Christophoros
Forumgemeenschap => Praatcafé => Topic gestart door: JC op zondag 27 augustus 2017 - 00:37:09
-
Er is hier al veel geschreven over hoe het leven met een elektrische wagen eruit ziet. Ik zal één dag met een elektrische auto beschrijven en wat dat betekent, zelfs bij grondige wijziging van de planning.
Vandaag stond een rit van Mechelen naar Bredene en terug op het programma, dat is 145 km enkele rit. Heen en terug is dus 290 km waardoor ik ruim marge heb. Ik had de dag ervoor de wagen thuis ingeplugd waardoor hij 's morgens klaar stond met 100% batterijlading. Dat is voldoende om 350 km te rijden met nog wat reserve. De planning was om 's morgens naar de zee te rijden, met de kinderen op het strand te zitten tot ik mijn dochter mocht oppikken die in Bredene op danskamp was.
's Morgens bleken mijn beide zonen goed verkouden te zijn waardoor enkele uren op het strand misschien niet aangewezen was. Wijziging van de planning dus! Mijn oudste zoon had een nieuwe fiets nodig en die koop ik bij een fietsenmaker die ik vertrouw ergens in de Kempen (in de buurt waar mijn moeder woont). De rit naar de fietsenwinkel (en de korte rit naar de bakker voor ontbijt) leverde al zo'n 110 km op. Thuis laad ik aan 3 kW wat mij zo'n 12 km laden per uur oplevert. Ik moest mijn dochter oppikken om 14:30, tijd om thuis te laden was er niet veel en die paar km maken het verschil niet. Ik ben dus met de batterij op wat meer dan 70% richting zee vertrokken. In principe haal ik daar in de zomer zo'n 250 km mee. Als ik rustig zou rijden was ik nog net thuisgeraakt, want dan zijn zo'n 280 à 300 km mogelijk. Echt comfortabel rijden is dat echter niet, ik ben met een normale rijstijl naar Bredene vertrokken.
De plek waar we in Bredene steeds gaan eten na het danskamp bleek niet meer te bestaan waardoor we maar naar Oostende zijn gereden. Weer extra km, maar toch niet te veel. Het gevolg hiervan is een vertrek in Oostende richting Mechelen met zo'n 23% batterijlading over en dat voor een rit van 136 km. Als het echt moet zou het kunnen, maar dan moet je echt gaan hypermilen. Als je een wereldrecord nastreeft is dit nog fun, maar anders zeker niet. Bovendien reed mijn vrouw terug en die is al helemaal niet goed in hypermilen en rijdt veel minder anticiperend dan ikzelf. De wagen gaf aan dat hij nog 92 km ver zou geraken. Niet genoeg dus!
Er is echter een supercharger in Gent! Vroeger was deze druk bezet maar sinds er 4 stalls zijn bijgekomen valt het daar wel mee. De afstand tot de supercharger was 66 km. Door de minder zuinige rijstijl van mijn vrouw zijn we daar toegekomen met zo'n 5% lading (ik schat dat ik er zou toegekomen zijn met 8%). De SC ligt vlak aan de snelweg, omrijden is er haast niet bij. Inpluggen in de SC gaf een laadsnelheid van 110 kW. De kindjes konden hun benen strekken, even met zijn allen naar de WC wandelen, snel een koffietje, ... We waren nog niet aan de wagen wanneer ik een bericht kreeg op mijn smartphone dat de batterij voldoende geladen was om verder te rijden. De wagen neemt hier trouwens een grote veiligheidsmarge. De rit naar huis is zo'n 70 km. Een stop van minder dan 10 min was genoeg geweest.
Morgen staat er Mechelen - Pulle - Zwijnaarde - Pulle - Mechelen op de planning. In totaal zo'n 280 km. Ik heb de wagen ingesteld om tot 90% te laden, wat meer dan voldoende moet zijn. De kans is trouwens zeer groot dat ik op mijn bestemming in Gent kan laden. Als dat mogelijk zou zijn neem ik die kans wel: "Any juice is good juice as long as you don't have to wait for it!". Moest er weer een grondige wijziging in de planning komen kan ik nog altijd laden bij mijn moeder in Pulle, bovendien ligt mijn bestemming in Gent op slechts een paar honderd meter van de supercharger daar en op de terugrit naar Mechelen kan ik nog besluiten om via de supercharger in Aartselaar te rijden. "Range anxiety - no way".
Ik plan graag mijn dagen, dat is de aard van het beestje, ik ben niet voor niets al meer dan 15 jaar project manager. Hierdoor kijk ik even hoeveel km ik verwacht te rijden de volgende dag. Eigenlijk is dit allemaal niet nodig. Als je thuis kan opladen aan 11 kW is je auto altijd vol na een normale nachtrust, zelfs als hij echt bijna volledig plat gereden was. Zelfs al laad je maar tot 90% (beter voor batterij) is met de Model X 300 km nog altijd geen enkel probleem. Dat is voor de meeste mensen al een dag met behoorlijk wat auto-km. Moest je dan nog in de problemen geraken zijn er nog meer dan voldoende opties. Zet je navigatie aan en de auto verwittigt ruim op voorhand dat je er niet gaat geraken. Hij zal je via superchargers proberen te sturen. Daarvan staan er ondertussen al heel wat in België, op die langere ritten kom je gegarandeerd in de buurt van één (Kortrijk, Gent, Antwerpen, Brussel, Nijvel, Heusden-Zolder, Verviers, Aarlen en binnenkort ook in Brugge, Doornik, nr2 in Gent, nr2 in Antwerpen en Luik. Dan spreek ik nog niet over de laadpalen op je bestemming waarvan er ook steeds meer komen.
-
Mijn oudste zoon had een nieuwe fiets nodig en die koop ik bij een fietsenmaker die ik vertrouw ergens in de Kempen (in de buurt waar mijn moeder woont).
Laat me raden: bij Bertels (https://fietsenbertels.be/)! ;D
Wat een rekenwerk allemaal voor zo een dure wagen! Als je een ICE vrijdagavond volgetankt had, had je een zorgeloos week-end gehad! :D
-
Van de Plas in Zoersel denk ik, gekende zaak.
Je had ook nog de Gele trui in Zandhoven maar die is ermee gestopt.
-
Mijn oudste zoon had een nieuwe fiets nodig en die koop ik bij een fietsenmaker die ik vertrouw ergens in de Kempen (in de buurt waar mijn moeder woont).
Laat me raden: bij Bertels (https://fietsenbertels.be/)! ;D
Wat een rekenwerk allemaal voor zo een dure wagen! Als je een ICE vrijdagavond volgetankt had, had je een zorgeloos week-end gehad! :D
Nee, zowel Jozef als Jo waren verkeerd wat betreft de fietsenmaker.
Ik heb dat rekenwerk er even bij gehaald omdat ik dat graag doe, ik plan immers graag. Wat ik vooral wou bewijzen is dat dit eigenlijk niet hoeft. Zeker als je thuis de mogelijkheid hebt om met 11 kW (of meer) te laden. Met een standaard 400 V aansluiting is dit makkelijk haalbaar. Dan heb je 's morgens altijd een volle 'tank' en zijn dergelijke lange weekendritten geen probleem. De rit vandaag was weer geen probleem. Thuis vertrokken met 85% en toegekomen met 12% en geen gebruik gemaakt van laders onderweg en trouwens niet geprobeerd om zuinig te rijden. Nu en dan mogen die 500 paardjes hun beentjes wel eens strekken.
-
Ik heb dat rekenwerk er even bij gehaald omdat ik dat graag doe, ik plan immers graag.
Een projectmanager is zoals een weerman: morgen zal hij weten uit te leggen waarom er vandaag niet gebeurd is wat hij gisteren gepland had. :D
Ik weet nog hoe dat bij de bank ging. De directrice vroeg aan 2 informatici hoe lang een project ging duren. A zei 3 jaar, B zei 5 jaar. B zou het ook op 5 jaar klaargekregen hebben, doch A kreeg het project toegewezen omdat hij het wel op 3 jaar zag zitten. Uiteindelijk dee A er dan meestal 6 jaar over.
-
@Jozef: het is inderdaad zo dat al dat rekenwerk wel als bekommernis overkomt. Maar net zoals Joeri, hou ik zelf van de uitdaging om zo weinig mogelijk te laden en de langere ritten op zo kort mogelijke tijd te overbruggen. Het wordt een soort van spel of sport om dat te doen. Maar dat doe ik alleen als ik als enige in de wagen zit. Wanneer we op reis gaan, dan rij ik meestal gewoon en denk er niet teveel bij na. Althans, dat probeer ik toch.
In de road trip video die ik een maand geleden online zette, leg ik ook in detail uit hoe ik dat dan aanpak, rekening houdend zelfs met de windrichting. Maar er zijn genoeg Tesla-rijders die er zich geen bal van aantrekken en gewoon rijden.
Je bent control freak of niet hé ;)
-
Je bent control freak of niet hé ;)
Inderdaad. Zoals ik al eerder schreef, is een Tesla nog altijd slechts een auto voor de early adopters die veel geld kunnen en willen uitgeven voor een spel dat ze leuk vinden.
Ik heb ook zo een speelgoedje: een Mercedes-Benz 200 D van 1983. Je moet hem in de bochten leggen, en met zijn beperkt vermogen van 60 PK hoor en voel je heel goed wanneer je moet schakelen. Als ik de regelaar van de verwarming hoger moet zetten, weet ik dat het buiten kouder is.
Niets van dat alles in mijn BMW X3 met 8-trapsautomaat. Die gaat de bochten in alsof hij op sporen reed, ik weet haast nooit in welke van zijn 8 versnellingen hij aan het rijden is, en de buitentemperatuur kan ik alleen maar aflezen.
Maar ooit moest ik tegen 130 km/h plots veel sterker uitwijken dan goed was bij die snelheid, zodat de achterkant van de wagen sterk uitbrak. Ik was ervan overtuigd dat ik in het decor ging belanden. Maar nee hoor: met twee bewegingen bracht de ESP de BMW weer netjes in de goede richting. Toen was ik wel blij dat ik niet in mijn Mercedes zat.
Ondanks mijn gehechtheid aan mijn oude Mercedes, ga ik evenwel niet beweren dat hij voor iedereen een interessantere wagen zou zijn dan een moderne wagen. Maar voor heel wat Tesla-rijders zijn wij sukkelaars, zelfs als onze ICE-wagen meer gekost heeft dan een Tesla. Jammer.
-
Maar voor heel wat Tesla-rijders zijn wij sukkelaars, zelfs als onze ICE-wagen meer gekost heeft dan een Tesla. Jammer.
Daar denk ik toch dat je de bal mis slaat. De meeste Tesla-eigenaars die ik al heb ontmoet, hebben nog altijd een boontje voor Aston Martin (guilty ;-)), Ferrari, BMW M3, Bentley of andere sportieve luxewagens die minstens evenveel kosten. Uiteraard heb je de uitzonderingen die zogezegd enkel aan het milieu denken en al de rest is slecht en verderfelijk. Maar persoonlijk ben ik die nog nooit tegengekomen. En ik heb wel wat eigenaars ontmoet intussen...
-
En ik heb wel wat eigenaars ontmoet intussen...
Hoe is de sfeer onder Tesla-rijders gemiddeld eigenlijk? Hebben ze niet zoiets van "we are the champions"?
Hebben ze, zoals de meeste eigenaars met een wagen van ca. 100.000 €, nog twee andere wagens uit die prijsklasse op stal staan, en is bij hen ook "not done" om de wagen niet uiterlijk na 3 jaar van de hand te doen?
Gewoon maar vraagjes uit nieuwsgierigheid.
-
Er zitten er tussen die zeker meerdere wagens hebben. Die uitzonderingen heb je altijd. En dan een Tesla voor meneer en een tesla voor madam. Maar voor de meesten onder ons (mezelf inclusief) is de Tesla een fameuze budget stretch en gaat het meer om voorloper te willen zijn met deze technologie ipv achter de curve te hinken.
Mijn andere wagen voor mijn vrouw is een doodsimpele Ford S-Max, die regelmatig nog de voorkeur krijgt omwille van het praktische laadvermogen van een monovolume. Deze wagen hebben we reeds 8 jaar en zal nog wel wat jaren meegaan, hoewel het een vervuilende diesel is en mijn vrouw nu te weinig kilometers doet om een diesel nog te verantwoorden.
Maar hoewel ik enorm enthousiast ben over de Tesla en het elektrisch rijden in het algemeen, is mijn vrouw zeker nog niet toe aan het elektrisch rijden. Al zeker niet omdat ze naar eigen zeggen "zelfs vergeet haar GMS in te pluggen, laat staan een auto" :-) En mochten we nu in panne vallen met de S-Max, dan wordt het meer dan waarschijnlijk dezelfde wagen opnieuw, maar dan misschien in hybride versie, mocht deze daartegen al bestaan en mocht deze niet plots veel duurder worden.
Wat betreft het bijhouden van de wagen voor langere termijn: het is duidelijk dat mijn vrouw wel die visie heeft. Personen die een Tesla effectief kopen, doen dat ook. De lease wagens, zoals ik er eentje heb, zijn bedoeld om snel in te ruilen, zodat we kunnen blijven vooroplopen met de nieuwste technologie. En dat maakt het dan ook onderdeel van de budget stretch uiteraard. (Al heb ik wel een heel mooie deal gedaan met het inruilen van min vorig exemplaar, waardoor ik 2 jaar heb gereden voor de prijs van 1 :-)). Het is een bewuste keuze om snel te ruilen of niet met deze wagen en ik denk dat het zowat 50-50 verdeeld is onder de eigenaars.
-
Probeer hem maar te verkopen die S-max (wanneer de tijd daar is), vandaag mijn C8 2.2Hdi verkocht, een aalmoes krijg je nog voor grote monovolumes op diesel.
Wat betaal je aan taks/jaar voor die Ford? ik betaalde 550€ want euro3 (geregelde roetfilter af fabriek), toen ik die rekening binnenkreeg wist ik dat hij weg moest, 20000km/jaar is te weinig om dat te verantwoorden.
-
De onze is euro 5 hoor. 1.8L. Nog steeds goed en zolang die niet kapot is, zal hij blijven dienen. Een nieuwe kopen is veel duurder dan wat extra taksen. Het is ook niet de intentie om die te verkopen voor een deftige prijs wanneer je een wagen gewoon "op" rijdt.
-
Er zitten er tussen die zeker meerdere wagens hebben. Die uitzonderingen heb je altijd.
In die prijsklasse zijn dat geen uitzonderingen, hoor. Toen ik destijds naar een tweedehands Jaguar zocht, stond er bij de eerste eigenaars ervan meestal ook nog een Mercedes-Benz S-klasse en een BMW 7-reeks in de garage.
Maar voor de meesten onder ons (mezelf inclusief) is de Tesla een fameuze budget stretch en gaat het meer om voorloper te willen zijn met deze technologie ipv achter de curve te hinken.
Toch alvast ene die dat erkent.
Ik heb ooit een documentaire gezien waarbij een journalist aan een Rolls Royce verkoper vroeg hoe hij wist of iemand die de showroom binnenstapte, al dan niet in staat was om een Rolls Royce te kopen. "Merkt U dat aan de kledij?" vroeg de journalist. "Neen," zei de verkoper, "iemand met een gescheurde blue jeans en baskets kan best instaat zijn om een Rolls-Royce te kopen. Als een bezoeker naar de prijs vraagt, dan weet ik dat hij geen Rolls Royce kan betalen."
En mochten we nu in panne vallen met de S-Max, dan wordt het meer dan waarschijnlijk dezelfde wagen opnieuw, maar dan misschien in hybride versie, mocht deze daartegen al bestaan en mocht deze niet plots veel duurder worden.
Doe die S-Max niet weg zolang de carrosserie nog goed is, herstellingen aan de mechaniek of de elektriciteit zijn altijd goedkoper dan het waardeverlies van een nieuwe wagen. Bovendien mag je erop rekenen dat herstellingen aan een nieuwe een veelvoud zullen kosten van herstellingen aan deze. Kijk maar naar dit filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=5lcrq47XNaQ), je zou ervan achterover vallen.
-
Wie rijdt er met een Tesla? Wat voor mensen zijn dat?
Ik rijd nu net geen half jaar met een Tesla en ben toch al wel wat Tesla-rijders tegengekomen. De superchargers zijn de ideale plek om andere Tesla-rijders tegen te komen. Tot nu toe is iedereen vlot aanspreekbaar gebleken aan de supercharger. Momenteel heerst er een zeer open sfeer en is er een groepsgevoel. Ik vrees dat dit zal verminderen wanneer er hordes Model 3 rijders bijkomen. Ik merk dat er veel IT-ers bij zijn, niet verwonderlijk natuurlijk. Een Tesla kan je zien als een smartphone waar je ook mee kan rijden. De meesten zijn zelfstandig en leasen de wagen. De wagen wordt meestal ook intensief gebruikt, wat voor een wagen met die waarde eerder uitzonderlijk is. Een dure wagen staat dikwijls voor de deur te pronken en wordt in het weekend gebruikt voor een uitstapje.
Ik had vroeger zo'n buur. Hij heeft jaren met een Jaguar XK8 gereden, natuurlijk full-option. Die wagen kwam wekelijks buiten om naar de golf te rijden en werd daarna onder een auto-pyama in de garage gestopt en werd indien nodig zorgvuldig afgezeemd. Na 4 jaar moest die wagen verkocht worden en kwam er een nieuwe. Hij deed zo'n 7500 km per jaar met die wagen, waarvan er 2800 werden gereden in de vakantie. Hij ging met die wagen ook golfen ergens in het zuiden van Frankrijk.
-
Waarom zullen die hordes 3 rijders dat verminderen?
-
Omdat het bekeerde BMW rijders zijn? ;D >:D :P
Enerzijds is het zo dat de meerderheid van de huidige Tesla rijders zich bewust zijn van de gebreken en voordelen van een Tesla. En ze gaan daar dan ook bewust mee om. Al zijn er intussen ook daar uitzonderingen die de handleiding niet lezen, geen onderzoek doen naar de wagen die ze kopen en dan ontgoocheld zijn dat er nog een stuur in staat (echt gebeurd! :o). De Model 3 kopers gaan lang niet zo vergevingsgezind zijn en beschouwen dit gewoon als een auto zoals een andere.
Anderzijds gaat het groepsgevoel sowieso weg wanneer de groep te groot wordt. Misschien dat het nog blijft onder de S en X rijders, al merk ik ook daar een verandering vanaf bepaalde nummerplaten (pioniers vs volgers lijkt het wel). Maar ik verwacht net als Joeri dat de Model 3 rijders mekaar niet meer gaan willen kennen.
-
Waarom zou een BMW rijder geen groepsgevoel kennen? Ik weet wel zeker dat er meer BMW clubs zijn dan Tesla clubs
-
het "aso" BMW rijder stereotype met de smileys erbij leek me duidelijk genoeg... :-( Blijkbaar kwam de humor niet over...
-
Wie rijdt er met een Tesla? Wat voor mensen zijn dat?
Bedankt voor deze interessante informatie.
Zijn er veel Tesla-rijders welke tot die ongelukkige categorie behoren die het van niets tot iets gebracht hebben? Of zijn het, zoals jij en Steve, bescheiden en aangename mensen met echt niveau die er geen behoefte aan hebben om zich te bewijzen?
Ik merk dat er veel IT-ers bij zijn, niet verwonderlijk natuurlijk.
Inderdaad. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het oudste beroep van de wereld er namelijk geen dat liggend uitgeoefend wordt, doch informaticus. Er staat immers in de Bijbel dat er in het begin alleen maar chaos was. En ik kan het weten, want ik ben zelf IT-er geweest. :D
Een Tesla kan je zien als een smartphone waar je ook mee kan rijden.
Een Smartphone die je kan opladen aan een supercharger... ;D
Ik kan om de 2 jaar bij mijn GSM-operator voor luttele euro's een andere Smartphone kiezen (verleden jaar 9 euro voor een Huawei Y625 - ik weet het, dat was toen al een uitbollertje, maar hij biedt al veel meer dan ik nodig heb - en een geheugenkaartje dat ik erbij gekocht heb). Volgend jaar ga ik eens vragen of ze er voor die prijs nu eindelijk ene aanbieden die deel uitmaakt van een Tesla. :D
Ik had vroeger zo'n buur. Hij heeft jaren met een Jaguar XK8 gereden, natuurlijk full-option. Die wagen kwam wekelijks buiten om naar de golf te rijden en werd daarna onder een auto-pyama in de garage gestopt en werd indien nodig zorgvuldig afgezeemd. Na 4 jaar moest die wagen verkocht worden en kwam er een nieuwe.
Er zijn enkele mogelijkheden waarom een eerste bezitter van een Jaguar er weinig kilomters mee aflegt:
- Hij heeft daarnaast nog twee andere wagens uit die klasse en wisselt af.
- Er mag niets aankomen, de wagen komt enkel in de zomer bij droog weer en weinig verkeer buiten.
- De bezitter kan het zich financieel niet veroorloven om veel kilomteres af te leggen met een Jaguar.
Ik heb van medio 1997 tot begin 2001 (3,5 jaar) met een Jaguar Daimer XJ4.0 van 1990 slechts 35.000 km afgelegd, terwijl ik in die tijd gemiddeld 40.000 km per jaar reed. Hij bracht immers meer tijd in de werkplaats door dan elders. Men zei toen dat je er van een Jaguar eigenlijk drie moest hebben, omdat de eerste nog niet hersteld was als de tweede al defect was.
De wagen had nieuw 2.800.000 BEF gekost. Ik heb hem gekocht voor 360.000 BEF, erg weinig voor zo een klassewagen. Verkocht heb ik hem voor 200.000 BEF aan een Tsjechische diplomaat die in Spanje gevestigd was en hem in België komen halen is (betaling in baar geld, de helft in Deutsche Mark en de andere helft in Britse ponden - hij had genoeg geld op zak om er zo minstens 10 te kunnen betalen). Voor een wagen uit die klasse was een waardeverlies van gemiddeld ca. 45.000 BEF per jaar uiteraard vrij gering.
Dat de verkeersbelasting toen het schandelijk bedrag van 56.000 BEF per jaar bedroeg, wist ik natuurlijk vooraf. Zelfs vandaag bedraagt ze hier in Duitsland slechts 600 € voor een Euro 1 of 300 € voor een Euro 2.
Ik had gehoopt hem uit te rusten met LPG, doch hij bleek één van de weinige wagens te zijn waarvan de zittingen van de uitlaatkleppen niet bestand waren tegen de hogere temperaturen met LPG. Dan maar gemiddeld 11,5 liter benzine op 100 km, nog geen ramp.
De ramp waren de werkplaatskosten, welke na 35.000 km al opgelopen waren tot meer dan 420.000 BEF, wat de aanleiding was om de wagen te verkopen. Daarbij moet je weten dat ik volgens de garagehouder een exemplaar had dat veel beter was dan gemiddeld, en het om een vrije werkplaats ging (Moretus Motors in Wilrijk). Aan Jaguars werd enkel gewerkt door de meestergast, die 20 jaar chef van de werkplaats bij de officiële Jaguar dealer in Wilrijk geweest was. De man kende de Jagaurs als zijn broekzak, en niet zelden duurde een herstelling meerdere weken of zelfs maanden omdat hij op zoek ging naar gebruikte onderdelen die goedkoper waren dan nieuwe. Bij de officiële Jaguar dealer waren de werkplaatskosten minstens het dubbele geweest. De prijzen voor de wisselstukken van een Jaguar zijn nu eenmaal exorbitant, en de werkzaamheden vergen dikwijls veel meer tijd dan bij andere wagens. Wie daar meer interesse voor heeft, kan bijvoorbeeld met dit filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=vpAIdr6V3iE) eens zien hoe zoiets simpels als een radio uitbouwen bij een Jaguar verloopt.
Eén van de zware kosten was het vervangen van de cilinderkoppakking. Die was al eens vervangen geweest, doch op een ondeskundige wijze. En dan de achtervering met automatische niveauregeling, die 40.000 BEF kostte en het nooit langer dan 50.000 km uithield.
Vandaag beschikken we dank zij het internet over voldoende informatie om met een tweedehands Jaguar geen kat in een zak te kopen, maar dat was toen nog niet het geval. Er staat momenteel bijvoorbeeld hier (https://suchen.mobile.de/auto-inserat/jaguar-xj6-x300-daimler-long-4-0l-248-ps-top-zustand-bialystok/247387598.html?action=parkItem) een prachtige Daimler van een Pool te koop voor 5.700 euro, terwijl die normaal gemakkelijk 10.000 euro mag kosten. Ik heb die Pool aangeschreven en hem onder meer het VIN (vehicle identification number) gevraagd om bij de Polizei te kunnen nagaan of hij niet geseind staat, doch hij antwoordt niet. Zoals men zegt: vandaag gestolen, morgen al in Polen.
Hij deed zo'n 7500 km per jaar met die wagen, waarvan er 2800 werden gereden in de vakantie. Hij ging met die wagen ook golfen ergens in het zuiden van Frankrijk.
Ik heb een dame gekend die net dezelfde Jaguar XJ40 had als ik, en er ongelooflijk tevreden over was, niettegenstaande ze al veel meer werkplaatskosten gehad had dan ik. Ieder jaar vertrok ze er mee op vakantie naar de Middellandse Zee in Frankrijk, want ze kon zich geen mooier begin van een vakantie voorstellen dan met een Jaguar. Geraakt is ze er nooit, de ene keer stond ze in Parijs aan de kant, de andere keer in Lyon, maar dat vond ze niet erg.
Je moet zo een karakter hebben om gelukkig te zijn met een Jaguar. Enkele weken geleden ontmoette ik een andere eigenaar van een XJ40. Toen ik hem vroeg wat hij van de werkplaatskosten vond, zei de man me doodgewoon: "Die kosten wat ze kosten." Je moet het kunnen.
-
Ik dacht dat dat enkel met Alfa Romeos was dat je er 2 moest hebben: eentje om te rijden terwijl de andere defect in de garage staat :)
-
Omdat het bekeerde BMW rijders zijn? ;D >:D :P
Wat mij betreft, vind ik dat best geslaagde humor :D. Mede ook omdat een BMW hier in Duitsland niet het aureool heeft dat hij in België heeft. Hier geldt een BMW of een Mercedes-Benz als een degelijke wagen voor mensen die het zich veroorloven kunnen, en niemand vraagt zich af waar ze dat geld gehaald hebben.
Mijn BMW heeft tot nu toe (3,5 jaar en 80.000 km) nog geen herstelling nodig gehad. Maar ik mag er niet aandenken dat één enkele defekte Xenon-schijnwerper meer dan 1.100 euro kost. Als de herstellingen gaan beginnen, kan ik mij al even goed opnieuw tot een oude Jaguar bekeren. ;D
Overigens: er rijden meer BMWs dan je denkt, maar als je met een Tesla rijdt, zie je ze niet omdat ze jou te snel inhalen. ;D :P
Al zijn er intussen ook daar uitzonderingen die de handleiding niet lezen, geen onderzoek doen naar de wagen die ze kopen en dan ontgoocheld zijn dat er nog een stuur in staat (echt gebeurd! :o).
Zijn ze dan misschien ontgoocheld omdat het stuurwiel niet in optie is? ;D :P
Anderzijds gaat het groepsgevoel sowieso weg wanneer de groep te groot wordt. Misschien dat het nog blijft onder de S en X rijders, al merk ik ook daar een verandering vanaf epaalde nummerplaten (pioniers vs volgers lijkt het wel).
Bedoel je van zodra het niet meer om een gepersonaliseerde nummerplaat gaat? ;D :P
-
Ik dacht dat dat enkel met Alfa Romeos was dat je er 2 moest hebben: eentje om te rijden terwijl de andere defect in de garage staat :)
Die hebben het probleem dat zelfs het dak al roest van zodra ze nog maar in een catalogus verschijnen. :D
Kijk eens naar het tabelletje op deze webpagina (http://www.auto-motor-und-sport.de/news/jaguar-xj6-daimler-sovereign-wartungskosten-briten-luxus-hat-seinen-preis-8913961.html). 750 euro om alleen maar de kleppen af te stellen...
-
Klein verschilleke met het volledig optionele onderhoud van een Tesla. Ken er een paar die 100.000km gedaan hebben, zonder onderhoud en zonder enig probleem. Daar recupereer je natuurlijk de dure aankoopkosten voor een stukje
-
Keilriemenwechsel (ohne Klima) 85 Euro
Motorölwechsel mit Filter (je nach Ölsorte) 170 Euro
Zündkerzenwechsel 70 Euro
Neuer Unterbrecherkontakt plus Einstellung der Zündung und Verteilerprüfung (XJ6 Serie 1 und 2 ) ab 160 Euro
Ventilspiel prüfen und einstellen 750 Euro
Neuen Luftfilter montieren 85 Euro
Vergaser prüfen und einstellen, je nach Modell und Aufwand bis 300 Euro
Vergaser prüfen und einstellen ab 100 Euro
Kraftstofffilter austauschen 60 Euro
Kühlmittelthermostat erneuern ab 120 Euro
Wasserpumpe erneuern (je nach Motor) ab 580 Euro
neuen Wasserkühler einbauen 800 Euro
Neuer Auspuff ab Krümmer ab 1.200 Euro
Kupplungsspiel einstellen 30 Euro
Kupplungswechsel plus Ausrücklager 1.400 Euro
Motorüberholung, je nach Aufwand ab 9.000 Euro
Arbeiten an Fahrwerk, Bremsen etc. -------------------------------
Überprüfen und Einstellen der Achsgeometrie und Einstellen der Achsgeometrie ab 180 Euro
Abschmierdienst 40 Euro
AT-Lenkung einbauen ab 1.000 Euro
alle Spurstangengelenke vorne neu inkl. Vermessen ab 250 Euro
alle Traggelenke vorn erneuern ab 250 Euro
beide hintere Schwingarme neu lagern ab 650 Euro
Einbau neuer Stoßdämpfer rundum ab 950 Euro
Austausch eines Radlagers vorne/hinten ab 300/380 Euro
Bremsbelagwechsel vorn/hinten ab 250/150 Euro
Neue Beläge für Hand-/Feststellbremse ab 350 Euro
Wechsel der Bremsbeläge vorn plus neue Bremsscheiben und AT-Bremssättel ab 600 Euro
Sonstige Arbeiten --------------------------------
AT-Getriebe einbauen (Schalter) ab 4.900 Euro
Simmerring am Differenzial erneuern ab 250 Euro
Kreuzgelenke und Mittellager Kardanwelle erneuern 480 Euro
Dat zijn nog normale prijzen, Koppelingswissel bij mijn C8 1800€, Gloeikaarsen vervangen Vanaf 1000€, revisiemotor inbouwen 5000€. Bij Renault moest een motorvervanging (ik zou zelf de nieuwe motor aanleveren) vanaf 4000€ kosten (Renault Avantime)
-
Dat zijn nog normale prijzen, Koppelingswissel bij mijn C8 1800€, Gloeikaarsen vervangen Vanaf 1000€, revisiemotor inbouwen 5000€. Bij Renault moest een motorvervanging (ik zou zelf de nieuwe motor aanleveren) vanaf 4000€ kosten (Renault Avantime)
Ja wadde...
In 2013 kocht ik mijn Mercedes. Een expert bevestigde mij dat hij totaal geen roestproblemen had. In 2014 liet ik hem nazien door een vrije werkplaats: geen enkel roestprobleem. In 2015 opnieuw: geen noemenswaardige roest. In 2016 nogmaals: nu bleek er plots zoveel roest aan de wagen te zijn dat het in orde brengen maar liefst 10.000 euro ging kosten.
Ik zeg hen dat ik de wagen gekocht heb voor 4.900 euro en daar in de verste verte nog niet aan denk. Goed, ze zullen hun uiterste best doen: 6.500 euro in het zwart. Ze doen dus niets, ze stelen 2.000 euro BTW en 1.500 euro inkomstenbelasting.
En: de wagen is in de werkplaats sinds eind november 2016, en nog altijd niet klaar. Ja, nu ze "zoveel van de prijs afgedaan hebben", moet ik er maar bijnemen dat het "even" duurt, want ze moeten dat nu doen als ze eens tijd en goesting "buiten de uren" hebben, anders "scheuren ze er hun broek aan voor zo weinig geld". Er staat daar een andere oldtimer al meer dan een jaar, dus waarover maak ik me druk? Maar ik mag naar mijn Mercedes komen kijken zo dikwijls als ik wil. Vriendelijk toch, niet?
Tegen dat hij klaar is, beginnen de herstellingen omdat hij een jaar lang niet gereden heeft. :(
-
Als je zelf niets kunt is het een dure bedoening, merk op dat je aan recente wagens haast niets zelf kunt doen dus zeker dat het een dure bedoening is.
Vandaar dat ik wat oudere wagens rij, die kennis en kunde heb ik wel.
De Saab een koppeling steken? Heel de voortrein, motor en bak uitbouwen, idem voor waterpomp....
-
Als je zelf niets kunt is het een dure bedoening, merk op dat je aan recente wagens haast niets zelf kunt doen dus zeker dat het een dure bedoening is.
Aan recente wagens kun je inderdaad vrijwel niets meer zelf doen. Ik ken een autotechnieker die echt wel een guru is, doch aan een Golf doet hij niets meer na de Golf IV.
Je hebt diagnosesoftware nodig. Aanvankelijk konden enkel de dealers die bekomen. De EU heeft de constructeurs verplicht om diagnosesoftware ter beschikking te stellen van iedereen die het wenst. Bij VW bijvoorbeeld kun je die niet alleen maar voor een Golf verkrijgen, enkel voor alle Volkswagens. Die diagnosesoftware kost 4.000 euro per jaar. En jawel, hij verbindt zich met een Europse server van VW in Zwitserland, en je mag er zeker van zijn dat hij met Nieuwjaar om 00:00:01 niet meer werkt als je niet opnieuw 4.000 euro betaald hebt.
Komt daar nog bij dat je alsmaar meer speciaal gereedschap voor een specifiek model nodig hebt.
Stilaan worden sommige van die computers op wielen al youngtimers. De FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) heeft zich er bij de EU over beklaagd dat op die manier het restaureren van een oldtimer als hobby financieel onhaalbaar zal worden. Intussen hebben al enkele constructeurs toegezegd dat ze de diagnosesoftware gratis zullen ter beschikking stellen zodra de wagens 30 jaar oud zijn. Hoop doet leven.
-
Heb mij juist een uitlezer besteld voor de Saab en de Honda, gewoon altijd ingeplugd en op de smartfoon zien wat er gebeurd aan je wagen.
Geen idee of de software zo compatibel gaat zijn maar zowel de Saab als de Honda rijden redelijk wat rond in de states, denk dsat het beter gaat werken als iets uit China (waar dit misschien ook wel vandaan komt) https://getfixd.io/offer-06/
-
Die diagnosesoftware kost 4.000 euro per jaar. En jawel, hij verbindt zich met een Europse server van VW in Zwitserland, en je mag er zeker van zijn dat hij met Nieuwjaar om 00:00:01 niet meer werkt als je niet opnieuw 4.000 euro betaald hebt.
Een tactiek die mij halvelings bekend voor komt .....
-
Een tactiek die mij halvelings bekend voor komt .....
Iets met: is 24 uur "(van 00:00 u.) tot 24:00 u." of zijn het "24 * 60 = 1.440 minuten" misschien?