Christophoros
Verkeersvragen en -discussies => Wegeninfrastructuur => Topic gestart door: jozef op vrijdag 23 maart 2012 - 17:18:54
-
100 miljoen euro voor laatste zwarte verkeerspunten
De Vlaamse regering maakt 100 miljoen euro vrij voor de herinrichting van gevaarlijke punten op het wegennet. [...]
http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1141587/100-miljoen-euro-voor-laatste-zwarte-verkeerspunten.aspx
-
Ondertussen creëren ze er wel volop gevaarlijke punten bij ...
http://www.gva.be/regio-antwerpen-noord/kapellen/oplossing-voor-ovonde-lijkt-nog-veraf.aspx
-
Ondertussen creëren ze er wel volop gevaarlijke punten bij ...
http://www.gva.be/regio-antwerpen-noord/kapellen/oplossing-voor-ovonde-lijkt-nog-veraf.aspx
Amai zoveel veilige maneuvers ;D ... spookrijden ... onwetend fietspad kruisen... voetgangers hachelijk oversteken en fietsers slalommen en bloembakken en flessehals en stilstand en verwarrend voor alles en nog wat ... file ... bus... zucht... dat in één bericht, are we in Flanders ?
Als alles stilstaat zijn er toch zeker minder doden ? ::)
-
Als alles stilstaat zijn er toch zeker minder doden ? ::)
Precies. Zoals de croupier in het casino zegt: "Rien ne va plus".
-
Zou de N493 (http://maps.google.be/?ll=50.789917,3.784168&spn=0.003818,0.006899&t=h&z=17) tussen Brakel en Geraardsbergen ook 1 van die aangepakte punten zijn?
Volledig vernieuwd met fietspaden, verlichting, grachten, opritten naar de velden... en ook al zichtbaar op street view (http://maps.google.be/?ll=50.790577,3.781943&spn=0.003818,0.006899&t=h&z=17&layer=c&cbll=50.790577,3.781943&panoid=efrxPI_TPIP8VOuY8X4gHw&cbp=12,89.06,,0,0).
Ook staan er gemiddeld om de 100 meter nieuwe borden met 70km/u toegelaten.
Ik zie maar 3 mogelijkheden:
-ofwel moesten ze aan het bepaald aantal kilometer nieuw wegdek geraken
-ofwel moeten ze aan een zeker aantal ongevallen geraken
-ofwel is het een testparcours en wie er aan 50km/u zonder brokken of overtredingen door geraakt is zeker van de overwinning bij de eerstvolgende rally
-
Uiterraard gaan zwarte punten nooit helemaal verdwijnen, daar zorgt "bepaalde overheid" wel voor en-of bepaalde "getalenteerde" weggebruikers...
Uit een topic van juni 2010:
Sommige kp blijken na vervanging door een rotonde nog gevaarlijker of zwarter te worden, zelfs voor autoverkeer...
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=EJ2HGDKS
Tja, en die ongevallenanalyses (en monitoring) op zogezegd "weggewerkte zwarte punten" of nieuwe zwarte punten, veel natte vinger zeker ?
Lees best maar eens volledig (ik citeer een stukje):
http://jsp.vlaamsparlement.be/website/htm-vrg/577010.html
Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken
Vergadering van 04/03/2010
Vraag om uitleg van de heer Jan Roegiers tot mevrouw Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, over de stand van zaken met betrekking tot het wegwerken van de zwarte verkeersknooppunten en het aanleggen van een nieuwe lijst (zwarte) verkeersknooppunten
...
Minister Hilde Crevits :
Er is hier al heel wat geschiedenis meegedeeld. Er zijn mensen die er al van in de vroege geschiedenis bij waren. Ik was dat niet. Ik geef eerst een korte stand van zaken.
Eerst en vooral, die 800 gevaarlijke punten hebben allemaal een uitgewerkt voorontwerp. Van 92 projecten moet het ontwerp nog worden afgewerkt. Van de resterende projecten zijn er 142 met een goedgekeurd definitief ontwerp. Daarvan zijn er 87 die zijn aanbesteed, maar waarvan de uitvoering nog niet is begonnen. Er zijn op dit ogenblik 116 projecten in uitvoering. Het totale aantal uitgevoerde projecten sinds 2003 bedraagt 450.
Die 800 gevaarlijke punten aanpakken, is zeer ambitieus – als ik dat met enige zin voor eufemisme mag zeggen. Een aantal van die punten zaten complex in elkaar. Ze waren dan ook vaak al jaren een heet hangijzer. Ik kan voor een deel akkoord gaan met de nuance die de voorzitter aanbrengt, maar anderzijds wil ik ook verwijzen naar de procedures die gevolgd moeten worden. Voor elk zwart punt dat moet worden heraangelegd, heb je een Provinciale Commissie Verkeersveiligheid (PCV) en een Provinciale Auditcommissie (PAC) en een nota en nog een nota. Tal van experts buigen zich daarover. Daardoor wordt geen enkel zwart punt zomaar out of the blue aangelegd. Zo van: ik heb nu goesting om er een aan te leggen met blauwe zwembadtegeltjes of in het rood. Neen, dat gaat door zo’n commissie. Misschien moeten we eens onderzoeken hoe al die commissies werken die zich buigen over al die projecten. Elk gevaarlijk punt dat wordt aangepakt, heeft een heel brede procedure doorlopen, heeft overal de zegen gekregen. Op een aantal plaatsen is een kortetermijnoplossing uitgewerkt om later tot een idealere maar ook duurdere langetermijnoplossing te komen.
....
De monitoring is heel belangrijk. Voor de afgewerkte projecten wordt in een specifieke monitoring voorzien. Dat komt doordat er anders een paar jaar moet worden gewacht voor er een set gelokaliseerde ongevallengegevens is. Na de uitvoering is het lang wachten op de cijfers, ook daarover hebben we in het verleden al gedebatteerd. Voor de selectie van de 800 gevaarlijke punten werden drie lijsten met gevaarlijke punten in aanmerking genomen. De meest recente lijst met ongevallengegevens in 2002 was die van 1997-1999. Later werd die initiële selectie aangevuld met gegevens uit lijsten uit 1998-2000, die waren begin 2003 ter beschikking. In het najaar van 2003 kregen we de lijsten van 1999-2001.
Toen de selectie van de 800 gevaarlijke punten afgerond was, werden nog een aantal extra lijsten ter beschikking gesteld van het agentschap Wegen en Verkeer. De lijst 2000-2002 hebben we gekregen in het najaar van 2006. De lijst 2001-2003 kregen we in maart 2008. De lijst 2002-2004 kregen we in maart 2008. De lijst 2003-2005 is in oktober 2008 gekomen. De lijst 2004-2006 is in maart 2010 gekomen, evenals de lijst 2005-2007. (Opmerkingen van de heer Filip Watteeuw)
Inderdaad, we hebben die 2 dagen geleden ontvangen. Mijn medewerker merkte dat eerder al op. Ik ben heel blij dat ik ze heb, maar het is telkens weer lang wachten erop. (Opmerkingen van de heer Chris Janssens)
Hoe zit de monitoring in elkaar? Halfjaarlijks worden de betrokken politiezones bevraagd over de ongevallen op de afgewerkte gevaarlijke punten. De gegevens die hieruit komen, laten een duidelijke daling zien van het aantal slachtoffers op de afgewerkte punten, maar ik denk dat het belangrijk is om toch omzichtig om te springen met deze ruwe gegevens. Het gaat over verkeersveiligheid en dus mogen we niet kort door de bocht gaan. Ik heb daarom aan het steunpunt verkeersveiligheid gevraagd om een wetenschappelijk onderbouwde analyse van die cijfers te maken per punt. Het volstaat niet om op de ruwe cijfers af te gaan. We zien effectief een daling, maar het is nuttig om de cijfers grondig te screenen.
Mijnheer Janssens, het is voor mij toch wel van belang dat ik pas gegevens ter beschikking stel wanneer ze eerst op een fatsoenlijke manier geanalyseerd zijn.
Ik zit met een enorme achterstand. We merken dat we op dit ogenblik voor de uitvoering van de zwarte punten aan een piek zitten. We zien dat ook aan de facturen die binnenkomen. Het gaat trager: we steken ze in ontwerp, dan is er de aanbesteding, dan worden ze uitgevoerd en worden de miljoenen vrijgemaakt, maar natuurlijk komen er jaarlijks punten bij. De middelen zijn dus onmiddellijk opgebruikt. Voor de 100 miljoen euro die ik nu heb gekregen, zijn er al onmiddellijk punten waaraan het geld toegewezen kan worden, want de dossiers zijn klaar, maar ze moeten natuurlijk worden uitgevoerd en betaald.
Dan komen we aan de nieuwe lijst. In het regeerakkoord staat: “We zetten het programma voor gevaarlijke punten voort. Een nieuwe objectieve behoefteanalyse voor gevaarlijke punten resulteert in de opstelling van een geactualiseerde lijst van gevaarlijke punten. We wegen daarbij de kosten en baten van de verschillende oplossingsvoorstellen af.” Voor mij is die laatste zin bijzonder belangrijk. Het is goed dat we een heel degelijke evaluatie maken van de manier waarop we nu werken en in het verleden hebben gewerkt. Ik geef u een voorbeeld. Voor mij is het van belang dat we ook eens kijken of het goed is om puntsgewijs te werken. We zouden immers ook kunnen beslissen om niet punt per punt, maar per lijn waarop een aantal punten liggen, te werken. Als één punt wordt opgelost en een paar kilometer verder is er een ander punt, dan creëren we daar misschien een bottleneck. Misschien moeten we dit globaler bekijken. Ik doe daar vandaag geen uitspraak over, maar we zouden perfect kunnen zeggen dat we iets lijnmatiger zullen werken.
...]
-
Zou de N493 (http://maps.google.be/?ll=50.789917,3.784168&spn=0.003818,0.006899&t=h&z=17) tussen Brakel en Geraardsbergen ook 1 van die aangepakte punten zijn?
Volledig vernieuwd met fietspaden, verlichting, grachten, opritten naar de velden...
Met levensgevaarlijke duikers aan die opritten, met vertikale wanden, in beton.
Hopelijk is de werkelijke rand van de rijbaan intussen aangebracht ?
-
Hopelijk is de werkelijke rand van de rijbaan intussen aangebracht ?
Veel meer dan wat onkruid is er niet bijgekomen.
Moeilijk te vatten wat een verspilling.
Met de helft aan beton en asfalt kon daar een perfect veilige weg van gemaakt worden.
Nu krioelt het daar van soortgelijke wegen en wanneer je dan aan de taalgrens komt zie je plots een kilometerslange, brede en kaarsrechte weg voor je verschijnen.
-
Moeilijk te vatten wat een verspilling.
als je verspilling wil zien moet je eens naar Blankenberge gaan en dan richting Oostende rijden
aan de jachthaven hebben ze de boel heringericht
degene die dit bedacht heeft is wss vele jaren naar school geweest (voor beenhouwer of bakker)
en mooie rotonde aangelegd waar de kusttram dwars door rijd
-
Bedoel je DIT (http://maps.google.be/maps?q=Blankenberge&hl=nl&ll=51.309946,3.12119&spn=0.007498,0.013797&sll=51.252448,3.279912&sspn=0.007561,0.013797&oq=blankenberge&hnear=Blankenberge,+West-Vlaanderen,+Vlaams+Gewest&t=h&z=16&layer=c&cbll=51.309843,3.121091&panoid=n7SPq7bSkwL4Q_Wlec2Kmw&cbp=12,90,,0,0) kruispunt of aan de minigolf?
Ik weet dat ze daar aan het station ook bezig zijn of geweest zijn.
Ik kom er zo vaak niet meer of eigenlijk enkel maar tot aan het begin van de Kerkstraat waar ons filiaal gevestigd is.
-
De aanleg gebeurt dan wel niet door mensen die voor bakker of beenhouwer hebben gewerkt, maar wel daar relatief laag gekwalificeerde mensen. In de offerte die de studiebureaus naar de overheid sturen ivm deze opdrachten staan mooie profielen die de studie gaan uitvoeren, ervaren verkeersdeskundigen, ervaren ingenieurs, ... Ook al zijn deze in België ook niet van de hoogste kwaliteit, het werk wordt in de praktijk uitgevoerd door een getalenteerde tekenaar. In het beste geval wordt door eens snel overgegaan door een meer ervaren iemand.
-
Bedoel je DIT (http://maps.google.be/maps?q=Blankenberge&hl=nl&ll=51.309946,3.12119&spn=0.007498,0.013797&sll=51.252448,3.279912&sspn=0.007561,0.013797&oq=blankenberge&hnear=Blankenberge,+West-Vlaanderen,+Vlaams+Gewest&t=h&z=16&layer=c&cbll=51.309843,3.121091&panoid=n7SPq7bSkwL4Q_Wlec2Kmw&cbp=12,90,,0,0) kruispunt
het is dat kruispunt
mocht je daar nu nog eens langskomen zal je zien wat ik bedoel
-
Ze kunnen de tekeningetjes gebruiken die de kinderen zullen maken :P