Christophoros
Verkeersvragen en -discussies => Voertuig- en rijtechnieken => Topic gestart door: jozef op dinsdag 05 februari 2013 - 00:54:53
-
Strooizout geeft vals alarm in auto
Mobiliteitsorganisatie Touring kreeg deze week al 241 oproepen van automobilisten die plots één of ander waarschuwingslampje zien oplichten in de auto.
Volgens Touring gaat het om oxidatie van strooizout die zich niet alleen afzet op de carrosserie, maar ook op bepaalde sensoren en leidingen zoals deze van het remsysteem. Dat geeft een vals alarm, want in werkelijkheid is er niet meteen een technisch defect. "De zoutoxidatie begint eigenlijk nu pas in te werken en het aantal oproepen zal de komende weken nog stijgen. Zelfs na drie of vier maanden kunnen automobilisten plots hinder ondervinden. In principe verdwijnt het probleem na een goede wasbeurt van de auto", aldus Touring.
Roest
Het strooizout is helaas ook de grootste vijand van uw koetswerk. De constructeurs boekten al flink wat vooruitgang voor de optimale bescherming van de plaatstalen structuur van de auto. Maar zonder een minimum aan aandacht en onderhoud blijft het risico van corrosie bestaan.
Om te weten of uw auto littekens heeft overgehouden aan de winter moet u nagaan of er bleke, witachtige vlekken voorkomen op de zijschorten. Deze zijn immers afkomstig van samengeklonterd zout.
Carwash
Touring raadt de mensen aan om de wagen te wassen of naar de carwash te gaan.
"Belangrijk is enkel koud water te gebruiken. Warm water heeft immers de neiging om het zout op te lossen, waardoor het nog dieper zal doordringen in de spleten van het koetswerk en in de leidingen."
"In de carwash moet men kiezen voor het programma "chassis" zodat ook de onderkant van de auto wordt gereinigd. Met een gewone tuinslang of zelfs met een hogedrukreiniger zou men hier de grootste moeite mee hebben. De talloze elektrische en elektronische onderdelen zijn ook niet zo goed bestand tegen hogedrukstralen".
-
Tja, de vele nadelen van strooien zijn gekend, en dan te denken dat dikwijls overbodig en onaangepast gestrooid wordt.
Een winterbandenplicht zou al veel strooileed kunnen sparen op de secundaire en gemeentewegen (evtl ruimen is dan voldoende).
En zeggen dat in het buitenland er wetten bestaan die op vele plaatsen (steden) en wegen het zoutstrooien verbieden, en die boetes zijn hoger als verkeersboetes.
eerder uitzonderlijk strooit men daar (enkel stedelijke strooidienst)... http://www.derwesten.de/region/staedte-verbieten-buergern-streusalz-verwenden-es-aber-selbst-id7378611.html
iemand al van zulke wetten gehoord in Be of Vlaanderen ?