Ben curieus wat dat gaat geven...
Crevits: "Gij stoute aannemer, gij moogt die gasleidingen niet vernielen!"
Aannemer: "Die gasleiding stond op uw planneke niet aangegeven"
Crevits: "Oh."
volgend eandis stond de leiding wél correct op het plan
Op welk plan, dat van Eandis zelf... of dat wat de aannemer in zijn handen kreeg na de (aanvraag)procedures strikt gevolgd te hebben ?
Naja Eandis zal wel terplaatse geweest zijn, lijken zeker van hun stuk.
http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1612429/2013/04/10/Beschadigde-gasleiding-correct-aangegeven-op-kaart.dhtml
De werfleider van de aannemer verklaarde eerder dat de gasleiding volgens de atlas van de leidingen 1 tot 2 meter van de boorput verwijderd lag. Gelet op de tegenstrijdige verklaringen, krijgt de zaak vermoedelijk een juridisch staartje.
Werfleider (1 à 2 m) en directeur van Betonac (3,5 m) verspreiden ook fel verschillende verklaringen...
Even nog mijn huidige krant nemen en citeren:
Volgens de aannnemer,
ttz algemeen directeur Leon Luyten van Betonac :
" Op het plan zaten we 3,5 meter naast de leiding "
" We hebben nochtans alle procedures zeer nauwkeurig opgevolgd, maar ja wat heb je aan plannen als die destijds niet nauwkeuriger zijn opgesteld ? "
Verder: ... het heien van de palen (als fundering voor de geluidsschermen) werd nauwkeurig uitgevoerd, op 6 meter diepte raakte een paal de gasleiding, tot op die diepte is een bijkomende peiling niet mogelijk. Voor Luyten wordt de verdere afwikkeling nu een zaak van de verzekeraars...: " er zal wel een onderzoek volgen naar de precieze verantwoordelijkheid ".
Maw deskundigen zullen - best terplaatse - uitmaken of het gebruikte plan nauwkeurig genoeg was - of - uitmaken of het plan "slecht gelezen" werd -, of ....
De standaard.be is al wat duidelijker qua preciezie:
Volgens Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie, bemoeilijken de incorrecte gegevens de uitvoering van werken. 'Ik denk dat iedereen er wel rekening mee houdt dat de plannen niet tot op vijf centimeter juist zijn, maar als het over afwijkingen gaat van een halve meter heeft het natuurlijk weinig zin', aldus Masschelein.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130409_011
woensdag 10 april 2013
Leidingen niet goed in kaart gebracht
Na de gasramp in Gellingen werd besloten om alle gasleidingen in Vlaanderen digitaal in kaart te brengen. In tussentijd kunnen aannemers aparte plannen gebruiken, maar die blijken niet altijd even nauwkeurig te zijn.
'De plannen geven in elk geval een indicatie van de ligging van de leidingen, maar aannemers moeten zich op de locatie zelf telkens vergewissen van de exacte ligging van de leidingen', zegt Van Wijmeersch.
En dat ging dus
blijkbaar niet bij het heien tot die diepte... of zie bovenaan werfleider...
btw toevallig zie ik dat in zelfs in "gasland NL" niet alle gasleidingen juist zijn aangegeven en dit in 2011, wat moet dat dan in BE zijn waar men de kwaliteit van de plannen pas echt verbeterde
na die gasramp van Gellingen in 2004.
http://www.borsele.nl/index.php?mediumid=1&pagid=727&stukid=14673
Infrastructuur
Bestemmingsplan Verdubbeling Sloeweg 2011, 1e herziening, 2012
Aanleiding herziening
Na de vaststelling van het bestemmingsplan "Verdubbeling Sloeweg 2011" is gebleken dat de bestaande gasleidingen in het gebied niet juist zijn weergegeven op de bestemmingsplankaart. Ook is het belang van de gasleidingen niet correct gewaarborgd in artikel 7 Leiding-Gas.
Met ingang van 30 maart 2012 is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden.