Auteur Topic: Redenen tot snelheidsverlaging  (gelezen 13335 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bibi585

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 3.636
  • Geslacht: Man
Re: Redenen tot snelheidsverlaging
« Reactie #15 Gepost op: donderdag 27 mei 2010 - 13:23:03 »
Ik rij hier ook altijd achteruit de garage binnen...........blijkbaar ben ik de enige van de 4 met rijbewijs die kan...........of wil kunnen. ??? ::)
Nochtans is er aan beide zijden zeker 20 cm over ter hoogte van de spiegels.

Offline jozef

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 12.597
  • Geslacht: Man
  • Viva Bavaria !
Re: Redenen tot snelheidsverlaging
« Reactie #16 Gepost op: donderdag 27 mei 2010 - 14:04:24 »
Ik rij hier ook altijd achteruit de garage binnen...

En wat met de uitlaatgassen?
"Ich misstraue Menschen, die Hunde nicht mögen. Aber ich traue jedem Hund, der Menschen nicht mag."

Offline bibi585

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 3.636
  • Geslacht: Man
Re: Redenen tot snelheidsverlaging
« Reactie #17 Gepost op: donderdag 27 mei 2010 - 15:08:43 »
Ik rij hier ook altijd achteruit de garage binnen...

En wat met de uitlaatgassen?

Binnenrijden en onmiddellijk de motor af en de poort niet te snel laten dichtgaan (afstandsbediening) en via de 4 ventilatieroosters achteraan de +/- 20 meter lange garage zijn de uitlaatgassen redelijk snel weggetrokken. ;)

Offline Rafael

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 2.499
  • Geslacht: Man
Re: Redenen tot snelheidsverlaging
« Reactie #18 Gepost op: donderdag 27 mei 2010 - 19:31:12 »

Offline bibi585

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 3.636
  • Geslacht: Man
Re: Redenen tot snelheidsverlaging
« Reactie #19 Gepost op: vrijdag 28 mei 2010 - 05:55:35 »
Yep, zoals in de vroegere gemeente waar ik woonde.
Er kwam een nieuwe villawijk naast een bestaand bedrijf van toen (+/-25 jaar geleden) een 80 tal werknemers. Een jaar later deed een petitie de ronde dat dat bedrijf moest sluiten of verhuizen. DEUUUHHHH.

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Redenen tot snelheidsverlaging
« Reactie #20 Gepost op: vrijdag 28 mei 2010 - 11:10:05 »
Tja, onze ruimtelijke wanorde is wereldberoemd... in negatieve zin dan.


Dit "dorp" zou het toppunt zijn: met vele wegfoto´s , absurd wegmeubilair, en absurd-rare snelheidsverschillen.
Of hoe men een dorp laat uitbreiden - ja quasi eromheen bouwt - langs en tussen de belangrijkste 2+2 verbindingsstukken in Limburg...

Het is zover gekomen dat een zeer drukke brede 2+2 (N76=Nieuwstraat)  dé dorpstraat van Lutselus geworden is...   :o

Citaat
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=813512

Lutselus: toppunt van ruimtelijke wanorde
--------------------------------------------------------------------------------


Alweer een opdracht, terug voor het vak Inleiding Planologie & Planning.
Deze keer moeten we Lutselus bekijken, een dorp in de gemeente Diepenbeek, gelegen tussen de Limburgse steden Hasselt en Genk.

We moeten dit doen vanuit 9 gezichtspunten: natuurlijk-landschappelijk, ruimtelijk-functioneel en verkeerskundig, en elk van de drie op macro-, meso- en microniveau.

Als we het nader bekijken, zien we dat Lutselus deel uitmaakt van een reeks aaneengesloten wijken. Er zijn in feite 2 dorpskernen: Rooierheide en Lutselus. Dorpheide en een aantal andere wijken die niet op de kaart vermeld zijn, horen bij Rooierheide; Rozendaal is een deel van Lutselus.

Hier regeert Belgische ruimtelijke ordening op zijn best: mensen willen gemakkelijk in zowel Genk als Hasselt geraken, dus pladijzen ze ergens tussenin maar een huis neer. Zo krijgen we versnippering in de hoogste mate: akkers worden afgewisseld met huizen, overal doorsnijden straten het landschap en om het toch een beetje op een dorp te laten lijken, leggen ze ergens willekeurig een dorpsplein.

Op het kaartje zie je ook de Nieuwstraat: dit is een onderdeel van gewestweg N76, die het naburige Kortessem met het Noord-Limburgse Bree verbindt. Het deel tussen de E313 en Genk is het drukste: overal 2x2 en op grondgebied Diepenbeek zelfs zonder middenberm.
Zo doorsnijdt de N76 Lutselus… letterlijk, héél letterlijk zelfs.

Maar nu naar de foto's.

1. Nieuwstraat.
Geloof het of niet, maar dit is dé dorpsstraat van Lutselus.
...]

Uiteraard ligt Vlaanderen er vol van, hier en daar een uitzondering die de regel bevestigt.

Er bestaat wel zoiets als het "Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen" , op papier...

Citaat
http://www.bondbeterleefmilieu.be/page.php/15/show/608

Een uitweg uit de Vlaamse ruimtelijke wanorde

Voorstelling boek 'Vlaanderen in de knoop' – Erik Grietens

Op 8 oktober stelt Bond Beter Leefmilieu het boek 'Vlaanderen in de knoop – Een uitweg uit de ruimtelijke wanorde' voor in het Vlaams parlement. De ruimtelijke wanorde in Vlaanderen roept om een maatschappelijk debat. ‘Onze schaarse open ruimte wordt ingepalmd door verkavelingen, bedrijventerreinen, uitbreiding van havens, nieuwe autowegen, shoppingcentra, kantorencomplexen,… Jaarlijks wordt meer dan 2600 ha open ruimte ingepalmd door nieuwe bebouwing, wat overeenkomt met 5000 voetbalvelden. Dat gebeurt bovendien op een zeer onoordeelkundige manier. Het beleid werkt de ruimtelijke wanorde in de hand,’ zegt Erik Grietens.

Ruimtelijke ordening lijkt een ver van mijn bed show, maar dit boek toont aan dat de gevolgen van een slechte ruimtelijke ordening zeer dicht bij huis komen. Daarbij denken we aan de actuele fijnstofproblematiek of de vele files. Bovendien slaagt Erik Grietens er in om deze complexe problematiek helder en begrijpelijk te beschrijven. Maar niet enkel de wantoestanden komen aan bod. In Vlaanderen zijn er immers ook veel goede voorbeelden te vinden. Ook die projecten krijgen de nodige aandacht in het boek.

Gevolgen

Vlaanderen in de knoop toont aan dat we voor het rommelige gebruik van onze ruimte een hoge tol betalen. Onze slechte ruimtelijke ordening ligt mee aan de basis van de achteruitgang van natuur, de toename van verkeersstromen, verkeersonveiligheid, overstromingen, problemen met lucht- en waterkwaliteit en toenemende geluidsoverlast.

Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen

Met de goedkeuring van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen eind jaren negentig werd een trendbreuk  aangekondigd. Die is er niet gekomen. Bovendien liggen er nog een hele reeks plannen op tafel voor nieuwe shoppingcentra, autogerichte bedrijvenzones of nieuwe verkavelingen in het buitengebied. Een van de slechte plannen is de keuze voor een nieuw containerdok in de haven van Antwerpen. Het daarbij horende verkeer, zal zorgen voor nog langere files rond Antwerpen, zelfs indien een nieuwe Oosterweelverbinding wordt aangelegd.

Goede voorbeelden

Gelukkig zijn er heel wat voorbeelden die aantonen dat het ook anders kan. Ook in het kleine en dichtbevolkte Vlaanderen is het mogelijk om te investeren in bruisende steden en een welvarende economie, zonder dat dit ten koste gaat van de nog resterende natuur, het landschap of de leefbaarheid. Gent bijvoorbeeld toont aan dat ook in verwaarloosde stadswijken inbreidingsprojecten mogelijk zijn. Na jarenlang plannen zet de stad Gent belangrijke stappen om van het terrein tussen de Gasmeterlaan en de Opgeëistenlaan een nieuw stadsdeel te maken. De oude industrie zal plaats maken voor lage-energiewoningen, passiefhuizen en groen. Om nog meer van zulke projecten te realiseren moet het ruimtelijke ordeningsbeleid in Vlaanderen een tandje bijsteken. In dit boek worden daartoe verschillende beleidsvoorstellen gelanceerd voor de nieuwe Vlaamse regering.

Beleidsvoorstellen

Eerst en vooral moet het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) worden uitgevoerd. Het RSV kiest voor een open en stedelijk Vlaanderen, waarbij het wonen in stads- en dorpskernen wordt versterkt, economische activiteiten worden gebundeld en open ruimte wordt bewaard voor natuur, bos en landbouw. De doelstellingen van dit langetermijnplan blijven bijzonder actueel in het kleine en versnipperde Vlaanderen. Er is echter nog een lange weg te gaan om deze doelstellingen ook op het terrein uit te voeren. Op vlak van het aanplanten van stadsbossen bijvoorbeeld staan we nog nergens. Ook op andere vlakken is een inhaalbeweging nodig.

In het kleine en dichtbevolkte Vlaanderen moet volop gekozen worden voor zuinig ruimtegebruik, voor inbreiding in plaats van uitbreiding. Er zijn nog zeer veel bouwmogelijkheden beschikbaar in stads- en dorpskernen en ook op bedrijventerreinen blijft heel wat ruimte ongebruikt. De overheid moet bij voorrang deze ruimte aansnijden voor nieuwe ontwikkelingen, om zo schaarse open ruimte te sparen en verkeersstromen in de hand te houden.

Nieuw Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen

Ondertussen wordt gewerkt aan de voorbereiding van een nieuw Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, dit om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen zoals de vergrijzing, de mondialisering van de economie of de klimaatverandering. Het nieuwe Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen zal hier duurzame ruimtelijke strategieën tegenover moeten stellen. Dit nieuwe RSV kan best worden voorbereid door het parlement, de regering heeft immers haar handen al vol met de uitvoering van het bestaande structuurplan. Een structuurplan is bovendien een plan dat langer dan één regeerperiode moet meegaan. Alleen al daarom hoort dit beter thuis in het parlement. Bovendien kan het parlement met de organisatie van hoorzittingen en het horen van deskundigen, een breed maatschappelijk debat opzetten over het toekomstig ruimtegebruik in Vlaanderen. Zo kan een breder maatschappelijk en politiek draagvlak ontstaan voor een duurzaam ruimtelijk beleid in deze kleine en dichtbevolkte regio. Want nergens is de nood aan een weldoordachte ruimtelijke ordening zo groot als hier.


« Laatst bewerkt op: vrijdag 28 mei 2010 - 11:21:45 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline Inazuma

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.603
  • Figurant in schimmenspellen
Re: Redenen tot snelheidsverlaging
« Reactie #21 Gepost op: vrijdag 28 mei 2010 - 11:13:41 »
Misschien niet toevallig dat je net in Diepenbeek een opleiding kan volgen tot verkeerskundige ...
Voldoende studiemateriaal bij de hand.
Weg Wanbeheer.be

De overheid als verkeersovertreder

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Redenen tot snelheidsverlaging
« Reactie #22 Gepost op: vrijdag 28 mei 2010 - 11:19:38 »
Misschien niet toevallig dat je net in Diepenbeek een opleiding kan volgen tot verkeerskundige ...
Voldoende studiemateriaal bij de hand.
Yup, bij de voordeur zelf, vele studentenkoten liggen daar...

Deze post vond ik een interessant antwoord hoe het zover is kunnen komen in "dorp" Lutselus:

Met kaart van Diepenbeek -en niets anders- toen, de N76 was toen hoogstens een veldweg - zonder huizen- naar Genk wat toen nog kleiner was als Diepenbeek.

Citaat
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=32762702&postcount=11

@ƒƒ aan u commentaren te zien had gij op dat moment nen echte baaldag. Ik hoop voor u punten dat ge u werkstuk wat meer doordacht opstelt .

swat, ik zal het u even proberen te verduidelijken, zonder dat ik de huidige toestand ook maar goed wil praten. (Mijn kinderen gaan daar in Lutselus naar school, dus ik ken de problemen maar goed genoeg.)

Ten eerste moet je afstappen van het idee dat Lutelus, Rozendaal en Rooierheide dorpen of gemeentes zijn. In diepenbeek is er maar 1 dorp of gemeente en dat is Diepenbeek zelf.

Op onderstaande kaart (buurwegenatlas 1836) zie je duidelijk dat daar historisch op die plaats nooit iets was.

Ten noorden van de Demer (en zijn zij-beekjes) ligt de Kempen waar 100 jaar geleden enkel maar schrale heide was waar amper iemand op kon overleven, ten zuiden van De demer begint het vruchtbare Haspengouw waar iedereen binnen Diepenbeek zijn hoeves en velden had.

Met opgang van Genk (steenkoolmijnen) is men in Diepenbeek plaats gaan creëren om de bevolkingsexplosie te kunnen huisvesten.

Daarom is men in sneltempo de heide beginnen te verkavelen. In Genk is trouwens juist hetzelfde gedaan, maar dan anders. Waar in Genk, de mijnen veel geld pompte in het welzijn van hun werknemers (zie de prachtige tuinwijken) moest dit in Diepenbeek gebeuren door een kleine gemeente zonder geld en met wat "boerkes" in het gemeentebestuur.

Zo zijn er verschillende bewoningskernen gegroeid (veelal in eerste instantie aan aarde wegen), vanuit de reeds bestaande bebouwing; Rooierheide vanuit het klooster van Rooierheide, Lutselus en Rozendaal vanuit de Molenstraat...

Later zijn er dan in Rooierheide en Lutselus extra voorzieningen bijgekomen zoals kerken, scholen, pleintjes.

De nieuwstraat is inderdaad een groot probleem binnen Diepenbeek. Vroeger was dit een veredelde veldweg tussen Diepenbeek en Genk (want Genk was toen niet meer als wat heidehutten), maar met de opkomst van de mijnen en vooral omdat Genk hun zware industrie allemaal in Genk-zuid (op de grens met Diepenbeek) had ingeplant, werd dit enkele decenia terug tot wat het nu geworden is.

Dus ja dit is slechte ruimtelijke ordening, maar je moet het wel in zijn tijdsgeest en context plaatsen.

Dus, voor zover ik het begrijp, enkele decennia geleden vonden mensen het heel normaal pal langs een 2+2 (N76) te bouwen, de gemeente had er niets tegen...
En nadien werden alle lege stukken tussen die reeds gebouwde huizen ook als bouwgrond aangeprezen... lintbebouwing langs een 2+2 waar kennen we dat niet...
« Laatst bewerkt op: vrijdag 28 mei 2010 - 11:56:33 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline JC

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 4.102
  • Geslacht: Man
Re: Redenen tot snelheidsverlaging
« Reactie #23 Gepost op: vrijdag 28 mei 2010 - 21:40:55 »
Om het helemaal af te maken in die streek ligt er nog die tuikabelbrug over het Albertkanaal. Hier zou ook een 2x2 over gelegd worden, die echter nooit is afgewerkt en nu ook in een verkaveling terecht komt (Godsheide). Sinds eind jaren tachtig loopt er een buurtweg over die brug. Ik ken die streek vrij goed, ik heb er op kot gezeten (Dorpsheide, Dautenstraat).
"Once you have tasted flight, you will forever walk with your eyes turned skyward, for there you have been and there you always will long to be." Leonardo da Vinci, 1452-1519

Offline Rafael

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 2.499
  • Geslacht: Man
Re: Redenen tot snelheidsverlaging
« Reactie #24 Gepost op: vrijdag 28 mei 2010 - 22:52:46 »

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Redenen tot snelheidsverlaging
« Reactie #25 Gepost op: vrijdag 28 mei 2010 - 22:56:04 »
Om het helemaal af te maken in die streek ligt er nog die tuikabelbrug over het Albertkanaal. Hier zou ook een 2x2 over gelegd worden, die echter nooit is afgewerkt en nu ook in een verkaveling terecht komt (Godsheide). Sinds eind jaren tachtig loopt er een buurtweg over die brug. Ik ken die streek vrij goed, ik heb er op kot gezeten (Dorpsheide, Dautenstraat).

Wie weet wordt hij -ook*- gebruikt voor het "toekomstige" sneltramnetwerk ... (Spartacus) ?

* voor plaatselijk verkeer (Godsheide) en fietsers (fietsroute langs kanaal) wordt hij wel gebruikt.



3 van de 4 mogelijke tracés van Spartacus Hasselt -Genk gaan over de tuikabelbrug, in elk geval moet de tram ergens over het kanaal en dan via Genk lopen.

De kanaalbruggen verderop zijn alleszins te smal... (video)
Citaat
http://www.tvl.be/nl/nieuws/2009-06-12/sneltram-over-tuikabelbrug/   met video

Zal de sneltram tussen Hasselt en Genk over de beruchte Tuikabelbrug lopen? Dat zal het milieu-effectenrapport uitwijzen. De Lijn voert op dit moment een openbaar onderzoek naar het tracé van de tweede sneltram, die vanuit Hasselt over Genk naar Maasmechelen spoort. Tussen Hasselt en Genk zijn er vier tracés mogelijk, drie daarvan lopen over de Tuikabelbrug.

ook  http://www.hbvl.be/limburg/hasselt/sneltram-hasselt-genk-over-tuikabelbrug.aspx

beschrijving-plannen trajecten Spartacus:

http://www.delijn.be/mobiliteitsvisie2020/spartacus/sneltram/beschrijving.htm
« Laatst bewerkt op: vrijdag 28 mei 2010 - 23:13:13 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline Inazuma

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.603
  • Figurant in schimmenspellen
Re: Redenen tot snelheidsverlaging
« Reactie #26 Gepost op: vrijdag 28 mei 2010 - 23:38:40 »
Wie weet wordt hij -ook*- gebruikt voor het "toekomstige" sneltramnetwerk ... (Spartacus) ?
Nog zo'n gedrocht.
Ofwel gaat die daar door De Maten - een stuk natuurgebied - ofwel doorheen een iets bredere woonstraat ...

In andere landen laten ze de sneltrams meestal gewoon over het bestaande sporennetwerk rijden, en dat tussen Hasselt en Genk is allerminst een drukke lijn.
Weg Wanbeheer.be

De overheid als verkeersovertreder

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Redenen tot snelheidsverlaging
« Reactie #27 Gepost op: zaterdag 29 mei 2010 - 01:12:04 »
Wie weet wordt hij -ook*- gebruikt voor het "toekomstige" sneltramnetwerk ... (Spartacus) ?
Nog zo'n gedrocht.
Ofwel gaat die daar door De Maten - een stuk natuurgebied - ofwel doorheen een iets bredere woonstraat ...

Idd, daarom dat milieu-effectenrapport... tussen kanaal en de maten gaat ook maar dan moet je in Genk ergens nog de Westerring op...
Tuikabelbrug-  bocht   ;D- verder langs kanaal en dan via Winterbeeklaan naar Westerring ?

Citaat
In andere landen laten ze de sneltrams meestal gewoon over het bestaande sporennetwerk rijden, en dat tussen Hasselt en Genk is allerminst een drukke lijn.
En Genk-Centrum is een eindstation...  tenzij men het nog bestaande kolenspoor renoveert en benut, maar dat zal wel te goedkoop en te rap gaan... want die loopt al tot Eisden (Maasmechelen)

« Laatst bewerkt op: zaterdag 29 mei 2010 - 01:17:08 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline Inazuma

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.603
  • Figurant in schimmenspellen
Re: Redenen tot snelheidsverlaging
« Reactie #28 Gepost op: zaterdag 29 mei 2010 - 11:37:20 »
Idd, daarom dat milieu-effectenrapport... tussen kanaal en de maten gaat ook maar dan moet je in Genk ergens nog de Westerring op...
Maar met een sneltram in de middle of nowhere ben je ook weer nergens ...


Citaat
In andere landen laten ze de sneltrams meestal gewoon over het bestaande sporennetwerk rijden, en dat tussen Hasselt en Genk is allerminst een drukke lijn.
En Genk-Centrum is een eindstation...  tenzij men het nog bestaande kolenspoor renoveert en benut, maar dat zal wel te goedkoop en te rap gaan... want die loopt al tot Eisden (Maasmechelen)
Er zijn daar inderdaad nog mogelijkheden om verschillende kanten uit te gaan.
Maar daar zal niet genoeg aan te verdienen vallen zeker ...

Naast bus en tram (korte afstand) en trein (langere afstand) wil de overheid er blijkbaar absoluut nog een derde geldverslindend openbare vervoermiddel bij in het al dicht opeengepakte Vlaanderen.
« Laatst bewerkt op: zaterdag 29 mei 2010 - 11:40:32 door Inazuma »
Weg Wanbeheer.be

De overheid als verkeersovertreder

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Redenen tot snelheidsverlaging
« Reactie #29 Gepost op: zaterdag 29 mei 2010 - 12:11:26 »
Naast bus en tram (korte afstand) en trein (langere afstand) wil de overheid er blijkbaar absoluut nog een derde geldverslindend openbare vervoermiddel bij in het al dicht opeengepakte Vlaanderen.
Het probleem zijn de uithoeken en streken waar helemaal geen deftig OV is, moesten die nog snelle verkeerswegen hebben zou dat nog gecompenseerd worden en is men er snel met de eigen auto, maar die verkeerswegen worden ook gedegradeerd tot smallere 70-taffelwegen met straatmeubilair. Voorbeeld -voor Oost-Limburg- de N78 ...

Vele "Limburgvreemde Vlamingen" vragen zich af hoe ze met de trein/bus naar NoordOostlimburg moeten geraken, bvb hoever dat vanuit het treinstation van Maaseik  :D nog is... of Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Kinrooi, Bree, Peer enz...
De trein stopt in midden-Limburg (Genk/Hasselt) en trek vandaar je plan...
Voor mensen die geen auto hebben...

Zo was er onlangs in de krant iemand die met de auto van Maaseik naar Sittard (NL) reed (15 km-kwartiertje) daar de trein nam naar Maastricht, vandaar naar Luik en dan naar Brussel, ik dacht dat hij 20 minuten rapper in Brussel was als via "Vlaanderen"...
En dan had hij nog de snelste route via Vlaanderen genomen (auto naar Genk) want als hij de routeplanner van de Lijn opvolgde (Bus/Trein) verloor hij nog eens minstens 1,5 uur dacht ik gelezen te hebben...totaal : ruim 3 uur dus...

even zoeken:
Citaat
http://www.hbvl.be/limburg/sneller-in-brussel-via-het-buitenland.aspx

Sneller in Brussel via het buitenland
 
27/05 Limburgers uit de omgeving van Maaseik zijn tot een kwartier sneller in Brussel via het buitenland.

Vanuit Sittard rijdt de trein in 1 uur 37 minuten naar onze hoofdstad, vanuit het station in Genk duurt de treinrit 1 uur 31 minuten, maar dan moeten de Maaslanders nog een halfuur tot Genk. rijden.

De Maastricht Brussel Express is het snelst: amper 1 uur en 17 minuten. Met deze Brussel Express vanuit Maastricht staan reizigers in 1 uur en 17 minuten in onze hoofdstad, sneller dan vanuit Genk.

Een opmerkelijke vaststelling die kwaad bloed zet in het Maasland. “We zijn een achteruitgestoken regio en dreigen het Bokrijk van het noordoosten te worden”, mopperen de grensbewoners uit Maaseik.

Drie uur
Maaslanders die naar Brussel willen sporen, kiezen beter voor het traject vanuit Sittard. Na een autorit van een kwartiertje duurt hun treinrit nog maar 1 uur 37 minuten. Vanuit het dichtstbijzijnde Belgische station - Genk - doet de trein er 1 uur en 31 minuten over, maar dan moeten de Maaslanders er wel nog een autorit van 25 minuten bij tellen, of een busrit van 1 uur. Doordat de aansluitingen tussen bus en trein niet altijd goed uitkomen, moet u voor het volledige bus-treintraject Maaseik- Brussel minstens drie uren uittrekken.

Limburgers uit de omgeving van Lanaken sporen het snelst naar Brussel vanuit het station in Maastricht. Daar vertrekt elk uur de Brussel Express: 1 uur en 17 minuten, sneller dan vanuit Genk. Het retourticket is met 30,40 euro niet veel duurder dan het treinkaartje vanuit Genk (27,20 euro).

Spoorwegbedding

In het Maasland worden ze nog bozer wanneer verwezen wordt naar het Spartacusplan met snelle tramlijnen tussen Hasselt en Maastricht en in een later stadium naar Neerpelt en Lommel. “Daar hebben wij in deze hoek dus niets aan. Het is gewoon hopeloos”, roept schepen van openbaar vervoer Dirk Verlaak (VLD Plus). Burgemeester Jan Creemers (CD&V): “Op het traject Hasselt-Maastricht reed al een bus, dat was een fiasco. Waarom zou een sneltram een succes worden? Richting Maaseik ligt een oude spoorwegbedding. Zo zouden we sneller verbonden kunnen zijn met de rest van de provincie. Dat kost inderdaad geld, maar dat kan wel iets opleveren. Overal hebben we geprotesteerd tegen de huidige plannen, overal kregen we nul op het rekest.”

Toeristen

Door de slechte bereikbaarheid kan het Maasland zijn toeristische troeven onvoldoende uitspelen. “Met onze wereldtentoonstelling rond het Chinese terracottaleger was het eerste mailtje dat ik kreeg, eentje van een vrouw uit Brugge. Die vroeg me hoe ze in godsnaam in Maaseik kon raken. Met het openbaar vervoer zou ze een dag onderweg zijn”, zegt een boze burgemeester Creemers. "Enkel via een traag circuit kun je nog tot in het Maasland raken."

Marij Wyers

Hier ongeveer hetzelfde en ook weer een verwijzing naar Spartacus

Citaat
Maaslandse pendelaars kwartier sneller via buurland
 
Sneller met trein naar Brussel via Nederland
vrijdag 28 mei 2010

Auteur: Phillip Pergens

MAASEIK - Inwoners van de regio Maaseik doen er beter aan om de trein via Nederland naar Brussel te nemen. Dat is een kwartier sneller. Mensen uit Lanaken sporen het snelst via Maastricht.

Maaseik. Gedeputeerde voor Toerisme Sylvain Sleypen, burgemeesters Jan Creemers (Maaseik) en Hubert Brouns (Kinrooi) en een actiegroep met enkele spoorwegdeskundigen in Lanaken hebben iets gemeenschappelijk: ze krijgen het allemaal op hun heupen van het beschikbare openbaar net in het Maasland en Noordoost-Limburg. Allemaal brachten ze het onderwerp al eens eerder in het nieuws in de hoop dat er iets zou veranderen, maar tot op heden bleek dat vergeefse moeite. Het noordoostelijk gebied van onze provincie blijft in de koude staan wanneer het onderwerp openbaar vervoer aan bod komt.

Slechte aansluitingen

‘Kinrooi telt het hoogste aantal voertuigen per inwoner. Toeristen aan de zee die deze regio willen verkennen vragen zich af hoe ze hier in godsnaam zonder auto kunnen geraken', liet een boze gedeputeerde Sleypen zich vorig jaar meermaals ontvallen.

De man, afkomstig uit Dilsen-Stokkem, weet waar hij het over heeft wanneer hij nog maar eens de open deur intrapt. Wanneer hij via zijn woonplaats het openbaar vervoer neemt naar Brussel – bus en trein dus – is hij alles samen ruim drie uur onderweg doordat de aansluitingen verre van optimaal zijn.

Het Spartacusplan, dat in de (verre) toekomst sneltrammen en snelbussen naar onze bronsgroene regio brengt, moet volgens zijn initiatiefnemers soelaas brengen. ‘Veel te duur en helemaal niet effectief', klinkt het bij de Maaslandse politiek.

De inwoners van Maaseik, maar ook van de gemeenten Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Bree en Bocholt klagen steen en been. ‘De jonge mensen die carrière willen maken verhuizen en trekken hier weg. Gewoonweg omdat het pendelen tussen thuis en werk in bijvoorbeeld de hoofdstad vanuit deze regio onmogelijk is', vindt burgemeester Hubert Brouns van Kinrooi. Voor een kleinere, landelijke gemeente is dat een serieuze aderlating.

Grens over

Maar misschien is er toch een oplossing voor de Maaslanders? Sporen richting Brussel gaat een kwartier sneller wanneer je net over de grens opstapt. Vanuit Sittard, een klein kwartiertje van Maaseik, vertrekt er een trein naar onze hoofdstad. De rit duurt 1uur en 37minuten. Vanuit het station van Genk – het dichtstbijzijnde op een half uur van Maaseik – doe je 1uur en 31minuten over de helletocht naar Brussel. Met andere woorden levert Nederland je vijftien minuten winst op.

Nog beter af zijn de inwoners van Lanaken. Via de Maastricht Brussel Express zijn ze er in amper 1uur en 17minuten. Je moet er wel vijf tot tien minuten autorijden tot aan het station bijtellen.

‘Richting Maaseik ligt een oude spoorwegbedding. Dat zou ons sneller kunnen verbinden met de rest van de provincie. We ijveren hiervoor, maar worden niet gehoord. We zijn maar met een goede 50.000 verstoken inwoners in deze regio. Daar wordt niet naar geluisterd', zegt burgemeester Jan Creemers van Maaseik.

De misnoegde burgemeesters vroegen daarom aan de universiteitsstudenten Verkeerskunde om een studie te maken over het slechte aanbod dat er in hun regio is. ‘Dan hebben we harde cijfers in handen', besluit Creemers

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=6N2QP65C

Als het meevalt is Maaseik enkel met de auto naar Brussel Centrum (ca 117 km) 1h 15´.
« Laatst bewerkt op: zaterdag 29 mei 2010 - 13:07:18 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I