat erin het evenwicht permanent structureel te maken. De structurele overschotten die vanaf 2007 zullen ontstaan, moeten leiden tot een snelle afbouw van de schuld en op die manier ruimte creëren om de budgettaire gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Vanaf 2007 zou 0,3 % BBP kunnen worden overgemaakt aan het Zilverfonds. Dit bedrag zal van 2008 tot 2012 jaarlijks worden verhoogd met 0,2% BBP. Er werd eveneens bepaald dat de financiering afkomstig van schuldverminderende operaties die geen invloed hebben op het vorderingensaldo, beperkt blijft tot 250 miljoen euro per jaar tot in 2010 en 500 miljoen euro per jaar voor de daaropvolgende jaren.
Wet van 20 december 2005 tot wijziging van de wet van 5 september 2001 tot waarborging van een voortdurende vermindering van de overheidsschuld en tot oprichting van een Zilverfonds
Is dat dan genoeg tegen de "vergrijzing", waarom is het Zilverfonds dan niet altijd netjes aangevuld, wie is daar verantwoordelijk voor sinds 2004 ? Daerden opeens ?
Volgens mij staat altijd de ganse regering achter die -wettelijke- beslissingen, in 2004 was dat Verhofstadt II en minister van pensioenen was Bruno Tobback (sp.a) (vanaf 18 juli 2004), over regering Verhofstadt III en Leterme I is het de moeite niet te beginnen, te kort, minister van pensioenen was meestal een socialist, SP of PS.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Regering-Verhofstadt_IIHet Zilverfonds is opgericht in de regering Verhofstadt I:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Regering-Verhofstadt_I#Maatregelen http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Belgische_ministers_van_Pensioenen
1999-2004 : Frank Vandenbroucke (SP) - (sp.a) >> begin Zilverfonds
2004-2007 : Bruno Tobback (sp.a)
2007-2008 : Christian Dupont (PS)
2008-2009 : Marie Arena (PS)
2009-heden : Michel Daerden (PS)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Michel_Daerden
Na federale en regionale verkiezingen in 1999 stapte Daerden definitief over naar het regionale niveau. Hij werd eerst minister van Beroepsopleiding en Huisvesting in de Waalse regering, vanaf 2000 werd hij viceminister-president van de Waalse regering met als bevoegdheden Begroting, Financiën, Huisvesting, Infrastructuur en Openbare Werken, vanaf 2003 tegelijk ook minister van Begroting in de Franse Gemeenschapsregering. Na de regionale verkiezingen van 2004 werd hij viceminister-president in zowel de Franse Gemeenschapsregering met als bevoegdheden Financiën, Begroting, Publieke Betrekkingen en Sport als in de Waalse regering, met als bevoegdheden Begroting, Financiën, Openbare Werken, Infrastructuur en Erfgoed.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in Ans haalde de PS met hem als lijsttrekker de absolute meerderheid.
Op 17 juli 2009 legde Daerden de eed af als minister van Pensioenen en Grootstedenbeleid in de regering-Van Rompuy I. Hij nam deze bevoegdheden over van partijgenote Marie Arena, die bij de herschikking uit de regering verdween.
Federaal minister van Pensioenen sinds juli 2009, opvolger van Marie Arena, die was ook maar ca. 1 jaar minister.
Die weten het nog niet helemaal, maar toch wat goede raad...
Het Zilverfonds is leeg!
donderdag 21 februari 2008, door Ben Willems
Het Zilverfonds loopt in 2007 en 2008 in totaal 2,4 miljard euro mis. Het fonds werd niet gespijsd in 2007 en ook in 2008 zal er geen geld naar het fonds vloeien, zo schrijft La Libre Belgique woensdag.
Het Zilverfonds werd in 2001 opgericht en is bedoeld om geld opzij te zetten om de toekomstige vergrijzingskosten op te vangen. Aanvankelijk werd het fonds gevoed door niet-fiscale of eenmalige inkomsten (bv. de verkoop van gebouwen).
Nadien werd afgesproken de financiering aan te passen en de jaarlijkse begrotingsoverschotten aan te wenden. In het jaarrapport 2006 van het Zilverfonds was voorzien dat er in 2007 een overschot van 0,3 procent van het bbp (omgerekend 900 miljoen euro) zou worden doorgestort.
Maar in plaats van een overschot van 0,3 pct was er vorig jaar sprake van een tekort van 0,3 pct. Voor 2008 is de situatie vergelijkbaar.
Wij zullen de vergrijzing wel betalen zeiden de politici in 2001 en wat blijkt 7 jaar later? De kas is leeg, meer nog er zijn schulden!
Wie op wat steun zit te wachten tegen dat hij op pensioen zal gaan, kan die illusie nu al opbergen. Zelf nu zuinig leven en sparen dat is de boodschap! Cadeautjes hoef je van de overheid niet echt verwachten.
Ben Willems
Columns
http://www.medium4you.be/article.php3?id_article=3676