Christophoros
Verkeersvragen en -discussies => Verkeer en Recht => Topic gestart door: maartendc op vrijdag 05 juni 2009 - 17:29:36
-
Is zo'n sticker met een B erop, meestal op blauwe achtergrond met europese sterretjes er rond, verplicht achteraan op een auto? Zo ja, moet deze dan ook juist naast de nummerplaat hangen, of is een sticker in de hoek van de achterruit ook voldoende?
-
Vooreerst hartelijk welkom op dit forum, Maarten, en bedankt voor je vraag. ;)
Het nationaliteitskenteken (een B voor België) is enkel verplicht in het buitenland.
Het moet zichtbaar zijn aan de achterkant van het voertuig. Je mag het dus desgewenst ter hoogte van de achterruit aanbrengen.
Het nationaliteitskenteken moet dat zijn van het land waar het voertuig ingeschreven is (niet dat van het land waarvan de bestuurder de nationaliteit heeft).
Het VL-kenteken dat sommige Vlamingen op hun voertuig aanbrengen, heeft geen enkele officiële waarde.
Een overtreding tegen de plicht tot het voeren van het nationaliteitskenteken in het buitenland wordt voornamelijk gepleegd door politiebeambten, wanneer ze de Belgische of Franse grens overschrijden bij een achtervolging, wijl hun voertuigen geen nationaliteitskenteken dragen. Dit is uiteraard slechts één van de vele gevallen waarin de politie het slechte voorbeeld geeft.
-
Dankuwel voor de heldere reactie!
-
:-X
-
Wie heeft die B hangen?
Ik niet, bij ons is het een D. :)
Ik heb bij gebrek aan een B eens problemen gehad toen ik van Oostenrijk naar Duitsland reed. Oostenrijk was toen nog niet bij de EU, en er was grenscontrole. Zonder B mocht ik niet verder.
Ik dacht: "Hier sta ik nu, waar ga ik hier een B vinden?" Maar geen probleem: de douanier had nationaliteitskentekens van zeer veel landen in voorraad, ook van België. En hij verkocht ze voor omgerekend ongeveer een halve euro, veel goedkoper dan in de winkels.
Ze op de auto kleven wilde ik evenwel niet. Ik heb ze aan de binnenkant van de achterruit aangebracht, door er een trui tegen te leggen op de hoedenplank. Zonder B had ik immers het voordeel dat nogal wat Duitsers mijn Belgisch kenteken verwarden met een Duits kenteken voor garagehouders, die hebben ook rode letters en cijfers op een witte achtergrond.
-
Ze op de auto kleven wilde ik evenwel niet. Ik heb ze aan de binnenkant van de achterruit aangebracht, door er een trui tegen te leggen op de hoedenplank. Zonder B had ik immers het voordeel dat nogal wat Duitsers mijn Belgisch kenteken verwarden met een Duits kenteken voor garagehouders, die hebben ook rode letters en cijfers op een witte achtergrond.
Verstandig. ;D
-
Ik stoor mij niet aan de B op mijn wagen, de afkorting van mijn voornaam evenwel zet ik er niet bij :)
-
-
Is het met de nieuwe nummerplaten nog nodig? Alle andere landen met landkenteken op de nummerplaat hangen ook geen aparte sticker meer op. En op mijn karren hangen noch nieuwe platen, noch landkentekens.
-
Op de nieuwe is het niet meer nodig* , en voor de oude n°-platen zijn er ook plakkers die identiek zijn met de genormde EU-vlag met eronder het B-eetje. Ik heb al lang geleden zo´n blauwe plakker net ervoor geplakt (enkel achteraan) en het ziet er niet slecht uit. (en ik heb al vele jaren -in het buitenland- nog nooit een opmerking erover gekregen.
In Wiki* (is natuurlijk geen officiele bron)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kentekenplaat
België
In België heeft de witte kentekenplaat een rode letter-cijfercombinatie, bestaande uit ofwel: 1 letter en 4 cijfers, 2 letters en 3 cijfers, 3 letters en 3 cijfers of 3 letters en 4 cijfers. Het kenteken hoort in België niet bij het voertuig maar bij de eigenaar. Bij verkoop wordt de kentekenplaat verwijderd van het voertuig.
Als een auto met Belgische niet-Europese nummerplaat de grens wil overschrijden, is een nationaliteitskenteken in de vorm van een zwarte B op een witte achtergrond verplicht. Als een auto een Europese nummerplaat heeft, dan hoeft een extra B-kenteken niet, aangezien die al op de nummerplaat gedrukt staat.
-
-
Wenen, 8 november 1968
Verdrag inzake het Wegverkeer
Bijlage 3 - Het nationaliteitsteken van motorvoertuigen en aanhangwagens in het internationale verkeer
1. Het onderscheidingsteken bedoeld in artikel 37 van dit Verdrag bestaat uit een, twee of drie Latijnse hoofdletters. De letters dienen ten minste 8 cm hoog te zijn en een lijndikte te hebben van ten minste 1 cm. De letters dienen in zwart op een witte ovale achtergrond geschilderd te zijn, waarvan de langste as horizontaal is gericht.
2. Wanneer het onderscheidingsteken slechts uit één letter bestaat kan de langste as van het ovaal ook verticaal zijn gericht.
3. Het onderscheidingsteken mag niet worden verwerkt in het kenteken, of op zodanige wijze worden aangebracht, dat het met dit kenteken zou kunnen worden verward, of dat het de leesbaarheid van dit kenteken zou kunnen verminderen.
4. Op motorfietsen en hun aanhangwagens dienen de afmetingen van de assen van het ovaal ten minste 17,5 en 11,5 cm te zijn. Op andere motorvoertuigen en hun aanhangwagens dienen de afmetingen van de assen van het ovaal ten minste te zijn:
(a) 24 cm en 14,5 cm wanneer het onderscheidingsteken drie letters omvat;
(b) 17,5 cm en 11,5 cm wanneer het onderscheidingsteken minder dan drie letters omvat.
5. De bepalingen van Bijlage 2, paragraaf 3, zijn ook van toepassing op het aanbrengen van het onderscheidingsteken op voertuigen.
-
Toen het natioaliteitsteken nog geen deel uitmaakte van de kentekenplaat, waren derhalve de bestuurders van politievoertuigen die een grensoverschrijdende achtervolging uitvoerden, in overtreding, aangezien Belgische politievoertuigen toen geen nationaliteitsteken hadden.
De vraag rijst aldus of de naar aanleiding van een dergelijke grensoverschrijdende achtervolging gedane vaststellingen geldig waren, aangezien deze bewijzen verkregen werden met een illegaal middel, namelijk een voertuig dat niet in het buitenland mocht rijden.
-
Op de nieuwe is het niet meer nodig* ...
... binnen de EU , waar de B in het cirkeltje sterren gelijk gesteld is met de B in de ovaal.
Daarbuiten geldt VZVIW nog steeds het verdrag op het wegverkeer .
-
-
Op de nieuwe is het niet meer nodig* ...
... binnen de EU , waar de B in het cirkeltje sterren gelijk gesteld is met de B in de ovaal.
De B moet onder de Europese vlag staan, dat is de norming.
Landcode in de cirkel (enkel plakkers, meestal oude kentekenhouders ) zijn fantasietjes. ;)
-
Zal zo'n kleine nummerplaathouder dan maar laten, op verschillende plaatsen lees ik dat het je anders wel eens 50 euro kan kosten.
Destijds aan de Oostenrijkse grens heeft het mij geen boete opgeleverd. Ik mocht alleen niet verder zonder B.
Hoe ging ik daar aan een B geraken? Wel, die douaniers hadden nationaliteitstekens van heel veel landen in voorraad, en ze verkochten ze veel goedkoper dan de gangbare prijs.
Maar de B erop kleven? Mij niet gezien. Ze moet aan de achterkant zichtbaar zijn. Dus plaatste ik ze tegen de achterruit en legde ik er een kledingsstuk tegen. Klaar was kees tot ik uit het zicht van de douaniers was.
-
Die zullen wel om één of andere reden toevallig daar uit een vrachtwagen gevallen zijn.
Was schering en inslag voor dat de Europese grenzen open gingen.
-
Dus concreet: ofwel een grote blauwe sticker voor binnen de EU, ofwel een grote zwarte B op een witte achtergrond (8 cm hoog!) voor overal.
EU-vlagje OP de nummerplaat zelf hé , de rest geldt niet.
(en zoals Michel al zegt, de B staat er onder ipv in de sterretjes).
Zal zo'n kleine nummerplaathouder dan maar laten, op verschillende plaatsen lees ik dat het je anders wel eens 50 euro kan kosten.
Ik heb jaren rondgereden zonder B, in gans Europa, nooit ergens problemen mee gehad ;)
In België - komt daar die 50 euro vandaan ? - is ze NIET verplicht, dat is enkel zo in het internationale verkeer.
-
-
Wil je geen reglementair B-nationatileitsteken, doe dan zoals ik, en plaats er losjes één tegen je acherruit.
Mijn reden daartoe was dat aldus vele Duitsers, wegens de rode cijfers en letters op een Belgisch kenteken, eravn uitigngen dat het een Duits kenteken voor garagehouders betrof. Daarmee was ik gelukkiger dan als ze mij als een Belg herkenden, want dat is wel het laatste wat je hier wenst.
Intussen rijd ik gelukkig met een D-kenteken, ook al ben ik daar in België noch tot 31/07/2012 in overtredig mee.
-
EU-vlagje OP de nummerplaat zelf hé , de rest geldt niet.
(en zoals Michel al zegt, de B staat er onder ipv in de sterretjes).
Dus de blauwe grote stickers die ze verkopen met sterretjes en er onder een B, zijn ook niet geldig? Niet dat ik zoiets lelijk zou plakken, maar goed. Eigenlijk, als je er op let, is er hooguit 1 op 10 in orde om in het buitenland rond te rijden, want bijna iedereen met een kleine plaat heeft de B in de sterretjes, vandaag eens op gelet.
Hoezo grote blauwe stickers ? (ik niet ;))
De kleine blauwe EU vlag-plakker met B onder de sterretjes heeft nochtans identieke afmetingen als de kleine origineeldruk van een EU-kentekenplaat, als men ze net ervoor plakt en de plaat is zonder houder dicht op het kofferdeksel of bumper gevezen ziet men nauwelijks het verschil op afstand (toch voor de buitenlandse controleurs), natuurlijk loopt de rode rand ertussen.
Foto´s zeggen meer als woorden (eerste 2 in de Vogezen op > 1000 m ;)) :
(klik voor in te zoomen)
- vanop afstand achteraan:
http://img407.imageshack.us/img407/3007/1080871img.jpg
- voorkant, het groot replica EU-model: (ondertussen heb ik weer het klein model zonder EU-B´eetje)
http://img850.imageshack.us/img850/1975/1080870img.jpg
- kortbij en schuin, plakker nu wel heel duidelijk:
http://img707.imageshack.us/img707/6669/1080850img.jpg
(die witte te dikke vijsafdekknopjes heb ik door platte knopjes en dito vijzen vervangen)
alle foto´s zijn opgenomen in juni 2005;
enkele ´buitenlanders´ hadden zelfs nog hun grote plakker (D), naast FFB-plaat (Fürstenfeldbruck /Beieren), onderste foto, rode Z1)
en elk jaar dikwijls in verscheiden EU-buitenland geweest, wie over die EU-plakker valt moet wel een ,,, zijn.
Ik vrees wel dat die plakkers nu minder te vinden zijn, ik heb er niet op gelet.
En nu ik toch bezig ben... ;) dezelfde plakker 7 jaar later (Kühtai, Tirol > 2000 m):
http://img822.imageshack.us/img822/4126/img0022ij.jpg
-
-
Persoonlijk vind ik de agent die valt over een kleine ovale B (zw/wit) ook een ,,,
Stel, Rafael, dat je in het buitenland betrokken geraakt bij een ongeval (je hoeft daarom niet noodzakelijk zelf schade te lijden). Je bent je er niet bewust van en rijdt verder. Voor een andere betrokkene is het dan wel belangrijk dat hij ook van wat verder duidelijk kan zien dan jouw wagen in België ingeschreven is. Vele buitenlanders kennen de Belgische kentekenplaten immers niet.
-
-
Maar dankzij Schouppe hebben we nog altijd een nummerplaat die uit alle anderen van ver herkenbaar is.
-
Maar dankzij Schouppe hebben we nog altijd een nummerplaat die uit alle anderen van ver herkenbaar is.
Schouppe ? Neen, die wou *zwart op geel... met rode rand.
* http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1111078/2010/05/28/Schouppe-stelt-geel-zwarte-nummerplaat-met-rood-randje-voor.dhtml
Eerder dankzij Milquet of ´de Walen´... die wilden eigenlijk de rode op witte platen gewoon behouden.
Het compromis was dan "nagellak-donkerrood uit de sminkdoos van Milquet" voor een betere flitsbaarheid. ;D