Christophoros
Verkeersvragen en -discussies => Wegeninfrastructuur => Topic gestart door: jozef op maandag 08 juni 2015 - 17:51:09
-
Fietsostrade tussen Antwerpen en Mechelen helemaal klaar
http://www.gva.be/cnt/dmf20150608_01719800/fietsostrade-tussen-antwerpen-en-mechelen-helemaal-klaar
-
En wanneer komt de trajectcontrole ? ;D
-
En wanneer komt de trajectcontrole ? ;D
Als de fietsen een duidelijke nummerplaat hebben... >:D >:D
-
En wanneer komt de trajectcontrole ? ;D
Als de fietsen een duidelijke nummerplaat hebben... >:D >:D
Dan nog: zolang een fiets niet moet uitgerust zijn met een snelheidsmeter, geldt het algemeen rechtsprincipe dat niemand tot het onmogelijke gehouden is, en kan een fietser niet bestraft worden om sneller dan toegestaan gereden te hebben.
Hier in onze straat geldt max. 30 km/h, maar er zijn fietsers die minstens tegen het dubbele van die snelheid naar beneden rijden. Het zal duren tot er eens een ree of een vos de straat oversteekt.
-
groot deel is verboden voor e-bikes ... of bromfietsen
ronduit dwaas
-
zolang die e-bike motor niet boven de 250Wkunnen ze hem niet verbieden, omdat hij dan wettelijk gezien een fiets is
-
Op die fietsostrade vinden we gekke markeringen om de oversteken bij trams aan te duiden.
Antwerpen heeft er dit op te melden:
Het klopt dat de oversteekplaats voor fietsers en voetgangers met een ‘kruis’ aangeduid werd ter hoogte van het kruispunt Cuperusstraat- Zurenborgstraat. We weten dat dit niet ideaal is.
Op zich is het markeren van deze oversteekbeweging niet noodzakelijk, maar gezien het belang van de fietsostrade en de ligging ter hoogte van een voetgangersverbinding onder de spoorweg, vonden we het toch wenselijk fietsers en voetgangers extra attent te maken op de tramkruising; Enerzijds door signalisatie, anderzijds door een bijkomende markering. Binnen de wegcode is er echter geen markering voorzien voor dergelijke situaties. Het aanbrengen van een dambordpatroon, zoals u suggereert, strookt bijvoorbeeld niet met de wegcode. Dambordpatronen gebruiken we enkel om (delen van) vrije tram- of busstroken of –beddingen met elkaar te verbinden. Meestal gebeurt dit ter hoogte van kruispunten. Ze worden echter niet gebruikt om oversteekplaatsen aan te duiden. Het gebruik van een kruis is op zich echter niet ‘verkeerd’, ondanks het dus niet opgenomen is in de wegcode.
Recent beslisten de stad Antwerpen en De Lijn echter om oversteekplaatsen op een vrije trambedding in de stad Antwerpen aan te duiden met de markering ‘TRAM’, dat in een rood vlak tussen de sporen aangelegd wordt. In nieuwe projecten passen we dit onmiddellijk toe. We brachten deze nieuwe markeringen bijvoorbeeld al aan in de Ruggenveldlaan en de Brusselstraat.
Reeds bestaande oversteken zullen we stelselmatig aanpakken. Of in functie van onderhoudswerken. Eerst zijn de assen Sint-Bernardsesteenweg, Antwerpsesteenweg, Silvertopstraat en Leien aan de orde. Op langere termijn zullen we ook de oversteken aan de Cuperusstraat aanpassen.
-
Het gebruik van een kruis is op zich echter niet ‘verkeerd’, ondanks het dus niet opgenomen is in de wegcode.
Artikel 1.1. Alleen de verkeerstekens bepaald in het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer mogen gebruikt worden om de weggebruikers de aanwijzingen te geven waarop zij betrekking hebben. [...]
Het is dus misschien niet 'verkeerd', maar het is wel verboden.
-
Dambordpatronen gebruiken we enkel om (delen van) vrije tram- of busstroken of –beddingen met elkaar te verbinden.
Ja ... en wat is dit dan ook ???
Juist ja ...
Een verbinding tussen 2 beddingen
-
groot deel is verboden voor e-bikes ... of bromfietsen
ronduit dwaas
vind ik ook. Bromfietsen op het fietspad, (meestal) toegelaten, geen probleem.
Bromfietsen op een, meestal veel bredere, fiets-o-stade of op een jaagpad (http://www.wegcode.be/images/stories/verkeerstekens/F/F99A.png)langsheen b.v. een rivier (Dijle, Nete, Rupel, Schelde, noem maar op) verboden.
Ziet hier iemand een logica in?
Een jaagpad met een mix van voetgangers, fietsers en ruiters kan ik nog inkomen dat het snelheidsverschil wat te groot wordt indien er bromfietsen of snelle e-bikes zouden rijden.
Maar op een fiets-o-strade lopen meestal weinig voetgangers.
Soms gaat de fiets-o-stade over naar een fietsstraat. Bromfietsen mogen er doorrijden aan max 30 en mogen geen fietsers inhalen. Ook dwaas!
2.61. "Fietsstraat": een straat die is ingericht als fietsroute, waar specifieke gedragsregels gelden ten aanzien van fietsers, maar waarop tevens motorvoertuigen zijn toegestaan. Een fietsstraat wordt gesignaleerd met een verkeersbord dat het begin en een verkeersbord dat het einde aanduidt.
Artikel 22novies. Verkeer in fietsstraten
In fietsstraten mogen de fietsers de ganse breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze slechts opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde indien de rijbaan opengesteld is in beide rijrichtingen. Motorvoertuigen hebben toegang tot fietsstraten. Zij mogen de fietsers evenwel niet inhalen. De snelheid mag in een fietsstraat nooit hoger liggen dan 30 kilometer per uur.
-
Je ziet ook waarom de Fietsersbond zo spartelt en de bevolking via radio en TV pertinent leugens voorschotelt, inzake "snelle e-bikes" die voor de Belgische wetgeving gewoon bromfietsen zijn ...
-
Probeer geen logica in de Belgische wegcode / verkeerswetgeving te zoeken, of je zit voor je 't weet in St Amadeus ...