Christophoros

Verkeersvragen en -discussies => Voertuig- en rijtechnieken => Topic gestart door: jozef op dinsdag 09 mei 2017 - 09:28:35

Titel: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op dinsdag 09 mei 2017 - 09:28:35
Zoals ik al eerder schreef, bevindt een Tesla zich in het stadium van de "early adopter" van de product life cycle, een periode waarin een produkt nog niet rijp en nog te duur is. Ook had ik er mijn twijfels over of een Tesla dezelfde betrouwbaarheid zou bieden als een Audi, BMW of Mercedes.

Van eind 2015 vond ik daarover enkele artikels:

Citaat
Tesla Model X: desaströse Noten in puncto Zuverlässigkeit

Das Model X von Tesla soll als eines der ersten Fahrzeuge bald völlig autonom fahren können - und könnte dann besonders häufig eine Fahrt in die nächste Werkstatt antreten. Die Experten von Consumer Reports stellen der elektrischen Luxuskarosse ein katastrophales Zeugnis aus und platzieren den Wagen in puncto Zuverlässigkeit auf Platz 25 von 29 getesteten Autos.

Die Verbraucherschutzorganisation Consumer Reports hat ihren neue Car Reliability Survey veröffentlicht und fällt zum Model X ein vernichtendes Urteil. Das Fahrzeug der Kalifornier sei fehleranfällig, „eher protzig als praktisch“ und platziere sich in puncto Zuverlässigkeit in der Liste der insgesamt 29 bewerteten Autos auf Platz 25.

Geht es nach den bisherigen Käufern, sollte Tesla sich lieber auf die Behebung der unzähligen Macken und Fehler konzentrieren, die für ein Auto in dieser Preisklasse einfach nicht angemessen sind.

Kunden berichten u.a. von erheblichen Problemen mit den schicken “Falkentüren”, den Schlössern und Verriegelungen, der Geräuschisolierung, der Klimaanlage, der Elektronik und dem Power Equipment. Unter allen getesteten mittelgroßen SUVs schnitt Tesla damit am schlechtesten ab.

Das Ergebnis ist ein Sammelsurium aus netten Features, die in vielen Bereichen fehleranfällig sind und das Fahrzeug immer wieder in die Werkstatt treiben.

https://www.mobilegeeks.de/news/tesla-model-x-zuverlaessigkeit-fehler-probleme/

Citaat
Latest Consumer Reports auto survey finds that the Model S has too many problems to recommend

As part of our Annual Auto Reliability Survey, we received about 1,400 survey responses from Model S owners who chronicled an array of detailed and complicated maladies.

The main problem areas involved the drivetrain, power equipment, charging equipment, giant iPad-like center console, and body and sunroof squeaks, rattles, and leaks.

Specific areas that scored worse on the 2015 model, compared with the 2014 model in last year’s survey, were the climate control, steering, and suspension systems. Complaints about the drive system have also increased as the cars have aged—specifically for the 2013 model, which was the car’s first full model year.

http://www.consumerreports.org/cars-tesla-reliability-doesnt-match-its-high-performance/

Laten we hopen dat er spoedig een merkbare verbetering komt.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: JC op dinsdag 09 mei 2017 - 10:45:00
De betrouwbaarheid van een Tesla is inderdaad lager dan die van andere merken met een soortgelijk prijskaartje. Tesla werkt echter niet zoals de meeste autofabrikanten. Een traditionele fabrikant zal een model lang testen en brengt dan een productieversie op de markt. Bij de meeste merken duurt het dan 2 jaar vooraleer er een update van het model komt. De problemen die zijn opgedoken tijdens die 2 jaar worden dan voor een stuk verholpen. Bij Tesla worden constant verbeteringen uitgevoerd. In dat opzicht is het moeilijk om twee Tesla's te vinden die identiek zijn. Een productie van een paar weken later kan weer een aantal wijzigingen bevatten. Bij problemen is Tesla bovendien zeer inschikkelijk om deze in garantie op te lossen.
Wellicht kan Steven daar een licht op werpen, hij heeft daar al behoorlijk wat ervaring mee.

Echter ook bij andere merken kunnen er betrouwbaarheidsproblemen ontstaan. Zo heeft de BMW 7-serie een kwalijke reputatie en die zit exact in het segment van de Model S. Verder heb ik helaas moeten vaststellen dat de luchtvering van een BMW van slechte kwaliteit is! De luchtbalgen zijn van zeer slechte kwaliteit en dit is al jaren een gekend probleem bij meerdere modelreeksen.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op dinsdag 09 mei 2017 - 11:40:03
Bij Tesla ben je dus, ondanks het prijskaartje, het rijdend labo, en na enkele weken heb je dus al een auto die verouderd is tegenover die van je buurman die net geleverd werd. Voor andere tweedehandswagens gelden richtprijzen per bouwjaar, voor Tesla zouden dat dan eigenlijk richtprijzen per bouwweek moeten zijn.

Citaat
Echter ook bij andere merken kunnen er betrouwbaarheidsproblemen ontstaan.

Daar heb je volkomen gelijk in. De tijd toen je met een Mercedes gerust kon zijn, is lang voorbij (aan de mijne zijn momenteel voor 10.000 euro kosten).

Je kunt geen uitspraak meer doen over een bepaald merk, zelfs niet over een bepaald model van een bepaald merk. Je kunt een Mercedes hebben die je als het ware hoort roesten als het stil is, wijl identiek hetzelfde model van 6 maanden eerder of later niet roest.

De premiummerken Audi, BMW en Mercedes hebben alle in de voorbij decennia enerzijds prachtwagens gebouwd, en anderzijds gedrochten. Verleden jaar heb ik daarover gepraat met een Franse ingenieur die bij Peugeot werkte, en die me zei: "Nous, on a beau faire pour un mieux, mais si le chef pistonné est un con fini, ça ne sert à rien" (un con fini = een volslagen idioot).
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: JC op dinsdag 09 mei 2017 - 11:59:08
Bij Tesla ben je dus, ondanks het prijskaartje, het rijdend labo, en na enkele weken heb je dus al een auto die verouderd is tegenover die van je buurman die net geleverd werd. Voor andere tweedehandswagens gelden richtprijzen per bouwjaar, voor Tesla zouden dat dan eigenlijk richtprijzen per bouwweek moeten zijn.
Citaat

Op het eerste zicht is dat inderdaad zo, maar ... Tesla kan veel problemen rechtzetten via zijn "over-the-air-updates". Voor aanpassingen aan de software moet je dus niet naar de dealer. Het is opmerkelijk hoeveel problemen met zo'n OTA kunnen rechtgezet worden. In het verleden heeft dit al geleid tot betere prestaties, meer bereik, snellere falcon-wings, ... Het gaat dus niet alleen om bugs die te maken hebben met de beeldschermen in de wagen. Als er belangrijke verbeteringen worden gemaakt gaan deze dikwijls onder garantie op de andere wagens worden uitgevoerd. De invloed op de herverkoopwaarde valt dus wel mee. Soms hebben wat oudere modellen (voor sommige Tesla-rijders) een meerwaarde. Een mooi voorbeeld hiervan is een Model S met dual-charger. Deze optie is sinds vorig jaar niet meer leverbaar. Door deze optie kan deze wagen geladen worden op 400 V 3-fase aan 32A ipv 16A, m.a.w. 22 kW ipv 11 kW. Sommige chauffeurs vinden dit een belangrijke optie. Je kan via deze optie aan een type2 laadpaal laden tegen 110 km/u. Er is een 16,5 kW lader mogelijk, maar sinds wordt die niet meer aangeboden voor de 75 en 90 modellen, op de 100 modellen komt die dan weer standaard.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op dinsdag 09 mei 2017 - 13:13:54
Voor aanpassingen aan de software moet je dus niet naar de dealer. Het is opmerkelijk hoeveel problemen met zo'n OTA kunnen rechtgezet worden.

Dat is bij BMW ook zo. Ze houden zelfs bij bij welke wagens een aanpassing van de software niet niet gelukt is, bijvoorbeeld omdat de wagen in een ondergrondse garage stond.

En ook problemen lossen ze zo op. Op een vrijdag stond ik om 17:00 u. voor mijn hotel in Schweinfurt en kreeg ik het schuifdak niet meer dicht. Een telefoontje naar het gratis 0800 nummer, en een minuut later werd mijn schuifdak vanuit München gesloten. Toen ik meerdere maanden later nog eens voor een onderhoudsbeurt naar de dealer moest, wist die al dat hij eens moest nakijken of er zich geen vuil in de rails van het schuifdak had opgehoopt.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: steve op vrijdag 19 mei 2017 - 17:38:59
Ben geswitched van Tesla een paar maanden geleden, met bijna exact 2 jaar tussen. Tesla claimt ongeveer 20 verbeteringen per week toe te passen. Dit is niet alleen in de wagen, maar ook in het orderproces, het proces voor de suppliers, nieuwe robots, software, hardware, etc.
Heb de beide wagens nog een paar weken gehad voordat ik een trade-in deed en kon ze dus goed naast mekaar vergelijken. En er zijn wel heel wat verbeteringen in kwaliteit te vinden in die 2 jaar tijd. Maar als we heel eerlijk zijn, naar afwerking hebben de Amerikanen nog veel te leren van de Duitsers.

@Jozef: je hebt gelijk en de Tesla-rijders zijn inderdaad labratjes. Maar daar kies je zelf voor of je dat wil zijn of niet. Indien niet, dan wacht je gewoon tot het wel een volwaardig getest platform is. Maar er zijn altijd mensen die het bewust wel willen zijn (zoals ik), en dan neem je de mankementen en mindere afwerking erbij in ruil voor de spitstechnologie die de wagen biedt.

Het grote probleem is wanneer iemand zich niet genoeg informeert of niet genoeg geïnformeerd wordt, toch een Tesla koopt en verwacht dat het een zelfrijdende wagen is, met een perfecte afwerking en waar ook geen stuur meer in hoeft (echt gebeurd). Dat zijn de gevaarlijke klanten, want die weten niet wat ze kopen en gaan dus ook niet tevreden zijn, of de technologie teveel vertrouwen en onnodige ongevallen en gevaarlijke situaties creëren. Ergens ben ik er voorstander van om potentiële kopers eerst te screenen voordat ze de wagen mogen kopen ;-). Maar ja, dat is dan weer niet goed voor de winst uiteraard...
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op vrijdag 19 mei 2017 - 22:08:05
Het hangt natuurlijk van de strategie van een onderneming af.

In sommige ondernemingen streeft men alleen naar een maximale verkoop op korte termijn. Dat er daardoor ontevreden klanten ontstaan, vinden de betrokken directieleden niet erg, want door die maximale verkoop op korte termijn bekomen zij hun promotie vooraleer de nadelige gevolgen voelbaar worden.

Andere ondernemingen hechten ook aan succes op langere termijn belang. Dan is het beter om de klant correct te informeren. De verkoper van mijn BMW bijvoorbeeld zei al meteen dat het in de catalogus vermelde verbruik niet realistisch is, en dat ik op een gemiddelde van 6,5 liter per 100 km mocht rekenen, wat zich bewaarheid heeft.

Een ontgoochelde klant koopt wellicht geen volgende Tesla meer. Als men hem voldoende geïnformeerd had, zou hij bijvoorbeeld pas over 2 of 3 jaar een Tesla kopen waar hij tevreden van is, en aldus klant blijven bij Tesla.

Hoe dan ook zal ik blij zijn als er concurrentie komt, zoals de Mercedes EQ over 2 jaar. Concurrentie is immers altijd in het voordeel van de klant.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: steve op vrijdag 19 mei 2017 - 22:31:26
Laat ons vooral niet vergeten wat de core business van Tesla is. Dat zijn niet de wagens, maar de batterijen. Dat is ook de reden waarom Tesla alle patenten van de wagen heeft vrijgegeven, maar niet die van de batterijtechnologie.

Op termijn worden de wagens bijzaak, een nevenactiviteit, wanneer de markt overspoeld wordt met elektrische wagens.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op vrijdag 19 mei 2017 - 22:38:40
Laat ons vooral niet vergeten wat de core business van Tesla is. Dat zijn niet de wagens, maar de batterijen. Dat is ook de reden waarom Tesla alle patenten van de wagen heeft vrijgegeven, maar niet die van de batterijtechnologie.

Op termijn worden de wagens bijzaak, een nevenactiviteit, wanneer de markt overspoeld wordt met elektrische wagens.

En voorspel je dat heel wat autoconstucteurs hun batterijen bij Tesla zullen kopen?
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: steve op vrijdag 19 mei 2017 - 22:41:36
Dat zou mooi zijn, maar denk het niet. Daar denkt iedereen dat ze beter zijn ;-)

Tesla focust op het totaalpakket, van opwekking tot consumptie. Maar het blijft batterijen. Ze zullen wagens blijven maken en de wereld blijven verbazen met hun voorsprong. Maar wagens verkopen is niet hun hoofddoel. Momenteel is het "a means to an end". Zelfs al zijn ze succesvol in de massaproductie, ze gaan een kleine speler blijven voor een lange tijd. En het is net dat wat hen het grootste voordeel geeft: agility :-)
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op vrijdag 19 mei 2017 - 23:01:25
Laten we dan hopen dat Tesla desondanks toch voldoende aandacht blijft besteden aan de voortdurende verbetering van hun wagens.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: wooter op donderdag 01 juni 2017 - 13:18:58
Ik vind het opvallend dat je Consumer Reports quote, Jozef. De Model S is hun meest aangeprezen wagen.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: Michel op donderdag 01 juni 2017 - 14:14:59
Priis-kwaliteit zal Tesla toch redelijk bovenaan staan met hun batterijtechniek, en wat de #nieuwe batterijcellen 2170 aan betere kwaliteit hebben zullen we pas later ervaren, als de eerste hoop Tesla 3 pakweg 100.000 km afgelegd hebben.

Ik denk niet dat de ingenieurs van Tesla-Panasonic niet weten waar ze aan begonnen zijn. Panasonic investeerde wslk het meeste in Gigafactory1.

Uit klassieke Li-ion is nog 20-30% meer energie te halen, als ze binnen de veiligheidsnormen kunnen blijven, en de duurzaamheid kan nog verbubbelen... :
Citaat
http://www.teslarati.com/tesla-doubles-lithium-ion-battery-cell-life/
May 12, 2017   

Tesla battery expert says they’ve doubled lithium-ion battery cell life

Tesla is not standing still when it comes to improving lithium-ion technology and reducing battery costs. It was recently reported that Tesla’s battery partner, Panasonic, announced that, “We think the existing technology can still extend the energy density of Li-ion batteries by 20% to 30%. But there is a trade-off between energy density and safety. So if you look for even more density, you have to think about additional safety technology as well. Solid-state batteries are one answer.”

But many feel solid state batteries are years away. That said, are there other next-gen solutions that might come to fruition sooner? It turns out that Tesla has one of the world’s premiere battery experts, Jeff Dahn, working on a myriad of potential solutions (see below). And Dahn recently explained that: “doubling the lifetime of the [battery] cells used in the Tesla products… was the goal of the project and it has already been exceeded. We are not going to stop… we are going to go as far as we can.” Dahn said that his Tesla research is already “going into the company’s products.”

Tesla’s #new 2170 lithium-ion battery will soon appear in the Model 3. In addition to improved battery chemistry, there are ongoing cost reductions taking place as “Tesla has become the largest buyer of li-ion batteries and now [with the Gigafactory] it is trying to become the largest producer of li-ion batteries.” Kurt Kelty, Tesla’s longtime director of battery technology, is finding economies of scale sourcing raw materials: “Nickel, Cobalt, Graphite and lithium [which serve] as the biggest cost drivers for the overall battery cost.” It’s already been confirmed that Tesla has reduced battery costs overall by 35%.

Visual Captialist also points out another area where battery improvements may exist — the cathode: “Cathode choice is a major factor for determining battery energy density, and cathodes also typically account for 25% of lithium-ion battery costs. That means the cathode can impact both the performance and cost pieces of the $/kWh equation – and building a better cathode will likely be a key driver for the success of the green revolution… [and] cathode development has many exciting prospects. These include concepts such as building cathodes with layered composite structures or orthosilicates, as well as improvements to the fundamental material processes used in cathode assembly.”

(http://cdn.teslarati.com/wp-content/uploads/2017/05/cathode-type-lithium-ion-battery.png)

Visual Capitalist* notes that, “The type of cathode chosen can affect the energy density, power density, safety, cycle life, and cost of the overall battery, and this is why researchers are constantly experimenting with new ideas and combinations… [and] as these new technologies are applied, the cost of lithium-ion batteries will continue to decrease. In fact, experts are now saying that it won’t be long before batteries will hit $80/kWha cost that would make EVs [electric vehicles] undeniably cheaper than traditional gas-powered vehicles.” Check out the infographic below for more clues into how changes to the cathode could represent further improvements to the lithium-ion battery.

bronnen: https://evannex.com/blogs/news/making-batteries-better-how-tesla-could-improve-electric-vehicle-lithium-ion-battery-technology
http://www.visualcapitalist.com/cathode-advancing-lithium-ion/

De huidige Tesla S/X batterijtechniek zal ook helemaal niet slecht zijn als ik dit zo lees:
na 320000 km wslk nog net boven 90% capaciteit:
https://electrek.co/2016/11/01/tesla-battery-degradation/
The trend line actually suggests that the average battery pack could go another 150,000 miles (200,000 miles total) before coming close to 90% capacity.

even gecheckt bron
Citaat
https://docs.google.com/spreadsheets/d/t024bMoRiDPIDialGnuKPsg/edit#gid=1669966328
ID 766| Go4IT |Model S P85| 10 sept 2013 - 9 mei 2017 | 240000 km| 92,66% remaining original range

En labosimulaties duiden op nog meer duurzaamheid, wie weet begeeft de auto het eerder als de batterij 80% restcapaciteit bereikt: > 900.000 kms?
Citaat
CEO Elon Musk once referred to a battery pack Tesla was testing in the lab. He said that the company had simulated over 500,000 miles on it and that it was still operating at over 80% of its original capacity. It sounds crazy. The car itself is more likely to give up than the battery pack at this kind of mileage, but based on this new data, it looks a lot more plausible.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op donderdag 01 juni 2017 - 16:53:53
Priis-kwaliteit zal Tesla toch redelijk bovenaan staan met hun batterijtechniek

Michel, een Tesla is ook maar een auto, en bij Tesla koken ze ook maar met water. Het gaat niet alleen om de batterij. Mijn Jaguar had elke week wel een andere probleem, en op één uitzondering na nooit met de motor of de aandrijflijn. Geef bij Youtube maar eens "Tesla Probleme" in; sommige videos zijn waardeloos, maar er zijn er genoeg ernstige bij.

Jawel, als de problemen konden verholpen worden, gebeurde dat telkens onder garantie zonder discussie. Maar je zit er toch maar iedere keer mee. Niets voor mij.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op donderdag 01 juni 2017 - 16:54:26
Ik vind het opvallend dat je Consumer Reports quote, Jozef. De Model S is hun meest aangeprezen wagen.

Ik ben niet bevooroordeeld.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: Michel op donderdag 01 juni 2017 - 17:15:43
Priis-kwaliteit zal Tesla toch redelijk bovenaan staan met hun batterijtechniek

Michel, een Tesla is ook maar een auto, en bij Tesla koken ze ook maar met water. Het gaat niet alleen om de batterij. Mijn Jaguar had elke week wel een andere probleem, en op één uitzondering na nooit met de motor of de aandrijflijn. Geef bij Youtube maar eens "Tesla Probleme" in; sommige videos zijn waardeloos, maar er zijn er genoeg ernstige bij.

Jawel, als de problemen konden verholpen worden, gebeurde dat telkens onder garantie zonder discussie. Maar je zit er toch maar iedere keer mee. Niets voor mij.
Je kunt ook de pannenstatistiek van ADAC raadplegen, maar voorlopig staat Tesla er nog niet bij, wslk wegens te klein aantal.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op donderdag 01 juni 2017 - 17:18:23
Je kunt ook de pannenstatistiek van ADAC raadplegen, maar voorlopig staat Tesla er nog niet bij, wslk wegens te klein aantal.

Waarom zou ik dan de pannenstatistiek van de ADAC raadplegen als ik iets over Tesla wil weten? Dan kan ik even goed de Playboy raadplegen.  :D
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: Michel op donderdag 01 juni 2017 - 17:23:15
Je kunt ook de pannenstatistiek van ADAC raadplegen, maar voorlopig staat Tesla er nog niet bij, wslk wegens te klein aantal.

Waarom zou ik dan de pannenstatistiek van de ADAC raadplegen als ik iets over Tesla wil weten? Dan kan ik even goed de Playboy raadplegen.  :D
En op wat baseer jij de pannengevoeligheid bij een bepaalde wagen? Van horen zeggen of van de ADAC die 4 miljoen maal depanneert op het terrein en die al die pannes specifiek registreren in hun databank?
https://www.adac.de/_mmm/pdf/28679_292063.pdf

Er zijn ook websites die enquetes doen... naja...

Zoals ik al zei, de laatste EZ is 2013, dus Tesla kan er nooit bij zijn.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op donderdag 01 juni 2017 - 17:47:08
En op wat baseer jij de pannengevoeligheid bij een bepaalde wagen? Van horen zeggen of van de ADAC die 4 miljoen maal depanneert op het terrein en die al die pannes specifiek registreren in hun databank?

De pannenstatistiek van de ADAC registreert alleen de problemen waarvoor de ADAC moeten uitrukken is. Je kunt hopen problemen met een wagen hebben zonder dat hij daarom niet meer kan rijden.

Bovendien doet niet iedereen die een panne heeft, een beroep op de ADAC. Ik bel liever de wachtdienst van BMW.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: wooter op donderdag 01 juni 2017 - 17:53:34
Geef bij Youtube maar eens "Tesla Probleme" in; sommige videos zijn waardeloos, maar er zijn er genoeg ernstige bij.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: Michel op donderdag 01 juni 2017 - 17:59:39
En op wat baseer jij de pannengevoeligheid bij een bepaalde wagen? Van horen zeggen of van de ADAC die 4 miljoen maal depanneert op het terrein en die al die pannes specifiek registreren in hun databank?

De pannenstatistiek van de ADAC registreert alleen de problemen waarvoor de ADAC moeten uitrukken is. Je kunt hopen problemen met een wagen hebben zonder dat hij daarom niet meer kan rijden.

Bovendien doet niet iedereen die een panne heeft, een beroep op de ADAC. Ik bel liever de wachtdienst van BMW.
Weet ik allemaal Jozef, maar toch doet geen enkele depannagedienst 4 miljoen oproepen per jaar, en houdt de pannes nauwgezet bij.
Ik heb trouwens bij mijn BMW tweemaal gebruik gemaakt van ADAC, en dit voor een panne in Belgie.
Ik moet altijd naar München bellen, en die sturen dan Touring in opdracht van ADAC.
De pannes:
- benzinepomp defect (op een parking)
- stuurslot geblokkeerd (na tanken in de buurt)
of 2 maal afslepen naar mijn BMW-garage.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op donderdag 01 juni 2017 - 21:37:05
  • Welk merk en type auto heb je nu?
  • Wat krijg je te zien als je je merk en "probleme" invoert in Google?

Zoals Joeri, die een Tesla heeft en het dus kan weten, objectief erkende:

Citaat van: JC
De betrouwbaarheid van een Tesla is inderdaad lager dan die van andere merken met een soortgelijk prijskaartje.

Het is een Ami en, zoals Joeri erkende, is een Tesla een rijdend lab, omdat Tesla zijn auto's niet zo lang als andere constructeurs test alvorens ze in productie te brengen. Early adopters kunnen daarmee leven, voor hen is het belangrijkste om altijd het allerlaatste nieuwtje te hebben; ik niet, en al zeker niet in die prijsklasse, waar een auto geacht wordt om op alle punten homogeen te zijn.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: Michel op vrijdag 02 juni 2017 - 00:28:53
  • Welk merk en type auto heb je nu?
  • Wat krijg je te zien als je je merk en "probleme" invoert in Google?

Zoals Joeri, die een Tesla heeft en het dus kan weten, objectief erkende:

Citaat van: JC
De betrouwbaarheid van een Tesla is inderdaad lager dan die van andere merken met een soortgelijk prijskaartje.

Het is een Ami en, zoals Joeri erkende, is een Tesla een rijdend lab, omdat Tesla zijn auto's niet zo lang als andere constructeurs test alvorens ze in productie te brengen. Early adopters kunnen daarmee leven, voor hen is het belangrijkste om altijd het allerlaatste nieuwtje te hebben; ik niet, en al zeker niet in die prijsklasse, waar een auto geacht wordt om op alle punten homogeen te zijn.
Je wijkt de duidelijke vragen uit Jozef.

Dat Tesla minder lang test heeft ook een eenvoudig technisch-mechanische reden, het is een electrische wagen zonder x.000 extra delen die een fossiele wagen wel heeft.
Citaat
http://www.umweltbrief.org/neu/html/Elektroautos_Autoindustrie.html
Ein Auto mit Verbrennungsmotor hat 90 mal mehr bewegliche Teile als ein Elektroauto. Ein Verbrennungsantrieb besteht aus 1400 Teilen, ein Elektroantrieb nur aus 210.
Een E-wagen moet ook niet getest en gehomologeerd worden op emissies, of om de euronormen te halen.  ;D

Een Tesla is best homogeen in zijn prijsklasse, tenminste als ik de Duitse ervaren autojournalisten die de auto wekenlang testten, mag geloven.

Dat de eerste modellen bouwjaar 2012-2015 meer probleempjes hebben als een bouwjaar 2016-2017 is bijna evident, het is tenslotte een nieuwe E-wagen van een constructeur die amper een paar duizend wagens gebouwd heeft.
Ook bij een fossiele gans nieuwe wagen wachtte men nog niet zo lang geleden best 2-3 jaren tot al de kinderziektes verbeterd en aangepast zijn. Want vroeger kreeg men zelfs maar 1 jaar garantie...

Toch zijn er early adopters, Model S bouwjaar 2013,  die best tevreden zijn met hun "homogene Tesla":
Citaat
https://ecomento.tv/2015/05/18/tesla-model-s-langzeiterfahrung-200000-km/

Fast 200.000 Kilometer mit dem Tesla Model S – und immer noch zufrieden?

18.05.2015
En over de (lange) garantie die Tesla geeft kan men ook echt niet klagen.( moesten het ergere problemen zijn)

En nu dat ik net eraan denk dat mijn BMW Roadster maar 2,5 jaar ontwikkelingstijd had vooraleer op de markt te komen, en de Tesla Model S van maart 2009 tot juni 2012 of 3,3 jaar ontwikkelingstijd had, is "dat gedacht" ook uit de wereld geholpen.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op vrijdag 02 juni 2017 - 08:53:34
Je wijkt de duidelijke vragen uit Jozef.

Iedereen weet hier toch dat ik een BMW X3 2.0d van begin 2014 (de vorige reeks) heb. En ja, daarover vind je ook problemen bij Google.

Zelf heb ik nu, na 3 jaar en 70.000 km, nog maar één probleempje gehad: het schuifdak dat niet meer dicht ging. Op minder dan 5 minuten hebben ze het vanuit München gesloten zonder kosten. Als hij nog wat ouder wordt, zal er wellicht ook eens iets stuk gaan, en zal het me, zoals bij iedere moderne wagen, zeer veel geld kosten, dat weet ik. Maar hij levert ten minste al niet van als hij nieuw is een hoop problemen op.

Wie meer wil weten over herstellingskosten van moderne wagens: https://www.youtube.com/watch?v=5lcrq47XNaQ

Citaat
Dat Tesla minder lang test heeft ook een eenvoudig technisch-mechanische reden, het is een electrische wagen zonder x.000 extra delen die een fossiele wagen wel heeft.

En desondanks levert een Tesla blijkbaar nogal wat problemen op. Langer testen zou dus wel degelijk nuttig geweest zijn.

Citaat
Een Tesla is best homogeen in zijn prijsklasse, tenminste als ik de Duitse ervaren autojournalisten die de auto wekenlang testten, mag geloven.

Neen, Michel, dat is hij (nog) niet. Een homogene wagen in die prijsklasse hoeft in geen enkel opzicht perfect te zijn, maar wel op geen enkel gebied minder dan uitstekend.

Citaat
Dat de eerste modellen bouwjaar 2012-2015 meer probleempjes hebben als een bouwjaar 2016-2017 is bijna evident, het is tenslotte een nieuwe E-wagen van een constructeur die amper een paar duizend wagens gebouwd heeft.

Ach zo, hij is zoveel eenvoudiger dan een wagen met een ICE, en toch nog problemen, ondanks zijn exorbitante prijs. Vreemd.

Citaat
Ook bij een fossiele gans nieuwe wagen wachtte men nog niet zo lang geleden best 2-3 jaren tot al de kinderziektes verbeterd en aangepast zijn. Want vroeger kreeg men zelfs maar 1 jaar garantie...

Zoals je zegt: "nog niet zo lang geleden". Dat hing toen van het merk af, maar nu kan een autoconstructeur beter.

Die 1 jaar garantie was toen de norm. Maar heel wat Aziatische merken gaven al veel langer garantie.

Overigens: ook bij BMW kun je de garantie laten verlengen, of een forfait voor onderhoud en herstellingen betalen voor een bepaald aantal km. Elke constructeur die morgen een nieuwe auto bouwt en hem zelfs nog maar 20.000 € te duur verkoopt, kan er langer dan Tesla garantie op geven zonder zijn broek te scheuren.

Citaat
Toch zijn er early adopters, Model S bouwjaar 2013,  die best tevreden zijn met hun "homogene Tesla"

Ja, dat soort mensen ken ik. Ooit geraakte ik in gesprek met een dame die exact dezelfde Jaguar had als ik. Ik dacht dat ik veel problemen had met mijn Jaguar, maar dat was niets in vergelijking met die van haar. Elk jaar vertrok ze ermee op vakantie naar het zuiden van Frankrijk. Daar was ze nog nooit geraakt met haar Jaguar, altijd was hij wel ergens in panne gevallen, als het niet in Parijs was, dan was het wel in Lyon. Ze reed dan verder met een huurwagen en haalde haar Jaguar op tijdens de terugreis. Maar ze vond dat je een vakantie niet mooier kon beginnen dan met een Jaguar, en ze was er toch zo tevreden over.

Citaat
En nu dat ik net eraan denk dat mijn BMW Roadster maar 2,5 jaar ontwikkelingstijd had vooraleer op de markt te komen, en de Tesla Model S van maart 2009 tot juni 2012 of 3,3 jaar ontwikkelingstijd had, is "dat gedacht" ook uit de wereld geholpen.

BMW was dan ook al een ervaren constructeur, en het was ook geen totaal andere wagen, zoals een volledig elektrische wagen.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: JC op vrijdag 02 juni 2017 - 08:59:31
Ik was heel tevreden over mijn BMW maar in de laatste maanden heb ik toch een probleem ontdekt dat me nu lang zou doen twijfelen om terug een BMW te kopen. Ik had het hier al in het forum gegooid. De 5-touring heeft last van een slechte luchtvering achteraan. Al jaren is geweten dat de luchtbalgen van BMW slecht zijn en in veel gevallen zelfs geen 100 000 km mee gaan. Op meerdere websites wordt zelfs aangeraden de luchtbalgen te vervangen met niet-BMW onderdelen, de witte producten gaan langer mee.
BMW kent het probleem al lang en het komt ook voor in de vorige modelreeks en ook op de X5 (de X3 weet ik niet). Ondertussen heeft BMW er nog niets aan gedaan. Het werd op een bepaald moment zelfs zo erg dat men bijvoorbeeld in Groot-Brittanië geen reserve-onderdelen meer had.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op vrijdag 02 juni 2017 - 10:20:16
Bij de Daimler versie van mijn Jaguar hield de automatische hoogteregeling achteraan het nooit langer dan 40.000 km uit. De herstellingskosten waren (toen, eind 1990) cs. 1.000 €. Mijn garagehouder heeft ze vervangen door een gewone vering, die geen problemen meer opleverde.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: steve op vrijdag 02 juni 2017 - 10:40:37
Luchtvering van mijn Tesla na 75.000km nul komma nul problemen mee. En die wordt dan ook via geofencing gebruikt om op strategische plaatsen automatisch een hogere stand te geven.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: JC op vrijdag 02 juni 2017 - 10:50:02
Luchtvering van mijn Tesla na 75.000km nul komma nul problemen mee. En die wordt dan ook via geofencing gebruikt om op strategische plaatsen automatisch een hogere stand te geven.

Bij Tesla heb je dan nog luchtvering op beide assen, kans dat er iets kapot gaat zou dus hoger moeten zijn. Bij BMW is dit enkel op de achteras voor niveauregeling. Bij één luchtbalg had ik gemerkt dat er wat mis was. De auto zakte achteraan weg bij stilstand, zo'n beetje als een oude Citroën CX. Blijkbaar had BMW al vroeger een luchtbalg vervangen zonder het mij te melden. Uiteindelijk heeft ook de compressor het opgegeven, een dure herstelling!
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: Michel op vrijdag 02 juni 2017 - 11:01:15

Neen, Michel, dat is hij (nog) niet. Een homogene wagen in die prijsklasse hoeft in geen enkel opzicht perfect te zijn, maar wel op geen enkel gebied minder dan uitstekend.
Wat is dat nu voor een woordenspelletje?
Een Tesla is gewoon iets beter dan bvb een BMW 7 en duidelijk beter dan Audi A7, omdat die beide fossielen iets teveel zwakke punten hadden nadat ze een Tesla ervaren hadden. Bron Autozeitung.de   ;D


Citaat
Ach zo, hij is zoveel eenvoudiger dan een wagen met een ICE, en toch nog problemen, ondanks zijn exorbitante prijs. Vreemd.
Een Tesla is wel goedkoper in totaalprijs na voldoende jaren rijden, dat is al een feit dat men gewoon kan berekenen. Vreemd dat jij dat altijd negeert.
Na 5 jaar en amper 75000 km heeft een Tesla S/X zijn hogere nieuwprijs al quasi ingehaald tov gelijkwaardige benzines, bron Autokosten ADAC.
Aangezien de verbruikskost/ onderhoudskost steeds meer begint door te wegen sluit hij aan met de vergelijkbare diesels na goed 6 jaar. En na 8 jaar en pakweg 160.000 km is hij in de regel altijd goedkoper. Die berekeningen gelden ook voor andere recente E-wagens, zoals de Renault Zoe of Nissan Leaf.

Belgische bronnen: online tool berekening Vlaamse overheid, online tool Autogids.

Het is wel beter dat men toekomstige nieuwe E-wagens best niet meer met fossiele concurrentie zou vergelijken. Toch als men de ~grootte en het ~aantal PK's als uitgangspunten neemt.  ;D

Exorbitante totaalprijzen moet je eerder bij bepaalde fossiele concurrentie zoeken, alhoewel Tesla ook redelijk gepeperde prijzen vraagt voor bepaalde opties, ik hoop dat Tesla daar bij het Model 3 mee rekening houdt.


Het kan toch niet dat bvb een Tesla S beter verkoopt als menige fossiele concurrentie tesamen, ook dat zijn feiten, in Europa zelfs. Dat Tesla de concurrentie wegblaast in USA was wel te verwachten.
Bron verkoop Nederland: http://www.autoweek.nl/verkoopcijfers/
en nog menig ander Europees land, gewoon de verkoopsstatistiek raadplegen.


Citaat
Zoals je zegt: "nog niet zo lang geleden". Dat hing toen van het merk af, maar nu kan een autoconstructeur beter.
Die 1 jaar garantie was toen de norm. Maar heel wat Aziatische merken gaven al veel langer garantie.

Overigens: ook bij BMW kun je de garantie laten verlengen, of een forfait voor onderhoud en herstellingen betalen voor een bepaald aantal km. Elke constructeur die morgen een nieuwe auto bouwt en hem zelfs nog maar 20.000 € te duur verkoopt, kan er langer dan Tesla garantie op geven zonder zijn broek te scheuren.
Bij Tesla zou ik me toch veel meer op mijn gemak voelen met 8 jaar garantie op de volledige aandrijving incl batterijpack, en-of onbeperkte kms. En 4 jaar en 80.000 km op het overige kan men ook heel goed mee leven.


Citaat
Ja, dat soort mensen ken ik.
Ik ook.

Citaat
BMW was dan ook al een ervaren constructeur, en het was ook geen totaal andere wagen, zoals een volledig elektrische wagen.
In mijn geval was het wel een volledig andere wagen, buiten de seriemotor op zichzelf waar maar weinig aanpassingen aan gebeurd zijn. De rest was quasi nieuw ontwikkeld, op enkele kleine uitzonderingen na. Ook dingen die nog niemand waagde, zoals electrisch wegzakkende deuren enz...

In elk geval zijn die "aantal testjaren" nietszeggend. De kwaliteit en de intensiteit-opvolging van de testen zijn dat eerder wel. Ondanks dat - tesamen met veel handwerk- maakt die auto wel dubbel zo duur, en desondanks heeft BMW aan die auto -in beperkte oplage 8000 - ook niets verdiend, tenzij de dingen die ze later in de E 36-serie 1:1 overgenomen hebben, zoals het achterasontwerp.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: wooter op zaterdag 03 juni 2017 - 08:43:58
Concreet mag je stellen dat een Model S qua TCO een BMW 530d evenaart.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op zaterdag 03 juni 2017 - 08:58:58
Concreet mag je stellen dat een Model S qua TCO een BMW 530d evenaart.

Zelfs als dat nog zo zou zijn:

- Tesla S 75: 5,8 s van 0 tot 100 km/h - 225 km/h - rijbereik NEFZ 480 km

- BMW 530d: 5,7 s van 0 tot 100 km/h - 250 km/h - rijbereik 1.467 km (gecombineerd verbruik 4,5 l / 100 km - tank 66 l) - betere kwaliteit

Mijn keuze zou dan ook vlug gemaakt zijn.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: steve op zaterdag 03 juni 2017 - 09:45:25
Concreet mag je stellen dat een Model S de TCO van een Audi A5 Sportback 1.8 TFSI evenaart. Dat was mijn vorige en dat is de berekening die ik heb gemaakt en nu ook ondervind.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op zaterdag 03 juni 2017 - 17:38:22
Concreet mag je stellen dat een Model S de TCO van een Audi A5 Sportback 1.8 TFSI evenaart. Dat was mijn vorige en dat is de berekening die ik heb gemaakt en nu ook ondervind.

Weet je dan nu al met zekerheid hoeveel kosten je nog gaat hebben aan je Tesla en voor hoeveel je hem gaat kunnen verkopen?

Frag die Zigeunerin (https://www.youtube.com/watch?v=JV4gYBSCDgc)

Jeder möchte gern - in die Zukunft seh'n,
wissen wie die Sterne steh'n,
was die Waage zeigt, was der große Bär,
ob die Venus schaut zu uns her.
Ich weiß wer's aus der Hand erblickt,
was uns noch alles glückt.

Frag die Zigeunerin, wo führt die Zukunft hin,
von schönen Tagen wird sie dir sagen.
Frag die Zigeunerin, halt deine Hand ihr hin,
ob die Sterne günstig steh'n, wird sie dann für dich seh'n.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: steve op zaterdag 03 juni 2017 - 18:21:26
Citaat
Weet je dan nu al met zekerheid hoeveel kosten je nog gaat hebben aan je Tesla en voor hoeveel je hem gaat kunnen verkopen?

Ja, want hij is verkocht. ;D En als je de verkoopwaarde erbij rekent, is hij zelfs nog een stuk goedkoper geweest aangezien de restwaarde eens tuk hoger lag dan wat ik nog aan de leasemaatschappij moest...
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op zaterdag 03 juni 2017 - 18:41:18
Citaat
Weet je dan nu al met zekerheid hoeveel kosten je nog gaat hebben aan je Tesla en voor hoeveel je hem gaat kunnen verkopen?

Ja, want hij is verkocht. ;D En als je de verkoopwaarde erbij rekent, is hij zelfs nog een stuk goedkoper geweest aangezien de restwaarde eens tuk hoger lag dan wat ik nog aan de leasemaatschappij moest...

Proficiat. Dat zijn dus reële gegevens. Uiteraard maar voor 1 Tesla.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: steve op zaterdag 03 juni 2017 - 18:44:57
Voordeel dat je momenteel hebt, is dat Tesla zelf een gegarandeerde restwaarde geeft voor je leasewagen. Zo ben je altijd zeker van een minimum verkoopprijs en kan je perfect daarop alles uitrekenen. Deze restwaarde is uiteraard afhankelijk van termijn en kilometrage, dus moeilijk een indicatie te geven.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: jozef op zaterdag 03 juni 2017 - 20:35:19
Voordeel dat je momenteel hebt, is dat Tesla zelf een gegarandeerde restwaarde geeft voor je leasewagen. Zo ben je altijd zeker van een minimum verkoopprijs en kan je perfect daarop alles uitrekenen. Deze restwaarde is uiteraard afhankelijk van termijn en kilometrage, dus moeilijk een indicatie te geven.

En is het dan ook zo zoals bij vele leasings, namelijk dat je op het einde ook voor het kleinste schrammetje moet betalen?
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: steve op zaterdag 03 juni 2017 - 23:07:21
Ik had op mijn vorige een paar deftige steenslag plekken en een redelijke kras op voorbumper van een platgereden blikje dat vanonder de band van een vrachtwagen kwam gevlogen :-(. Is aanvaard zonder discussie en zonder prijsaanpassing.

Uiteraard doen ze een nazicht van de wagen. Ze zouden gek zijn dat niet te doen. Als je dan met blutsen en builen gaat afkomen, dan laat je deze gewoon eerst herstellen hé. Toch omnium verzekering ;-)
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: Michel op zondag 02 juli 2017 - 15:51:53
Ik zal het maar hier zetten...

Nieuwe Tesla S/X krijgen hardware-software update en worden sneller:
(zeker voor de basismodellen een zeer voelbare verbetering, voor een S 100D is het maar 0,1 sec, P100D zat al op max..., voor een X 100D is het wel een redelijke 0,5 sec beter)

Het ongewone is dat de aankoopsprijs hetzelfde blijft, de internationale websites zijn al aangepast, vb BE:
https://www.tesla.com/nl_BE/models/design?redirect=no (https://www.tesla.com/nl_BE/models/design?redirect=no)

Een basis S 75 trekt nu in 4,6 sec op naar 100 kmh. (oud 5,8 sec)
Een basis S 75D in 4,4 sec naar 100 kmh. (oud 5,4 sec)

Bij fossiele wagens zie ik zoiets nog niet rap gebeuren zonder fikse prijsverhoging.

Citaat
https://electrek.co/2017/07/01/tesla-new-performance-enhancements-model-s-model-x/ (https://electrek.co/2017/07/01/tesla-new-performance-enhancements-model-s-model-x/)

Here we take a quick look at the updated features:

Without going into details, a Tesla spokesperson confirmed to Electrek that they are rolling out new software and hardware improvements that are enabling those performance enhancements.

Since the enhancements include hardware upgrades, those new specs are for new vehicles being built today and not the current fleet.

The improvements are more significant for the base versions of the Model S. The Model S 75 and its dual motor version are both gaining a full second of acceleration from 0 to 60 mph:

Model 75: 4.3 seconds down from 5.5 seconds
Model S 75D: 4.2 seconds down from 5.2 seconds

As for the more recent Model S 100D, it’s also seeing a slight improvement in acceleration:

Model S 100D: 4.1 seconds down from 4.2 seconds

The bigger Model X, which is only available with dual motor, is also seeing some new performance enhancements:

Model X 75D: 4.9 seconds down from 6.0 seconds
Model X 100D: 4.7 seconds down from 5.2 seconds.

It’s another example of Tesla regularly introducing upgrades to its vehicles without waiting for new model year.
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: steve op zondag 02 juli 2017 - 17:58:10
De prijzen zijn dit jaar al 2 keer omhoog gegaan in België. Dat compenseert dan een beetje ;-)
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: Michel op zondag 02 juli 2017 - 21:06:49
De prijzen zijn dit jaar al 2 keer omhoog gegaan in België. Dat compenseert dan een beetje ;-)
Had Tesla daar een uitleg voor? Iets met zwakke Euro mss ?
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: steve op zondag 02 juli 2017 - 21:07:44
Zwakke euro, hogere transportkosten, vraag en aanbod, ...

Prijzen gaan alleen maar naar omhoog...
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: Michel op zondag 02 juli 2017 - 21:13:11
Zwakke euro, hogere transportkosten, vraag en aanbod, ...

Prijzen gaan alleen maar naar omhoog...
Aan de euro kan het momenteel zeker niet liggen... daarom geen prijsverhoging?  ;D

(http://de.fx-exchange.com/currencyimages/usd-eur-90-day-exchange-rates-history-graph.png)
http://usd.de.fx-exchange.com/eur/35000-exchange-rates.html
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: steve op zondag 02 juli 2017 - 21:15:48
Ieder excuus is een goeie. Mijn wagen kost intussen €10.000 meer dan toen ik hem 9 maanden geleden bestelde. Goeie investering voor de restwaarde :-P.

Maar dat doet dan ook altijd de vraag rijzen "wat als hij total loss is in een ongeval?". Gaat de verzekering dan den nieuwwaarde betalen? Of moet je dan zelf maar het extra geld ophoesten? :-o
Titel: Re: Tesla: betrouwbaarheid
Bericht door: Michel op zondag 02 juli 2017 - 21:43:29
De vraag naar occasies blijkt zeer hoog te zijn en de prijzen navenant men vraagt nog 57k voor een S 85 van 2013...

same story in Germany:
http://www.finanzen.net/nachricht/aktien/enorme-nachfrage-gebrauchte-e-autos-alle-wollen-einen-tesla-5505154