Nope, dodentocht nog niet gedaan...
Wel jungletochten met volledige bepakking, maar da´s dan nauwlijks een tiende van die afstand.
Dat heb ik dan nog niet gedaan.
Zit nog in de planning. Als het maar avontuurlijk en nieuw is dan mag je mij midden in de nacht wakker maken
Ik heb overigens straks afgesproken om volgend jaar weer mee te doen met wat nieuwe mensen.
Of moet ik zeggen medeslachtoffers ?
Tip: als je ooit meedoet, zie dan dat jouw lief thuis is of je bij jouw ouders bent. Als je pech hebt dan ga je de eerste dag nog niet eens op jouw benen kunnen staan. De 2de dag gaat het wel alweer veel beter.
Nostalgie ? http://www.tragewegen.be/
Beschermingsstatus ?
Krantenartikel of link ernaar verwijderd op verzoek van REPROCOPY.
Het ligt evenwel niet in onze mogelijkheden om een versie van deze site waarop het verwijderde element nog wel voorkomt te verwijderen van de diverse webarchiefsites.
Ik was er al bang voor. Op het moment dat mijn auto, fiets of enkels onnodig slijten doordat ik me moet verplaatsen over zo'n weg waarmee de hel geplaveid zal zijn heb ik een broertje dood aan nostalgie en sentimenten
Een mooi stadhuis behouden; graag,
een inferieur plaveisel niet vervangen omwille van de sentimenten van wat oude mensen; nee dank je.
Ik zal die artikelen eens bekijken.
Eugh, ... ik raad het gebruik van snelle suikers (glucosehoudede middelen) in canyons TEN STERKSTE af. Waarom ? Door de inname hiervan stijgt de suikerspiegel plots, de alvleesklier reageert hierop en geeft insuline af en deze laatste begint al die suiker uit het bloed te halen en blijft dit doen ook als het suikeraanbod al verdwenen is. Daardoor daalt na het suikergebruik de suikerspiegel onder de normale waarde, waardoor je pas écht met problemen kunt komen te zitten. Ben ik mis ?
Dat is een goede vraag.
Om te beginnen wil ik een misverstandje uit de weg ruimen. Jij zal dat wellicht wel weten maar ik zet het er even bij voor de andere lezers. De suikers die in de sportdrank zitten en druivensuiker (dextrose) worden
niet sneller opgenmomen dan de gewone suikers zoals de suiker die je in jouw koffie doet of de suikers die in koek, snoep en fruit zitten.
Alles voedingssuikers worden even snel opgenomen.
De reden hiervan is dat het splitsen van suikerdimeren (suikers waar wij het over hebben, dat zijn monomeren of dimeren) veel sneller gaat dan de opname van die suikers. De opname van de suikers in jouw spijsverteringsstelsel is dan ook de snelheidslimiterende stap.
Laat je dus niet voor de gek houden! Als je sportdrank lekker vindt en je vindt het prettig dat er niet al te veel kcal in zitten, go ahead en drink het. Als je gewoon simpelweg jezelf wat energieker wilt voelen na een zware inspanning dan kan je even goed fruitsap of cola drinken of gewoon een appel of een banaan eten. Het werkt allemaal even goed
Verder wordt er aangeraden om binnen een half uur na een zware inspanning een liter water te drinken of meer. Direct na de inspanning nemen jouw darmen sneller water op.
Ik weet perfect van welke factoren het afhangt maar zie maar eens aan alle getallen te komen.
1. Het zal van de voorraad 'snelle' suikers afhangen. Er is een maximum aan de hoeveelheid insuline die jouw pancreas kan afscheiden. Ik weet niet hoe groot de capaciteit precies is, ik weet wel dat het mechanisme zeer triggergevoelig is.
2. Het hangt er van af ofdat de pancreas precies de juiste hoeveelheid insuline afscheidt of ('intentioneel') iets te veel.
Ik ben hier niet zeker van. Als jouw pancreas altijd iets te veel insuline secreteert (ook tijdens hevige inspanning) om de extra glucose op te nemen dan zal je inderdaad een lagere glucosespiegel kunnen krijgen. Anders niet.
Als ik het mij goed herinner dan wordt de secretie van insuline geinhibeerd tijdens inspanning (door de adrenalie). Jouw lichaam staat dan immers bloot aan een stress-situatie (bij de dodentocht zelfs in extreme mate
) en dus hebben jouw hersenen en spieren extra glucose nodig. Ook hiermee moet rekening worden gehouden.
Al met al een nogal ingewikkelde vergelijking. Om dit op te lossen ga ik waarschijnlijk onvoldoende info kunnen halen uit mijn cursus. Er zal vast wel onderzoek naar zijn gedaan.
Mijn eigen ervaring was dat ik na het drinken wat meer energie had. Later, na een kilometer of 60, kreeg ik een te lage glucosespiegel. Ofdat dat nu door de sportdrank kwam of door uitputting, dat weet ik niet.
Als ik na het sporten sportdrank of een fruitsap drink dan voel ik me altijd beter, ook op de lange termijn. Dan is de inspanning echter wel al afgelopen wat een verschil is met een dodentocht.
Professionel tennisers drinken altijd vocht met suikers tijdens hun inspanning en voelen zich daar blijkbaar goed bij.
Een vriend van mij die biologisch onderzoeker is (hersenen) en sportief is (echt een krachtmens, amai) heeft mij aangeraden om vlak vóór een zware inspanning (maximaal zo'n 15 minuten) iets met suiker in te nemen. Ik heb dat ook gelezen op een site over hardlopen.
Al met al ben ik geneigd te geloven dat jouw gemiddelde glucosespiegel hoger blijft wanneer je tijdens een inspanning regelmatig suikers tot je neemt.
Zelfs al zou jouw theorie kloppen dat de glucosespiegel daalt na een tijdje na het innemen van suikers (wat ik niet uitsluit), dan nog kan je die dalingen voorkomen door regelmatig suiker te blijven nemen.
Je zou eventueel eens zelf een experiment kunnen doen. Doe een aantal keren een groep wel veel drank met suikers geven en zie ofdat ze fitter zijn. Als je erbij vertelt dat het een experiment is en de mensen er mee instemmen (wat ik vermoed) dan is daar ethisch geen bezwaar tegen.
Ik zou tijdens een zware inspanning regelmatie vocht, aminozuren en suikers tot mij nemen. Aminozuren zijn ook een bron van parate energie en voorkomen of remmen spierafbraak na een zware aerobe inspanning die niet gepaard gaat met een zware krachtinspanning van de meeste skeletspieren.
Ik zal nog eens kijken ofdat ik er wat over vind. Probeer ook eens pubmed. Het zal, vrees ik, een grote zoektocht zijn om hier een sluitend antwoord op te vinden. Eigenlijk is dit een vraag bij uitstek voor sportkotters. Artsen richten zich vooral op ziekte, niet op extreme fysieke uitdagingen hoe interessant ze ook zijn.
Ik weet niet ofdat je hier iets aan hebt maar ik herinner me ook nog van mijn cursus metabolisme dat marathonlopers een sterk verhoogde concentratie vetzuren en ketonlichamen hebben.
F1-coureurs ook maar slechts zeer kortstondig. Bij marathonlopers houdt dit nog een hele tijd stand.
En een Duveltje of twee en een goed krot friet ?
You know it man. De frietjes gingen er goed in
Ik voelde me wel behoorlijk belazerd. Je moest daar friet met saus kopen. Nam je geen saus dan moest je toch voor de saus betalen
Mag ik alsjeblieft zelf kiezen ofdat ik saus wil? Jezus man, ik heb haar goed laten weten wat ik daar van vind. Helaas zonder enig resultaat.
Eigenlijk had ik gewoon de frieten moeten weigeren toen ik erachter kwam maar ja, na 100 km wandelen, stevige spierstijfheid en zeer pijnlijke voeten kwam dat niet bij mij op.