Wie rijdt er met een Tesla? Wat voor mensen zijn dat?
Bedankt voor deze interessante informatie.
Zijn er veel Tesla-rijders welke tot die ongelukkige categorie behoren die het van niets tot iets gebracht hebben? Of zijn het, zoals jij en Steve, bescheiden en aangename mensen met echt niveau die er geen behoefte aan hebben om zich te bewijzen?
Ik merk dat er veel IT-ers bij zijn, niet verwonderlijk natuurlijk.
Inderdaad. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het oudste beroep van de wereld er namelijk geen dat liggend uitgeoefend wordt, doch informaticus. Er staat immers in de Bijbel dat er in het begin alleen maar chaos was. En ik kan het weten, want ik ben zelf IT-er geweest.

Een Tesla kan je zien als een smartphone waar je ook mee kan rijden.
Een Smartphone die je kan opladen aan een supercharger...

Ik kan om de 2 jaar bij mijn GSM-operator voor luttele euro's een andere Smartphone kiezen (verleden jaar 9 euro voor een Huawei Y625 - ik weet het, dat was toen al een uitbollertje, maar hij biedt al veel meer dan ik nodig heb - en een geheugenkaartje dat ik erbij gekocht heb). Volgend jaar ga ik eens vragen of ze er voor die prijs nu eindelijk ene aanbieden die deel uitmaakt van een Tesla.

Ik had vroeger zo'n buur. Hij heeft jaren met een Jaguar XK8 gereden, natuurlijk full-option. Die wagen kwam wekelijks buiten om naar de golf te rijden en werd daarna onder een auto-pyama in de garage gestopt en werd indien nodig zorgvuldig afgezeemd. Na 4 jaar moest die wagen verkocht worden en kwam er een nieuwe.
Er zijn enkele mogelijkheden waarom een eerste bezitter van een Jaguar er weinig kilomters mee aflegt:
- Hij heeft daarnaast nog twee andere wagens uit die klasse en wisselt af.
- Er mag niets aankomen, de wagen komt enkel in de zomer bij droog weer en weinig verkeer buiten.
- De bezitter kan het zich financieel niet veroorloven om veel kilomteres af te leggen met een Jaguar.
Ik heb van medio 1997 tot begin 2001 (3,5 jaar) met een Jaguar Daimer XJ4.0 van 1990 slechts 35.000 km afgelegd, terwijl ik in die tijd gemiddeld 40.000 km per jaar reed. Hij bracht immers meer tijd in de werkplaats door dan elders. Men zei toen dat je er van een Jaguar eigenlijk drie moest hebben, omdat de eerste nog niet hersteld was als de tweede al defect was.
De wagen had nieuw 2.800.000 BEF gekost. Ik heb hem gekocht voor 360.000 BEF, erg weinig voor zo een klassewagen. Verkocht heb ik hem voor 200.000 BEF aan een Tsjechische diplomaat die in Spanje gevestigd was en hem in België komen halen is (betaling in baar geld, de helft in Deutsche Mark en de andere helft in Britse ponden - hij had genoeg geld op zak om er zo minstens 10 te kunnen betalen). Voor een wagen uit die klasse was een waardeverlies van gemiddeld ca. 45.000 BEF per jaar uiteraard vrij gering.
Dat de verkeersbelasting toen het schandelijk bedrag van 56.000 BEF per jaar bedroeg, wist ik natuurlijk vooraf. Zelfs vandaag bedraagt ze hier in Duitsland slechts 600 € voor een Euro 1 of 300 € voor een Euro 2.
Ik had gehoopt hem uit te rusten met LPG, doch hij bleek één van de weinige wagens te zijn waarvan de zittingen van de uitlaatkleppen niet bestand waren tegen de hogere temperaturen met LPG. Dan maar gemiddeld 11,5 liter benzine op 100 km, nog geen ramp.
De ramp waren de werkplaatskosten, welke na 35.000 km al opgelopen waren tot meer dan 420.000 BEF, wat de aanleiding was om de wagen te verkopen. Daarbij moet je weten dat ik volgens de garagehouder een exemplaar had dat veel beter was dan gemiddeld, en het om een vrije werkplaats ging (Moretus Motors in Wilrijk). Aan Jaguars werd enkel gewerkt door de meestergast, die 20 jaar chef van de werkplaats bij de officiële Jaguar dealer in Wilrijk geweest was. De man kende de Jagaurs als zijn broekzak, en niet zelden duurde een herstelling meerdere weken of zelfs maanden omdat hij op zoek ging naar gebruikte onderdelen die goedkoper waren dan nieuwe. Bij de officiële Jaguar dealer waren de werkplaatskosten minstens het dubbele geweest. De prijzen voor de wisselstukken van een Jaguar zijn nu eenmaal exorbitant, en de werkzaamheden vergen dikwijls veel meer tijd dan bij andere wagens. Wie daar meer interesse voor heeft, kan bijvoorbeeld met
dit filmpje eens zien hoe zoiets simpels als een radio uitbouwen bij een Jaguar verloopt.
Eén van de zware kosten was het vervangen van de cilinderkoppakking. Die was al eens vervangen geweest, doch op een ondeskundige wijze. En dan de achtervering met automatische niveauregeling, die 40.000 BEF kostte en het nooit langer dan 50.000 km uithield.
Vandaag beschikken we dank zij het internet over voldoende informatie om met een tweedehands Jaguar geen kat in een zak te kopen, maar dat was toen nog niet het geval. Er staat momenteel bijvoorbeeld
hier een prachtige Daimler van een Pool te koop voor 5.700 euro, terwijl die normaal gemakkelijk 10.000 euro mag kosten. Ik heb die Pool aangeschreven en hem onder meer het VIN (vehicle identification number) gevraagd om bij de Polizei te kunnen nagaan of hij niet geseind staat, doch hij antwoordt niet. Zoals men zegt: vandaag gestolen, morgen al in Polen.
Hij deed zo'n 7500 km per jaar met die wagen, waarvan er 2800 werden gereden in de vakantie. Hij ging met die wagen ook golfen ergens in het zuiden van Frankrijk.
Ik heb een dame gekend die net dezelfde Jaguar XJ40 had als ik, en er ongelooflijk tevreden over was, niettegenstaande ze al veel meer werkplaatskosten gehad had dan ik. Ieder jaar vertrok ze er mee op vakantie naar de Middellandse Zee in Frankrijk, want ze kon zich geen mooier begin van een vakantie voorstellen dan met een Jaguar. Geraakt is ze er nooit, de ene keer stond ze in Parijs aan de kant, de andere keer in Lyon, maar dat vond ze niet erg.
Je moet zo een karakter hebben om gelukkig te zijn met een Jaguar. Enkele weken geleden ontmoette ik een andere eigenaar van een XJ40. Toen ik hem vroeg wat hij van de werkplaatskosten vond, zei de man me doodgewoon: "Die kosten wat ze kosten." Je moet het kunnen.