Auteur Topic: Globaal klimaat naargelang termijn  (gelezen 21599 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wooter

  • Gast
Re: Globaal klimaat naargelang termijn
« Reactie #15 Gepost op: maandag 18 januari 2010 - 10:02:13 »
Winterbanden? Check.  CO²-stoker? 343pk check. Handschoenen en oorwarmers? Check.

Kom maar op! :D

Offline KV

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 1.441

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Globaal klimaat naargelang termijn
« Reactie #17 Gepost op: vrijdag 05 februari 2010 - 14:52:08 »
En het IPCC heeft ook al veel van zijn geloofwaardigheid ingeboet...
http://www.hln.be/hln/nl/5096/Kopenhagen-2009/article/detail/1063180/2010/02/04/Gletsjers-kunnen-sterke-man-achter-IPCC-baan-kosten.dhtml
ik vraag me af waar gletsjers goed voor zijn, meer drinkwater bij het telkens afsmelten ?

Meer (moesson) regenwater en die rivieren/stromen extra-water beter opvangen in grote reservoirs (stuwmeren) zal toch wel véél beter zijn.

Wie is er voor 1 à 2 °C gemiddeld warmer in het Noordelijk halfrond ? Niet allemaal tegelijk hé


Die tijden vóór Christus waren nog niet zo slecht.

En wat meer CO2 doet alles veel beter groeien, nu hebben we ca. 380 ppm, in een goede serre met navenant licht groeien de gewassen en groenten en... het best aan *1000 ppm...   ;D   ;)
* http://edepot.wur.nl/23561

Nee nee een serre is toch veel te warm, maar een beetje extra-CO2 kan geen kwaad, gedaan met dat geel gras in de zomer, iets meer groen-gras maaien kan geen kwaad, doe ik daarvoor zelfs graag; dan hoef ik helemaal niet te sproeien, als het iets warmer wordt = iets meer verdamping = iets meer regen... ook regenzones die verder naar het zuiden gaan, en langere regenperiodes, veel beter voor Afrika: http://news.nationalgeographic.com/news/2009/07/090731-green-sahara.html
http://www.afrol.com/articles/27592
Ergens lang geleden -Holocene Climate Optimum- hadden we een veel groener Africa en midden-Oosten... enorme voordelen tov die "malaise" nu :
http://www.absoluteastronomy.com/topics/Holocene_climatic_optimum  heet niet voor niets optimaal klimaat
Citaat
The Holocene Climate Optimum was a warm period during roughly the interval 9,000 to 5,000 years B.P.Before Present
Before Present years is a time scale used in archaeology, geology, and other scientific disciplines to specify when events in the past occurred. Because the "present" time changes, standard practice is to use 1 January 1950 as the arbitrary origin of the age scale...

This event has also been known by many other names, including: Hypsithermal, Altithermal, Climatic Optimum, Holocene Optimum, Holocene Thermal Maximum, and Holocene Megathermal.
This warm period was followed by a gradual decline until about 2,000 years ago.

Global effects
The Holocene Climate Optimum warm event...  

tja, laat de natuur- en onze beetje extra CO2 zijn gang maar gaan, de mens kan het toch niet tegenhouden, hoogstens verwaarloosbaar vertragen. En als de fossiele brandstoffen ergens eens op geraken, so what, hebben we die tegen dan nog nodig ?

Ook de grote tankers en schepen kunnen dan Noord-Oostelijke route nemen (of NW) in de zomermaanden en hoeven niet meer die omweg via het Suez-kanaal.  Ook grote landmassa´s -die vooral daar zijn in het noordelijk halfrond- gaan open staan voor landbouw.... enz...

En zonder CO2 zouden we eerst verhongeren-bevriezen (-18°C)  en al het leven zou sterven op aarde, behalve een paar uitzonderlijke:  anaërobe bacteriën, gisten, schimmels, die enkel C -koolstof is bijna overal- én nog iets nodig hebben.
« Laatst bewerkt op: vrijdag 05 februari 2010 - 15:56:52 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline bibi585

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 3.636
  • Geslacht: Man
Re: Globaal klimaat naargelang termijn
« Reactie #18 Gepost op: zaterdag 06 februari 2010 - 03:02:26 »
Dat te veel rook gezond zou zijn zal je me niet horen zeggen maar dat we de temperatuur van de aarde daarmee kunnen bepalen lijkt me toch ferm overdreven pretentieus.

Sinds ik mijn buiten thermometer heb binnengehaald is de Globaal warming hier ook hard toegeslagen, zou ik daarom ook aan iemand belasting kunnen opleggen?  ;D

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Globaal klimaat naargelang termijn
« Reactie #19 Gepost op: zaterdag 06 februari 2010 - 20:07:54 »
Bevestiging dat het afsmelten van de gletsers - die al 200 jaar lang afsmelten - al quasi 5 jaar niet meer korter worden, meer zelfs, er zijn er niet weinig die zelfs aangroeien...  Oei we moeten meer "gas-CO2" geven...  :-\

Eigenlijk was het al in 2006 vastgesteld, maar toen hadden er nog veel Global-Verwarmde hersenen  ;)
http://www.heartland.org/policybot/results/20073/Himalayan_Glaciers_Are_Growing_and_Confounding_Global_Warming_Alarmists.html

Recent in ´t Nederlands:
Citaat
http://www.standejong.nl/2010/01/17/gletsjers-himalaya-smelten-niet-of-nauwelijks/

Gletsjers Himalaya smelten niet of nauwelijks
Auteur Percolator 17 januari , 2010

In de aanloop naar de klimaattop van Kopen-hagen in december wordt de ene na de andere mythe ontmaskerd. Hoog tijd om het volgende overspannen kletspraatje uit de wereld te helpen. Volgens berichten in de main stream media zou wetenschappelijk onderzoek ondubbelzinnig aantonen dat de gletsjers van het Himalaya-gebergte in een moordend tempo aan het afsmelten zijn. Dit zou allemaal het gevolg zijn van Global Warming. Maar, uh… die is toch al een jaar of tien tot stilstand gekomen, hoor ik de oplettende lezer tegensputteren. Hoe is die razendsnelle afkalving van gletsjers in de Himalaya dan te verklaren? Nou, die is dus ook niet te verklaren. In werkelijkheid krimpen deze ijsmassa’s namelijk helemaal niet meer. En dat is bijzonder, want veel gletsjers zijn al meer dan tweehonderd jaar aan het slinken.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties claimt dat gletsjers in de Himalaya momenteel dramatisch zouden krimpen als gevolg van klimaatverandering. Volgens de Indische geoloog annex glacioloog Vijay Kumar Raina, voorheen werkzaam bij het instituut Geological Survey van India, klopt daar echter geen snars van. Raina deed een diepgaande studie naar de ontwikkeling van gletsjers in het Himalaya-gebergte. Daarbij nam hij er vele onder de loep. Vrijwel zonder uitzondering tart hun gedrag de bevindingen van het IPCC. Twee grote gletsjers springen bijzonder in het oog: de Gangotri en de Siachin.

De dertig kilometer lange Gangotri-gletsjer is de bron van de Ganges, de beroemde rivier in het noordoosten van India. Tussen 1934 en 2003 trok deze gletsjer zich terug met een gemiddelde snelheid van 22 meter per jaar. Dat lijkt wellicht indrukwekkend, maar feitelijk verloor hij hierdoor in totaal slechts 5% van zijn totale lengte. In 2004 en 2005 was de vermindering teruggelopen tot 12 meter per jaar. En vanaf 2007 is de afkalving van Gangroti zowat tot stilstand gekomen, zo constateerde Raina. Niet iets om je al te druk over te maken, dus.

Over de Siachin-gletsjer in Kasjmir doen nog veel wildere verhalen de ronde. In alarmistische kringen verkondigt men zonder blikken of blozen dat deze gletsjer met de helft in omvang zou zijn gekrompen. Volgens waarnemingen ‘in het veld’ heeft de ijsmassa van deze gletsjer evenwel geen significante afsmelting te zien gegeven gedurende de laatste vijftig jaar, zo stelt Raina vast. Ook hier blijkt niets aan de hand.

Ondertussen komen steeds meer natuurwetenschappers eveneens uit de kast. Zij deden zelf waarnemingen die overeenstemmen met de resultaten van Raini’s onderzoek. Zo concludeerde Jeffrey S. Kargel, glacioloog aan de Universiteit van Arizona, dat de ijsmassa’s van de gletsjers in het imposante Karakoram-massief van de Himalaya gedurende de laatste jaren stabiliseerden of zelfs flink aangroeiden. Een onderzoeks-team van Michael Bishop, geomorfoloog aan de Universiteit van Nebraska, heeft dit kort geleden proefondervindelijk vastgesteld. En gedurende een wetenschap-pelijke expeditie naar de K2, de op één na hoogste piek van de Himalaya, observeerde de Canadese glacioloog Kenneth Hewitt onlangs nog met eigen ogen vijf aanwassende gletsjers tegenover slechts één die zich aan het terugtrekken was.

Dus, hoezo zijn gletsjers in sneltreinvaart aan het verdwijnen? Alles wijst erop dat het leeuwendeel van de gletsjers in het Himalaya-gebergte nog lange tijd stabiel bevroren zal blijven. Zij zullen zeker niet binnen 25 jaar verdwijnen, zoals het IPCC ons wil doen geloven.

Nu denkt u wellicht: Leuk en aardig allemaal, maar misschien vormen de gletsjers in de Himalaya wel een uitzondering op het gedrag van gletsjers elders op aarde. Nou, laat ik u dan maar meteen uit de droom helpen. De laatste jaren nemen ook een aantal gletsjers in Alaska, Argentinië, Noorwegen en Nieuw Zeeland in omvang toe. Net zoals op vele andere plekken op aarde.
HIER http://www.iceagenow.com/Growing_Glaciers.htm vindt u een overzicht.


Het is derhalve een fabeltje dat gletsjers overal ter wereld dramatisch aan het krimpen zouden zijn. Dat is een door het IPCC en de milieubeweging georkestreerde hoax. Her en der zal zich momenteel best nog wel een gletsjertje aan het terugtrekken zijn. Maar vele gletsjers smelten niet meer en sommige breiden zich zelfs uit. Laat u toch niets wijsmaken!
Brrrh...  ;)
« Laatst bewerkt op: zaterdag 06 februari 2010 - 20:13:02 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Globaal klimaat naargelang termijn
« Reactie #20 Gepost op: maandag 08 februari 2010 - 16:26:13 »
Interessant overzichtelijk stukje over " Global Climate "
van Piet Termo­nia, hoofd van het departement onderzoek en ontwikkeling aan het KMI.

Citaat
http://knack.rnews.be/nieuws/wetenschap/wat-al-gore-ons-niet-vertelde/site72-section45-article46114.html#

Wat Al Gore ons niet vertelde

08/02/2010 14:00

"De huidige klimaatproblematiek gaat gebukt onder een maat­schap­pe­lijk proces van overselling - meer verkopen dan je kunt leveren -, met als mo­­gelijk gevolg dat de klimatologie zijn geloofwaardigheid dreigt te verliezen." Aldus Piet Termo­nia, hoofd van het departement onderzoek en ontwikkeling aan het KMI.

Piet Termonia is gespecialiseerd in de ontwikkeling van computer­mo­del­­len, die worden ge­bruikt in de me­teo­rologie en de klimatologie. Eind vorig jaar schreef hij in De Morgen een opi­­niestuk waarin hij voorstelde om wetenschap en politiek even te schei­den. Want die schei­dings­­lijn is vandaag niet al­tijd even duidelijk. Wetenschappers mengen zich in het politieke de­bat en politici gedragen zich als halve wetenschappers - beste voor­beeld: Al Go­re.

Opwarmen of afkoelen?
Met alle ge­volgen vandien, want Go­­re nam het in An Inconvenient Truth niet al­tijd even nauw met de we­tenschappelijke waar­heid. Er zijn toch een paar dingetjes die hij ons niet vertelde, schreef Ter­monia in zijn opi­nie­stuk. Dat de aarde sinds 2000 niet meer is op­gewarmd, bij­voor­beeld. Dat we strikt genomen niet kunnen uitsluiten dat het de ko­mende tien jaar zelfs gaat afkoelen.

Dat er in de Vlaamse media tot dusver nog geen enkele reactie is gekomen op het opi­nie­stuk van Termonia, zegt veel over het klimaatdebat zoals het vandaag wordt gevoerd. Alarm­kre­­ten wor­den meteen opgepikt en uitvergroot, nuance krijgt haast nergens een forum. En die nuance is nodig, zegt Termonia: "De huidige klimaatproblematiek gaat gebukt onder een maat­schap­pe­lijk proces van overselling - meer verkopen dan je kunt leveren -, met als mo­­gelijk gevolg dat de klimatologie zijn geloofwaardigheid dreigt te verliezen."

Geen eenvoudig advies
De onzekerheden in de modellering van de atmosfeer zijn nog altijd zo groot dat we­ten­schap­pers geen een­voudig advies kunnen geven, aldus Termonia: "Ofwel kiezen ze partij en ver­­dedigen ze één be­paalde op­los­sing, ofwel zeggen ze eerlijk wat ze weten en wat ze niet we­ten, zonder par­­­tij te kie­zen. Ik verkies de tweede hou­ding. De doel­stel­lin­gen van de klimaattop zijn volgens mij een goede zaak. Maar dat is een per­­­­soon­­­­lijke politieke mening, die evenveel waard is als die van de man in de straat. Als we­ten­­­schap­­per moet ik sceptisch blij­ven. De kli­maat­modellering staat, als je ze vergelijkt met an­­dere meteorologische disciplines zoals bij­voor­beeld numerieke weersvoorspellingen, nog in zijn kin­der­schoe­nen. De on­ze­ker­­heid is groot. Er zijn dingen die we weten, er zijn dingen die we niet weten."

Wat weten we zeker?

PIET TERMONIA: Het broeikaseffect is een feit. Je kunt heel precies uitrekenen hoeveel een ko­lom stilstaande lucht opwarmt als je er een bepaalde hoeveelheid CO2 aan toevoegt. Een ver­dubbeling van de hoeveelheid CO2 doet de temperatuur met ongeveer één graad Cel­ci­us stijgen. Het pro­bleem is: die oefening met een stilstaande kolom is sterk geïdealiseerd. De at­mosfeer is geen kolom stilstaande lucht. En waterdamp is óók een broei­kas­gas, met een ef­fect op de atmosfeer dat tien tot twintig keer sterker is dan dat van CO2. Daarom is het moei­lijk in te schatten hoe gevoelig de atmosfeer precies is voor een stijging van het CO2-ge­hal­­­te. We weten ook niet heel precies hoeveel waterdamp er in de atmosfeer zit. Daarvoor heb­ben we te weinig metingen en zijn ze niet precies genoeg. Bovendien kunnen we ook niet goed in­schat­ten wat de gevolgen zijn van de zogenaamde feedbackmechanismen: hoe warmer het wordt, hoe meer waterdamp er in de atmosfeer terecht komt, waardoor het nog warmer wordt... Dat is een gesloten lus van fysische processen die elkaar versterken, maar die we nog niet perfect be­grij­pen. Er zijn trouwens veel feedbacks in de atmosfeer. Sommige daarvan wer­­ken zelfs een opwarming tegen. Daarom, en om vele andere redenen, doen klimatologen ook geen voorspellingen, ze berekenen scenario's.

Maar die worden wel als voorspellingen gepresenteerd, toch?

TERMONIA: Niet door de wetenschappers zelf. Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, het VN-orgaan voor de studie van klimaatverandering; red.) is daar ook zeer cor­rect in: alle tek­sten hebben het over 'projecties', niet over voorspellingen. Maar in de dy­na­miek die ont­staat tussen wetenschap, media en politiek raken complexe gegevens vaak herleid tot sim­pele boodschappen, zodat mensen op den duur geloven dat wetenschappers kunnen voor­spellen dat het deze eeuw op onze planeet zes graden gaat opwarmen. En dat kunnen ze niet. Er zijn on­der­tussen, onder meer via de film An Inconvenient Truth van Al Gore, een aan­tal overdrijvingen in het publieke debat geraakt. Dat is een pro­bleem, en dat mag wel eens gezegd worden. Ik ben niet de enige wetenschapper die dat vindt.

Wat weten we nog niet?

TERMONIA: We kennen de gevoeligheid van de atmosfeer niet precies. We moeten daar eer­­­lijk in zijn: heel wat mechanismen begrijpen we nog niet goed. En dan is er natuurlijk de vraag welke impact de klimaatverandering zal hebben op de menselijke maatschappij. Op dat vlak kan de natuurkunde ons niet helpen, dus daarover kan ik geen expertise leveren. We we­ten ook niet waarom de gemiddelde temperatuur op aarde de afgelopen tien jaar niet lijkt te zijn toegenomen. Blijkbaar heeft de opwarming een pauze ingelast.

Misschien gaat de aarde de komende jaren wel afkoelen, hebt u geschreven.

TERMONIA: Dat is mogelijk, ja.

Hoelang kan die afkoeling duren? Tien jaar, twintig jaar, dertig jaar?

TERMONIA: Dat zou kunnen, we weten het niet. Maar dat betekent nog niet dat de al­ge­me­ne trend doorbroken wordt. Als we het hebben over de opwarming van de aarde, spreken we over tijdschalen van honderd jaar, dus een kortere periode van afkoeling hoeft de algemene trend niet tegen te spreken.

Hoe krijgen we het klimaatdebat ooit nog op het juiste spoor?

TERMONIA: (lacht) Dat lijkt mij meer een vraag voor journalisten en sociologen, niet al­leen voor natuurkundigen.

Joël De Ceulaer
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline Inazuma

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.603
  • Figurant in schimmenspellen
Re: Globaal klimaat naargelang termijn
« Reactie #21 Gepost op: maandag 08 februari 2010 - 21:47:18 »
Citaat
Dus, hoezo zijn gletsjers in sneltreinvaart aan het verdwijnen? Alles wijst erop dat het leeuwendeel van de gletsjers in het Himalaya-gebergte nog lange tijd stabiel bevroren zal blijven. Zij zullen zeker niet binnen 25 jaar verdwijnen, zoals het IPCC ons wil doen geloven.
Ha, maar dat was een niet-gecorrigeerde typfout ...

Het was niet tegen 2035, maar tegen 2350 dat dat zou gebeuren.
De typo heeft wel alle testlezingen overleefd ... want paste goed in het plaatje.

De ware inconvenient truth zou wel eens heel wat anders kunnen worden voor het IPCC .
Alle signalen wijzen eerder op globale zwendel dan op global warming ...
Weg Wanbeheer.be

De overheid als verkeersovertreder

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Globaal klimaat naargelang termijn
« Reactie #22 Gepost op: dinsdag 09 februari 2010 - 15:07:04 »
Citaat
Dus, hoezo zijn gletsjers in sneltreinvaart aan het verdwijnen? Alles wijst erop dat het leeuwendeel van de gletsjers in het Himalaya-gebergte nog lange tijd stabiel bevroren zal blijven. Zij zullen zeker niet binnen 25 jaar verdwijnen, zoals het IPCC ons wil doen geloven.
Ha, maar dat was een niet-gecorrigeerde typfout ...

Het was niet tegen 2035, maar tegen 2350 dat dat zou gebeuren.
De typo heeft wel alle testlezingen overleefd ... want paste goed in het plaatje.

De ware inconvenient truth zou wel eens heel wat anders kunnen worden voor het IPCC .
Alle signalen wijzen eerder op globale zwendel dan op global warming ...

Idd, en als ge het verhaal over de "zogezegde typfout" wilt lezen, vooral de Learning Lessons...

http://www.yaleclimatemediaforum.org/2010/02/anatomy-of-ipccs-himalayan-glacier-year-2035-mess/

Aja, de media krijgen nu eindelijk eens kritiek, op hun "luie" werkwijze:

Citaat
NOS: Journalisten worden voortdurend gemanipuleerd

Nick Davies "Kranten schrijven onzin, nieuwsprogramma's zitten vol leugens". Het zijn uitlatingen die je niet zou verwachten van een gerespecteerde Britse onderzoeksjournalist. Nick Davies haalde zich dan ook de woede op de hals van zijn collega-journalisten, met zijn boek Flat Earth News. "Sommige collega's haatten me, ze haatten mijn boek, bedreigden me zelfs met fysiek geweld", zegt Davies. "Ze konden het niet uitstaan dat ik ons eigen falen openbaar maakte."

"Maar daana kreeg ik berichten van journalisten uit de hele wereld, die blij waren dat ik het eens heb opgeschreven. Ze herkenden het, want het is overal zo. Journalisten zijn niet meer op zoek naar de waarheid. Ze zitten achter hun bureau, en schrijven berichten over van persbureaus of PR-organisaties. Ze hebben geen tijd om iets uit te zoeken of te controleren en het maakt hun bazen niet uit. Als ze maar kranten verkopen en kijkers en luisteraars trekken."

Gebakken lucht
Davies' boek is inmiddels een bestseller. Het is nu in het Nederlands uitgebracht onder de titel Gebakken Lucht.

Davies vindt dat de Engelse titel de lading toch beter dekt, zegt hij tijdens een bliksembezoek aan Nederland. "De gedachte achter Flat Earth News is dat de nieuwsmedia allerlei verhalen naar buiten brengen vergelijkbaar met vroeger, toen men zei dat de aarde plat was. Iedereen gelooft deze verhalen. Maar als je checkt, kun je ontdekken dat een verhaal dat iedereen gelooft, niet noodzakelijk waar is."
http://www.flatearthnews.net/about-book
« Laatst bewerkt op: dinsdag 09 februari 2010 - 15:15:50 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline sniper

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 1.571
  • Geslacht: Man
Re: Globaal klimaat naargelang termijn
« Reactie #23 Gepost op: vrijdag 12 februari 2010 - 00:09:02 »
nog zo iets,

door de opwarming stijgt overal de zeespiegel

de laatste jaren heb ik niet anders gedaan dan zeekaarten verbeteren

de enige algemene veranderingen die je tss 75E en 75W ziet zijn verminderingen van diepte
dat gebied is van de noord en zuid amerikaanse kust tot aan india

als er meer water komt moet het toch net dieper worden hé ???

dit is geen wetenschappelijke onzin, maar praktische onzin
better a bad day at sea
than a good day at the office

Offline jozef

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 12.597
  • Geslacht: Man
  • Viva Bavaria !
Re: Globaal klimaat naargelang termijn
« Reactie #24 Gepost op: vrijdag 12 februari 2010 - 00:33:51 »
als er meer water komt moet het toch net dieper worden hé ???

Dat lijkt me logisch, want op volle zee zie ik de bodem nog niet naar omhoog komen.

Ik ben met heel die problematiek niet erg vertrouwd. Alleen weet ik wel dat hier in de Alpen al een geruim aantal jaren de gletsjers drastisch slinken.
"Ich misstraue Menschen, die Hunde nicht mögen. Aber ich traue jedem Hund, der Menschen nicht mag."

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Globaal klimaat naargelang termijn
« Reactie #25 Gepost op: vrijdag 12 februari 2010 - 00:47:17 »
als er meer water komt moet het toch net dieper worden hé ???

Dat lijkt me logisch, want op volle zee zie ik de bodem nog niet naar omhoog komen.

Ik ben met heel die problematiek niet erg vertrouwd. Alleen weet ik wel dat hier in de Alpen al een geruim aantal jaren de gletsjers drastisch slinken.

De aardbodem en zeebodem beweegt wel en/of aardplaten verschuifen soms zelfs over mekaar, sommige landsdelen gaan omhoog anderen dalen, ik heb eens een gedetailleerde kaart van Europa gezien maar ik vind ze niet meer terug, als ik ze vind post ik ze.

Ik weet nog dat vooral grote delen van Scandinavië redelijk omhoog gingen (centimeters per jaar) andere weer iets omlaag.

Groenland bvb zal ook omhoog gaan moest er zo een km dik ijs van de x km afsmelten...

Ook werelddelen zoals Zuid-Amerika en Afrika gaan ook uit mekaar...

Citaat
http://nl.wikipedia.org/wiki/Platentektoniek
...
Er zijn op Aarde ongeveer negen grote platen en een groot aantal kleinere. De platen bewegen relatief ten opzichte van elkaar (gemiddeld 0,5 tot 8,5 cm per jaar) bij de onderlinge plaatgrenzen. Er zijn drie typen grenzen: convergente (waar platen naar elkaar toe bewegen), divergente (waar platen van elkaar af bewegen) en transforme (waar platen langs elkaar bewegen).[2] Bij een divergente plaatgrens wordt door stolling van magma nieuwe lithosfeer gevormd, dit proces wordt oceanische spreiding genoemd. Bij een convergente plaatgrens zal een van beide platen onder de andere schuiven (subductie). Vanwege de lage dichtheid zal continentale korst in de praktijk niet goed subduceren. Meestal bestaat de subducerende plaat daarom uit oceanische korst. Als twee continenten naar elkaar toe bewegen zal geen van beide platen subduceren, er zal dan een gebergte vormen. Omdat de beweging in de lithosfeer geconcentreerd is langs deze grenzen vinden hier aardbevingen, vulkanisme en de vorming van gebergten en oceanische troggen plaats.
...
« Laatst bewerkt op: vrijdag 12 februari 2010 - 00:53:21 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline sniper

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 1.571
  • Geslacht: Man
Re: Globaal klimaat naargelang termijn
« Reactie #26 Gepost op: vrijdag 12 februari 2010 - 13:18:47 »
De aardbodem en zeebodem beweegt wel en/of aardplaten verschuifen soms zelfs over mekaar, sommige landsdelen gaan omhoog anderen dalen,
idd, maar de algemene trend is een vermindering van waterdiepte met 30 to 50 cm over de laatste 20 jr
nogmaals, dit is niet het resultaat van wetenschappelijk onderzoek, maar een pure praktische vaststelling aan de hand van zeekaarten
better a bad day at sea
than a good day at the office

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Globaal klimaat naargelang termijn
« Reactie #27 Gepost op: vrijdag 12 februari 2010 - 13:55:07 »
De aardbodem en zeebodem beweegt wel en/of aardplaten verschuifen soms zelfs over mekaar, sommige landsdelen gaan omhoog anderen dalen,
idd, maar de algemene trend is een vermindering van waterdiepte met 30 to 50 cm over de laatste 20 jr
nogmaals, dit is niet het resultaat van wetenschappelijk onderzoek, maar een pure praktische vaststelling aan de hand van zeekaarten
Heb ge daar ergens een referte van ?  Van waterdiepte, hoe wordt dat gemeten, wslk enkel Sonar ?
http://www.mos.org/oceans/planet/features.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bathymetrie
http://en.wikipedia.org/wiki/Bathymetry

De zeebodem kan zakken of stijgen (ook vulkanen), aardplaten gaan uiteen, schuiven overeen, bergen worden hoger, stromingen slib ... zand, enz....

En waarop baseren dan die (recente) zeekaarten ?

Satellietmetingen gebruiken ze om de waterhoogte tov een vast punt te bepalen, waterdiepte is wslk wat anders, daar spelen andere factoren ook een rol.

20 jaar geleden waren de metingen wel op een andere manier als nu - oude satellieten, andere computerberekingen -
, mss vandaar die verschillen ? Simpel is het zeker niet...
Hier al "serieuze" correcties van de NASA:  :-\
http://earthobservatory.nasa.gov/Features/OceanCooling/page3.php

Even googlen op "ocean levels":
hier (citaat) spreken ze van omgerekend 5 cm stijging op 20 jaar -waterhoogte - ochottekes, op basis vanaf 2003.
ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_level_rise

Europese:
http://www.eseas.org/products/?page=real_time_data
http://www.eseas.org/products/?page=eda/map  site is nog niet klaar.

Hier een snapshot van de NASA:

Citaat
http://arstechnica.com/science/news/2009/03/scientists-track-the-oceans-rise-as-the-globe-warms.ars

Throughout the planet's history, ocean levels and temperatures have had a fairly straightforward relationship: when the earth cools down, ocean levels drop; when it heats up, they rise. The basics of this dynamic are pretty simple. When the climate is warm, land-based ice melts, and much of that water winds up in the oceans. The water in the oceans also occupies more volume, since water expands when it heats up. Cooling the climate reverses both of these processes.

Consistent with the rise registered in global temperatures, various measurements have shown that the oceans have been rising for at least the last century. Yet the steady rise that has been observed covers a fairly complex system, with seasonal variability and changes in the relative contributions of different factors. If we're to provide accurate forecasts of how the ocean levels might respond to further changes in the climate, it will be essential that we understand this complexity. A panel at February's meeting of the American Association for the Advancement of Science tried to tackle the issue.

What we know, and how we know it
The longest continual record of ocean levels comes from tide gauges. Unfortunately, these instruments produce very noisy data and, at earlier time points, were very sparsely distributed. In recent years, they've been supplemented by satellite measurements of ocean levels. The most significant is the Topex-Jason series, which dates back to 1983. That's the longest continuous satellite record but, at different points, a variety of other satellites have also provided measures of the altitude of the surface of the ocean. According to the speakers on the panel, all of these measures of sea level rise line up within the margins of instrument error, so they felt pretty confident in the basics.

Those basics show an accelerating sea level rise. Anny Cazenave, who chaired the session, noted that the average change over the years from 1950 to 2000 was about 1.8mm per year. Over the last 16 years, however, she said the average was 3mm a year.

In recent years, we've supplemented the basic measure of sea level with a variety of instruments that get at the underlying contributors. For example, the GRACE satellite system can measure that gravitational attraction of both ice sheets and the oceans they feed into, which produces estimates of mass changes. A series of floats—XBT, MBT, and Argo—have measured temperature and salinity down to a few thousand feet, although the record from these devices is a bit sparse.

With the basic sources of data described, Cazenave explained how these new instruments have changed our view of the generally smooth rise of the oceans. Prior to 2003, she said, about half of the annual change was contributed by thermal expansion of the oceans; since 2003, however, the surface temperatures of the oceans have stabilized, and thermal expansion has ground to a halt. That might be expected to halve the rate of sea level rise, but it hasn't. Instead, increases in the contributions from melting glaciers seem to have partially made up for the change, keeping the rise in the neighborhood of 2.5mm a year.

These results have told us that the underlying causes of sea level rises may change rapidly and be out of sync with each other. It's useful information, but it makes providing accurate predictions of future change that much harder. After delivering that message, Cazenave handed the podium over to a series of speakers that tackled the different contributors.

Thermal expansion: NOAA's Sydney Levitus described the use of ship-based instruments and floats to reconstruct the rise in sea levels that can be attributed to warming of the water itself. Two series of ship-based instruments, XBT and MBT, are now recognized to have suffered from some form of systemic instrument error, although Levitus didn't describe the precise problems in detail. Although this throws off the absolute numbers, the trends should still be trustworthy, and those show an acceleration of thermal expansion up until recent years. A number of groups have tried to correct for the errors, and the numbers seem to be converging on something in the range of .4-.6mm/year as the average since 1965, a figure that's consistent with the one generated by coupled ocean/climate models that include greenhouse forcings.

We hebben ochottekes wat te verwaarlozen-extra-CO2 en andere gassen de lucht in geblazen, en dat eigenlijk maar een 100 jaar lang op vele duizenden jaren, en binnen xx-jaar zal het heel wat minder zijn (fossiele brandstoffen zullen wel opgeraken); wie weet mogen we binnen xx-jaren blij zijn dat we dat gedaan hebben, en daardoor de nieuwe ijstijd wat vertraagd...

Door koude zullen altijd veel meer doden vallen als door warmte, men hoeft maar te googlen hoeveel arme mensen zich letterlijk doodvriezen...

In de 70-er jaren, weet ik nog, hadden de "wetenschappers" ook een -wel veel mindere- "consensus" (de media was nog niet zo zot), dat de ijstijd al ingezet had, 20 jaar later was het al "Global Warming Consensus"...
Citaat
http://en.wikipedia.org/wiki/Global_cooling

1972 and 1974 National Science Board
The National Science Board's Patterns and Perspectives in Environmental Science report of 1972 discussed the cyclical behavior of climate, and the understanding at the time that the planet was entering a phase of cooling after a warm period. "Judging from the record of the past interglacial ages, the present time of high temperatures should be drawing to an end, to be followed by a long period of considerably colder temperatures leading into the next glacial age some 20,000 years from now."[17] But it also continued; "However, it is possible, or even likely, that human interference has already altered the environment so much that the climatic pattern of the near future will follow a different path."[17]
The Board's report of 1974, Science And The Challenges Ahead , continued on this theme. "During the last 20-30 years, world temperature has fallen, irregularly at first but more sharply over the last decade."[18]

Waar waren we..aja
Soit, grafiekskes van vroegere waterhoogte-tijden: gaan we ons daar nu echt druk over maken ?  ;)
Is ongeveer hetzelfde als die GWClimate -grafieken, denk de mens nu echt dat ze de natuur - zelfs marginaal - kunnen beïnvloeden ?
Citaat
Sea-level changes and relative temperatures

http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_level
Waterhoogtes in tientallen meters hé...

CO2-temperatuur relatie in miljoenen jaren, waar zijn de global temp van 22° C gebleven ?  ;D
We hebben nu 380 ppm CO2...  1000 ppm is ideaal voor plantengroei...  ;)



Oef, weer zo´n lange post...  ;)
« Laatst bewerkt op: vrijdag 12 februari 2010 - 15:21:55 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline sniper

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 1.571
  • Geslacht: Man
Re: Globaal klimaat naargelang termijn
« Reactie #28 Gepost op: vrijdag 12 februari 2010 - 19:00:46 »
Even googlen op "ocean levels":
hier (citaat) spreken ze van omgerekend 5 cm stijging op 20 jaar -waterhoogte - ochottekes, op basis vanaf 2003.
ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_level_rise

als ge even googled op global warming komt ge ook een en ander tegen

die 5 cm stijging is nergens op de zeekaarten te merken, enkel de daling
better a bad day at sea
than a good day at the office

Offline bibi585

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 3.636
  • Geslacht: Man
Re: Globaal klimaat naargelang termijn
« Reactie #29 Gepost op: vrijdag 12 februari 2010 - 23:58:56 »
Dat zal zijn omdat er meer wolken in de lucht hangen zeker. ;D ;D ;D

idd, maar de algemene trend is een vermindering van waterdiepte met 30 to 50 cm over de laatste 20 jr
nogmaals, dit is niet het resultaat van wetenschappelijk onderzoek, maar een pure praktische vaststelling aan de hand van zeekaarten

Wel nu dat je het zegt:

Als kind heb ik vroeger veel aan de Belgische kust geweest en later als internationaal chauffeur kwam ik er nog zelden of niet de tijd om naar de zee/strand te kijken.
Toen ik er enkele jaren geleden wel weer regelmatig kwam had ik precies de indruk dat dat strand veel groter was als vroeger.
Wat normaal net omgekeerd is. Als kind denk je dat het groot is en wanneer je er dan op latere leeftijd terug komt lijkt het precies kleiner dan dat je dacht.
Ik was er altijd van uit gegaan dat dit misschien wel door de stroming kwam waardoor de zandbanken verschuiven.
Of misschien is het waterpeil wel effectief gezakt, ik weet het niet.
Wie weet verdwijnt de waterdamp wel gewoon in het heelal.