Christophoros
Verkeersvragen en -discussies => Voertuig- en rijtechnieken => Topic gestart door: jozef op donderdag 17 januari 2019 - 14:27:30
-
Elektrische auto kopen? Vertrouw dan niet teveel op publieke laadpunten
Uit het onderzoek blijkt dat publieke laadpunten (driefasig, 400 volt) zowat drie tot zes keer duurder zijn dan een laadpunt op het werk (ook driefasig, 400 volt). [...] “Publieke laadpunten zijn dus enkel interessant als noodoplossing”, besluit VAB, “want ze zijn veel te duur.”
De elektrische auto heeft de reputatie om goedkoper te zijn in gebruik dan auto’s met brandstofmotor, maar dat is dus niet altijd het geval. “Thuis aan nachttarief of aan het voordeeltarief van bedrijven is elektrisch rijden duidelijk he goedkoopst”, zegt VAB. “Maar wanneer je afhankelijk bent van een publieke laadpaal, dan wordt rijden op CNG goedkoper.”
VAB ziet de elektrische auto dan ook vooral doorbreken als bedrijfsauto. Doe je teveel kilometers om elektrisch te rijden of kun je niet thuis of op het werk laden, dan raadt VAB je dus een auto op CNG aan – als je tenminste een CNG-tankstation in de buurt hebt.
Link (https://www.vroom.be/nl/dossier/autosalon-brussel-2019/elektrische-auto-kopen-vertrouw-dan-niet-teveel-op-publieke-laadpunten-21276?utm_medium=content&utm_source=gva&utm_campaign=home)
-
Publieke laadpunten zijn inderdaad duurder, maar als je het vergelijkt met thuis is het een factor 1,5. Ik betaal thuis 0,23 euro overdag, een publieke paal van NewMotion kost me meestal 0,34 euro. Het zijn vooral de snelle palen die veel duurder zijn, Chademo en CCS van 50 kW en meer. Daar kan de prijs stijgen tot 1 euro per kWh. Bij de superchargers van Tesla heb je daar geen last van, daar vraagt men de gemiddelde prijs die je thuis zou betalen. In Belziek is dat 0,23 euro/kWh.
In de meeste gevallen laad je gewoon thuis. Maar zelfs aan de publieke paal aan 0,34 euro betaal je voor 100 km ongeveer 5,4 euro, dat is minder dan de prijs voor 4 l diesel.