"Dit spel is bedoeld voor jongens en meisjes tot 18 jaar alsook bejaarden"
Hiermee wordt niet bedoelt dat het voor bejaarden tot 18 jaar is.
Mmmh, mooi voorbeeld. beetje open doel
Er is duidelijk helemaal geen verband mogelijk tussen "mensen tot 18 jaar" en "bejaarden" volgens hun definities.
Terwijl er bij "*de zichtbaarheidsregel*" - het gaat tenslotte over gezien te worden door een (1 of 2) krachtig achtermistlicht te ontsteken - er geen groter(e) verband(en) mogelijk is(zijn) tussen het woorddeel
met mist en sneeuw (beide neerslag) én die neerslag wordt
precies gedefinieerd : als de zichtbaarheid door die neerslag tot minder als 100 m verminderd wordt, met
felle regen, aangezien er totaal
geen preciese definitie van
felle regen is.
(evenzo het ontsteken van de *voormistlichten* is om gezien te worden, ze mogen zelfs de dimlichten of grootlichten volledig vervangen...)
Sta me vrij de context in die regel - eigenlijk het ganse artikel 30- zo te begrijpen.
Dus met "wat goede leeswil" (
no offence*) slaat die ´als´ van ´alsook´ op die 100 m-defintie. (
ik en jullie weten dat die zin op niets trekt door het bijv. nw. hevige)
2° Achteraan, de rode lichten. Bovendien, wanneer het voertuig voorzien is van achtermistlichten, moeten deze lichten gebruikt worden bij mist of sneeuwval die de zichtbaarheid verminderen tot minder dan 100 m ALSOOK bij felle regen. Deze lichten mogen in geen andere omstandigheden gebruikt worden.
En als jullie andere mening zijn OK, geen probleem. Maar dan is die regel als verbod/gebodswet totaal waardeloos bij "felle regen".
(hopelijk mislukt niemand in zijn theorieexamen daardoor)Een absolute # gebod-verbodssregel # is namelijk onmogelijk -
voor jullie toch* - en dan nog
altijd bij felle regen - moest de definitie enkel "felle" zijn.
Daarbij is het absoluut verboden bij minder felle regen het mistachterlicht aan te zetten.
Deze lichten mogen in geen andere omstandigheden gebruikt worden.
Maar... als jullie ´felle´ als duidelijk minder als 100 m willen lezen in de ganse context is die regel niet 100 % waardeloos maar heeft ze wel nog enige waarde, hoeveel dat laat ik aan jullie over.
In feite moet men de context van het hele artikel 30 zin voor zin lezen en vooral daar waar alle neerlagvormen in een zin staan,
namelijk onderdeel d) en net eronder voormistlichten: daar wordt eigenlijk (ongeveer) 100/200 m genoemd als defintie van alle neerslag en hun zicht, want
voormistlichten mogen de dimlichten of de grootlichten vervangen, dus geldt die maat van zichtbaarheid in meters evenzo voor de voormistlichten .
Ook raar dat men in de andere zinnen ophef maakt van het gevaar te verblinden en in de laatste zin niet expliciet... terwijl net ... regen het verblinden nog versterkt is net daar een duidelijk definitie van graad zichtbaarheid bij ... regen wettelijk onmisbaar
(dat bewijzen de NL-, F-, D-, ... alsook de UK-wegcode). Artikel 30. Gebruik van de lichten : voertuigen en weggebruikers die de openbare weg volgen
Tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en in alle omstandigheden wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien tot op een afstand van ongeveer 200 meter, worden de hierna vermelde lichten gebruikt :
30.1. Motorvoertuigen
1° Vooraan, de dimlichten of de grootlichten, die gelijktijdig mogen gebruikt worden.
De grootlichten moeten echter gedoofd en door de dimlichten vervangen worden :
a) bij het naderen van een tegemoetkomende weggebruiker, op de nodige afstand opdat deze laatste zijn weg gemakkelijk en zonder gevaar zou kunnen voortzetten, en in ieder geval zodra een bestuurder zijn grootlichten achtereenvolgens snel ontsteekt en dooft om te kennen te geven dat hij verblind wordt;
b) bij het naderen van een spoorvoertuig of een boot waarvan de bestuurder of de stuurman door de grootlichten zou kunnen verblind worden;
c) wanneer het voertuig een ander voertuig op minder dan 50 meter afstand volgt, behalve wanneer het inhaalt;
d) wanneer de rijbaan onafgebroken en voldoende verlicht is zodat de bestuurder in staat is tot op ongeveer 100 meter duidelijk te zien.
De voormistlichten mogen slechts gebruikt worden bij mist, sneeuwval of felle regen. Zij mogen de dimlichten of de grootlichten vervangen, of gelijktijdig met deze lichten branden.
2° Achteraan, de rode lichten. Bovendien, wanneer het voertuig voorzien is van achtermistlichten, moeten deze lichten gebruikt worden bij mist of sneeuwval die de zichtbaarheid verminderen tot minder dan 100 m alsook bij felle regen. Deze lichten mogen in geen andere omstandigheden gebruikt worden.
Zonder kleurtjes, beide gaat over lichten -> zichtbaarheid bij neerslag... Waarom ?
- De voormistlichten mogen slechts gebruikt worden bij mist, sneeuwval of felle regen. Zij mogen de dimlichten of de grootlichten vervangen, of gelijktijdig met deze lichten branden.
- ... Bovendien, wanneer het voertuig voorzien is van achtermistlichten, moeten deze lichten gebruikt worden bij mist of sneeuwval die de zichtbaarheid verminderen tot minder dan 100 m alsook bij felle regen. Deze lichten mogen in geen andere omstandigheden gebruikt worden.