Verder een rijschool heeft helemaal niet het doel om veilige chauffeurs af te leveren, hun primaire doel is winst maken...
...
Er zijn zeker rijscholen die het goed menen en een hele rist instructeurs die het goed menen. Hun inspanningen hebben geen effect wanneer er rijscholen zijn die het voor de "commercie" doen...
...
Nu proberen ze zich natuurlijk een mooi imago aan te meten om dan via lobbying ervoor te zorgen dat ze alle opleidingen mogen doen en vrije begeleiding onmogelijk wordt. Dit dient echter weer maar één doel, meer winst maken.
Uit bovenstaand betoog zou men kunnen denken dat het concept "winst maken" iets vies is en uit de wereld moet worden verbannen 
(nog een gevolg van mao-assimiliatie ?
)

Love it!
Ik ben het eens met Eliomys.
Het probleem van rijscholen is dat ze vaak leerlingen binnenkrijgen die al hebben 'leren' rijden (lees: fout hebben leren rijden) en ze dan met weinig uren eerst de foute gewoonten afleren om dan eindelijk goede gewoonten aan te leren. Ondertussen moeten ze in die tijd ook nog eens de leerlingen voorbereiden op het examen. Dat is geen doen.
Laat duidelijk zijn dat ik geen fan ben van de rijscholen; ze zouden best professioneler kunnen werken.
Dat neemt niet weg dat iemand die er voor is opgeleid normaal gesproken beter een ander kan leren rijden dan iemand die het rijbewijs cadeau heeft gekregen of heeft leren rijden van iemand die het rijbewijs cadeau heeft gekregen.
Ik ga niet voorbij aan de realiteit dat je vooral ook een flinke dosis verkeerservaring nodig hebt om soepel te leren rijden maar doordat veel Belgen geen rijlessen volgen zie je op bepaalde fronten ongewenst verkeersgedrag ontstaan. Om maar eens een simpel voorbeeld te noemen; het feit dat minstens 70% van de Belgische chauffeurs niet correct zijn richtingaanwijzers kan gebruiken. Ik had het laatst nog dat een automobilist rechtsaf sloeg terwijl ik overstak, ik kon het onmogelijk weten dat hij zou afslaan omdat hij aangaf rechtdoor te gaan. Ik heb er bij de rotondes al een tijd op gelet en ik ben er zeer zeker van dat het meerendeel van de automobilisten consequent weigert zijn verkeerslichten aan te steken wanneer er 'alleen' maar voetgangers of fietsers zijn.
Ik poneer de stelling dat dit niet het geval zou zijn als iedereen minstens 30 uur les zou hebben gevolgd en dan pas rijervaring zou opdoen.
Leg mij eens uit waarom ze in alle andere landen wel rijlessen verplicht stellen (
met uitzondering van Ierland)? Zijn zij nu zo slim of zijn wij nu zo dom? (jawel, naar Louis van Gaal)
Waar ik nog meer van schrok is het feit dat ze dat zonder dubbele pedalen doen. Ik ken mensen (Nederlanders) die inmiddels zo'n 70 jaar oud zijn en ik heb van hen nog verhalen gehoord dat ze vroeger nog elkaar mochten leren rijden en dat ze dan een auto met dubbele pedalen moesten huren. Ik dacht toen van 'shit, mochten ze vroeger zo leren rijden' en zij legden uit dat dat toen nog kon omdat het verkeer toen nog vrij rustig was. Dan kom je vervolgens in België en kom je er achter dat hier zelfs die dubbele pedalen nog niet zijn ingevoerd

Ik ben het wel met JC eens dat een probleem van de rijscholen is dat ze je alleen maar voorbereiden op het examen. Tja, wat kan je anders als je maar 18 uur krijgt alvorens iemand wordt losgelaten in het verkeer?
Ook ben ik het met JC eens dat de rijscholen wel erg commerciëel zijn. Dat verandert echter niets aan mijn standpunt dat een opgeleid iemand doorgaans beter les kan geven dan een niet-opgeleid iemand.
JC, als ik na mijn afstuderen biologieles zou geven zonder die lerarenspecialisatie te hebben gevolgd (ik kan nu even niet op de naam komen ondanks dat ik mensen ken die het volgen

), zou je dat normaal vinden? Ik heb nochtans voldoende kennis van de biologie om op het niveau van het middelbaar onderwijs les te kunnen geven hoor. Stel dan dat iemand die bijvoorbeeld rechten of economie heeft gestudeerd dat zou gaan doen? Hij heeft toch ooit op het middelbaar nog biologieles gehad?
Waarom zou dat met autorijden anders zijn?
Een voorbeeld om je rijschool theorie even te raken, de persoon heeft +20u rijles gehad, en geslaagd van de eerste keer. Hij heeft de lollige gewoonte om als je afremt, vanaf +- 30km/u terug te schakelen naar 1ste. Dat geeft een ontzettend leuk gevolg als je dan gewoon je koppeling laat knallen. De persoon had voordien nooit met een wagen gereden, en is begonnen met rijschool.
Schrijnend voorbeeld maar slechts één voorbeeld. Wil je vergelijken dan moet je grote aantallen gebruiken, dat zal je zelf ook heel goed weten.
Normaal leer je dat niet op een rijschool hoor. Ik schakel nooit terug naar de 1 tenzij ik weet dat ik ga stilstaan (bij het naderen van een kruispunt bijvoorbeeld). Ik schakel omhoog bij de bovengrens v/h toerental en ik schakel omlaag bij de ondergrens v/h toerental, ik laat de auto uitbollen in de 2 bij het nemen van bochten en het bijna stilvallen en ik druk pas rond de 10 km/uur mijn koppelingspedaal in. Zo heb ik het geleerd van de rijschool.