Kijk maar op een bekend forum over de wegcode, waar politiemensen zich ook nu nog altijd halstarrig vastklampen aan een wel bijzonder merkwaardige interpretatie van AR 59.12.
Nadere verklaring?
Dat vergt wel wat uitleg.
AR 59.12. De bepalingen van artikel 7.1 gelden niet voor het rijkswacht-, politie- en douanepersoneel wanneer hun opdracht het rechtvaardigt.
en
AR 7.1. Elke weggebruiker moet de bepalingen in dit reglement naleven.
...
De inhoud van artikel 7 is op een bepaald ogenblik gewijzigd. Op dat ogenblik heeft men nagelaten artikel 59.12, dat naar artikel 7.1 verwijst, aan te passen; je kunt dat onder meer zien aan het feit dat er in artikel 59.12 nog sprake is van rijkswachtpersoneel, dat al lang niet meer bestond toen artikel 7.1 gewijzigd werd.
Van deze flater maken een aantal politiemensen nu gebruik om te beweren dat, als hun opdracht het rechtvaardigt, geen enkele bepaling uit het verkeersreglement voor hen nog zou gelden.
Dit is onzin om 3 redenen:
- Artikel 59.12 verwees naar inhoud van artikel 7.1 die het verbod oplegde om voorwerpen op de openbare weg te plaatsen. Zo konden de in art. 59.12 vermelde personen toch rechtmatig wegversperringen, wegafsluitingen e.d. aanbrengen.
- De bedoeling is nu dat het politie- en douanepersoneel enkel die verkeersregels mag overtreden die hun opdracht rechtvaardigt, niet het volledige verkeersreglement.
- Als artikel 59.12 de politiemensen zou ontslaan van alle regels van het verkeersreglement, dan zou voor hen ook artikel 59.12 niet meer gelden, dat hen ervan ontslaat.
Het is dus bijvoorbeeld niet de bedoeling dat politiemensen beweren dat hun opdracht het rechtvaardigde om hun voertuig op de treinsporen te parkeren op het ogenblik dat er een trein aangereden kwam.