Naast bus en tram (korte afstand) en trein (langere afstand) wil de overheid er blijkbaar absoluut nog een derde geldverslindend openbare vervoermiddel bij in het al dicht opeengepakte Vlaanderen.
Het probleem zijn de uithoeken en streken waar helemaal geen deftig OV is, moesten die nog snelle verkeerswegen hebben zou dat nog gecompenseerd worden en is men er snel met de eigen auto, maar die verkeerswegen worden ook gedegradeerd tot smallere 70-taffelwegen met straatmeubilair. Voorbeeld -voor Oost-Limburg- de N78 ...
Vele "Limburgvreemde Vlamingen" vragen zich af hoe ze met de trein/bus naar NoordOostlimburg moeten geraken, bvb hoever dat vanuit het treinstation van Maaseik

nog is... of Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Kinrooi, Bree, Peer enz...
De trein stopt in midden-Limburg (Genk/Hasselt) en trek vandaar je plan...
Voor mensen die geen auto hebben...
Zo was er onlangs in de krant iemand die met de auto van Maaseik naar Sittard (NL) reed (15 km-kwartiertje) daar de trein nam naar Maastricht, vandaar naar Luik en dan naar Brussel, ik dacht dat hij 20 minuten rapper in Brussel was als via "Vlaanderen"...
En dan had hij nog de snelste route via Vlaanderen genomen (auto naar Genk) want als hij de routeplanner van de Lijn opvolgde (Bus/Trein) verloor hij nog eens minstens 1,5 uur dacht ik gelezen te hebben...totaal : ruim 3 uur dus...
even zoeken:
http://www.hbvl.be/limburg/sneller-in-brussel-via-het-buitenland.aspx
Sneller in Brussel via het buitenland
27/05 Limburgers uit de omgeving van Maaseik zijn tot een kwartier sneller in Brussel via het buitenland.
Vanuit Sittard rijdt de trein in 1 uur 37 minuten naar onze hoofdstad, vanuit het station in Genk duurt de treinrit 1 uur 31 minuten, maar dan moeten de Maaslanders nog een halfuur tot Genk. rijden.
De Maastricht Brussel Express is het snelst: amper 1 uur en 17 minuten. Met deze Brussel Express vanuit Maastricht staan reizigers in 1 uur en 17 minuten in onze hoofdstad, sneller dan vanuit Genk.
Een opmerkelijke vaststelling die kwaad bloed zet in het Maasland. “We zijn een achteruitgestoken regio en dreigen het Bokrijk van het noordoosten te worden”, mopperen de grensbewoners uit Maaseik.
Drie uur
Maaslanders die naar Brussel willen sporen, kiezen beter voor het traject vanuit Sittard. Na een autorit van een kwartiertje duurt hun treinrit nog maar 1 uur 37 minuten. Vanuit het dichtstbijzijnde Belgische station - Genk - doet de trein er 1 uur en 31 minuten over, maar dan moeten de Maaslanders er wel nog een autorit van 25 minuten bij tellen, of een busrit van 1 uur. Doordat de aansluitingen tussen bus en trein niet altijd goed uitkomen, moet u voor het volledige bus-treintraject Maaseik- Brussel minstens drie uren uittrekken.
Limburgers uit de omgeving van Lanaken sporen het snelst naar Brussel vanuit het station in Maastricht. Daar vertrekt elk uur de Brussel Express: 1 uur en 17 minuten, sneller dan vanuit Genk. Het retourticket is met 30,40 euro niet veel duurder dan het treinkaartje vanuit Genk (27,20 euro).
Spoorwegbedding
In het Maasland worden ze nog bozer wanneer verwezen wordt naar het Spartacusplan met snelle tramlijnen tussen Hasselt en Maastricht en in een later stadium naar Neerpelt en Lommel. “Daar hebben wij in deze hoek dus niets aan. Het is gewoon hopeloos”, roept schepen van openbaar vervoer Dirk Verlaak (VLD Plus). Burgemeester Jan Creemers (CD&V): “Op het traject Hasselt-Maastricht reed al een bus, dat was een fiasco. Waarom zou een sneltram een succes worden? Richting Maaseik ligt een oude spoorwegbedding. Zo zouden we sneller verbonden kunnen zijn met de rest van de provincie. Dat kost inderdaad geld, maar dat kan wel iets opleveren. Overal hebben we geprotesteerd tegen de huidige plannen, overal kregen we nul op het rekest.”
Toeristen
Door de slechte bereikbaarheid kan het Maasland zijn toeristische troeven onvoldoende uitspelen. “Met onze wereldtentoonstelling rond het Chinese terracottaleger was het eerste mailtje dat ik kreeg, eentje van een vrouw uit Brugge. Die vroeg me hoe ze in godsnaam in Maaseik kon raken. Met het openbaar vervoer zou ze een dag onderweg zijn”, zegt een boze burgemeester Creemers. "Enkel via een traag circuit kun je nog tot in het Maasland raken."
Marij Wyers
Hier ongeveer hetzelfde
en ook weer een verwijzing naar Spartacus Maaslandse pendelaars kwartier sneller via buurland
Sneller met trein naar Brussel via Nederland
vrijdag 28 mei 2010
Auteur: Phillip Pergens
MAASEIK - Inwoners van de regio Maaseik doen er beter aan om de trein via Nederland naar Brussel te nemen. Dat is een kwartier sneller. Mensen uit Lanaken sporen het snelst via Maastricht.
Maaseik. Gedeputeerde voor Toerisme Sylvain Sleypen, burgemeesters Jan Creemers (Maaseik) en Hubert Brouns (Kinrooi) en een actiegroep met enkele spoorwegdeskundigen in Lanaken hebben iets gemeenschappelijk: ze krijgen het allemaal op hun heupen van het beschikbare openbaar net in het Maasland en Noordoost-Limburg. Allemaal brachten ze het onderwerp al eens eerder in het nieuws in de hoop dat er iets zou veranderen, maar tot op heden bleek dat vergeefse moeite. Het noordoostelijk gebied van onze provincie blijft in de koude staan wanneer het onderwerp openbaar vervoer aan bod komt.
Slechte aansluitingen
‘Kinrooi telt het hoogste aantal voertuigen per inwoner. Toeristen aan de zee die deze regio willen verkennen vragen zich af hoe ze hier in godsnaam zonder auto kunnen geraken', liet een boze gedeputeerde Sleypen zich vorig jaar meermaals ontvallen.
De man, afkomstig uit Dilsen-Stokkem, weet waar hij het over heeft wanneer hij nog maar eens de open deur intrapt. Wanneer hij via zijn woonplaats het openbaar vervoer neemt naar Brussel – bus en trein dus – is hij alles samen ruim drie uur onderweg doordat de aansluitingen verre van optimaal zijn.
Het Spartacusplan, dat in de (verre) toekomst sneltrammen en snelbussen naar onze bronsgroene regio brengt, moet volgens zijn initiatiefnemers soelaas brengen. ‘Veel te duur en helemaal niet effectief', klinkt het bij de Maaslandse politiek.
De inwoners van Maaseik, maar ook van de gemeenten Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Bree en Bocholt klagen steen en been. ‘De jonge mensen die carrière willen maken verhuizen en trekken hier weg. Gewoonweg omdat het pendelen tussen thuis en werk in bijvoorbeeld de hoofdstad vanuit deze regio onmogelijk is', vindt burgemeester Hubert Brouns van Kinrooi. Voor een kleinere, landelijke gemeente is dat een serieuze aderlating.
Grens over
Maar misschien is er toch een oplossing voor de Maaslanders? Sporen richting Brussel gaat een kwartier sneller wanneer je net over de grens opstapt. Vanuit Sittard, een klein kwartiertje van Maaseik, vertrekt er een trein naar onze hoofdstad. De rit duurt 1uur en 37minuten. Vanuit het station van Genk – het dichtstbijzijnde op een half uur van Maaseik – doe je 1uur en 31minuten over de helletocht naar Brussel. Met andere woorden levert Nederland je vijftien minuten winst op.
Nog beter af zijn de inwoners van Lanaken. Via de Maastricht Brussel Express zijn ze er in amper 1uur en 17minuten. Je moet er wel vijf tot tien minuten autorijden tot aan het station bijtellen.
‘Richting Maaseik ligt een oude spoorwegbedding. Dat zou ons sneller kunnen verbinden met de rest van de provincie. We ijveren hiervoor, maar worden niet gehoord. We zijn maar met een goede 50.000 verstoken inwoners in deze regio. Daar wordt niet naar geluisterd', zegt burgemeester Jan Creemers van Maaseik.
De misnoegde burgemeesters vroegen daarom aan de universiteitsstudenten Verkeerskunde om een studie te maken over het slechte aanbod dat er in hun regio is. ‘Dan hebben we harde cijfers in handen', besluit Creemers
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=6N2QP65C
Als het meevalt is Maaseik enkel met de auto naar Brussel Centrum (ca 117 km) 1h 15´.