Christophoros
Verkeersvragen en -discussies => Verkeer en Recht => Topic gestart door: curieuzeneus op dinsdag 04 februari 2014 - 11:30:59
-
Blijkbaar worden er nu soms kort achter elkaar snelheidsmetingen gedaan, en krijg je zo meerdere overtredingen. Hoe dicht mogen deze metingen eigenlijk bijeen staan ? Als je goed verdekte camera's opstelt over een lengte van bv. 500m en de automobilist ziet ze niet, kun je zo een arbitrair bedrag gaan innen. Het is toch duidelijk dat de wetgever zoiets niet voor ogen had. Voor van Brussel tot Antwerpen continu 150 km/h rijden houdt de wetgever zich blijkbaar het recht voor om 10.000 Euro te kunnen vragen ? Dan is er toch geen rechtszekerheid meer ?
Anders gesteld: wat IS eigenlijk een snelheidsovertreding ?
En bij uitbreiding: kan men dan om het uur langsgaan in de straat en per dag 8x een auto dezelfde parkeerboete geven ?
-
Beste,
Vooreerst bedankt voor je registratie op dit forum, en hartelijk welkom. Het verheugt me dat je al meteen actief deelneemt met interessante vragen.
Ik illustreer jouw bericht graag met een verwijzing naar een desbetreffend krantenartikel (we mogen hier een krantenartikel niet zomaar copiëren):
http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1531304/speedoperaties-het-nieuwe-wapen-tegen-snelheidsduivels.aspx
Het eenvoudigste in je bericht is het parkeren in overtreding. Er geldt een principe in het recht volgens hetwelk je voor één en hetzelfde misdrijf slechts één keer kan gestraft worden. Of een auto 5 minuten of 5 uur op dezelfde plaats met dezelfde parkeerovertreding staat: je kan er maar één keer voor gestraft worden. Dit uiteraard op voorwaarde dat je intussen niet wegrijdt met het voertuig en opnieuw parkeert. Flikken durven wel eens krijtstreepjes op de banden te trekken om dat na te gaan.
Er kan natuurlijk sprake zijn van een nieuwe overtreding wanneer je bijvoorbeeld aan de linker kant parkeert waar dat niet toegestaan is, en het tijdens het aldaar parkeren bovendien door beurtelings parkeren verboden wordt om daar te parkeren.
Wat een snelheidsovertreding betreft, kan er sprake zijn van een nieuwe overtreding als je op een andere plaats weer sneller dan toegestaan rijdt, niettegenstaande beide plaatsen voldoende ver van elkaar verwijderd zijn om het niet onmogelijk te maken om intussen velig je snelheid te herleiden tot het toegestane maximum. Als je, bij een maximum toegestane snelheid van bijvoorbeeld 120 km/h, tegen pakweg 130 km/h reed, kan dat al kort daarna zijn, maar niet als je tegen 250 km/h reed. Hier is het dus een feitenkwestie.
-
Als je dus tegen 130 constant rijdt, kan je om de 50m een boete krijgen ::) :o
-
Blijkbaar worden er nu soms kort achter elkaar snelheidsmetingen gedaan, en krijg je zo meerdere overtredingen.
Niet noodzakelijk ...
Zo krijg je vooral meerdere vaststellingen van dezelfde overtreding.
Waar criminelen volop genieten van een eendaads crimineel opzet - een auto stelen valt bv onder de noodzakelijke voorbereidingen van een bankroof - probeert men hier weggebruikers voor dezelfde inbreuk meermaals te straffen.
Enige "verdediging" is naar de rechtbank stappen ... en gegarandeerd voor (minstens) 1 keer veroordeeld worden.
Dit zijn regelrechte gangsterpraktijken van politie en parket.
Hoe dicht mogen deze metingen eigenlijk bijeen staan ?
Bestaat geen regelgeving over.
Als je goed verdekte camera's opstelt over een lengte van bv. 500m en de automobilist ziet ze niet, kun je zo een arbitrair bedrag gaan innen. Het is toch duidelijk dat de wetgever zoiets niet voor ogen had. Voor van Brussel tot Antwerpen continu 150 km/h rijden houdt de wetgever zich blijkbaar het recht voor om 10.000 Euro te kunnen vragen ? Dan is er toch geen rechtszekerheid meer ?
Inderdaad.
De meest recente lasertechnologie laat toe talloze keren te meten op een afstand van een paar 100m, dat zou 1 bestuurder een paar 1000 "overtredingen" kunnen opleveren na elkaar. Allemaal vastgesteld op een absoluut minimale afstand van elkaar
Anders gesteld: wat IS eigenlijk een snelheidsovertreding ?
sneller rijden dan de toegestane snelheid ...
En bij uitbreiding: kan men dan om het uur langsgaan in de straat en per dag 8x een auto dezelfde parkeerboete geven ?
Neen, dat kan in principe niet omdat het steeds om dezelfde overtreding gaat.
Ze gebeurt niet vaker omdat ze meermaals gecontroleerd wordt.
Probleem is dat de rechtsstaat en rechtszekerheid steeds verder uitgehold wordt waar het om verkeersovertredingen gaat.
Juridische toestanden die mensenrechtengroeperingen terecht op hun achterste poten zouden zetten indien ze op criminelen toegepast zouden worden, worden ongestoord toegepast op verkeersinbreuken.
-
Als je dus tegen 130 constant rijdt, kan je om de 50m een boete krijgen ::) :o
Met lasertechnologie en digitale camera's is de enige beperking de belichtingsinstellingen van die camera, en de schrijfsnelheid van de geheugenkaarten en intern buffergeheugen in de camera ...