Auteur Topic: Roken met kinderen in de auto? Boete van 120 euro  (gelezen 872 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jozef

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 12.518
  • Geslacht: Man
  • Viva Bavaria !
Re: Meerderheidspartijen oneens over invoering rookverbod in wagen met minderjarigen
« Reactie #15 Gepost op: dinsdag 22 mei 2018 - 19:11:27 »
En los daarvan : enig verantwoord ouder doet dat nooit in nabijheid van (eigen of andere) kinderen.

Het is veel te kort door de bocht om ouders zomaar te veroordelen. Je moet het roken in zijn historische contekst zien.

Toen ik 50 jaar geleden begon te roken, zei niemand dat daar iets mis mee was. Integendeel, wie als man niet rookte, gold als asociaal. Een directielid van de bank ontbood mijn collega kort voor de middag. Hij bood hem een aperitief aan, doch mijn collega wees hem af omdat hij geen alcohol dronk. Daarna bood hij mijn collega een sigaar aan, die mijn collega afwees omdat hij niet rookte. Waarop het directielid hem zei: "En achter de vrouwen lopen doe je ook niet zeker? Man, leeft jij eigenlijk wel?" Zelfs een minimalistische wagen als een Citroën 2CV was uitgerust met een asbak. Op internaat mochten we pas vanaf 16 met toestemming van de ouders roken; de studiemeester zag een 8-jarige met een sigaret voorbijlopen, en zei alleen maar: "Niet teveel roken, hé manneke".

Wetenschappers zijn erin gespecialiseerd om met de grootste zekerheid stellingen te verkondigen waarvan later blijkt dat ze de bal compleet misgeslagen hebben. Toen ik nog een kind was, werd er reclame gemaakt voor een ei bij elk ontbijt. Later mocht dat niet meer vanwege de cholesterol, en heb ik als hartpatiënt jarenlang slechts 2 eieren per 2 weken mogen eten. Nu mag ik eieren eten zoveel ik wil, want ze zijn er achter gekomen dat dat van die cholesterol bullshit was.  Met welke autoriteit willen dergelijke wetenschappers mij ervan overtuigen dat roken ongezond is?

Nu wil ik wel geloven dat roken de kans op bepaalde aandoeningen verhoogt. Maar het gaat daarbij niet om een zekerheid dat ik die aandoening zal krijgen als ik rook, enkel dat de kans daarop verhoogt. Welnu, de dag dat de dokter mij zegt dat ik longkanker heb, maakt het voor mij geen enkel verschil of mijn kans nu 1% of 99% was, en of ik die kanker nu al dan niet door het roken gekregen heb.

Komt daar nog bij dat de overheid niets onderneemt om rokers te helpen om op te houden met roken. Er moeten op de sigarettenpakjes teksten en beelden staan waarvan men perfect weet dat ze niets uithalen. Telkens de prijs van de sigaretten verhoogt, wordt er tot op de eurocent na uitgerekend dat de meeropbrengst aan accijnzen daardoor nog altijd groter zal zijn dan de minderopbrengst door rokers die stoppen.

Gisterenavond vroeg een meisje in een restaurant mij een sigaret. Ik geef haar een sigaret, en de moeder komt mij zeggen dat ze een klacht bij de politie tegen mij gaat neerleggen, want dat haar dochter nog geen 16 jaar is, waardoor er aan haar geen sigaretten mogen verkocht worden. Eerst zeg ik haar: "Doe gerust, want ik heb aan uw dochter geen sigaretten verkocht, ik heb haar alleen maar een sigaret gratis gegeven." Dan neem ik een hand van die moeder, leg ze op haar hoofd, en zeg haar: "Ik heb U zien toekomen op de parking. Waarom droegen U en uw dochter geen veiligheidsgordel? Wil U dat ik dat meld aan het Jugendamt?" Waarop het mens afdroop.

Bijna 10 jaar geleden ben ik wel vrijwillig gestopt met in huis te roken. Voor mijn vrouw en onze hond, en opdat het huis proper zou blijven. Weer of geen weer, ik rook enkel nog buiten. En ik rook sindsdien wel veel minder dan vroeger.
"Ich misstraue Menschen, die Hunde nicht mögen. Aber ich traue jedem Hund, der Menschen nicht mag."