Christophoros
Verkeersvragen en -discussies => Voertuig- en rijtechnieken => Topic gestart door: de rijprof op maandag 10 november 2014 - 23:03:20
-
http://www.knack.be/nieuws/auto/elektrische-wagens-vallen-door-de-mand-evenveel-fijn-stof-als-benzinewagens/article-normal-509717.html?utm_source=Newsletter-10/11/2014&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBDAGKN&M_BT=183623168979
exclusief gerekend hoe elektriciteit wordt opgewekt.
-
Het verheugt me dat ook eens op deze manier de balans van de elektrische auto gemaakt wordt.
-
Toch serieus kort door de bocht die zeer oppervlakkige studie (ook andere bronnen # genomen) :
1. Ze zetten fijnstof-uitlaat gelijk aan fijnstof niet-uitlaat op hetzelfde toxiteitsniveau wat toch fel overdreven is na al die studies over de giftigheid van uitlaatemissies in het bijzonder de fijnstofpartikels van dieselroet, vooral PM 2,5 en PM 1 tot PM 0,1. (waarom die roetfilter ? en nu euro6 nog extra NOx-filter ?)
Dus domweg alle soorten fijnstof op een hoopje smijten bewijst niets op gebied van milieu, de zwevende kleinste roetdeeltjes die men diep inademt zijn het gevaarlijkste (kankerverwekkend) en niet de rubberdeeltjes die van de weg gespoeld worden... of drinkt men tegenwoordig van dat water ? ;D
2. Ze hebben blijkbaar nog nooit met een electrowagen gereden want die heeft eerder (veel) minder remslijtage omdat de E-motor recuperatief remt met grote remwerking, voet weg van het E-pedaal is genoeg om te stoppen voor een rood licht. Bron ** ... en ook eigen ervaring van 20 jaar geleden (E-laadwagen voor transport in gesloten ruimte)
# http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2144441
De elektrische auto produceert nauwelijks minder fijn stof dan benzinewagens. Dat komt onder meer door de grotere slijtage van de remmen, de banden en het wegdek. Dat blijkt uit een analyse van Bruno Van Zeebroeck, verbonden aan het onderzoeksbureau Transport & Mobility Leuven (TML).
De uitstoot door de verbranding van brandstoffen (de zogenoemde uitlaatemissies) mag bij elektrische auto's -die op batterijen rijden- dan al nihil zijn, de uitstoot van fijn stof door de grotere slijtage van de remmen, de banden en het wegdek is bij elektrische wagens even hoog en mogelijk zelfs hoger dan bij een "klassieke" benzinewagen. Dat komt onder meer omdat elektrische wagens door de zware batterijen meer wegen dan conventionele wagens. Zeker in de stad, waar vaker wordt geremd, maakt dit een groot verschil.
Rood = denkfout.
Daarenboven weegt bvb een BMW i3 zelfs (duidelijk) minder als een ca. vergelijkbare benzinewagen van BMW (1-serie is de kleinste).
De duurdere E-auto´s gebruiken namelijk meer koolstofcomposietmateriaal en-of aluminium (bvb Tesla S) dit compenseert het -in de regel- gewichtsverschil aanzienlijk. Naja TM Leuven zal het over de gemiddelde E-wagen hebben, soit enige nuancering vind ik in die krantenberichten niet.
http://de.wikipedia.org/wiki/BMW_F20 (1-serie) : Leergewicht: 1365–1440 kg
http://de.wikipedia.org/wiki/BMW_i3 : Leergewicht: 1270–1390 kg
In elk geval lees ik nog altijd dat de E--wagens zelfs minder fijnstof afgeven als benzinewagens ondanks die blijkbare denkfouten. Ik heb het volledg rapport niet welke E-auto´s ze in de praktijk testen, of is het een eerder theoretische denkoefening ?
**
http://www.welt.de/motor/article125673813/Wie-normal-ist-der-Golf-mit-Elektromotor.html
14 kWh auf 100 km – was bedeutet das?
Geht man bei einem Elektroauto vom Gas oder bremst, kehrt sich die Wirkungsrichtung des Motors um, er wird zum Generator und lädt die Akkus. Je stärker er das macht, desto besser, doch das Auto bremst dann auch spürbar, wenn man nur den rechten Fuß lupft.
BMW hat sich für eine sehr kräftige Rekuperation entschieden, man stoppt den i3 nach ein wenig Gewöhnung ohne Tritt aufs Bremspedal an der roten Ampel. Das geht beim E-Golf auch, aber darüber hinaus stehen drei leichtere Rekuperationsstufen zur Verfügung, die weniger Energie in die Akkus einspeisen, aber etwa auf der Autobahn das Auto auch entspannter rollen lassen.
-
http://www.knack.be/nieuws/auto/elektrische-wagens-vallen-door-de-mand-evenveel-fijn-stof-als-benzinewagens/article-normal-509717.html?utm_source=Newsletter-10/11/2014&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBDAGKN&M_BT=183623168979
exclusief gerekend hoe elektriciteit wordt opgewekt.
Uw topic-titel is onzin. Vergeet dat oppervlakkig TMLeuven onderzoek maar (zie ook post hierboven)
Electrische wagens zijn de milieuvriendelijkste ook inclusief stroommix gerekend, bvb eerder vuile US-mix, inbegrepen volledige live-cyclus:
alle 45 onderzoeksparameters: http://www.automotivescience.com/the-standard/4580141111
http://www.automotivescience.com/methodology/4580141110
The ENVIRONMENTAL PERFORMANCE SCORE assesses vehicle environmental impacts over its life-cycle: from raw material acquisition through end-of-life vehicle disposal and recovery. The assessment focuses on seven core areas:
1. Raw material extraction and production impacts;
2. Vehicle manufacturing and assembly impacts;
3. Vehicle shipping distribution impacts from foreign manufacturing sites to U.S. consumers;
4. Vehicle use-phase impacts, including fuel inputs;
5. Vehicle end-of-life disposal and material recovery impacts;
6. Environmental laws, policies and practices in country of assembly to assess the corporate advantage and externalized environmental impact of automobile manufacturing; and
7. Environmental policies and practices of manufacturer to assess manufacturer’s commitment to environmentally responsible business conduct and efforts employed to mitigate gaps found in country of assembly’s environmental performance.
The distinguished BEST ENVIRONMENTAL PERFORMANCE AWARD is given to the vehicle that achieves the highest level of protection for the environment throughout its life-cycle.
-
Nog veel meer verkeersdrempels leggen & verkeer nog wat meer hinderen ... dan zal het beteren.
-
Nog veel meer verkeersdrempels leggen & verkeer nog wat meer hinderen ... dan zal het beteren.
En uiteraard de vervuilende 70 kmh-limiet op de meeste (N-)wegen niet vergeten, waar de meeste diesels ondertoerig rijden in hoogste versnelling, en tot 3 maal meer fijnstof uitblazen.
Diagram: Y=motordruk | X=toerental => factor 0,5 tot x 3 roetuitstoot : http://www.motorlexikon.de/img.php4?fotos/gross/K/K34.jpg en https://www.uni-due.de/ivg/rf/forschung/fo_pa.shtml ...
Kijk eens op je toerenteller als je 70 kmh rijdt met een turbodiesel, onder het max koppel stijgt de roetuitstoot evenredig aan...
(http://www.autoplenum.de/Bilder/testreports/25570_1257948552347/105-PS-Diesel-im-Vergleich--Der-neue-1-6-TDI--rechts--bringt-das-gleiche-Drehmoment-wie-der-1-9-TDI--aber-schon-bei-niedrigeren-Drehzahlen-und-in-einem-breiteren-Drehzahlbereich--blaue-Kurve-.gif)
Links eerste generaties turbodiesels max koppel 1900 t/min, rechts moderne turbodiesel max koppel 1500 t/min
Daarenboven werkt de roetfilter nog niet eens deftig bij snelheden tot 70 kmh, wordt tot in den treure hier herhaalt:
http://www.lne.be/campagnes/roetfilter/roetfilter/faq/veelgestelde-vragen/#3a ...
Wat gebeurt er met het roet als de filter vol is?
Een roetfilter is in de regel na 600-1000 kilometer totaal gevuld met roet. Roet verbrandt als het voertuig met een snelheid vanaf 70 kilometer per uur rijdt. De temperatuur van de motor wordt dan hoog genoeg om het roet te verbranden. In de file of in de stad haal je die snelheid zelden en kan het roet niet verbranden. Een gesloten roetfilter zal dan verstoppen, een half- open roetfilter kan niet verstoppen, maar zal wel geen roet meer opvangen. Autogebruikers die voornamelijk korte afstanden afleggen, kiezen best een benzine- of lpg-wagen. Een roetfilter werkt immers niet optimaal bij korte afstanden waarover je geen hoge snelheden kunt maken.
Kan ik stilvallen als de roetfilter verstopt is ?
Een roetfilter is in de regel na 600-1000 kilometer totaal gevuld met roet. Roet verbrandt als het voertuig met een snelheid vanaf 70 kilometer per uur rijdt. De temperatuur van de motor wordt dan hoog genoeg om het roet te verbranden. In de file of in de stad haal je die snelheid zelden en kan het roet niet verbranden. Een gesloten roetfilter zal dan verstoppen, een half- open roetfilter kan niet verstoppen, maar zal wel geen roet meer opvangen.
Voor filters in nieuwe auto’s (= gesloten filters) hebben fabrikanten verschillende manieren ontwikkeld om de filter ook bij lage snelheden schoon te branden.
Een roetfilter die nadien wordt geplaatst kan niet verstoppen, maar zal geen roet meer opvangen. Als je vooral korte afstanden rijdt of aan lage snelheden (minder dan 70 km/h) is een bezine- of LPG wagen een properdere en gezondere oplossing.
Dus wegens het milieu regelmatig de 90-wegen of best snelweg opzoeken, of overtredingen maken... ;D
de fijnste roetdeeltjes (tot ca. 80 %# van het aantal) vliegen er sowieso los door...)
# figuur: http://de.wikipedia.org/wiki/Dieselru%C3%9Fpartikelfilter#mediaviewer/File:Partikelgr%C3%B6%C3%9Fenverteilung.png
Zorgt een roetfilter er voor dat de deeltjes kleiner worden en het aantal deeltjes toeneemt?
Sommigen beweren dat door het gebruik van een roetfilter er een toename zou zijn van het aantal deeltjes die ook nog eens kleiner in afmeting zouden zijn in vergelijk tot ongefilterde uitstoot. Om dit na te gaan heeft TNO uit Nederland een onderzoek gedaan. Het onderzoek is uitgevoerd door specialisten op het gebied van gezondheidsaspecten, deeltjesfilters en chemische analyses. De conclusies van het onderzoek waren:
er is geen stijging aangetoond van het totaal aantal deeltjes. De metingen wijzen op een afname van het totaal aantal deeltjes en een min of meer constante hoeveelheid ultrafijne deeltjes (< 100 nm)
-
Moest het iemand nog niet weten, steden kiezen voor E-taxi´s: (en Hollanders zijn niet dom ;) )
http://cleantechnica.com/2014/10/21/amsterdam-airport-enlists-167-tesla-taxis/
uitleg Nederlands van hun uitgekiend laadnetwerk (of enkel uit noodzaak openbare laadpalen):
http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3770056/2014/10/16/Elektrische-Tesla-taxi-s-rijden-vanaf-Schiphol-door-Amsterdam.dhtml
Brussel ook:
http://www.bydeurope.com/news/news.php?action=readnews&page=1&nid=192
Nog andere steden zullen volgen.
Ooit stelt men de vraag, waarvoor zijn 100 % fossiele brandstofwagens (diesel, benzine, LPG, CNG,...) nog nodig ?
Die brandstoffen geraken ooit op, of de produktie wordt te duur.
Stroom daarentegen kan men altijd opwekken (ook hernieuwbare) en de opslag zal met de jaren steeds beter worden.
Naast milieu, zijn E-auto´s (bron-tot-wiel) al de efficiëntste op de markt.
Een brandstofcelauto heeft natuurlijk ook een E-motor.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandstofcelauto
-
http://www.knack.be/nieuws/auto/elektrische-wagens-vallen-door-de-mand-evenveel-fijn-stof-als-benzinewagens/article-normal-509717.html?utm_source=Newsletter-10/11/2014&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBDAGKN&M_BT=183623168979
exclusief gerekend hoe elektriciteit wordt opgewekt.
Op vakantie ? ;)
Zoals ik al dacht en argumenteerde...
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/column/henri-bontenbal/uit-de-bocht-gevlogen-met-een-rammelend-onderzoek
Uit de bocht gevlogen met een rammelend onderzoek
Een elektrische auto produceert net zoveel fijnstof als een benzinewagen, aldus onderzoek van Transport & Mobility Leuven. Elektrisch rijden zou daarmee net zo slecht voor de milieu zijn als een gewone auto. Maar het onderzoek rammelt aan alle kanten, stelt Henri Bontenbal.
Als je het onderzoek van TML mag geloven, is de elektrische auto net zo slecht voor de lokale luchtkwaliteit als de gewone auto. Het bewijs daarvoor is dun. Dit onderzoek is namelijk niet meer dan een hele beperkte literatuurstudie. En de beschikbare literatuur is al vrij mager.
De gebruikte cijfers hebben bijvoorbeeld alleen betrekking op de uitstoot van fijnstof in de stad. Fijnstof is een verzamelnaam voor kleine luchtverontreinigende deeltjes. Sommige deeltjes zijn schadelijker voor de gezondheid dan andere. *Vooral roet blijkt schadelijk te zijn voor de gezondheid, maar daar kijkt deze studie niet expliciet naar. Naar CO2-reductie wordt ook niet gekeken, terwijl dat belangrijk is om klimaatverandering te beperken.
Waar hebben de onderzoekers dan wél naar gekeken? Naar de uitstoot van fijnstof bij elektrische auto’s en nieuwe brandstofauto’s dus. Het grootste deel van deze uitstoot wordt veroorzaakt door slijtage van remmen, banden en het wegdek. Door de innovatieve manier van remmen, waarbij energie wordt teruggewonnen, is de remslijtage bij een elektrische auto lager dan bij een gewone auto. Dat is dus winst.
...
Ten slotte hadden de onderzoekers naar de volledige levenscyclus van de auto moeten kijken. Zo stelt ook prof. Joeri van Mierlo (VU Brussel), die brandhout maakt van het onderzoek. Hij wijst er terecht op dat je ook moet kijken naar de emissies bij de productie van de brandstof en van het voertuig. De uitstoot van fijnstof vanwege slijtage van remmen, banden en wegdek is maar een fractie* van de totale uitstoot van fijnstof over de gehele levensduur van een auto. Als je de volledige levenscyclus meeneemt, dan wint de elektrische auto het in meerdere opzichten ruim van conventionele auto, zo betoogt hij.
Dat het *fijnstof niet uitlaat maar een fractie is en veel minder schadelijk is als het ultrafijnstof wordt hier nog eens bevestigd, door het Umweltbundesamt (D):
http://www.kfz-betrieb.vogel.de/fahrzeugtechnik/raederundreifen/articles/138429/
Amper 5 % plaatselijk hoogstens 15 % wordt geschat deel uit te maken van de fijnstofgrootte PM 10, wat de minst gevaarlijke fijnstofmaat is omdat het in regel niet in de longen indringt (enkel vanaf waarde PM 2,5 en kleiner). Roetdeeltjes zijn vooral PM 2,5 (< 2,5 micrometer), en qua hoeveelheid deeltjes -ook na de roetfilter- vooral PM 0,1 of de allergevaarlijkste die via de longblaasjes (of zelfs door de huid) in de bloedbanen geraken, zie figuur.
(http://www.hjs.com/files/hjs/produkte/city-filter/lungenbild.jpg)
Daarenboven heeft de EU in 2010 strenge richtlijnen opgelegd milieuvriendelijkere rubberchemie te maken, in 2008 hadden Pirelli en Nokian al zulke banden op de markt.
Qua remschijven en remblokken zijn er ook steeds strengere richtlijnen (ECE-R90#), ook de remsystemen zelf worden beter met de tijd, wat zich laat zien in veel minder remstof dat zich aan de velgen verzamelt.
# http://www.truck-business.com/nieuwe_ece_r90_reglementering_voor_schijven_en_trommels_58818-nl-157-195361.html
-
Dus nu de hamvraag: Wel of geen elektrische auto?
-
Dus nu de hamvraag: Wel of geen elektrische auto?
En zo ja, waarom niet?
-
Dus nu de hamvraag: Wel of geen elektrische auto?
Als je de centen hebt en je moet niet regelmatig lange afstanden rijden dan zou ik zeggen ja.
De studie uit deze draad is al door de mand gevallen, dus daar moet je het niet voor laten. Bovendien is de efficiëntie van de elektrische wagen een stuk hoger als die van de wagens met verbrandingsmotoren. Ik gebruik hiervoor dan liever de well-to-wheel efficiëntie. Dus vanaf het ontginnen van de brandstof tot datgene wat je op de weg kan zetten. Voor de opwekking van de elektriciteit zal er nog wel CO2 uitstoot zijn, maar in België gebruiken we nogal wat nucleaire energie en hebben we wat windmolens staan, dus dat valt wel mee.
Het bereik van de elektrische wagen is in de meeste omstandigheden genoeg. Hou er rekening mee dat je 's morgens steeds zal vertrekken met een 'volle tank'. Voor mij persoonlijk zou een bereik van zowat 300 km het minimum zijn, de betere modellen halen dat makkelijk.
De vraag is dus: heb je 75 000 om te besteden aan een wagen?
-
Het prijskaartje voor de aanschaf ligt vrij hoog maar zal in de toekomst waarschijnlijk dalen.
Wat verbruikt een elektrische auto? Wat is de kost per Km rekening houdend met afschrijving/onderhoud/verbruik?
-
http://www.knack.be/nieuws/auto/elektrische-wagens-vallen-door-de-mand-evenveel-fijn-stof-als-benzinewagens/article-normal-509717.html?utm_source=Newsletter-10/11/2014&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBDAGKN&M_BT=183623168979
exclusief gerekend hoe elektriciteit wordt opgewekt.
Ik zou het inclusief willen zien, zoniet is het appelen met peren vergelijken.
-
Het prijskaartje voor de aanschaf ligt vrij hoog maar zal in de toekomst waarschijnlijk dalen.
Wat verbruikt een elektrische auto? Wat is de kost per Km rekening houdend met afschrijving/onderhoud/verbruik?
Ik ga uit van een gemiddeld verbruik van 0,2 kWh/km. Sommige elektrische wagens gaan daar trouwens nog vlot onder.
De kostprijs van 1 kWh hangt af van waar je woont/contract/nachttareif. Het lijkt me aangewezen om op nachttarief te laden. Dat zal zowat 0,15 euro/kWh kosten. Brandstofprijs van een elektrische auto is dus ongeveer 0,03 euro /km. Neem een diesel die 5 l/100 km verbruikt aan de huidige lage prijzen (1,25 euro/l) en je komt op meer dan het dubbel.
Momenteel betaal je op de elektriciteit die je in je wagen tankt geen accijnzen. Ik kan me voorstellen dat dat een doorn in het oog van de regering is. Gelukkig kan men electronen niet eenvoudig kleuren en zal dit nog wel even zo blijven. Met slimme meters zullen ze waarschijnlijk wel zien wanneer er een wagen wordt geladen.
-
Ik zou het inclusief willen zien, zoniet is het appelen met peren vergelijken.
Als je nu eens post 3 zou lezen. ;)
Voor elke wagenklasse vind je daar zowat de milieuvriendelijkste wagen (live cyclus), en nog andere klassementen.
Ook de rtl.nl -link in post 7 is heel duidelijk, ook niet gelezen ?
-
Ik zou het inclusief willen zien, zoniet is het appelen met peren vergelijken.
Als je nu eens post 3 zou lezen. ;)
Voor elke wagenklasse vind je daar zowat de milieuvriendelijkste wagen (live cyclus), en nog andere klassementen.
Ik zou dat eens van hier willen lezen is misschien beter gezegd, het is al knap dat er iemand zo'n artikel durft te schrijven maar dan toch uit vrees verketterd te worden niet heel het plaatje laat zien.
België moet groener en de e wagens lijken momenteel het wondermiddel te zijn, wee wie daaraan twijfelt.
-
Het prijskaartje voor de aanschaf ligt vrij hoog maar zal in de toekomst waarschijnlijk dalen.
Wat verbruikt een elektrische auto? Wat is de kost per Km rekening houdend met afschrijving/onderhoud/verbruik?
Ik ga uit van een gemiddeld verbruik van 0,2 kWh/km. Sommige elektrische wagens gaan daar trouwens nog vlot onder.
De kostprijs van 1 kWh hangt af van waar je woont/contract/nachttareif. Het lijkt me aangewezen om op nachttarief te laden. Dat zal zowat 0,15 euro/kWh kosten. Brandstofprijs van een elektrische auto is dus ongeveer 0,03 euro /km. Neem een diesel die 5 l/100 km verbruikt aan de huidige lage prijzen (1,25 euro/l) en je komt op meer dan het dubbel.
Momenteel betaal je op de elektriciteit die je in je wagen tankt geen accijnzen. Ik kan me voorstellen dat dat een doorn in het oog van de regering is. Gelukkig kan men electronen niet eenvoudig kleuren en zal dit nog wel even zo blijven. Met slimme meters zullen ze waarschijnlijk wel zien wanneer er een wagen wordt geladen.
Vergeet niet dat je talrijke snelladers kunt vinden waar je gratis kunt opladen, uiteraard betaal je het parkeren in zo´n parkeerhuis of -garage maar dat doen de fossiele auto´s ook.
Men komt zich als een fossiele sukkel voor als men staat aan te schuiven aan een fossiele pomp terwijl anderzijds E-wagens al parkerend kunnen bijladen.
Bron:
http://nl.nissan.be/BE/nl/vehicle/electric-vehicles/leaf/charging-and-battery/charging-station-map.html
op een halfuur kun je bvb een Nissan Leaf tot 80 % bijladen, gratis.
In het nieuw parkeerhuis in Shopping 1 Genk zouden 6 parkeerplaatsen uitgerust zijn met snelladers.
Ik zal er in het WE een kijkje gaan nemen want ik shop af en toe eens in Genk.
p/c van Nissan-link
De Nissan LEAF kan zijn lithium-ion-accu via een snellaadpunt van 0 tot 80 % opladen in slechts 30 minuten; via uw gespecialiseerde thuislaadeenheid, neemt het 7 uur in beslag om uw elektrische auto volledig op te laden
GENK SHOPPING CENTER 1
Molenstraat 3600 Genk Belgium
Staat functioneel Dit oplaadpunt is gevalideerd door de leden van NISSAN CHARGING STATION MAP. Gecontroleerd
Stekkers
Type 2 stekker Versneld laden IN WERKINGMeer
Type 2 stekker Versneld laden IN WERKINGMeer
Type 2 stekker Versneld laden IN WERKINGMeer
Type 2 stekker Versneld laden IN WERKINGMeer
Type 2 stekker Versneld laden IN WERKINGMeer
Type 2 stekker Versneld laden IN WERKINGMeer
Toegang Open voor iedereen
Prijs Opladen gratis
Bijgewerkt op 01/08/2014
Een type 2 Mennekens stekker kan tot 44 kWh aan, een Nissan Leaf heeft een 24 kWh accu.
(http://fr.chargemap.com/img/upload/chargepoints/large/genk-shopping-center-_13744.jpg)(http://fr.chargemap.com/img/upload/chargepoints/large/genk-shopping-center-_13180.jpg)
(http://fr.chargemap.com/img/upload/chargepoints/large/genk-shopping-center-_13181.jpg)
Rijbereik van een Nissan Leaf: (ruim genoeg voor de gemiddelde verplaatsingen in Vlaanderen per dag, bron heb ik)
http://nl.nissan.be/BE/nl/vehicle/electric-vehicles/leaf/charging-and-battery/range.html
Een Nissan Leaf (laatste model) kost tussen 24.000 en 35000 €, Accu in leasing gaat ook. Voor de basismodellen moet je de snelladermogelijkheid als optie bijbetalen.
enz.. : http://www.autovandaag.com/autotest/8613/nissan-met-vernieuwde-leaf-in-de-aanval/
Zoals meestal moet men zich gewoon informeren, op het www is alles te vinden.
-
Ik zou het inclusief willen zien, zoniet is het appelen met peren vergelijken.
Als je nu eens post 3 zou lezen. ;)
Voor elke wagenklasse vind je daar zowat de milieuvriendelijkste wagen (live cyclus), en nog andere klassementen.
Ik zou dat eens van hier willen lezen is misschien beter gezegd, het is al knap dat er iemand zo'n artikel durft te schrijven maar dan toch uit vrees verketterd te worden niet heel het plaatje laat zien.
België moet groener en de e wagens lijken momenteel het wondermiddel te zijn, wee wie daaraan twijfelt.
Twijfel jij daaraan ? Waarom ? Men koopt wat men denkt nodig te hebben, enkele jaren geleden subsidieerde Vlaanderen 9300 € korting op een E-wagen... nu niet meer of enkel maar tweewielers.
Artikel ? Lees die 45 parameters eens snel door en dan weet je het wel:
http://www.automotivescience.com/the-standard/4580141111
Bedoel je dit artikel ?
... Ten slotte hadden de onderzoekers naar de volledige levenscyclus van de auto moeten kijken. Zo stelt ook prof. Joeri van Mierlo (VU Brussel), die brandhout maakt van het onderzoek. Hij wijst er terecht op dat je ook moet kijken naar de emissies bij de productie van de brandstof en van het voertuig. De uitstoot van fijnstof vanwege slijtage van remmen, banden en wegdek is maar een fractie* van de totale uitstoot van fijnstof over de gehele levensduur van een auto. Als je de volledige levenscyclus meeneemt, dan wint de elektrische auto het in meerdere opzichten ruim van conventionele auto, zo betoogt hij.
ADAC heeft de Nissan Leaf al uitvoerig getest, deze auto kost totaalplaatje niet beduidend meer als een vergelijkbare andere wagen per km, alles meegerekend.
http://www.adac.de/_mmm/pdf/autokostenuebersicht_47085.pdf hoe ADAC test inleidende blz lezen: 4 j, 15000 km/jaar, waardeverlies na 4 jaar enz...
Nissan Leaf: 51,7 cent/km bvb Opel Astra 1,7 GTC CDTI ecoflex start-stop: 51,2 cent/km
En dan is de Duitse stroom in de regel iets duurder als in Belgie. Ik betaal bij ecopower 0,1925 € /kWh enkel tarief (dag en nacht).
In D kan het 0,21 à 0,22 €/kWh zijn: http://www.stromauskunft.de/strompreise/
ADAC neemt zelf 0,26 €/kWh zie ik in de uitleg Betriebskosten, dus die Nissan Leaf valt beterkoop uit in BE, brandstofprijzen D en onderhoud enz... zullen van BE weinig verschillen.
Als men natuurlijk regelmatig gratis kan bijladen zakt de "factor werkingskosten" (Betriebskosten):
Bij de Nissan Leaf was dat 70 €/maand, Bij de Astra Diesel 97 €/maand.
De Nissan Leaf verloor alles bij het waardeverlies na 4 jaar, winnen deed het op de 3 andere factoren vaste kost/ onderhoud/ werkingskosten.
4jaar/60.000 km vaste kost onderhoud werkkost waardeverlies totaal €/maand | cent/km
Nissan Leaf Visia €29690 : 99 45 70 432 646 | 51,7
Opel Astra Diesel €23990 : 121 74 97 348 640 | 51,2
Als het momentele waardeverlies niet zo in het nadeel zou zijn van bepaalde goedkopere E-wagens (bvb Tesla S model houdt zeer goed zijn waarde)
dan zou het telraampje er zo uitzien (lichtblauw is brandstofkosten):
http://www.esb.ie/electric-cars/electric-car-driving/electric-car-benefits.jsp
(http://www.esb.ie/electric-cars/images/ownership-ecard-versus-conventional-car.jpg)
Ierland heeft ~ identieke stroomprijzen en brandstofprijzen als BE
http://www.bonkers.ie/compare-gas-electricity-prices/plan/electric-ireland-standard---domestic/LEGJH2
http://www.brandstofprijzen.info/brandstofprijzen-europa.php
-
Brandstofprijs van een elektrische auto is dus ongeveer 0,03 euro /km.
Ik zit momenteel aan 0,02299 ... en 't is genen elentrikken ;D
Zalig zo'n parkeerplaatsen, bijna altijd vrij voor wie de wegcode kent & toepast ;D
-
Brandstofprijs van een elektrische auto is dus ongeveer 0,03 euro /km.
Ik zit momenteel aan 0,02299 ... en 't is genen elentrikken ;D
mmh als men enkel nachttarief thuis oplaad (logisch niet ? ) is het ~ 0,10 € /kWh volgens online rekenaar:
type meter: dag (enkelvoudig tarief) + uitsluitend nacht selecteren via: http://www.mijnenergie.be/energie-vergelijken-1-postcode-?e=elektriciteit&c=particulier
0 ingeven voor dag en xxxx voor nacht dan prijs delen door ingegeven xxxx kWh.
Een Nissan Leaf verbruikt pakweg **18 kWh/100 km of 0,18 kWh/km x 0,1 € = 0,018 €/km of 1,8 cent per 100 km. Nu gij weer. ;)
** http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/33-Nissan/1296-Leaf.html?powerunit=2
Een zware # Tesla Model S verbruikt zowat ~ 20-21 kWh of 0,02 -0,021 €/km
# http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht/198-Tesla_Motors/1315-Model_S.html?powerunit=2
Maar die gaan ook dikwijls gratis (op kosten van Tesla) tanken aan Supercharger-laadpunten:
http://www.teslamotors.com/nl_BE/supercharger tot 135 kWh, Urmond NL 10 km van Maasmechelen liggen 8 laadpalen, in Gent komt er binnenkort ook ene, in Nijvel (2 laadpalen)was de eerste in BE. Ondertussen liggen er meer dan 50 in Europa.
In 2-3 jaar komt een betaalbare Tesla Model 3 uit, ik ben benieuwd, 35 à 40.000 €, rijbereik > 300 km.
Zalig zo'n parkeerplaatsen, bijna altijd vrij voor wie de wegcode kent & toepast ;D
Tja zullen wel gereserveerd zijn voor E-auto´s, logisch niet ? Het zijn tenslotte laadplaatsen geen parkeerplaatsen.
Op de openbare weg loopt de procedure bljkbaar nog, die zouden wel eens pech kunnen hebben:
http://www.gva.be/cnt/aid1280406/parkeren-enkel-voor-elektrische-voertuigen
In principe kunnen andere auto's voorlopig ook gewoon op die plek parkeren, want de groene vlakken zijn nog niet opgenomen in de wegcode. De procedure om dat te veranderen, loopt nog. Eens dat in orde is, riskeert al wie met een gewone benzinewagen op deze plek parkeert, een boete.
(http://1.gvacdn.be/Assets/Images_Upload/arch/2012/11/16/2422758/parkeren-enkel-voor-elektrische-voertuigen_100_1000x0.jpg?maxheight=460&maxwidth=629&format=jpg)
In Nederland zal de wegcode navenant wel aangepast zijn, zie onderbord:
http://www.sandervanderheide.nl/renault-twizy-met-mennekes/
(http://www.sandervanderheide.nl/wp-content/uploads/twizy-aan-de-laadpaal-570x427.jpg)
NL :logisch met 40.000 E-wagens ondertussen, BE nog geen 2000 ...
-
Zalig zo'n parkeerplaatsen, bijna altijd vrij voor wie de wegcode kent & toepast ;D
Tja zullen wel gereserveerd zijn voor E-auto´s, logisch niet ? Het zijn tenslotte laadplaatsen geen parkeerplaatsen.
betaalparking is openbare weg, dus wegcode toepassen ... ook voor de beheerder.
Op de openbare weg loopt de procedure bljkbaar nog, die zouden wel eens pech kunnen hebben:
Da's intussen aangepast ... in de wegcode.
(http://www.wegcode.be/images/stories/verkeerstekens/divers/elec.png)
Op de weg ... een heel andere affaire. >:D
-
Da's intussen aangepast ... in de wegcode.
(http://www.wegcode.be/images/stories/verkeerstekens/divers/elec.png)
Op de weg ... een heel andere affaire. >:D
Zie je wel, waar een wil is een weg, al is het 5-10 jaar te laat..
Nog maar eens bron-tot-wiel fijnstof uitlaat:
http://www.wikimobi.nl/wiki/index.php?title=Diesel#Emissies
(http://www.wikimobi.nl/wiki/images/c/c3/CO2_NOx_PM_tab2.png)
De gegevens van de bovenstaande tabellen komen uit het STREAM rapport.
Dit rapport is van 2008, dus het zal euronorm 4 wagens betreffen, qua euro 5 zullen de verschillen minder groot zijn (vooral door DI-benzines).
EV is dan ook de prille stand 2008, de accu´s zijn ondertussen navenant beter ttz meer Wh/kg.
-
(http://www.wegcode.be/images/stories/verkeerstekens/divers/elec.png)
Maar als de draad is doorgeknipt, kun je dan nog stroom aftakken ? ???
-
http://steinbuch.wordpress.com/2014/11/11/fijnstof-door-elektrisch-rijden/ :-*
-
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141118_01382892 (http://www.standaard.be/cnt/dmf20141118_01382892)
Ze blijven de bal misslaan!
-
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141118_01382892 (http://www.standaard.be/cnt/dmf20141118_01382892)
Ze blijven de bal misslaan!
Idd, hoe achterlijk kan men eigenlijk nog zijn ?
Fijnstof uitlaat en fijnstof niet-uitlaat op een hoopje gooien en dan nog massa nemen wat de verkeerde meeteenheid is qua "longenindringbaarheid".
Terwijl massa fijnstof niet-uilaat - en dan nog maar 5 % - quasi factor 100 x maal groter is als de fijnstof-uitlaat die uit brandstofmotoren komen, vooral die met directe injectie. Alle dieselmotoren sowieso.
PM10 = 100 x PM0,1 of kleiner dan 100 nanometer.
Om het kort te maken fijnstof-uitlaat is steeds minder als PM2,5 en vanaf dan kan het de luchtpijpvertakkingen bereiken, PM10 alleszins niet.
Daarom even de massa-grenswaardes van USA-EPA om het verschil in gevaarlijkheid aan te tonen (limiet herzien in 2012 en daarom zowat de strengste), ttz quasi bijna 5 maal schadelijker voor mens en dier...
http://en.wikipedia.org/wiki/Particulates#United_States
The United States Environmental Protection Agency (EPA) has set standards for PM10 and PM2.5 concentrations.[72] (# See National Ambient Air Quality Standards)
PM10 PM2,5
Yearly average none 12 µg/m3
Daily average (24-hour) 150 µg/m3 35 µg/m3
# directe link: http://www.epa.gov/ttn/naaqs/standards/pm/s_pm_history.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fijnstof#PM2.2C5
PM2,5
Het is bekend dat gezondheidsschade vooral optreedt door de kleinere fractie van de deeltjesgrootteverdeling: de PM2.5. Deze deeltjes dringen het diepst door in de longen en richten de meeste schade aan. Deze fractie wordt ook voor een groter deel door mensen veroorzaakt, vooral door wegverkeer en scheepvaart. Doorgaans wordt echter de PM10 gemeten, omdat dat eenvoudiger is en omdat zo historische reeksen met elkaar te vergelijken zijn. Bovendien worden de gemeten waarden gebruikt in modellen die uiteindelijk de concentraties vaststellen. Wanneer je de massa van een monster PM10 bepaalt, wat op zich al gepaard gaat met een hoge onzekerheidsmarge[13], meet je voor ongeveer een derde deel hoeveel grote deeltjes (tussen de 2,5 en 10 micrometer) in die fractie zitten: immers het gewicht van de deeltjes is evenredig met de derde macht van hun grootte (zie inhoud). PM10 is dus niet een heel goede maat. Het effect van stoffilters en verbeterd motormanagement is dat de massa PM10 afneemt en ook de massa PM2.5, maar dat de fractie van de allerkleinste deeltjes toeneemt (deeltjes kleiner dan 100 nanometer). Er kan dus een verschuiving van het deeltjesspectrum optreden naar de allerkleinste deeltjes bij schone motoren, waardoor de massa weliswaar afneemt - ook voor PM2.5 - maar het aantal deeltjes onder 100 nanometer toeneemt. Dit verschijnsel is in 2011 ook door metingen bevestigd.[14# ] Deze ultrafijne deeltjes deponeren makkelijker in de longen: het aantal gedeponeerde deeltjes kan daar dus toenemen terwijl de gedeponeerde massa afneemt.
Aan grenswaardes van nog gevaarlijkere PM1 en PM0,1 waagt men zich (nog) niet. En ik denk dat die nooit gaan komen.
Alhoewel PM 0,1 op plaatselijke schaal gemeten wordt sinds lente 2011 toen de eerste meetinstrumenten dat konden.
Of ref [14# ] uit wikipedia:
http://www.volkskrant.nl/dossier-europese-unie/gebruik-van-roetfilters-om-fijnstof-terug-te-dringen-werkt-niet~a2461664/
http://www.sensornet.nl/sensornet/nieuws/europese-fijn-stof-norm-is-soms-levensgevaarlijk
http://project.geluidsnet.nl/fijnstof/
Dit komt uit de uitlaat van een moderne dieselmotor qua partikelgrootteverdeling, dus vooral PM 0,1 of links van de 100 nanometer-lijn:
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Partikelgr%C3%B6%C3%9Fenverteilung.png)
http://de.wikipedia.org/wiki/Dieselru%C3%9Fpartikelfilter#Entstehung_von_Dieselru.C3.9F
En tank-to-weel kan men hier aflezen (euronorm 4):
(http://www.wikimobi.nl/wiki/images/c/c3/CO2_NOx_PM_tab2.png)
-
Het fijn stof dat NIET uit de uitlaat komt, kan ook verminderd worden door om te beginnen al minder verkeershinder te creëren ...
-
Het fijn stof dat NIET uit de uitlaat komt, kan ook verminderd worden door om te beginnen al minder verkeershinder te creëren ...
Moest dat niet-uitlaat-fijnstof echt belangrijk zijn moesten ze als eerste het spoorverkeer afschaffen...
figuur 1 rode balk per personenkilometer... trein vs andere: http://www.tmleuven.be/project/autoengezondheid/120308persberichtdef.pdf
is nochtans ook een studie van clubje TM Leuven...
-
-
Moest dat niet-uitlaat-fijnstof echt belangrijk zijn moesten ze als eerste het spoorverkeer afschaffen...
Ze zijn bezig met meer elektrische lijnen. Lijn 15 is al voorzien van een bovenleiding, maar ingebruikname staat nog op de plannen. Zie de kaart (http://www.infrabel.be/sites/default/files/documents/schematische20netkaart.pdf) voor de sporen die voorzien zijn van bovenleidingen.
Niet-uitlaat, Rafael
-
-
Een geoptimaliseerde Tesla S door Saleen... (voor de liefhebbers met het nodige kleingeld ;))
https://www.youtube.com/watch?v=mWdatUMNmTI (++ geluid)
http://www.roadandtrack.com/new-cars/news/a8538/saleen-foursixteen-tesla-model-s-makes-pebble-beach-debut/
http://www.autoblog.com/2014/08/17/saleen-foursixteen-tesla-model-s-monterey-2014/
sportautoconstructeur Saleen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Saleen
Daarnaast gaat de Tesla S P85D, quasi motoriek een dubbele Tesla S (Dual engine) en dan 4x4 ook nog komen in Europa:
http://www.auto55.be/nieuws/23389-tesla-model-d-blijkt-gepeperde-model-s (700 PK... en enorm koppel vanaf 1t/min)
In Amerika kan je de Tesla Model S P85D binnenkort al bestellen en de leveringen starten er begin 2015. Wanneer het model in België arriveert staat nog niet vast.
Toekomstmuziek
Naast de onthulling van de P85D heeft Tesla nog meer te melden. Zo kondigt het Amerikaanse automerk nog twee minder krachtige versies van de Model S aan - beide met twee 190pk sterke elektromotoren aan boord - alsook een semi-autonoom rijsysteem. De Tesla-top verwacht dat zelfstandig rijdende auto's op de openbare weg voor binnen een jaar of vijf zijn.
http://www.autobild.de/artikel/tesla-model-s-p85d-vorstellung-5360568.html
Tesla Model S P85D schneller als Mercedes E63 AMG S
-
Toevallig zag ik een overzichtje uit NL met een VW E-up vanaf 25.500 €
http://www.anwb.nl/auto/themas/elektrisch-rijden/top10-elektrische-autos
of
http://www.egear.be/elektrische-wagens/
http://www.anwb.nl/auto/themas/elektrisch-rijden/top10-elektrische-autos%5B2%5D/top10-plug-in-hybrides
-
Toevallig zag ik een overzichtje uit NL met een VW E-up vanaf 25.500 €
http://www.anwb.nl/auto/themas/elektrisch-rijden/top10-elektrische-autos
of
http://www.egear.be/elektrische-wagens/
http://www.anwb.nl/auto/themas/elektrisch-rijden/top10-elektrische-autos%5B2%5D/top10-plug-in-hybrides
De E-makt zal wel echt losbarsten halfweg 2017 (met wslk betere accu´s).
-
Toevallig zag ik een overzichtje uit NL met een VW E-up vanaf 25.500 €
dat is wel elektrisch, maar je kan er niks anders mee doen dan een rondje rond de kerk rijden
het blijft wachten op de Tesla die voor 30.000€ plaats zal hebben voor 5 personen en dan ook nog eens 750 km zal kunnen rijden
-
op 't werk zijn de elektrische MiEVs door de mand gevallen - en die dienden dan zelfs maar om wat op afgesloten terrein rond te rijden, ttz, rond hun laadpaal ...
-
Vervolg:
http://www.knack.be/nieuws/auto/alternatieve-aandrijfsystemen-de-vonk-springt-niet-over-wie-treft-schuld/article-opinion-527733.html?utm_source=Newsletter-24/01/2015&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBKNAUTO&M_BT=183623168979
-
77 % stijging in verkoop enkel 1e helft 2014 tov 1e helft 2013:
(http://i2.wp.com/evobsession.com/wp-content/uploads/2014/08/Europe-Electric-Car-Sales-2014-vs-2013.png?w=900)
http://evobsession.com/europe-electric-car-sales-77-2014/
Europe Electric Car Sales Up 77% In 2014
Alles is relatief, BE doet het relatief goed naargalng de zware laadpalen (minstens 40 kW) die ze momenteel hebben.
Uiteraard zou het beter geweest zijn moest die afgeschafte 30 % subsidie nog bestaan. Andere Europese landen doen (veel) meer gerichte inspanningen.
Enkele landen hebben zelfs meer E-auto´s als hun voorspellingen van 5 à 10 jaar geleden.
-
77 % stijging in verkoop 1e helft 2014 tov 1e helft 2013:
Wat zegt een percentage als het over zulke kleine aantallen zoals in België gaat?
Als ik vandaag 100 meter afleg in 10 minuten en morgen 200 meter in 10 minuten, dan heb ik mijn prestatie ook met 100% verbeterd.
-
77 % stijging in verkoop 1e helft 2014 tov 1e helft 2013:
Wat zegt een percentage als het over zulke kleine aantallen zoals in België gaat?
Als ik vandaag 100 meter afleg in 10 minuten en morgen 200 meter in 10 minuten, dan heb ik mijn prestatie ook met 100% verbeterd.
Dan geef ik je deze grafiek het aantal E-wagens (incl. plug-in hybrides) op het totaal wagenpark: (2014 zal navenant meer zijn, maar grafiek is nog niet te vinden op het www cijfers wel:
http://ev-sales.blogspot.be/2015/01/belgium-december-2014.html en andere links in het Blog archive )
Tesla S marcheert.
http://www.abb-conversations.com/2014/03/electric-vehicle-market-share-in-19-countries/
Electrified Vehicle Market Share in 2013
Market share percentages for electrified vehicles compared to all vehicles in 2013.
(http://cf.datawrapper.de/1gxcu/1/nojs.png)
Tja Nederland, ze doen het toch maar (alweer)
100 % electrisch:
(http://cf.datawrapper.de/Yfskx/1/nojs.png)
-
Tja Nederland, ze doen het toch maar (alweer)
Dat is ook niet verwonderlijk, hé Michel:
- geen BPM (belasting van personenauto's en motorrijwielen).
- geen fiscale bijtelling als je de auto least of zakelijk koopt.
- geen wegenbelasting.
- de komende jaren bouwen de samenwerkende netbeheerders 10.000 oplaadpunten in Nederland.
Bron (http://www.elektrischeauto.nl/redenen)
-
+ 77 % in Europa en België (?)
Er is toch duidelijk te zien dat België flink achterop hinkt, in absolute cijfers.
Flankerende maatregelen door de overheid, oplaadpunten, sensibilisering?
Noorwegen, Nederland en Frankrijk geven het goede voorbeeld.
Misschien zou elektrisch rijden ook interessant kunnen zijn in een systeem zoals autodelen?
-
Tesla Roadster, of de eerste E-auto van Tesla sinds 2008 gebouwd, krijgt binnenkort (lente) een complete upgrade met nieuw accupack (wslk op bestelling tegen x000 €´s)
De Li-ion-accupacks van de Tesla Roadsters hebben een levensduur van 7 tot 10 jaar, naargelang ... dus die eerste roadsters van de eerste jaren zijn binnenkort aan een "E-tank-vervanging" toe. Die uitgediende accupacks met xx% minder capaciteit zullen nog als stroombuffer kunnen gebruikt worden tot einde levensloop, en-of dan recyclage (bronnen Tesla/Umicore*)
De Tesla Model S (Bj einde 2012) zal veel later ook een navenante upgrade (kunnen) krijgen, natuurlijk steeds met de steeds verbeterde accu-techniek, dat zal wel tegen 2019 beginnen.
http://tweakers.net/nieuws/100460/nieuwe-accu-voor-tesla-roadster-moet-actieradius-aanzienlijk-vergroten.html
Nieuwe accu voor Tesla Roadster moet actieradius aanzienlijk vergroten
Door Bauke Schievink, zaterdag 27 december 2014 09:02, 173 reacties, 41.484 views • Feedback
Tesla gaat zijn Roadster-sportauto van een nieuwe accu voorzien. Die moet ervoor zorgen dat de actieradius aanzienlijk groter wordt: van bijna 400km tot bijna 650km. Overigens komt dat niet alleen door een betere accu, maar ook door verminderde lucht- en rolweerstand.
De accu-upgrade komt beschikbaar als onderdeel van een upgrade-pakket voor de Tesla Roadster, de eerste elektrische auto van het bedrijf, zo heeft de autofabrikant bekendgemaakt. Van de sportwagen zijn ongeveer 2500 stuks verkocht. Normaal gesproken kan er bijna 400km gereden worden op een lading. Volgens Tesla-ceo Elon Musk wordt de actieradius aanzienlijk groter door een aanstaande accu-upgrade. De nieuwe accu moet ervoor zorgen dat er onder gunstige omstandigheden ongeveer 650km met een volle lading gereden kan worden.
Niet alleen een nieuwe accu zorgt voor de grotere actieradius. Er komt ook een retrofit aerodynamica-pakket dat de luchtweerstand met 15 procent moet verlagen. De rolweerstand moet zelfs met 20 procent worden verminderd met een nieuwe set banden. Het volledige pakket met updates heeft de naam Roadster 3.0 gekregen.
Met de nieuwe accu en verlaging van de weerstand kan de Roadster aanzienlijk langer met een lading doen dan de populaire Model S. Volgens Musk krijgt laatstgenoemde op termijn ook een upgrade, maar het is niet bekend wanneer dit zal zijn: de topman zegt op Twitter dat de upgrade niet binnenkort beschikbaar komt waardoor Model S-eigenaren nog even geduld moeten hebben.
Tesla gaat de upgrade begin 2015 demonstreren door op een lading van San Francisco naar Los Angeles te rijden met de verbeterde Roadster. Wanneer eigenaren van de sportwagen het upgradepakket kunnen krijgen is echter nog niet duidelijk. Overigens stelt Tesla dat er in de komende jaren mogelijk nog meer upgrades worden uitgebracht voor de Roadster.
Ik zie in een andere link dat het originele 56 kWh-pack (accutechniek-stand 2008...) nu 70 kWh (accutechniek-stand 2015) gaat worden:
http://www.mein-elektroauto.com/2014/12/das-elektroauto-tesla-roadster-wird-noch-besser/16534/
of + 14 kWh E-tank, tesamen met een aerodynamische kit (~ -15 %) en moderne banden met lagere rolweerstand + betere lagers en remafstelling (~ -20 %) geeft dat een actieradiusverbetering tot 250 km meer.
Wikipedia NL spreekt ook van nieuwe lagers en remafstelling ? voor een verbeterde rolweerstand:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tesla_Roadster
In december 2014 is een upgrade-kit aangekondigd waarbij de auto versie 3.0 gaat bereiken. Hierin zit een nieuw accupakket, een nieuwe bodykit (aerodynamica gaat van 0.36 naar 0.31) en nieuwe banden, lagers en remmen.[1]
Originele link Tesla:
http://www.teslamotors.com/blog/roadster-30
Roadster 3.0
The Tesla Motors Team December 26, 2014
The Roadster 3.0 package applies what we've learned in Model S to Roadster. No new Model S battery pack or major range upgrade is expected in the near term.
Battery technology has continued a steady improvement in recent years, as has our experience in optimizing total vehicle efficiency through Model S development. We have long been excited to apply our learning back to our first vehicle, and are thrilled to do just that with the prototype Roadster 3.0 package. It consists of three main improvement areas.
1. Batteries
The original Roadster battery was the very first lithium ion battery put into production in any vehicle. It was state of the art in 2008, but cell technology has improved substantially since then. We have identified a new cell that has 31% more energy than the original Roadster cell. Using this new cell we have created a battery pack that delivers roughly 70kWh in the same package as the original battery.
2. Aerodynamics
The original Roadster had a drag coefficient (Cd) of 0.36. Using modern computational methods we expect to make a 15% improvement, dropping the total Cd down to 0.31 with a retrofit aero kit.
3. Rolling Resistance
The original Roadster tires have a rolling resistance coefficient (Crr) of 11.0 kg/ton. New tires that we will use on the Roadster 3.0 have a Crr of roughly 8.9 kg/ton, about a 20% improvement. We are also making improvements in the wheel bearings and residual brake drag that further reduce overall rolling resistance of the car.
Summary
Combining all of these improvements we can achieve a predicted 40-50% improvement on range between the original Roadster and Roadster 3.0. There is a set of speeds and driving conditions where we can confidently drive the Roadster 3.0 over 400 miles. We will be demonstrating this in the real world during a non-stop drive from San Francisco to Los Angeles in the early weeks of 2015.
Appointments for upgrading Roadsters will be taken this spring once the new battery pack finishes safety validation. We are confident that this will not be the last update the Roadster will receive in the many years to come.
* Recyclage Europa: http://www.greenprogress.com/environment_article.php?id=1762
Tesla Launches Battery Recycling Program Throughout Europe
-
Tesla nu ook opgesomd in de lijst autokosten 2015 van ADAC.
Tesla kan zelfs met diesellimousines concurreren in totaalprijs
(het gratis laden aan superchargers is niet meegerekend, dat kan in pakweg 10 jaar anders zijn)
http://www.adac.de/_mmm/pdf/autokostenuebersicht_47085.pdf
De Duitse stroomprijs (iets duurder) enz... is vergelijkbaar met de Belgische, onderhoud- en brandstofkosten ook, andere vaste kosten zoals taks en verzekering wslk ook, zal globaal niet veel verschillen. De D-wegentaks/jaar is daarvoor lager als in BE enkel voor benzines, voor diesel (euro 6) is het bijna zoals hier.
Dus volgens ADAC:
Auto aankopen, totaalkost op 4 jaar/60.000 km, en dan "verkopen" geeft totale kosten in cent/km (of maandkosten x 48 m/60.000 km niet opgesomd)
Even p/c-vergelijken met de Audi A7/A8 modellen... ook 2 "sportieve" dieselversies.
Kosten per maand in euro, en laatste kolom totale kosten cent/km en zo klasseer ik ze:
Merk-type| kW |nieuwprijs|vaste kost|onderhoud|werkingskost|waardeverlies|tot. ct/km
Audi A7 TDicQ-t | 240 | € 73100 | 191 | 121 | 118 | 1098 | 122,2
Tesla mod S 70D | 246 | € 75800 | 229 | 129 | 76 | 1121 | 124,4
Tesla model S 85 | 270 | € 80800 | 229 | 136 | 80 | 1167 | 129,0
Tesla mod S 85D | 315 | € 85900 | 229 | 148 | 80 | 1230 | 135,0
Audi S7 4.0 Tfsi | 331 | € 83000 | 193 | 154 | 186 | 1267 | 144,0
Tesla md S P85D | 515 | € 106100 | 229 | 148 | 83 | 1476 | 154,9
Audi A8 Q 4,2 TDi| 283 | € 100200 | 215 | 99 | 136 | 1624 | 165,9
Audi RS7 4.0 Tfsi | 412 | € 114700 | 211 | 174 | 195 | 1650 | 178,4
Audi S8 4.0 Tfsi | 382 | € 116900 | 258 | 131 | 193 | 1863 | 195,6
Grote BMW, Mercedes, Jaguar, Lexus, enz... liggen ongeveer ook in die km-kosten van die Audi´s, soms zelfs duurder.
Aan de vaste kosten te zien voor de 4 Tesla´s idem € 229/maand (of is een betere E-laadaansluiting voor thuis inbegrepen?) zal de E-wagen in D weinig of niet gesubsidieerd zijn, tenzij men het voordeel goedkope stroom tov brandstof+accijns als (milieu)subsidie aanziet, daar haalt de Tesla zijn "schade" ruimschoots weer in.
-
en als firmawagen ... 120% aftrekbaar in B
-
Auto aankopen, totaalkost op 4 jaar/60.000 km
Met zo een korte gebruiksduur en zo weinig kilometers haal je natuurlijk een grote kostenfactor uit het plaatje: de vervanging van de batterijen voor iemand die het zich niet kan of wil veroorloven om een auto al zo vlug te verkopen.
-
Auto aankopen, totaalkost op 4 jaar/60.000 km
Met zo een korte gebruiksduur en zo weinig kilometers haal je natuurlijk een grote kostenfactor uit het plaatje: de vervanging van de batterijen voor iemand die het zich niet kan of wil veroorloven om een auto al zo vlug te verkopen.
Tja, de ADAC moest ergens een lijn trekken, Tesla model S is er ook nog maar net bij want die werden pas halfweg 2011 geleverd (wslk een extrapolatie voor de Dual Drive modellen)
Tesla geeft overigens 8 jaar garantie op het accupack/laadsysteem, daarnaast nog altijd gegarandeerd 8 jaar lang gratis laden(vanaf EZ) op hun superchargernetwerk.
Ooit zal dat wel veranderen, maar diegene die hem in 2015 kreeg is al zeker tot 2023.
Het toekomstig model III (35000 €) zou daar ook nog van kunnen profiteren volgens Tesla (http://thecontrarianinvestor.com/index.php/news/85-elon-musk-confirms-free-supercharging-for-tesla-gen-3-vehicle-owners) en die komt vermoedelijk einde 2017 op de markt.
Van einde accupack gesproken (ttz minder rijbereik#) is er voor de lichte Tesla Roadster (EZ vanaf 2008) een update 3.0 voorzien - prijs voorlopig ? - maar in elk geval een groter accupack van 70 kWh - stand kwaliteit* Tesla S - ipv oorspronkelijke 54 kWh en nog talrijke verbeteringen voor een nog langer rijbereik, zelfs verder als de huidige Tesla Model S met 85 kWh accupack. Voor de Tesla S is ook ooit zo´n navenante update voorzien, gis ik toch.
Het accupack-systeem van de Tesla S zijn wel duurzamer aangezien 3-4 jaar evolutie tussen de eerste roadsters en model S, dit is ook in duurzaamheidstesten# gebleken:
http://gas2.org/2015/02/20/tesla-loss-battery-range-less-feared/
The study concluded that the typical Roadster would still have 80-85 percent battery capacity after 100,000 miles (though some Roadster owners have lost much more). The Model S has a superior battery management system# to the one found on the Roadster, so it stands to reason that battery degradation should be even less#.
And according to a Dutch engineering professor, it is. Based on 84 data points from the 85-kWh version of the Model S and six from 60-kWh cars, the study concludes that the Model S will retain about 94 percent of its capacity after 50,000 miles, with losses thereafter shrinking to about 1 percent per 30,000 miles. That means that after 100,000 miles, the typical Model S is projected to retain about 92 percent of its battery capacity and range.
Tom Saxton, chief science officer for Plug In America, says a Model S85 is projected to retain about 90 percent battery capacity until 86,000 miles according to Green Car Reports. According to Saxton’s data, the S60 version, whose smaller battery must undergo more charge/discharge cycles to travel the same distance, retains 90 percent capacity to about 67,000 miles. The high-mileage car in the ongoing study had 92,000 miles as of last summer and still retained 92 percent of battery capacity.
While there is no data or scientific evidence, many electric car owners believe that not charging their battery to 100% capacity regularly prolongs battery life. The same goes for not overdoing it with high powered DC fast chargers. As the saying goes, it’s true if you believe it’s true.
Hangt natuurlijk veel af hoe je met de auto omgaat, ttz in dit geval het duurzamer laden van het accupack, bij laptopinstellingen is dat ook niet veel anders.
Bron update 3.0: http://www.teslamotors.com/blog/roadster-30
The Roadster 3.0 package applies what we've learned* in Model S to Roadster. No new Model S battery pack or major range upgrade is expected in the near term.
Battery technology has continued a steady improvement in recent years, as has our experience in optimizing total vehicle efficiency through Model S development. We have long been excited to apply our learning back to our first vehicle, and are thrilled to do just that with the prototype Roadster 3.0 package. It consists of three main improvement areas.
1. Batteries
The original Roadster battery was the very first lithium ion battery put into production in any vehicle. It was state of the art in 2008, but cell technology has improved substantially since then. We have identified a new cell that has 31% more energy than the original Roadster cell. Using this new cell we have created a battery pack that delivers roughly 70kWh in the same package as the original battery.
2. Aerodynamics
The original Roadster had a drag coefficient (Cd) of 0.36. Using modern computational methods we expect to make a 15% improvement, dropping the total Cd down to 0.31 with a retrofit aero kit.
3. Rolling Resistance
The original Roadster tires have a rolling resistance coefficient (Crr) of 11.0 kg/ton. New tires that we will use on the Roadster 3.0 have a Crr of roughly 8.9 kg/ton, about a 20% improvement. We are also making improvements in the wheel bearings and residual brake drag that further reduce overall rolling resistance of the car.
Summary
Combining all of these improvements we can achieve a predicted 40-50% improvement on range between the original Roadster and Roadster 3.0. There is a set of speeds and driving conditions where we can confidently drive the Roadster 3.0 over 400 miles. We will be demonstrating this in the real world during a non-stop drive from San Francisco to Los Angeles in the early weeks of 2015.
Appointments for upgrading Roadsters will be taken this spring once the new battery pack finishes safety validation. We are confident that this will not be the last update the Roadster will receive in the many years to come.
Test prototype Roadster 3.0 LA-San José 340 miles of ~ 547 km reikwijdte met 32 km range-reserve over:
http://www.teslamotors.com/blog/roadster-road-trip-update-san-jose-los-angeles-single-charge
As we announced in December, the Roadster 3.0 upgrade will feature enhancements in battery cell technology, aerodynamics, and rolling resistance. These modifications should boost the Roadster’s range by 40 to 50%.
For our first test outing, we evaluated the prototype package on a historic route down the I-5 from our first Tesla store in San Jose to the Santa Monica Pier (via the Tesla Store on the 3rd Street Promenade), a distance of approximately 340 miles.
The trip was smooth, with no disruptions. On the highway, we set cruise control to stay right around the speed limit. We turned on the heater for a 40-minute stretch going over the Grapevine. And less than six hours from leaving San Jose, we pulled into the Santa Monica Pier, with 20 miles remaining in the battery pack.
The drive is a positive step in the evolution of the Roadster. Next up, we'll apply our learning from the trip to further development work on the vehicle.
Als men nu hypothetisch 8 jaar rijdt aan 20.000 km/jaar of 160.000 km met een reikwijdte of accucapaciteit die tot in de laatste jaren verminderend tot pakweg 85 à 90 % valt dat nog best mee, wie weet hangt men er nog 2 jaar bij. "Normaal accucapaciteitsverlies" valt natuurlijk niet onder garantie dat is "normale slijtage".