Christophoros
Forumgemeenschap => Praatcafé => Topic gestart door: jozef op woensdag 13 juni 2012 - 14:57:11
-
Een op de vijf Belgische wagens is bedrijfswagen
Ongeveer 20 procent van de Belgische wagens is een bedrijfswagen. Dat blijkt uit een grootscheeps onderzoek dat de adviesorganisatie KPMG uitvoerde in opdracht van Febiac, Federauto en Renta, die samen de automobiel- en leasingsectoren vertegenwoordigen.
Met dat onderzoek wil de sector de mythes ontkrachten dat bedrijfswagens in vergelijking met privéwagens minder scoren op milieuvlak of meer kilometers rijden.
Vijftien procent van het Belgische wagenpark, of 770.000 wagens, zijn bedrijfswagens: zes procent zijn leasewagens en negen procent is ingeschreven op naam van andere rechtspersonen, zoals bijvoorbeeld vennootschappen. Nog eens zes procent, of 325.000 wagens, is ingeschreven op naam van zelfstandigen. De resterende 79 procent zijn privéwagens.
Verkeerde voorstelling
Volgens de onderzoekers is het dus een verkeerde voorstelling van de feiten dat de helft van het wagenpark uit bedrijfswagens bestaat. "Ten onrechte gaat men er soms van uit dat het wagenpark voor bijna de helft uit bedrijfswagens bestaat", aldus de studie. "Hierbij verwart men het totale rijdende wagenpark (5,3 miljoen) met de nieuwe wagenverkoop (ruim 0,5 miljoen) in een gegeven jaar. In 2010 werd, inclusief zelfstandigen, ongeveer 42 procent van de nieuw verkochte wagens ingeschreven op naam van een bedrijf, terwijl hun aandeel in het totale wagenpark 21 procent bedraagt."
Uit de studie blijkt dat de impact van bedrijfswagens op het milieu kleiner is dan algemeen aangenomen. Bedrijfswagens zijn gemiddeld vier jaar jonger. Daardoor voldoen ze aan recentere en dus strengere milieunormen.
-
geef de bedrijfswagens een snelheidsbeperking tot 90 km/u en het probleem lost zichzelf op
-
Hadden ze daar een onderzoek voor nodig?
Dat weten ze toch zo via de inschrijvingen, verzekeringen, nummerplaat, technische keuring, ...
geef de bedrijfswagens een snelheidsbeperking tot 90 km/u en het probleem lost zichzelf op
Welk probleem en waarom?
Is het al niet voldoende dat ik 12 uur/dag aan 83km/u moet snorren met de oplegger?
Nu zou je willen dat ik dat met de Kangoo (1,5 jaar oud) ook zou moeten doen?
Hell, mijn privévoertuig is ook een lichte vracht, die dan ook?
-
geef de bedrijfswagens een snelheidsbeperking tot 90 km/u en het probleem lost zichzelf op
Het probleem van recente auto's die minder vervuilen?
-
Welk probleem en waarom?
het probleem van gemiste inkomsten voor de staat
-
België heeft zich zo georganiseerd dat de belastingsdruk erg hoog is, maar er overal kortingen zijn te verkrijgen. Eentje daarvan is het feit dat een bedrijf minder zwaar belast wordt dan een natuurlijk persoon op arbeid. Om dat te compenseren, is de kost van een bedrijfswagen maar voor een bepaald percentage aftrekbaar van het resultaat van het bedrijf, op basis van CO2-uitstoot.
Je kan natuurlijk ook beslissen om vennootschappen even zwaar te belasten als natuurlijke personen. Dat betekent voor een bakker en slager dat het niet meer loont om als zelfstandige aan de slag te gaan - je krijgt de nadelen van werkonzekerheid, geen ontslagvergoeding en werkloosheidsuitkering, maar geen van de voordelen van aftrekbaarheid of een lagere belasting - en voor grote vennootschappen om zich in het buitenland te vestigen.
Een land met enkel werknemers en geen werkgevers wordt snel een land met enkel werklozen en ambtenaren.