Laatst zag ik een grappig filmpje ("de wereld draait door"). Een politicus stond bij een flitspaal die een technische medewerker had geopend. De politicus mocht eens op het knopje duwen om eens lekker te flitsen. Het duurde nog geen 10 seconden voordat een auto vol op de remmen ging en zijn achterligger hem 'kuste'. 
Beiden zullen zeker wel even fout zijn? De voorste omdat hij als een zot remt (begrijpelijke reflex maar totaal zinloos), de achterste omdat hij blijkbaar niet voldoende afstand hield.
En de combinatie van te laat opgemerkte (nieuw geplaatste) flitspaal in de middenberm en onbeschermde bomen aan de wegrand geven zelfs dodelijke ongevallen door menselijke reactie:
http://www.hbvl.be/vindzoek/archief/krantenkop-dodelijk-ongeval-op-boslaan-in-lanklaar.aspx?id=%7B8AFF0756-CB8A-4ADF-BDEC-96C0E045481E%7D&check=archief
Datum : 22/03/2007
Titel : Dodelijk ongeval op Boslaan in Lanklaar
Krantenartikel of link ernaar verwijderd op verzoek van REPROCOPY.
Het ligt evenwel niet in onze mogelijkheden om een versie van deze site waarop het verwijderde krantenartikel nog wel voorkomt te verwijderen van de diverse webarchiefsites.
Volgens het volledig artikel uit Het Belang van Limburg hebben getuigen die onmiddellijk achter het slachtoffer reden dit nogmaals bevestigtDe Boslaan vanaf Lanklaar (N75 2+2, naar Genk tot kp N750 vlakbij E314 Genk-Oost) is in september 2007 van 120 kmh naar 90 kmh gebracht "omwille van het aantal dodelijke ongelukken" die ook op de onbeschermde bomen (géén vangrails) eindigden. Ook dodelijke ongevallen door het doorbreken van de onbeveiligde middenberm.
uit de lucht:
maps.google.be Boslaan, Ashttp://nl.wikipedia.org/wiki/N75_(Belgi%C3%AB)#Genk.2C_kruispunt_met_N750_-_industriezone_Lanklaar
Genk, kruispunt met N750 - industriezone Lanklaar
Vanaf het kruispunt met de N750 (rotonde) is de N75 weer een weg voor het doorgaande verkeer. Hier loopt de weg door een bosrijk gebied - langs de rand van Nationaal Park Hoge Kempen - met weinig bebouwing. Tot aan het industrieterrein in Lanklaar kent de weg vier rijstroken met een middenberm. Desondanks werd de maximumsnelheid in 2007 er teruggebracht van 120 naar 90 km. (voor vrachtwagens 70 km. in de buurt van de verkeerslichten). Om deze snelheid te doen respecteren staan er enkele flitspalen en worden er geregeld controles uitgevoerd door de politie. De kruispunten met de toegangswegen van de Lanklaarse wijken Groot-Homo en Nieuw-Homo werden in 2008 heringericht en voorzien van verkeerslichten. Iets voorbij voornoemde woonwijken daalt de weg af van het Kempisch Plateau naar de Maasvallei. Beneden aan die helling ligt de grote industriezone van Lanklaar.
Aan "gevaarlijke kp" (meestal verkeerslichten) is de snelheid nogmaals gereduceerd van 90 naar 70 kmh (waarom:
zie referte), waar soms ook flitspalen staan (roodlicht/snelheid).
De "dodelijke flitspaal" - op de (
onbeschermde Wooter
?) middenberm - staat echter op een kaarsrecht gedeelte van de N75... en de onbeschermde bomen natuurlijk direct in de zijberm.
Tja, waarom legt men een 2+2 met brede middenberm aan -met pechstroken- dus ontworpen voor 120 kmh, en laat men de bomen op de middenberm staan, of plant men bomen aan op de zijberm ?
Waarom zijn die kruisende 2+2 rijstroken (snelheidsverschil tot 240 kmh... nu 180 kmh) toen niet onmiddellijk beveiligd geweest met vangrails/of beters ?
Na xx-slachtoffers gebeurt er iets... ?

Meestal was
*onaangepaste snelheid bij gladde weg - nat, vooral
aquaplaning... - één vd de hoofdoorzaken.
Wie voor de onnodige verzwaring van de ongevalgevolgen -al die jaren-
medeverantwoordelijk is ?
(
zie data, de N75 schat ik daar ca. 30 jaar oud (E314-grens was af in 1973))
Hier en daar zijn dan -maar niet volledig, en enkel op de middenberm- vangrails aangebracht om het tegenverkeer te "beschermen".
Te lezen
officiële referte ,voor de geinteresseerden: (Wooter en anderen kennen die weg zeker ook, ook uit een ander oogpunt)
http://www.steunpuntmowverkeersveiligheid.be/modules/publications/store/148.pdf
(p. 77 (fig) tot 83 , zie p 81 onderaan: tabellen/details (vangrails)
...
De N75 werd gecategoriseerd als een primaire weg type II in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV, 2001). Hoofdfunctie van deze weg is verzamelen naar het hoofdwegennet en naar de primaire wegen type I. Volgens het RSV (RSV, 2001)moeten deze wegen zo ingericht zijn dat alle verkeerssoorten gescheiden zijn en dat geen nieuwe toegangen tot particulier terrein bijgemaakt worden. Alle kruispunten moeten geregeld worden met voorrangsborden, verkeerslichten, rotonde of ongelijkvloers.
De N75 is uitgevoerd als een 2x2 weg, met een brede middenberm, een pechstrook en niet verhoogde fietspaden naast de pechstrook. De pechstrook varieert in breedte en op enkele kruispunten met lichten afwezig is. Hierdoor wordt het fietspad op deze plaatsen aanliggend (zie foto 17, de betonstrook aan de rechterzijde is fietspad). Op een aantal kruispunten (o.a. Schoolstraat, Oeleinderheide en Maastrichterstraat in As, Heuvelsvenlaan, Teutelbergstraat en Watertorenstraat in Lanklaar) wordt de voorrang geregeld met borden, waarbij de N75 voorrang heeft op de zijwegen. Drie kruispunten zijn uitgerust met verkeerslichten: kruispunt N75 x N723 en N763 (zie foto 17), kruispunt N75 x Bilzerweg (conflictvrij), en kruispunt N75 x N744 (conflictvrij). De snelheidslimiet op de N75 is in september 2007 verlaagd van 120 km/u naar 90 km/u.
De N75 loopt dwars over de helling van de Maasvallei. Hierdoor is op een bepaald moment het stijgingspercentage (en dalingspercentage in omgekeerde richting) 4% (zie 2 op Figuur 9).
De aansluiting van de N75 met de E314 is uitgevoerd met op- en afritten. LZV’s die van het bedrijf naar de E314 rijden, verlaten de N75 via een afrit (zonder uitvoegstrook) en Steunpunt Verkeersveiligheid 80 RA-MOW-2007-002 komen op de E314 met een ruime invoegstrook en pechstrook. In omgekeerde richting verlaten LZV’s de E314 via een uitvoegstrook, en nemen de afrit met een 270°-bocht, die aansluit op de N75. Deze aansluiting is als een oprit vormgegeven (met een kleine hoek tussen de oprit en de N75), maar er is geen invoegstrook voorzien. Ook is er geen pechstrook aanwezig in het verlengde van de aansluiting (zie 3 op Figuur 10). Deze aansluiting en de N75 liggen bovendien in helling, zodat het vertrekken op deze plaats ook voor gewone voertuigen gevaarlijk is. Verkeersproducerende en -aantrekkende activiteiten in de omgeving.
...
4.6.3 Gevaarlijke punten en wegen op dit traject
Volgens het mobiliteitsplan Dilsen-Stokkem (Mobiliteitsplan Dilsen-Stokkem, 2003) wordt de N75 als een gevaarlijke weg beschouwd .....
* even googlen...

http://www.hbvl.be/vindzoek/archief/krantenkop-dodelijke-klap-in-boslaan.aspx?id=%7BE03969AB-E1E9-43BD-8F2B-5327B7A6203E%7D&check=archief
Krantenartikel of link ernaar verwijderd op verzoek van REPROCOPY.
Het ligt evenwel niet in onze mogelijkheden om een versie van deze site waarop het verwijderde krantenartikel nog wel voorkomt te verwijderen van de diverse webarchiefsites.