Auteur Topic: Topic POLITIE DEEL II : Onthullingen van een Commissaris Gerechtelijke Politie  (gelezen 1457 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline diane

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 500
Topic POLITIE DEEL II : Onthullingen van een Commissaris Gerechtelijke Politie
« Gepost op: zaterdag 14 februari 2015 - 16:45:13 »
Bron : Recentelijk boek van François Kind, Commissaris Gerechtelijke Politie Antwerpen, thans op rust.

ISBN : 978 94 6131 209 9

Mijn leven tussen gangsters en moordenaars.

Veertig jaar lang heeft commissaris François Kind strijd geleverd met gangsters, oplichters, drugshandelaars, bommenleggers en moordenaars. Met zijn eigengereide aanpak is de man een levende legende geworden binnen de gerechtelijke politie. Commissaris Kind spaarde niemand. Voor hem geen omerta bij de politie: corrupte collega's pakte hij heven hard aan als elke andere crimineel. Zelfs een rechter moest door zijn toedoen ontslag nemen en werd veroordeeld. Een topmagistraat die al met pensioen was, kwam nog in nauwe schoentjes te zitten.

Tijdens zijn onderzoeken dreef de sluwe commissaris de daders in het nauw, tot zij ten einde raad hun misdaden opbiechtten. "Een moordenaar die Kind op zijn weg treft, raakt hem nooit meer kwijt", zei een gerenommeerd advocaat ooit.

In onthullingen van een politiecommissaris neemt François Kind afscheid van de politie. Hij schuwt de kritiek niet, maar kijkt tegelijk met een glimlach terug op zijn bewogen speurderscarrière.

"Ik krijg felicitaties voor de bruikbare informatie van mijn tipgevers. Behalve als die informatie over corruptie bij de politie gaat. Dan zijn de tipgevers plots niet meer betrouwbaar. Een politieman die gevonden geld in zijn eigen zak steekt bij een huiszoeking, hoeft weinig te vrezen."

Door Diane:

Toen ik nog op het gerechtshof van Antwerpen werkte, heb ik François gekend. Een man uit één stuk. Steeds vriendelijk en behulpzaam. Een tof persoon om hem te kennen. Ik wens hem langs deze weg een welverdiende rust toe. Velen zijn hem niet alleen dankbaar voor de misdaden die hij oploste, maar ook niet terug deinsde om de waarheid kenbaar te maken die elke politioneel bevoegd ambtenaar maar van kan dromen. Dewelke betrachten om een geloofwaardige politiedienst te bekomen dat een elite korps zou hoeven te zijn. Waar burgers oprecht en zonder argwaan steeds een beroep zouden moeten kunnen op doen. Zonder zich vragen te stellen wat al allemaal aan het licht is gekomen van corruptie en dergelijke. Tot zelfs moord waarin politieambtenaren vermoedelijk in betrokken zijn.

Verder huiver ik ervan dat men steeds op politie zit te vitten. Want de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik als Douanebeambte ook in de steek werd gelaten door het Comité P wanneer ik schrijnende zaken heb vastgesteld. Er zelfs mee geconfronteerd werd samen met een collega dat in beslag genomen stukken niet ter griffie werden neergelegd. Zelfs geen proces verbaal werd opgemaakt van verboden wapens die werden aangetroffen bij onze controles. Drugsmateriaal niet ter griffie werd neergelegd met de inventaris van de inbeslag genomen stukken. Door de voormalige corrupte directie werd afgestraft omdat ik samen met een collega de feiten trachtte kenbaar te maken. Van onze sterke brigade die we destijds waren, bleef ik nog met twee collega's over. Al mijn overige collega's dienden hun wapen in en verkozen een andere dienst. Niemand van de toenmalige directie stelde zich daarover vragen. Voor één leidend lid van het Comité P, was dit alles niet voldoende om een onderzoek op te starten. Ik bleef met mijn collega in de kou. Toch heb ik nog vertrouwen in de nieuwe directie bij de Douane Antwerpen.

Passages uit het boek van François kind worden door mij hier verder vervolgd...

Pagina 7, 8 Voorwoord:

Mijn carrière geeft dan ook een beeld van de evolutie die de politie in België volgens mij de jongste decennia heeft doorgemaakt. Ik ben begonnen bij de rijkswacht, werd lid van de pas opgerichte elite-eenheid Groep Diane, stapte daarna over naar de gemeentepolitie en maakte vervolgens de transfer naar de gerechtelijke politie en ten slotte de federale politie.

De dingen louter beschrijven ligt niet in mijn aard. Heel mijn carrière heb ik mijn mond open getrokken als de zaken niet correct verliepen of wanneer er moeilijke dossiers aangepakt moesten worden. Alleen heb ik tijdens het schrijven dikwijls getwijfeld of het wel de moeite waard was. Mijn pensioen voelde als een opluchting, ik was verlost van een onzichtbare vijand die eerder binnen dan buiten het korps te zoeken was. Een korps dat na de fusie een koele, empathieloze organisatie werd, waar tucht leiding, procedure en administratieve rompslomp de bovenhand kregen op het eigenlijke onderzoek. Waarom zou ik mij nog problemen op de hals halen door onthullingen te doen over heikele thema's als corruptie bij de politie of manipulatie van vertrouwelijke informatie? Ik heb uiteindelijk toch doorgezet op twee redenen. Met dit boek wil ik de problemen in het gerechtelijk systeem aankaarten waarmee mijn collega's elke dag geconfronteerd worden. Zij hebben spreekverbod. Misschien helpt het als ik in hun naam spreek.

De tweede reden is persoonlijk. Zwijgen over pijn punten binnen politie en gerecht heeft nooit in mijn aard gelegen. Door het er nog een laatste keer over te hebben, werkte het schrijven therpeutisch. Het luchtte op. Iedereen weet het en het is nu aan anderen om die pijnpunten te verhelpen. Ik hoef er 's nachts niet meer van wakker te liggen.

De laatste jaren heb ik mij vooral beziggehouden met onderzoeken naar moorden en, als gevolg daarvan, normvervaging en corruptie bij de politie..../....

De meeste collega's met wie ik gewerkt heb, vertrouw ik voor honderd procent. Toch weet ik door mijn onderzoeken naar 'foute flikken' dat de strijd tegen corruptie nog niet helemaal is gestreden. Er liggen nog altijd rotte appels in de mand. Ook het Comité P, dat in opdracht van het parlement de politie controleert, heeft een enorme inhaalbeweging gemaakt, maar hun werk is nog voor verbetering vatbaar.../...

« Laatst bewerkt op: maandag 16 februari 2015 - 15:12:28 door diane »
Wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil.

Offline diane

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 500
Re: Topic POLITIE DEEL II : Onthullingen van een Commissaris Gerechtelijke Politie
« Reactie #1 Gepost op: zaterdag 14 februari 2015 - 17:10:07 »
Passages uit Pagina's 9, 10 en 11:

Mijn optreden zorgde dikwijls voor controverse omdat ik moeilijke dossiers kreeg toegeschoven of zelf opzocht. Mijn tegenstanders hebben hun kritiek vroeger al gespuid in de media of in boeken. Dat recht hebben zij, net zoals ik nu het recht heb om mij te verdedigen. Eén ding kan niemand mij echter verwijten. Ik heb tenminste gedaan wat een politieman hoort te doen: onderzoeken. Had ik gelijk? Uiteraard dacht ik dat wel. Soms volgden de rechters mij en werd de verdachte veroodeeld, in andere zaken ging de verdachte volledig vrijuit.

You win some, you lose some.

Bij de verhalen over de moordzaken raak ik een actueel probleem aan: de evolutie naar een checklistpolitie. De federale politie is na de arrestatie van moordenaar Ronald Janssens terecht met de vinger gewezen. Door beter speurwerk zou de moordenaar van Annick Van Uytsel misschien sneller gevat zijn en zouden er geen andere slachtoffers zijn gevallen. De politieleiding reageert daarop met meer controle op de manschappen. De speurders worden zo nog meer gedegradeerd tot een checklistpolitie, waardoor zij nodeloos veel tijd moeten steken in het opstellen van lijstjes en checken van informatie.

Als oude rot in het vak kan ik makkelijk beweren dat vroeger alles beter was. Mijn hele carrière lang stond de ouderwetse ondervraging in elk onderzoek centraal. Of het nu ging om een drugsdealer, een bankovervaller, een lid van de hormonenmaffia, een moordenaar of een fraudeur, altijd probeerde ik een verdachte tijdens een verhoor tot bekentenissen te krijgen. Ik leefde mij inde wereld van de verdachte in, ik confronteerde hem met zijn leugens tot hij geen kant meer uit kon, zijn schouders liet zakken en zei : "ik heb het gedaan."

Dat zijn voor een politieman de mooiste momenten uit zijn carrière. Alsof je in de laatste minuut het winnende doelpunt scoort. Mijn manier van werken heeft afgedaan. Ik heb sterk het gevoel dat de nieuwe generatie speurders veel minder belang hecht aan de goede, oude ondervraging. Hun aandacht is vooral gericht naar materiële bewijzen. Maar de onderzoeksmogelijkheden zijn veel groter geworden en dat juich ik toe. Op dat vlak heeft de hervorming van de politie zeker bijgedragen tot een efficiëntere aanpak van criminaliteit. Ik was dan wel een speurder van de oude stempel, maar ik bleef zoeken naar nieuwe, betere onderzoeksmethoden.../...

Andere hervormingen, waar speurders wel iets aan zouden hebben, blijven in de pijplijn steken. Dan heb ik het ondermeer over het gebruik van 'spijtoptanten'. Ik heb in onderzoeken dikwijls 'onderhandeld' met verdachten. In ruil voor informatie deed ik voor hen een goed woordje bij de onderzoeksrechter of het parket. Dat werkte meestal. Toch kan je als speurder nooit beloftes doen, omdat er geen wettelijke basis is voor het 'belonen' van verdachten of criminelen die belangrijke informatie prijsgeven.

Daarom ben ik al jaren pleitbezorger voor een wettelijke regeling voor spijtoptanten. Criminelen die het gerecht helpen bij het oplossen van moeilijke dossiers of bij het klissen van de kopstukken van een bende, moeten op een tegenprestatie van het gerecht kunnen rekenen.

In bepaalde buurlanden, zoals Nederland en Duitsland, kan het gerecht al lang spijtoptanten belonen en zo efficiënter grote, criminele organisaties aanpakken.

Pas. pag. 11:

Bij ons blijft het voor een speurder nog altijd dansen op een slappe koord als hij een crimineel probeert te overtuigen om mee te werken met het onderzoek.

Tot slot geef ik in een laatste hoofdstuk mijn visie over de politiehervorming. Er is al veel over gevloekt en gesakkerd, maar ik beperk mij tot de gevolgen voor de gerechtelijke politie. Eén van de pijnpunten blijft daar het omgaan met vertrouwelijke informatie van tipgevers.

In mijn verhalen steek ik veel te weinig de loftrompet over collega's met wie ik jaren heb samengewerkt. Hun aantal is echter zo groot en hun inbreng is zo belangrijk geweest dat ik het onmogelijk kan samenvatten in één boek. Samen hebben wij veel zaken tot een goed einde gebracht en hebben wij ons steentje bijgedragen tot een veiligere samenleving.

Het boek geeft zo een waarheidsgetrouw beeld van speurwerk doals dat elke dag in de praktijk gebeurt. Het is het werk van veel gedreven mensen die één doel voor ogen houden: een slachtoffer, een familie, een benadeelde gerechtigheid bieden.

Pas. pag. 13, 14:

Cowboy bij Groep Diane:

Mijn ouders zijn met vakantie. Ik zit thuis te blokken voor mijn herexamens boekhouden en Frans. Achter de laatste hindernissen lonkt mijn diploma A2. Aan lang studeren heb ik een immense hekel en ook deze zomer in augustus 1970 heb ik er geen zin in. Op de dag van de herexamens heb ik zelfs niet de moed om te gaan. Mijn vrienden verklaren mij nadien gek, want de testen waren spotgemakkelijk. Als ik dat hoor, kan ik me wel voor het hoofd slaan. Nu heb ik geen diploma, en moet ik straks de woede van mijn ouders ondergaan en een job gaan zoeken. Of naar het leger, ook al geen aanlokkelijk alternatief.

Gelukkig komt het nieuwe voetbalseizoen eraan en op de eerste trainingen kan ik mij wat afreageren. De doelman heeft een metamorfose ondergaan sinds het vorige seizoen. Zijn lange wilde lokken zijn kortgeschoren. 'Ik zen baai de raaikswacht' zegt hij en somt de voordelen op: vrijgesteld van legerdienst, veel sport mogen doen en vanaf de eerste dag een loon uitbetaald krijgen. Dat klinkt mij als muziek in de oren, en het lost in één klap alle problemen op. Wanneer mijn ouders thuiskomen, is mijn vraag voor de Rijkswacht al verstuurd. Pas veertig jaar later zal ik te weten komen dat onze doelman tijdens zijn eerste jaar bij de Rijkswacht in een depressie is gesukkeld. Dat hij de aanleiding was voor mijn carrière bij de politie, heeft hij nooit geweten.

Het toelatingsexamen bij de Rijkswacht is een makkie. 'Vul de ontbrekende letters in: Hij wo...opgeroepen. 'Dat is het niveau van de taalproef. Bij rekenen blijft de test beperkt tot optelsommen van getallen met drie cijfers.

Ik ben geslaagd en vertrek op 27 december 1971 gepakt en gezakt naar de Koninklijke Rijkswachtschool in Etterbeek. Ik heb geen idee wat mij te wachten staat, onze doelman is mijn enige referentiepunt. Met mijn intolerantie voor alles wat hiërarchie uitstraalt, besef ik niet in welke wespennest ik mijn hoofd steek.

Er wordt een eerste selectie gemaakt tussen de rekruten bestemd voor het paardenvolk en die voor het voetvolk. Voor de bereden Rijkswacht zijn er te weinig kandidaten. De leiding duidt een paar Chinese vrijwilligers aan. Ik praat me eruit met een flauwe grap: 'Met mijn uiterlijk zullen mensen twijfelen of de lul van het paard in plaats van eronder te hangen, erbovenop zit.'

De officier brult dat ik straks wel anders zal piepen. Hij slaat mij over en selecteert de man achter mij voor de paardensectie.

Er is één constante in de opleiding. Discipline en nog een discipline. Wie zich niet aanpast krijgt tuchtstraffen, of consignes zoals de militairen dat noemen. Als ik bedenk hoe vaak ik vroeger op school strafstudie heb gekregen, weet ik dat ik een vogel voor de kat ben. Maar de officier die ons lesgeeft, weet met mij wel raad. Hij laat me elke les op mijn stoel vastbinden omdat ik anders onderuitgezakt in de klas zit. Handen in de zakken? Ook dat loste hij handig op. Ik moet de zakken van mijn broek dichtnaaien.


Wordt vervolgd...





« Laatst bewerkt op: maandag 16 februari 2015 - 16:25:26 door diane »
Wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil.