Door de politie wordt een marge gehanteerd van
- 6 km/h voor snelheden tot 100 km/h.
- 6% voor snelheden van meer dan 100 km/h.
Het resultaat wordt afgerond naar de lagere eenheid. Bijvoorbeeld: als je snelheid na deze correctie 120,99 km/h bedroeg, dan neemt men 120 km/h in aanmerking.
Nultolerantie betekent dat je nu een boete krijgt van zodra je bijvoorbeeld, na deze correctie, 121 km/h gereden hebt op een autosnelweg. Vroeger kreeg je slechts een boete vanaf 131 km/h, omdat toen een snelheidsoverschrijding van meer dan 10 km/h een zware overtreding was, en men het de moeite niet vond om een boete te innen voor een snelheidsoverschrijding van minder dan 10 km/h.
Bovenstaande correctie is evenwel geen wettelijke verplichting. De rechter dient enkel rekening te houden met de foutmarge die in het ijkingsrapport van het meettoestel vermeld staat. De vroegere speedguns hadden een behoorlijke foutmarge, maar als de thans gebruikte toestellen correct opgesteld worden, is de foutmarge enorm klein en derhalve haast verwaarloosbaar.
Waar het schoentje wel eens wringt, is bij die correcte opstelling van het toestel. Zo werd enkele jaren geleden in het Gentse geruime tijd geflitst met toestellen die niet correct konden afgesteld zijn, omdat men niet over de nodige accessoires daarvoor beschikte. Op basis daarvan heeft de rechtbank een aantal snelheidsovertredingen niet bewezen geacht. De betrokken politieagenten die valsheid in geschrifte gepleegd hadden door telkens wel, zoals vereist, in een PV te verklaren dat ze het toestel correct opgesteld hadden, zijn evenwel helaas niet gestraft geweest.