De vraag is hoe sterk stijgt het risico in verhouding met de toegenomen snelheid, en ben je bereid dit risico te nemen.
De stopafstand bestaat uit de weg die je aflegt tijdens de reactietijd en de eigenlijke remafstand. Eerstgenoemde is recht evenredig met de snelheid, laatstgenoemde is recht evenredig met het kwadraat van de snelheid.
Ook de kinetische energie op het ogenblik van de impact is recht evenredig met het kwadraat van de snelheid.
Ziehier enkele voorbeelden, berekend met het programma
Anhalteweg.exe, dat je met deze link kunt downloaden. Als je op droog wegdek met een reactietijd van 1 seconde een obstakel nog niet niet aanrijdt met een aanvankelijke snelheid van 50 km/h, dan zul je dat obstakel aanrijden met een snelheid van
40,50 km/h als je oorspronkelijke snelheid 60 km/h bedraagt.
58,99 km/h als je oorspronkelijke snelheid 70 km/h bedraagt.
74,30 km/h als je oorspronkelijke snelheid 80 km/h bedraagt.
88,09 km/h als je oorspronkelijke snelheid 90 km/h bedraagt.
je aanvankelijke snelheid als die 97 km/h of meer bedraagt (de reactietijd is dan nog niet voorbij op het ogenblik dat de aanrijding al plaatsheeft).
Aan het eerste voorbeeld zie je dat de wijd verbreide opvatting dat een snelheid van 50 km/h of 60 km/h niet veel verschil maakt, niet met de werkelijkheid strookt.
Hoe hoger de snelheid, hoe geringer ook de eventuele uitwijkmogelijkheden, en hoe groter het risico dat je bij een poging om toch uit te wijken de controle over de wagen verliest en deze tegen een ander obstakel terechtkomt.
Het geeft mij de indruk dat we met wagens als de Bugatti Veyron in de buurt van grenzen komen. Niet alleen is de benzinetank leeg en is een peperduur nieuw bandenstel versleten nadat je er een uur tegen 400 km/h mee gereden hebt, maar de stopafstand is ook enorm lang tegen die snelheid.
Bestuurders van treinen die tegen zeer hoge snelheid rijden, hoeven niet uit te kijken naar de signalen langsheen het spoor. Die signalen en hun stand worden hen reeds vooraf medegedeeld op een scherm op het instrumentenpaneel.