bron ANP
Den Haag, 9 jan. De schade aan de snelwegen als gevolg van het koude weer is dit jaar groter dan voorgaande jaren. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is het nog niet bekend hoeveel groter, maar „dat het duidelijk meer is dan andere jaren, is helder”.Het wegdek heeft op verscheidene plaatsen vorstschade opgelopen. „Er is elk jaar vorstschade, maar het is nu voor het eerst in twaalf jaar zo lang achter elkaar zo koud”, aldus de zegsman. Hij wijt de problemen gedeeltelijk aan het feit dat de wegen bestaan uit zeer open asfaltbeton (ZOAB), dat zo'n twaalf jaar geleden werd geïntroduceerd in ons land. In ZOAB bevinden zich kleine holle ruimtes.
Vrijdag waren er in totaal achttien stukken snelweg beschadigd door de vorst. Op de A1, A4, A6, A7, A10, A12, A15, A27, A73, de N31, N33, N50 en de N99 deden zich problemen voor door de kou.
Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers met borden langs de weg over de actuele situatie, die op sommige plaatsen kan leiden tot vertragingen en files.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeer_Open_Asfaltbeton#Voor-_en_nadelen 1e landstaal ;)
Voor- en nadelen
Door de vele holtes stroomt het het water dat op het wegdek terecht komt niet zijdelings af, maar sijpelt het eerst in het wegdek en vervolgens naar opzij. Hierdoor wordt watergladheid (aquaplaning) vermeden, en is er veel minder opspattend water ('splash-effect') achter voertuigen.
Een extra voordeel van Zeer Open Asfalt ('fluisterasfalt') is dat het geluidsabsorberend werkt: de vele holtes absorberen het rolgeluid van de banden van de voertuigen. De geluidreductie bij hoge snelheden is ongeveer 4 dB(A)[1][2]. Bij lage snelheid is de reductie echter veel minder, omdat dan het geluid van de motor en versnellingsbak domineert boven het rolgeluid van de banden. Om de geluidseigenschappen nog verder te verbeteren, is een tweelaags ZOAB ontwikkeld. Op stedelijke wegen wordt tweelaags ZOAB niet meer toegepast. Vanaf 2006 wordt tweelaags ZOAB in Nederland in speciale situaties toegepast.
Een ander voordeel van Zeer Open Asfalt is dat het nagenoeg niet vervormt onder de druk van het verkeer. Vandaar dat spoorvorming op wegvakken met ZOAB of fluisterasfalt bijna niet voorkomt.
Een nadeel van Zeer Open Asfalt is dat het contactvlak tussen de band en het wegdek door de vele holtes van het materiaal kleiner is, en dat de granulaten met een bitumenlaagje bedekt zijn, waardoor het wegdek vooral in de eerste weken aanzienlijk minder stroef is dan de automobilist gewend is, hetgeen vooral bij hard en blokkerend remmen tot een langere remweg leidt. Als de automobilist daar niet op verdacht is kan een gevaarlijke situatie ontstaan. Er worden door Rijkswaterstaat in Nederland dan ook waarschuwingsborden geplaatst als het wegdek recent is vervangen. De verminderde aanvangsstroefheid verdwijnt als het bovenste bitumenlaagje is afgesleten.
Op wegen met ZOA/ZOAB is bij ijzel de gladheid moeilijker te bestrijden dan bij dicht asfaltbeton het geval is[3], omdat de pekel in de openingen van het wegdek wegzakt. Door de pompende werking van banden wordt de pekel echter weer naar boven gezogen.Helaas is dit effect alleen maar afdoende bij hogere verkeersintensiteiten. Met name in de nachtelijke uren treedt dit effect dan ook niet op. Ook wanneer de weg of rijstroken als gevolg van onderhoud of ongevallen enige tijd niet wordt bereden ontbreekt dit effect en wordt de weg plaatselijk zeer glad.
Een ander nadeel is dat poreuze asfaltverhardingen relatief gevoelig zijn voor rafeling (het losraken van van verhardingsmateriaal). Met name op vakken met wringend verkeer kan daardoor de levensduur beperkt zijn. Daarom kan ZOAB niet bij verkeerslichten of op kruispunten worden gebruikt.
De holtes van het zeer open asfalt raken na verloop van tijd door vervuiling opgevuld, waardoor de positieve effecten van het open-zijn verloren gaan. Eventueel kunnen de holtes uitgespoten worden[4].
Incidenten
In 2004 vonden in korte tijd meerdere ongelukken plaats op de A12 bij Den Haag. Na onderzoek bleek dit op te treden bij vakken met Zeer Open Asfaltbeton dat veel sneller onvoldoende stroef was geworden dan uit ervaring bekend was. De oorzaak lag in de toepassing van een lage kwaliteit steenslag, die gevoelig bleek voor slijtage. De eisen aan ZOAB voor zwaarbelaste wegen zijn inmiddels aangepast.
Er bestaan methodologieën om schade aan wegen te herstellen. Hierbij zal men na inventarisatie van de schade gaan bepalen hoe het beschikbare budget het beste wordt ingezet. Soms kan een kleine herstelling nu van een paar duizend euro er voor zorgen dat de weg weer vele jaren meekan, had men echter gewacht zou een groot stuk van de weg volledig moeten vervangen worden.Daar zit heel het probleem. De ingenieurs hebben echt wel de vereiste kwaliteiten om wegen goed te onderhouden maar als de politici te dom zijn om in te zien dat kleine kosten op de korte termijn grotere kosten op de lange termijn kunnen voorkomen dan houdt het op.
Ik heb indertijd nog meegeholpen aan dergelijke studies.???
Ik vrees echter dat met die studie hetzelfde is gebeurd zoals met de meeste studies, ergens verweg onderaan een schuif of als voetsteun, of om een monitor een beetje hoger te zetten, ... maar grondig gelezen, ik denk het niet.Tja, het is vaak een deugd voor een politicus om te delegeren. Elke politicus zou de volgende leus in koeienletters boven zijn bed moeten hangen:
Er bestaan methodologieën om schade aan wegen te herstellen. Hierbij zal men na inventarisatie van de schade gaan bepalen hoe het beschikbare budget het beste wordt ingezet. Soms kan een kleine herstelling nu van een paar duizend euro er voor zorgen dat de weg weer vele jaren meekan, had men echter gewacht zou een groot stuk van de weg volledig moeten vervangen worden.Daar zit heel het probleem. De ingenieurs hebben echt wel de vereiste kwaliteiten om wegen goed te onderhouden maar als de politici te dom zijn om in te zien dat kleine kosten op de korte termijn grotere kosten op de lange termijn kunnen voorkomen dan houdt het op.CitaatIk heb indertijd nog meegeholpen aan dergelijke studies.???
Gestudeerd als bioloog, zelf de nodige computercurssen gevolgd en veel gelezen en zodoende in het IT-wereldje belandt en ook nog mee geholpen met dit soort studies?
De N14 in Zandhoven is daar een mooi voorbeeld van, vooral het stuk tussen Zandhoven centrum en Massenhoven.Dit weekend even daar gepasseerd... Ik vind het prachtig hoe men
http://maps.google.be/maps?hl=nl&q=N14+zandhoven&ie=UTF8&split=0&ll=51.206453,4.65065&spn=0.023607,0.054932&t=h&z=14
Haast niet te geloven hé, en zeker niet als je weet dat die weg de enige verbinding is tussen de E34 Turnhout / A-pen en anderzijds de E313 Hasselt / A-pen, gewoon omdat in Ranst op het knooppunt de wegen nog moeten aangelegd worden (de bruggen zijn er).De N14 in Zandhoven is daar een mooi voorbeeld van, vooral het stuk tussen Zandhoven centrum en Massenhoven.Dit weekend even daar gepasseerd... Ik vind het prachtig hoe men
http://maps.google.be/maps?hl=nl&q=N14+zandhoven&ie=UTF8&split=0&ll=51.206453,4.65065&spn=0.023607,0.054932&t=h&z=14
- de linker rijstrook over een afstand heeft afgesloten
- vervolgens de spoorvorming op de rechter rijstrook heeft opgelost met black ice...