Samengevat: De gemeente kan autonoom een parkeerbeleid uitstippelen en dus ook de zones betalend parkeren bepalen.
Natuurlijk.
Maar ze moet die bij wet dan wel correct signaleren !
16 MAART 1968. - Wet betreffende de politie over het wegverkeer.
(B.S. 27.03.1968)
Titel I: Reglementering
Hoofdstuk VIII : Openbaarmaking
Artikel 11
De maatregelen tot regeling van het verkeer, genomen krachtens de artikelen 2, 2bis*, 3 en 4 van deze gecoördineerde wet of krachtens de artikelen 2 en 3 van de wet van 12 juli 1956 tot vaststelling van het statuut der autosnelwegen, moeten, om bindend te zijn, ter kennis van de belanghebbenden worden gebracht door personen die de kentekens van hun ambt dragen en ter plaatse opgesteld zijn of door passende verkeerstekens.Er staat aan de Olifant inderdaad maar één bord dat zegt einde parkeerverbod (is trouwens nauwelijks zichtbaar en er staat geen enkel ander bord), maar volgens Vinci speelt dit geen rol.
Dat is net essentieel, het beëindigt de zone betalend parkeren !
Als er nog betalend parkeren geldt, zal er iets anders dat moeten opleggen .
Vinci / Mechelen moet als klager bewijzen dat dat er is en dat het wettelijk in orde is en was op het moment dat ze je de retributie aansmeerden.
Jij moet in principe niets bewijzen of aantonen, die last ligt bij de eisende partij.
Citaat:27.3.1. 1° Op plaatsen met parkeermeters of parkeerautomaten geschiedt het parkeren op de wijze en onder de voorwaarden die op deze toestellen zijn vermeld. (wegcode) Er zijn geen borden vereist als er in een zone parkeerautomaten staan. Klopt dit?
Dat staat zo in de wegcode.
Staan er parkeermeters

Dan nog moeten die duidelijk zichtbaar opgesteld staan.
En moeten er nog steeds borden staan ...
http://wegcode.be/wetteksten/secties/mb/mb-111076/867-hs2art1111 OKTOBER 1976. - Ministerieel besluit houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.
11.7. Betalend parkeren.
1° Aangezien de parkeermeters en parkeerautomaten gelijkstaan met verkeersborden en zij uit zichzelf bindend zijn, moet, waar zij worden aangebracht, geen enkel verkeersbord betreffende het parkeren geplaatst worden. Wanneer het gaat om toestellen die het parkeren op een geheel van parkeerplaatsen regelen, dienen deze parkeerplaatsen gesignaleerd te worden door een van de verkeersborden E9a tot E9h aangevuld met het onderbord met de vermelding " ticket " overeenkomstig het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, behalve wanneer deze parkeerplaatsen gelegen zijn in een zone die aangeduid wordt met een van de zoneborden E9a tot E9h aangevuld met het opschrift " betalen ". De toestellen die het parkeren op een geheel van parkeerplaatsen regelen, dienen zodanig opgesteld of gesignaleerd te worden dat zij goed zichtbaar en gemakkelijk bereikbaar zijn.
Op de toestellen moet de geldende reglementering aangeduid worden.
Zij moeten in ieder geval een gemakkelijke controle mogelijk maken.Aangezien de zone betalend parkeren door het bord aan De Olifant beëindigd is, en de huidige toestellen het parkeren op meerdere (ttz : een geheel van) parkeerplaatsen regelen, MOETEN er dus parkeerborden uit de E9 reeks staan. Dit is immers om duidelijk te maken dat er een betalende parkeerregeling geldt.
Vroeger met 1 parkeermeter per parkeerplaats, kon men dat meteen en gemakkelijk zien.
Als nu de parkeerautomaat aan het einde van een lange straat staat (of zoals bij ons in de straat zelfs aan de overkant waar men niet eens mag parkeren !) dan ziet men die niet , en weet men ook niet dat er een betalende regeling geldt ...
Vandaar de verplichting tot het plaatsen van de parkeerborden, tenzij in een zone die reeds als betalend parkeren aangegeven is.