Ik volg al enkele jaren geregeld rijvaardigheidscursussen, kwestie van ook effectief een betere chauffeur te willen worden.
Vandaag pas de BMW Advanced I cursus gedaan vandaag. Omdat het moet om de M-cursus te mogen doen, en omdat mevrouw woot nog nooit zo een cursus had gedaan en onzeker was om het alleen te doen. Recentelijk heb ik de RACB/Peugeot cursus Hoge Prestaties gedaan, wat in groepsvorm 3 dagen een semi-circuittraining is. Remmen zonder ABS, rijden op de limiet, stuurtechnieken voor alle soorten bochten, onder- en overstuur uitlokken en het oplossen of powersliden. Alles behalve eigenlijk het ontwijken van plotse objecten.
Pro
- Goede catering. Koffiekoeken, koffie, thee en fruitsap 's ochtends, traiteur-broodjes 's middags en een vieruurtje versnaperingen.
- Duidelijk verstaanbare lesgever die op tijd en stond kritiek geeft op een humoristische toon.
- Verzorgd en modern terrein, verzorgde nieuwe 118d's met sportzetels en deftige gepaste banden
- Een onderhoudend theorie-stuk waar ik zeker niets op aan te merken heb. Zithouding, Kijktechniek, Stuurtechniek
- Een stevig deel sensibilisering en rijveiligheid onder de vorm van het ontwijken van de klassieke hindernis, zonder de Freude am Fahren te verliezen en dus ook lekker een driftcirkel of twee aan te leggen om iedereen te leren powersliden, of oefeningen doen waarbij de rit terug al powerslidend moet gebeuren
Con
- Mijn RACB/Peugeot-kennis werd versleten als 15-jaar oude kennis, duwtechniek is het devies
- De laatste rijtraining is nog geen jaar geleden, maar het is verbazend hoe weinig ik nog echt goede kijktechnieken onderhield als de wagen grip verloor. Het is confronterend om bij de eerste hindernis al los door de kegelmuur te gaan
- Grote focus op het ontwijken van kegels, lichte focus op bochtentechnieken maar dat was light in vergelijking met de RACB/Peugeot Hoge Prestaties cursus. Wat logisch is, als je Advanced I opvat als een basiscursus + powersliden. Maar is dan de stuurtechniek ook zo correct, als je weet dat BMW hier niet erg diep op in ging, terwijl ik bij RACB/Peugeot een virtuele drie dagen niets anders deed?
Ik reed dus naar huis met gemengde gevoelens. Zeker geen verloren dag, maar de rijvaardigheidsscholen komen niet overeen met hun stuurtechnieken, zijn ook niet open naar wat het walhalla van hun eigen stuurtechniek ook eigenlijk is en misbegrijpen de stuurtechnieken van de concurrentie. En op hoeveel manieren kan je nu verdomme een stuur van een auto hanteren!
RACB/Peugeot zegt
- Trektechniek is achterhaald...
- Maar onze techniek is een combinatie van duwen bij alle bochten waar je je handen niet moet verzetten, en een trektechniek als accuraatheid met bijbehorende duwtechniek voor kracht, zodat je in elke bocht uit komt op kwart-na-9 hoewel je ingestuurd in de bocht bent, en zo ideaal geplaatst bent om kleine correcties aan te brengen
- En met de techniek weet je dat je vanuit rechtdoor door eenmaal onderhands en eenmaal bovenhands overnemen je full-lock kan draaien, en vervolgens door driemaal onderhands overnemen full-lock de andere richting kan draaien, om vervolgens met eenmaal onderhands en eenmaal bovenhands terug rechtdoor rijdt. Handig om te weten wanneer je aan het driften en powersliden gaat.
BMW/Federale Politie (de lesgevers zijn ook lesgever bij de FedPol) zegt
- Trektechniek is te abrupt, duwtechniek accuraat
- De "methode Peugeot" is 15 jaar oud, auto's hebben nu servostuur en dan moet je geen extra kracht meer op het stuur zetten
Mijn mening?
- Met de duwtechniek sta ik in de bocht plots met een handje te sturen omdat het andere handje moet overnemen
- Als auto's nu allemaal een servostuur hebben, waarom moet ik dan kracht halen uit de krachtigere duwtechniek?
- En hoe weet ik hoe mijn wielen staan?
Bon, conclusie is dat ik eens in Duitsland en Frankrijk moet gaan proeven wat het juiste is, want tussen Peugeot/RACB en de FedPol moet ik zeggen dat Peugeot/RACB meer ervaring heeft met dingen zoals rallyrijden, driften etc...
Ik ga mijn RACB/Peugeot-techniek dus nog niet zomaar opgeven, al was het maar omdat ik op elke rotonde en in elke bocht met een gedraaid stuur zit maar mijn handen toch kwart-over-9 horizontaal, en op dat moment dus de meeste controle heb. En tegelijk weet hoe ver mijn wielen gedraaid zijn, hoever ik nog kan draaien, en hoe snel ik terug rechtdoor kan draaien.
Edoch, ideaal zou ik elke 3 tot 6 maanden een Advanced II-cursus moeten volgen om de kennis up to date te houden, om verrassingen zoals vandaag waarbij ik de theorie nog ken maar de praktijk vergeten ben te vermijden. Enkel jammer dat BMW overweegt die opfrissingscursus af te schaffen bij gebrek aan interesse!