http://www.wegcode.be/actueel/2094-wijziging-wegverkeerswet-lagere-alcohollimiet-voor-professionele-bestuurders-en-zwaardere-bestraffing-voor-recidivistenAlleen heb ik wél enige moeite met de titel die het BIVV schrijft:
Actueel
Wijziging wegverkeerswet: lagere alcohollimiet voor professionele bestuurders en zwaardere bestraffing voor recidivisten
Artikel 34
§ 1. Met geldboete van 25 euro tot 500 euro wordt gestraft hij die op een openbare plaats een voertuig of een rijdier bestuurt, of een bestuurder begeleidt met het oog op de scholing, terwijl de ademanalyse een alcoholconcentratie van ten minste 0,22 milligram en minder dan 0,35 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht meet of de bloedanalyse een alcoholconcentratie van ten minste 0,5 gram en minder dan 0,8 gram per liter bloed aangeeft.
Bij herhaling binnen drie jaar te rekenen van de dag van de uitspraak van een vorig veroordelend vonnis dat in kracht van gewijsde is gegaan worden deze straffen verdubbeld.
§ 2. Met geldboete van 200 euro tot 2 000 euro, wordt gestraft :
1° hij die op een openbare plaats een voertuig of een rijdier bestuurt of een bestuurder begeleidt met het oog op de scholing, terwijl de ademanalyse een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht meet of de bloedanalyse een alcoholconcentratie van ten minste 0,8 gram per liter bloed aangeeft;
2° hij die op een openbare plaats een voertuig of een rijdier bestuurt of een bestuurder begeleidt met het oog op de scholing, gedurende de tijd dat dit hem krachtens artikel 60 verboden is;
3° hij die geweigerd heeft zich te onderwerpen aan de ademtest of aan de ademanalyse, bedoeld in de artikelen 59 en 60, of, zonder wettige reden, geweigerd heeft de bloedproef bedoeld in artikel 63, § 1, 1° en 2° te laten nemen;
4° hij die het rijbewijs of het als zodanig geldend bewijs waarvan hij houder is, in de gevallen bedoeld in artikel 61, niet heeft afgegeven, of het ingehouden voertuig of rijdier heeft bestuurd.
edit: vanaf 1 januari 2015 :
§ 3. De in de eerste paragraaf bedoelde gehalten van alcoholconcentratie per liter uitgeademde alveolaire lucht zijn respectievelijk ten minste 0,09 milligram en minder dan 0,35 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht en, voor wat betreft de alcoholconcentratie per liter bloed, ten minste 0,2 gram en minder dan 0,8 gram per liter bloed, wanneer de bestuurder :
a) een voertuig bestuurt waarvoor een rijbewijs, of een als zodanig geldend bewijs van de categorie C1, C, C1+E, C+E, D1, D, D1+E of D+E vereist is;
b) personen vervoert met een voertuig van een andere rijbewijscategorie waarvoor dezelfde medische voorschriften gelden als voor de bestuurders bedoeld in a).
Waarom ik moeite heb met hun titel ? Wel: bij artikel 34 § 3, a), wordt er -terecht- géén onderscheid gemaakt tussen het feit of het voertuig van die categorie nu professioneel, dan wel particulier bestuurd wordt. Iemand die dus privé een mobilhome bestuurt waarvoor een rijbewijs C1 vereist is, valt bijvoorbeeld ook onder de lagere limiet van 0,09 milligram. Ook al is hij dan géén professioneel bestuurder ....
Ook bij de vervallenverklaring uit het recht een motorvoertuig te besturen, zal
vanaf 1 januari 2015 1 en ander veranderen:
Artikel 38
§ 6. Behoudens in geval van artikel 37/1, eerste lid, moet de rechter het verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig van ten minste 3 maanden uitspreken, en het herstel van het recht tot sturen afhankelijk maken van het slagen voor de vier examens en onderzoeken bedoeld in § 3, eerste lid, wanneer de schuldige, in de periode van 3 jaar te rekenen van de dag van de uitspraak van een vorig veroordelend vonnis dat in kracht van gewijsde is gegaan voor één van de overtredingen bedoeld in de artikelen 29, § 1, eerste lid, 29, § 3, derde lid, 30, §§ 1, 2 en 3, 33, §§ 1 en 2, 34, § 2, 35, 37, 37bis, § 1, 48 en 62bis, opnieuw één van deze overtredingen begaat.
Wanneer de schuldige binnen 3 jaar te rekenen van de dag van de uitspraak van een vorig veroordelend vonnis dat in kracht van gewijsde is gegaan voor één van de in het eerste lid bedoelde overtredingen, twee van deze overtredingen opnieuw begaat, bedraagt het verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig ten minste 6 maanden en is het herstel van het recht tot sturen afhankelijk van het slagen voor de vier examens en onderzoeken bedoeld in § 3, eerste lid.
Wanneer de schuldige binnen 3 jaar te rekenen van de dag van de uitspraak van een vorig veroordelend vonnis dat in kracht van gewijsde is gegaan voor één van de in het eerste lid bedoelde overtredingen, drie of meer van deze overtredingen opnieuw begaat, bedraagt het verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig ten minste 9 maanden en is het herstel van het recht tot sturen afhankelijk van het slagen voor de vier examens en onderzoeken bedoeld in § 3, eerste lid.
29, § 1, eerste lid ==> overtreding van de 4de graad
29, § 3, derde lid ==> meer dan 40 km/u te snel, of meer dan 30 km/u te snel in de bebouwde kom, woonerf, erf, zone 30, schoolomgeving
30, §§ 1, 2 en 3 ==> Overtreding van de bepalingen betreffende het rijbewijs, en rijden spijts onmiddellijke intrekking (artikel 55)
33, §§ 1 en 2 ==> vluchtmisdrijf, vluchtmisdrijf na een ongeval met gewonden
34, § 2 ==> rijden of lln begeleiden met méér dan 0,8 promille alcohol in het bloed, ademtest weigeren, ....
35 ==> rijden of lln begeleiden in kennelijke staat van dronkenschap
37, ==> aanzetten of uitdagen van iemand die duidelijke tekens vertoont van dronkenschap of intoxicatei tot rijden of begeleiden van een lln, of aan zo iemand een voertuig toevertrouwen
37bis, § 1, ==> rijden of een leerling begeleiden onder invloed van welbepaalde stoffen die de rijvaardigheid beïnvloeden (bvb : drugs, sommige medicijnen, ...)
48 ==> rijden of een leerling begeleiden spijts verval, rijden of een leerling begeleiden zonder opgelegde herstelexamens goed te hebben afgelegd (of voertuig besturen categorie vervallenverklaring)
62bis, ==> opsporing bemoeilijken
Ook wanneer zij in hun artikel schrijven dat hogerstaande gaat over het gebruik van de radardetector, heb ik daar moeilijkheden mee. Dat lijkt me véél te eng bekeken. Er zijn namelijk véél meer mogelijkheden dan dat, om de opsporing te bemoeilijken. Bvb: valse nummerplaten, nummerplaten van (motards) die zodanig geplooid zijn dat ze onleesbaar worden, .... enz.