Echte nultolerantie is onmogelijk, dan wordt het een kwestie van scherp genoeg meten, en je kan iedereen "betrappen".
Alles wat iets of wat gist vormt alcohol hé ...
De kruisgevoeligheid van de meetapparatuur wordt problematisch voor snelle, handige meettoestellen.
Hierbij een voorbeeld van een gezond ontbijt:
- glaasje kefir: uit de supermarkt waarschijnlijk zo'n 0,5% tot max. 1% alcohol, zelfgemaakt kan dit tot 3 à 4 gaan. Dit drankje zullen de meeste mensen trouwens gewoon yoghurt noemen.
- broodje: om de illusie van vers brood te hebben gebruik je een broodje dat je nog verder moet afbakken. Als je dit liever wat zachter hebt en dus niet te lang in de oven zit kan hier behoorlijk wat alcohol inzitten. Trouwens, deze alcohol komt niet alleen door het gisten van het brood, men voegt extra toe om ze te kunnen bewaren uit de koeling.
- fruitsap: gisteren uit de koelkast gehaald en vergeten terug te zetten. Tja, volgens de doos mag het niet en het smaakt (nog) niet verkeerd, weer tot enkele %-en alcohol
Als extraatje, maar dan wel niet gezond meer
- zeevruchtenslaatje met cocktailsaus voor op het broodje: dus weer alcohol in de cocktailsaus.
Dan rijd je naar je werk en wordt je gepakt voor dronken rijden. Na dit ontbijt heb je zeker geen 0 ppm meer!
Nul promille is dus klinkklare onzin. Het wordt weer verkocht onder de noemer van 'hou het simpel'. Als je met de auto rijdt drink je niet, dat lijkt éénvoudig. Trouwens onder dezelfde noemer werd vroeger de zonitis gelanceerd, hou het simpel, drie snelheden, drie zones. Enkele achterlijke gemeentes hebben dat nog altijd op (illegale) borden staan.
Met alcohol is het weer zo'n verhaal. Hoe lang moet je wachten na dat feestje van gisteren waar je behoorlijk in de wijn hebt gehangen? Dit zou wel eens erg lang kunnen zijn. Persoonlijk zou ik minstens 8 u wachten, maar ik ben er vrij zeker van dat dit in sommige gevallen nog niet genoeg is. In de luchtvaart wordt dit dan "eight hours between the bottle and the throttle" genoemd.
Dan heb ik het nog niet over mensen die een stofwisselingsziekte hebben en eigenlijk constant met een lage alcohol promillage leven.
Als het enigszins mogelijk was zou ik gewoon de max. grens voor alcohol weghalen. Het is namelijk niet het gehalte alcohol dat het rijgedrag van een persoon bepaald. Het is de reactie van dat individu op de alcohol en dat is voor iedereen anders. Men meet nu dus niet de rijvaardigheid, maar een factor waarvan men weet dat het de rijvaardigheid beïnvloed, maar dan uitgemiddeld over de hele populatie. Zo zullen er mensen zijn die al duidelijk negatief beïnvloed zijn door alcohol bij 0,2 ppm waar het bij andere bij 0,8 ppm nog prima zal lukken. Helaas is dit nu nog een utopie en zullen we het promillage moeten blijven meten.
Moesten we de rijvaardigheid echt kunnen meten dan was er ook geen drugstest meer nodig, maar kunnen we ook de oververmoeide uit het verkeer halen, de medicamenten slikkenden, de mensen die in een emotionele toestand zijn die niet compatibel is met rijden, ...