Auteur Topic: Aardgasautos  (gelezen 10724 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Aardgasautos
« Gepost op: woensdag 04 maart 2009 - 17:10:33 »
Uit een bron die duidelijk opzoekwerk heeft verricht.  ;)

Citaat
Voordelen rijden op aardgas

Rijden op aardgas is een financieel voordelig alternatief voor de traditionele brandstoffen zoals benzine, diesel en LPG. Voertuigen op aardgas zijn op dit moment nog duurder in aanschaf dan conventionele voertuigen, maar deze extra kosten worden terugverdiend door de lage brandstofkosten. In de toekomst zal het prijsverschil tussen een voertuig met een gasgestookte motor en een benzine- en dieselmotor steeds kleiner worden. Dit wordt mede veroorzaakt doordat eisen aan de uitstoot van voertuigen steeds strenger worden. Vervuilende voertuigen zullen in de toekomst zwaarder belast worden en worden daarom duurder.

Een aardgasmotor heeft minder onderhoud nodig, omdat deze brandstof zeer schoon verbrandt. Uit de praktijk blijkt dat voertuigen op aardgas minder vaak smeerolie dienen te verwisselen en ook gaan veel onderdelen van de auto, zoals de bougies, langer mee.

Rijden op aardgas is schoner Aardgasvoertuigen stoten veel minder vervuilende stoffen uit dan voertuigen die op benzine, diesel of LPG rijden. Aardgas bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit methaan. Hierdoor levert het per eenheid energie het minste kooldioxide, het gas dat bijdraagt aan het broeikaseffect. Verder produceert een aardgasmotor minder verzurende emissies dan traditionele brandstoffen. Ook de uitstoot van stoffen waar de mens direct last van heeft, zoals roet, giftige, stinkende en kankerverwekkende verbindingen is minimaal. Voertuigen die op aardgas rijden, voldoen aan alle geldende Europese emissiestandaards. Exacte emissies hangen van verschillende factoren af (bijvoorbeeld van het type motor), maar gemiddeld is de uitstoot:

77% minder NOx dan bij benzinegebruik
80% minder NOx dan bij dieselgebruik
20 tot 25% minder uitstoot van CO2 dan bij benzinegebruik
20% minder CO2-uitstoot dan bij LPG-gebruik
80% minder uitstoot van zwavelverbindingen dan bij zwavelarme diesel
97% tot 100% minder emissie van benzeen dan bij gebruik van benzine of diesel
 
De uitstoot van PM10 is tevens lager dan bij traditionele brandstoffen. Voor de verschillende typen voertuigen is dit:

personenauto + bestelauto: 0,003 g/km
huisvuilwagen: 0,03 g/km
vrachtwagen: 0,02 g/km

Emissies van het "front-end" van het voertuig -de emissies bij het vullen van de tank en emissies van dampen voor zij de motor ingaan- komen bij rijden op aardgas niet voor. Deze "front-end" emissies bedragen bij benzine en diesel 40 - 50% van het totaal aan emissies. Ook is er bij tanken van aardgas geen sprake van bodemvervuiling.

Rijden op aardgas is stiller
Aardgasvoertuigen zijn veel stiller dan dieselvoertuigen. Ook veroorzaakt een aardgasmotor minder trillingen dan een dieselmotor.Vooral in stedelijke, drukbevolkte gebieden is dit een belangrijk voordeel.

Rijden op aardgas is veiliger
Aardgas is lichter dan lucht en als het in de open lucht vrijkomt, vervliegt het snel. Het ontbrandt -in tegenstelling tot benzine en LPG- alleen bij een bepaalde gas-lucht verhouding (5 tot 15%).Ook ligt de ontstekingstemperatuur van aardgas hoger dan die van benzine. Aardgas vat dus minder gemakkelijk vlam dan benzine.

Aardgas wordt in het voertuig opgeslagen in cilinders. Deze hebben een gemiddelde wanddikte van 10 tot 20 mm en zijn gemaakt van aluminium, staal of hoge-sterkte koolstofvezels. Aardgascilinders zijn daarom beter tegen aanrijdingen bestand dan de standaard benzinetank.

Aardgas is altijd dichtbij
Ook is aardgas aanwezig, omdat Nederland beschikt over een wijd vertakt netwerk van leidingen. Het transport van aardgas vindt veilig onder de grond plaats. Rijden op aardgas betekent dus ook beperking van bulkvervoer van vloeibare brandstoffen, zoals benzine, diesel en LPG over de weg.

Er is genoeg aardgas
Gebaseerd op de huidige prijzen is er voor tenminste 60 tot 70 jaar aardgas in Noordwest Europa. De voorraad neemt zelfs toe tot zo'n 170 jaar als alle bekende voorraden kunnen worden aangesproken. Normaal gesproken is aardgas van fossiele oorsprong, maar het kan ook gewonnen worden uit biomassa. Er is dan sprake van een hernieuwbare, CO2 neutrale energiebron. In Zweden en Frankrijk is er een aantal projecten waar voertuigen rijden op energie uit biomassa.

Voordelen t.o.v. LPG
Aardgas is in gebruik goedkoper en schoner dan LPG. De uitstoot van CO2 is gemiddeld 20% minder dan bij LPG-gebruik. Ook is het veiliger, omdat aardgas -in tegenstelling met LPG- zich niet vlak boven de grond of in putten ophoopt. Daarnaast wordt aardgas veilig onder de grond getransporteerd via een wijd vertakt netwerk. Het vullen van LPG-tankstations gebeurt daarentegen door middel van tankwagens, die gebonden zijn aan de transportroutes voor gevaarlijke stoffen.
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline sniper

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 1.571
  • Geslacht: Man
Re: Aardgasautos
« Reactie #1 Gepost op: woensdag 04 maart 2009 - 17:29:27 »
Citaat
De voorraad neemt zelfs toe tot zo'n 170 jaar als alle bekende voorraden kunnen worden aangesproken
dat is ook zo voor aardolie

het mag intussen duidelijk zijn voor iedereen dat de hoge olieprijzen van midden vorig jaar enkel te wijten waren aan speculatie
nu hebben alle speculanten hun centjes elders nodig, of zijn ze er genoeg van verloren dat het leven weer betaalbaar word voor jan met de pet

maar je moet ook zeggen dat dit echt een promotie is voor aardgas
de aardgas motor maakt even veel geluid als een benzinemotor, maar dat vermelden ze niet

ik moet niet echt overtuigd worden,
ik rij diesel tot ik beter vind
dat is,
mijn hoofdwagen zal steeds diesel zijn en mijn tweede wagen kan alles zijn dat mij in mijn dagelijkse doen kan helpen (+/- 100 km/dag)
maar om een boot te trekken met elec, gas, HHO, .... ik zie het niet gebeuren, toch niet de eerste 20 jaar, en daarna , dat zien we wel
« Laatst bewerkt op: woensdag 04 maart 2009 - 17:34:46 door sniper »
better a bad day at sea
than a good day at the office

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Aardgasautos
« Reactie #2 Gepost op: woensdag 04 maart 2009 - 19:14:04 »
Ik ga er toch een vb bij zetten met een fotootje  ;)
Ik heb nog eens gezocht of er ook al zeer zuinige turbo-aardgasauto´s bestaan met de nieuwste directe injectietechniek.



In de lente komt er een wereldpremière van VW, een Passat TSI EcoFuel, op de markt, en Preiswert  ;)

Citaat
http://www.welt.de/motor/article2985904/Passat-mit-Erdgas-Turbo-auf-Deutschlandtour.html

Volkswagen Passat mit Erdgas-Turbo auf Deutschlandtour
7. Januar 2009

Es ist eine Weltpremiere: Im Frühjahr bringt VW mit dem Passat TSI EcoFuel den ersten erdgasbetriebenen Turbo-Direkteinspritzer auf den Markt. Um den Öko-Vorreiter und seine Erdgas-Technologie publik zu machen, tourt der Wagen für 80 Tage durch ganz Deutschland. Dabei soll er 800 Erdgas-Tankstellen testen.
 
VW erweitert seine Erdgas-Fahrzeugflotte mit dem Passat TSI EcoFuel um den weltweit ersten Turbo-Direkteinspritzer. Das Fahrzeug ist bivalent ausgelegt. Unter dem Boden lagern 21 Kilo Gas, der Tank fasst 31 Liter Benzin. Bereits ab 1.500 U/min entwickelt der Motor ein Drehmoment von kraftvollen 220 Newtonmetern und hält es bis zu einer Drehzahl von 4.800 Touren aufrecht. Entsprechend sportlich fallen die Fahrleistungen aus. Von 0 auf 100 km/h beschleunigt das Modell Passat Variant in zehn Sekunden. Die Höchstgeschwindigkeit beträgt 210 km/h. Mit seinen 150 PS soll das Ökomobil durchschnittlich rund 4,6 Kilo Gas auf 100 Kilometer verbrauchen.

Wer den Wagen mit dem neuen DSG Doppelkupplungsgetriebe ordert, kann laut Volkswagen die Verbrauchswerte noch weiter senken. Einzig in dieser Konfiguration kann auch die CO2-Emission auf bis zu 119 g/km reduziert werden.

Die Markteinführung (Preis: ab 29.975 Euro) ist für das Frühjahr geplant. Schon am 7. Januar hat VW seinen Gas-Turbo auf Tournee durch die Republik geschickt. Innerhalb von 80 Tagen soll der Passat alle 800 deutschen Erdgastankstellen anfahren und testen.

Am Steuer sitzt Rainer Zietlow, der bereits 2007 mit einem Volkswagen Caddy EcoFuel erfolgreich eine Erdgas-Weltumrundung gefahren ist. Sein Ziel ist, die Tour pünktlich zur AMI 2009 (Auto Mobil International, 28.3.-5.4.) in Leipzig abzuschließen.

Zietlow will mit einen Passat Variant 20.000 Kilometer zurücklegen und dabei möglichst nur 20 Mal tanken. Denn laut Werksangaben reicht seine Treibstoffmischung dem EcoFuel für mehr als 900 Kilometer. Das Testergebnis wird auf der AMI präsentiert werden. Unterstützt wird die Aktion vom Automobilclub von Deutschland (AvD).

mmmh  4,6 kg/100 km gemiddeld aardgasverbruik of nog wat minder met DSG-getriebe.

en 220 nM reeds bij 1500 t/min die tot 4800 t/min aanhouden.

dat zijn alleen al 456 km met 21 kg gas, met zijn 31 liter benzine verbruikt hij *4,6 7,2 l/100 komen daar nog eens 430 km bij.
Voor die genoemde meer als 900 km zal men wat zuiniger moeten rijden als het gemiddeld normverbruik volgens de VW-website.

*Maar met het verbruik op de vlotte snelweg (außerorts 5,5 m³ (3,6 kg) / 5,7 l ) zal dat geen probleem zijn.
Als men dat kan halen komt men op 583 + 544 km respectievelijk of 1127 km als men tot op het laatste wolkje gas/laatste druppel benzine kan rijden.

 
Spijtig dat Be noch "achterlijk" is betreft aardgaspompen.  :(

* tekst aangepast volgens referte VW Passat Variant TSI Ecofuel (6g)
Citaat
http://www.volkswagen.de/vwcms/master_public/virtualmaster/de3/modelle/passat/Passat_Variant/zahlen___fakten/technische_daten.html
Passat Variant TSI Ecofuel 110 kW (150 PS)
Kraftstoffverbrauch
Kraftstoffart Erdgas (CNG); Superbenzin bleifrei, min 95 ROZ
innerorts 9,4 m³ (6,1 kg) / 9,6 l
außerorts 5,5 m³ (3,6 kg) / 5,7 l
kombiniert 7,0 m³ (4,6 kg) / 7,2 l
.
« Laatst bewerkt op: donderdag 05 maart 2009 - 12:30:31 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline jozef

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 12.597
  • Geslacht: Man
  • Viva Bavaria !
Re: Aardgasautos
« Reactie #3 Gepost op: woensdag 04 maart 2009 - 19:30:37 »
mmmh  4,6 l gemiddeld aardgasverbruik

Neen, geen 4,6 liter, maar 4,6 kilogram, Michel.  ;)
"Ich misstraue Menschen, die Hunde nicht mögen. Aber ich traue jedem Hund, der Menschen nicht mag."

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Aardgasautos
« Reactie #4 Gepost op: woensdag 04 maart 2009 - 20:03:27 »
mmmh  4,6 l gemiddeld aardgasverbruik
Neen, geen 4,6 liter, maar 4,6 kilogram, Michel.  ;)
Goed gezien , Jozef.  :)

Nog even een paar gegevens van de offic. VW-website, ook om de verbruikscijfers -gas/benzine- duidelijk te maken:
Citaat
Passat Variant TSI Ecofuel 110 kW (150 PS)
Einspritzung / Aufladung Direkteinspritzung /Twincharger
Hubraum, Liter/cm³ 1,4 / 1390
Max. Leistung, kW (PS) bei 1/min 110 (150) / 5500
Max. Drehmoment, Nm bei 1/min 220 / 1500 - 4500
Emissionsklasse Euro 5
Getriebe 6-Gang-Schaltgetriebe

Höchstgeschwindigkeit, 210 km/h
Beschleunigung von 0 - 80 / 0 - 100 / 80 - 120 km/h, s
mit 6-Gang-Schaltgetriebe 6,7 / 9,9 / 16,5

Leergewicht 1558
zul. Gesamtgewicht 2160
zul. Anhängelasten
gebremst bei 12% / 8% 1500 / 1700
ungebremst 750

Kraftstoffverbrauch
Kraftstoffart Erdgas (CNG); Superbenzin bleifrei, min 95 ROZ
innerorts 9,4 m³ (6,1 kg) / 9,6 l
außerorts 5,5 m³ (3,6 kg) / 5,7 l
kombiniert 7,0 m³ (4,6 kg) / 7,2 l
CO2-Emission kombiniert, g/km 124 (CNG) / 158

vergeleken met de modernste en zuinigste TDI, identiek model, ongeveer dezelfde prestaties, maar hij mag wel meer slepen.
Citaat
Passat Variant BlueTDI  105 kW (143 PS)
Einspritzung / Aufladung Common Rail / Abgasturbolader
Hubraum, Liter/cm³ 2,0/1968
Max. Leistung, kW (PS) bei 1/min 105 (143) / 4200
Max. Drehmoment, Nm bei 1/min 320 / 1750 - 2500
Emissionsklasse Euro 6
Getriebe 6-Gang-Schaltgetriebe

Höchstgeschwindigkeit, 207 km/h
Beschleunigung von 0 - 80 / 0 - 100 / 80 - 120 km/h, s
mit 6-Gang-Schaltgetriebe 7,0 / 10,2 / 15,5

Leergewicht  1527
zul. Gesamtgewicht 2200
zul. Anhängelasten
gebremst bei 12% / 8% 1800 / 2000
ungebremst 750

Kraftstoffverbrauch, l/100 km
Kraftstoffart Diesel, mind. CZ 51 nach EN 590 
innerorts 7
außerorts 4,6
kombiniert 5,5
CO2-Emission kombiniert, g/km 144
Problematiek in Be betreft aardgas tanken:
http://www.vanmeenen.com/cng/tankstations-aardgas.html 
er zouden 11 aardgaspompen zijn in Be (best even op voorhand bellen  :-\)
 in NL een 40-tal, in D 829   ...

http://jorisvandael.be/weblog/index.php?itemid=168
« Laatst bewerkt op: woensdag 04 maart 2009 - 21:09:31 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline BBB

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 2.247
  • Geslacht: Man
  • Hirsch Ballin
Re: Aardgasautos
« Reactie #5 Gepost op: woensdag 04 maart 2009 - 21:55:45 »
Citaat
De voorraad neemt zelfs toe tot zo'n 170 jaar als alle bekende voorraden kunnen worden aangesproken
dat is ook zo voor aardolie

het mag intussen duidelijk zijn voor iedereen dat de hoge olieprijzen van midden vorig jaar enkel te wijten waren aan speculatie
nu hebben alle speculanten hun centjes elders nodig, of zijn ze er genoeg van verloren dat het leven weer betaalbaar word voor jan met de pet
Dat is wat te kort door de bocht, er is wel degelijk een stijgende trend, alleen werden de extreme pieken wellicht veroorzaakt door speculatie.
Ach ja, wat maken die speculanten niet kapot, alleen om zichzelf te verrijken ten koste van de mensen die niet het geld hebben om te speculeren? Huizenprijzen die stijgen, olie wat duurder wordt en daarmee ook veel andere producten, economische crisissen (beurscrashes, hypotheek-crisis)...speculanten zijn in mijn ogen de parasieten van onze maatschappij.

Offline sniper

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 1.571
  • Geslacht: Man
Re: Aardgasautos
« Reactie #6 Gepost op: woensdag 04 maart 2009 - 22:04:15 »
Citaat
De voorraad neemt zelfs toe tot zo'n 170 jaar als alle bekende voorraden kunnen worden aangesproken
dat is ook zo voor aardolie

het mag intussen duidelijk zijn voor iedereen dat de hoge olieprijzen van midden vorig jaar enkel te wijten waren aan speculatie
nu hebben alle speculanten hun centjes elders nodig, of zijn ze er genoeg van verloren dat het leven weer betaalbaar word voor jan met de pet
Dat is wat te kort door de bocht, er is wel degelijk een stijgende trend, alleen werden de extreme pieken wellicht veroorzaakt door speculatie.
... olie wat duurder wordt en ...
een stijgende trent , wat duurder,...
een verschil van meer dan 100 dollar (of 300%) op een vat is niet een stijgende trent en niet wat duurder,
 dat heet speculatie
better a bad day at sea
than a good day at the office

Offline BBB

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 2.247
  • Geslacht: Man
  • Hirsch Ballin
Re: Aardgasautos
« Reactie #7 Gepost op: woensdag 04 maart 2009 - 22:10:27 »
Waarschijnlijk, maar dat doet geen enkele afbreuk aan die stijgende trend. Niemand weet hoelang het nog duurt voordat het aanbod van de olie sterk daalt in verhouding tot de vraag en de prijs dus sterk zal stijgen maar dat dit gaat gebeuren is zo zeker als dat de aarde omheen de zon draait. ;-)
Als je het mij vraagt is dat ook het engste aspect, dat niemand weet wanneer dit gaat gebeuren. Ik kan alleen maar hopen dat we op tijd de alternatieven hebben ontwikkeld en ons niet ineens laten verrassen door een extreem hoge olieprijs die niet meer gaat dalen.

Offline sniper

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 1.571
  • Geslacht: Man
Re: Aardgasautos
« Reactie #8 Gepost op: woensdag 04 maart 2009 - 23:35:37 »
Niemand weet hoelang het nog duurt voordat het aanbod van de olie sterk daalt in verhouding tot de vraag en de prijs dus sterk zal stijgen maar dat dit gaat gebeuren is zo zeker als dat de aarde omheen de zon draait. ;-)
zelfde probleem met de voedselprijzen en het voedselaanbod
door de stijgende vraag naar biobrandstof wordt er nu al minder voedsel geproduceerd om biobrandstof te kunnen produceren
voedselprijzen zullen sneller stijgen dan de brandstofprijzen

er zijn genoeg olievoorraden om nog lang voort te kunnen (als er ook geïnvesteerd word in alternatieven)
die investering gebeurt voornamelijk met privee geld, terwijl de overheden allerlei belastingen innen voor groene redenen
jammer dat dat geld niet gaat naar waar het voor geïnd wordt
better a bad day at sea
than a good day at the office

Offline jozef

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 12.597
  • Geslacht: Man
  • Viva Bavaria !
Re: Aardgasautos
« Reactie #9 Gepost op: donderdag 05 maart 2009 - 00:45:58 »
Citaat
De voorraad neemt zelfs toe tot zo'n 170 jaar als alle bekende voorraden kunnen worden aangesproken
dat is ook zo voor aardolie
[...]
er zijn genoeg olievoorraden om nog lang voort te kunnen

Eindelijk eens iemand die zich niet laat meesleuren met de paniekvoetballers, maar de waarheid schrijft.
"Ich misstraue Menschen, die Hunde nicht mögen. Aber ich traue jedem Hund, der Menschen nicht mag."

Offline BBB

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 2.247
  • Geslacht: Man
  • Hirsch Ballin
Re: Aardgasauto's
« Reactie #10 Gepost op: donderdag 05 maart 2009 - 01:24:56 »
Niemand weet hoelang het nog duurt voordat het aanbod van de olie sterk daalt in verhouding tot de vraag en de prijs dus sterk zal stijgen maar dat dit gaat gebeuren is zo zeker als dat de aarde omheen de zon draait. ;-)
zelfde probleem met de voedselprijzen en het voedselaanbod
door de stijgende vraag naar biobrandstof wordt er nu al minder voedsel geproduceerd om biobrandstof te kunnen produceren
voedselprijzen zullen sneller stijgen dan de brandstofprijzen
Ben jij het met mij eens dat plantaardige olie, gekweekt op akkers, geen realistisch alternatief is? Stel je voor dat iedereen op biobrandstof zou willen rijden en we nog 3 miljard extra mensen hebben...moeten we dan maar mensen laten creperen van de honger omdat wij vast blijven houden aan een ouderwetse technologie die is uitgevonden omwille van een goedje wat we hebben opgebruikt? Moet iedereen, ook mensen die geen auto rijden dan maar meebetalen aan de plantaardige olie van de automobilisten? Want dat gebeurt wanneer de voedselprijzen stijgen door schaarste aan landbouwgrond t.g.v. de kweek plantaardige olie.
Olie wordt niet zomaar eventjes gevormd. Ik doe niet mee aan paniekvoetbal maar ik vind het ook erg dwaas om te verwachten dat we over 50 jaar nog steeds voldoende  olie hebben. Beter zijn we voorbereid voordat het zo ver is.
Vergeet niet dat een brandstofmotor bijzonder inefficiënt is in vergelijking met een electrische motor.
« Laatst bewerkt op: donderdag 05 maart 2009 - 14:31:49 door BBB »

Offline sniper

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 1.571
  • Geslacht: Man
Re: Aardgasautos
« Reactie #11 Gepost op: donderdag 05 maart 2009 - 07:55:05 »
maar ik vind het ook erg dwaas om te verwachten dat we over 50 jaar nog steeds voldoende  olie hebben. Beter zijn we voorbereid voordat het zo ver is.
niet bang zijn, over 50 jaar is er nog genoeg olie
maar dat neemt niet weg dat we niet naar andere energiebronnen moeten zoeken
biobrandstof is hier geen oplossing
het biobrandstofsprookje is geschreven met het milieu in het achterhoofd, niet met het 'tekort' aan olie

de beste alternatieve energie is electriciteit, maar over hoe die moet verwekt worden moet men het nog eens geraken
better a bad day at sea
than a good day at the office

Offline JC

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 4.102
  • Geslacht: Man
Re: Aardgasautos
« Reactie #12 Gepost op: donderdag 05 maart 2009 - 09:40:38 »
Er is nog een ander voordeel aan de afbouw aan de afhankelijkheid van aardolie. Dat goedje komt dikwijls uit landen waar de mensenrechten absoluut niet worden gerespecteerd, maar het zwarte goedje doen we een oog dicht. Denk je dat Saoudi-Arabië zou wegkomen met hun gezag als ze geen olie zouden hebben ?
"Once you have tasted flight, you will forever walk with your eyes turned skyward, for there you have been and there you always will long to be." Leonardo da Vinci, 1452-1519

Offline sniper

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 1.571
  • Geslacht: Man
Re: Aardgasautos
« Reactie #13 Gepost op: donderdag 05 maart 2009 - 11:19:53 »
Denk je dat Saoudi-Arabië zou wegkomen met hun gezag als ze geen olie zouden hebben ?
denk je dat er gezag zou zijn?
better a bad day at sea
than a good day at the office

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Aardgasautos
« Reactie #14 Gepost op: donderdag 05 maart 2009 - 12:52:57 »
Men mag er wel niet aan voorbijgaan dat nieuwe gevonden voorraden aardolie en aardgas enkel naar boven gehaald gaat worden als het genoeg winst opbrengt.

Deze nieuwe gevonden voorraden zijn meestal ook veel moeilijker of duurder te exploireren als men ze vroeger spreekwoordelijk aan de oppervlakte vond...
Daarbij stijgen de "algemene exploitatiekosten" eveneens:
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/prijzen/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-2664-wm.htm

Dus als men de nieuwe voorraden eens moet aanboren ("Oilpeak overschreden") zal de prijs toch moeten stijgen, anders begint er niemand niet aan...  ;D  (het zijn geen dommerikken hé  ;) )

Ze weten het maar al te goed, hier een stukje van mei 2008 toen de prijzen al vele maanden explodeerden...
http://www.20min.ch/interaktiv/bilder/oelpreis_2008-2.jpg

Citaat
http://www.budget-net.com/map/show/21846/ArtId/556450/src/165500.htm
De olie- en gassector (05 mei 2008)

Dankzij de hoge olieprijzen hebben de olie- en gasgroepen de voorbije jaren recordwinsten opgestreken. Nochtans vertaalt zich dat niet altijd in de beurskoersen. Om de problematisch geworden groei te verzekeren moeten de strategieën aangepast worden.

Gouden tijden voorbij ?

· De recordwinsten die de oliemaatschappijen vandaag boeken, zijn vooral te danken aan de hoge olieprijs. De exploitatiekosten zijn immers gestegen (grondstoffen, lonen, fiscaliteit, enz.). En de productie en de voorraden opvoeren is ook geen sinecure doordat de machtsverhoudingen in de sector grondig gewijzigd zijn. In de jaren 70 hadden de private bedrijven nog ruim 80 % van de internationale reserves in handen, vandaag is dat nog geen 20 %. Wereldleider Exxon beschikt over amper 2 %! Hoe dat komt? In de loop der jaren hebben veel staatsbedrijven (Aramco in Saudi-Arabië, Gazprom in Rusland…) de nodige knowhow verworven om zelf hun nationale reserves te ontginnen. Voor gespecialiseerde activiteiten (bodemonderzoek, boringen) doen ze zo nodig een beroep op privé-bedrijven. Ze breiden hun marktaandeel geleidelijk uit en leggen de privé-bedrijven zwaardere voorwaarden op of verdrijven ze de facto (in Venezuela hield Exxon de eer aan zichzelf en vertrok). En daar houdt het niet op : sommige machtige staatsbedrijven ontwikkelen zich ook in het buitenland (bijv. Gazprom in Europa, Chinese en Indiase maatschappijen in Afrika).
· Daarnaast is het zo dat de bewezen reserves slinken. Er zou nog voor ±40 productiejaren olie en ±65 jaar gas in de bodem steken. Die "einddatum" kan wel nog worden uitgesteld dankzij de olieprijs, de technologische vooruitgang, een hogere recuperatiegraad, de ontwikkeling van niet-conventionele brandstoffen en de ontdekking van nieuwe lagen (zoals recent nog in Brazilië), maar het valt niet te ontkennen dat de mogelijkheden om het aanbod te doen stijgen, beperkter zijn geworden.



De laatste maanden profiteerde de olie- en gassector (vet, basis 100) niet voluit van de gestegen prijs. De mindere groei- en rentabiliteitsvooruitzichten op lange termijn wegen op de koersen.

Liever voorzichtig

Begin 1999 ligt bij de oliemaatschappijen nog fris in het geheugen : toen zakte de prijs voor een vat ruwe olie naar amper 10 USD. Ze zijn dan ook nog altijd erg voorzichtig en hoeden zich voor zware investeringen. Van 1998 tot 2006 zijn de uitgaven voor exploratie in reële cijfers niet gestegen. In plaats daarvan tonen de bedrijven zich gul voor hun aandeelhouders (o.a. via dividenden, de inkoop van eigen aandelen) : in 2007 hebben Exxon en BP een bedrag uitgekeerd dat overeenstemt met 8 % van hun beurskapitalisatie. Beleggers hoeven dus niet te vrezen dat hun centen zullen verdwijnen in al te zware investeringen, die de maatschappijen zuur zouden kunnen opbreken als de olieprijs plots toch zou ineenstuiken (bijv. bij een aanhoudende internationale recessie).

Nieuwe uitdagingen en kansen
De toekomst van de sector ziet er zeker niet al te somber uit. Volgens de OPEC, de organisatie van olieproducerende en -exporterende landen, zal aardolie in 2030 nog altijd 36,5 % van de internationale energiebehoefte dekken (t.o.v. 40 % vandaag). De beschikbare reserves worden bovendien positief beïnvloed door andere factoren :
– De hogere recuperatiegraad in bestaande olievelden (technologische vooruitgang).
– Het succes van producten zoals LNG (vloeibaar gemaakt aardgas) en de ontginning van minder conventionele bronnen: olielagen diep onder water, zware olie (Venezuela), teerzanden (Canada). Die zijn dan wel moeilijker te exploiteren (rentabiliteitsdrempel van ±50 USD per vat, t.o.v. 25 USD voor het oppompen van een vat in het Midden-Oosten), met de huidige prijs van om en bij de 100 USD voor één vat ruwe olie, houd je nog altijd een mooie marge over.
– De olieprijs zal o.i. hoog blijven : het aanbod is beperkt, de vraag zal groot blijven (onder impuls van China en India) en de OPEC lijkt niet van plan om de productie op te voeren maar houdt de prijzen liever hoog om de negatieve impact van de zwakke dollar te compenseren.
– Hernieuwbare energie vormt nog niet meteen een bedreiging (tegen 2030 naar schatting 2 % van de totale energiebehoefte), maar de oliebedrijven kiezen toch al positie en houden zich klaar om meer te investeren als de tijd er rijp voor is.

...
Maar wat dit nu juist met milieuvriendelijkere én zuinige aardgasauto´s te doen heeft ?  ;)
« Laatst bewerkt op: donderdag 05 maart 2009 - 13:35:17 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I