Blijkbaar dienen biggeruggen (voor parkings) en schampblokken ook voor wat anders...
Ik heb hier nog een pdf medeondertekend door een bekende van dit forum, Marc Annemans.
Deze brief werd naar de Vlaamse Minister van Mobiliteit gestuurd, en ook het positief antwoord (24.06.2003) is te vinden in de pdf. Ze gaan die ondingen niet meer plaatsen omdat er zeker betere alternatieven zijn. De argumentering betreft niet alleen motorrijders maar alle voertuigen.
INLEIDING
Motorrijders zijn kwetsbare weggebruikers. In 2001 stierven 147 motorrijders en raakten er 824 zwaar gewond in het Belgische verkeer1
Met een totaal aan 293.630 ingeschreven motorfietsen, zorgt dit voor bijna 5 doden op 10.000, samen met de zwaar gewonden 3 op 1000 ingeschreven voertuigen. In 1980 bedroeg dit aantal (doden en zwaar gewonden samen) nog bijna 13 op 1000 voertuigen. We hebben dus al een lange weg afgelegd op gebied van verkeersveiligheid, maar 971 slachtoffers per jaar zijn er nog steeds 971 te veel.
De Motorcycle Action Group vzw (M.A.G.)2 heeft als één van haar belangrijkste doelstellingen het verhogen van de verkeersveiligheid voor motorrijders. M.A.G. doet hiervoor een aantal voorstellen op gebied van wetgeving, opleiding en infrastructuur. Een antislipverf voor wegmarkeringen, een degelijke en goedkopere rijopleiding, de verlaging van het BTW-tarief voor beschermende kledij, het zijn stuk voor stuk voorstellen die mensenlevens kunnen redden.
Drie zeer belangrijke onderwerpen zijn de zogenaamde “schampblokken”, “piramideblokken en “biggenruggen” (verder genaamd “Blokken”). Deze voorwerpen zijn bestemd om ervoor te zorgen dat weggebruikers (auto’s en vrachtwagens) de berm niet beschadigen door de bocht af te korten.
Er zijn echter groepen van weggebruikers voor wie de blokken bij een ongeval ergere letsels en een verhoogde kans op een dodelijke afloop betekenen: fietsers, bromfietsrijders en motorrijders.
Deze weggebruikers zijn immers niet omgeven en enigszins beschermd door zijn voertuig en bijgevolg is het vaak de bestuurder die rechtstreeks in aanraking komt met een blok, die door zijn bouw onvermijdelijk ernstige verwondingen veroorzaken.
Het gevaar in de constructie van de schamp- en piramideblokkenblokken die we langs de Belgische wegen zien, is duidelijk: de driehoekige vorm met scherpe kanten en een scherpe uitstekende punt, de hoogte van de blok zelf, hun nabijheid bij de rijweg, … Mochten deze blokken speciaal ontworpen zijn als een dodelijk wapen voor motorrijders, zouden ze er waarschijnlijk net hetzelfde uitzien als nu.
De vraag is natuurlijk of er betere, motorvriendelijke bermbeschermingen bestaan. M.A.G. deed, met medewerking van het gemeentebestuur van Merelbeke onderzoek naar de bestaande alternatieven. Dit dossier bevat een uitgebreid overzicht van alle gevonden oplossingen.
Berekenen wat de kostprijs is van een dode of zwaar gewonde motorrijder en dit vergelijken met de kostprijs van het vervangen of aanpassen van de schampblokken, vinden wij wat te luguber als argument. We hebben die berekening dan ook niet in dit dossier opgenomen, maar het geeft wel stof tot nadenken.
Wij hopen dat iemand dit probleem onderkent, en de bevoegdheid heeft om aan de bestaande situatie in België iets te veranderen.
We hopen met dit dossier te overtuigen van de noodzaak en de dringendheid van dit onderwerp.
Eric Daniels
Medewerker M.A.G.-Pac
M.A.G. Belgium v.z.w.
______________
Marc Annemans
Verantwoordelijke verkeersveiligheid
M.A.G. Belgium v.z.w
http://www.mag.be/files/schampblokken-biggenruggen.pdf
page 12-17 van de pdf, ook met enkele foto´s van ongevallen..., ik citeer enkele essentiële blz over biggeruggen...
BIGGENRUGGENBiggenruggen worden aangewend met als doel om eveneens zachte bermen te beschermen.Op verschillende plaatslocaties merken we dat zij voor andere doeleinden in gebruik worden genomen.
Op die wijze bieden ze eerder nadelen dan voordelen. Namelijk wanneer ze worden aangebracht als scheidingslijn tussen rijbaan en fietspad.Biggenruggen hebben in het verleden en oog recentelijk aanleiding gegeven tot zware verkeersongevallen. Zelfs met dodelijke afloop.Dit soort ongevallen treedt gewoonlijk op na een stuurfout of een kleine onoplettendheid van een bestuurder waarbij het voertuig in aanraking komt met een biggenrug. Vervolgens een stoot kreeg, wat noopt tot een nieuwe stuurreactie in de andere zin. Meestal krijgt men dus een zigzag stuurbeweging vanwege de bestuurder en een zigzagbeweging van de wagen, die uiteindelijk resulteert in zijdelings wegschuiven van de baan.
Bij onoplettendheid doen zulke ongevallen zich uiteraard ook voor op rechte weg. Gevolgd door een bruuske stuurcorrectie vanwege de bestuurder, die de wagen overstuurt. Zulke ongevallen zijn gewoonlijk ernstig omdat het voertuig meestal met de zijkant voorwaarts gekeerd van de baan schuift, op het baanvak terechtkomt van het tegenovergesteld richtingsverkeer, en hierbij een zware aanrijding tot stand komt.
Ook als gevolg van een uitwijkmanoeuvre om alsnog een aanrijding te vermijden met een voertuig uit het tegenovergesteld richtingsverkeer, kan men in contact komen met een biggenrug, met als gevolg zoals beschreven.
In de meeste gevallen zijn zulke omstandigheden van ongevallen voor motorrijders dodelijk. Enerzijds door het ontbreken van een beschermde kooi, anderzijds een biggenrug voor hen geen enkele mogelijkheid biedt tot enige stuurcorrecties.
In die zin werd onze afdeling verkeersveiligheid al geconfronteerd met zulke omstandigheden van aanrijdingen.
Waarvan onderstaande foto-opnamen. [... page 13 ]page 14
Het is voor ons zelfs een aanbeveling op te merken dat de CD&V van de Stad 2320 Hoogstraten deze scheidingsobstakels in 2002 beschreef als onveilige onderwerpen. Volgens diezelfde partij zouden de biggenruggen onvoldoende opvallen bij duisternis en waren ze meermaals oorzaak van verkeersongevallen.
Het Schepencollege van de Stad 2320 Hoogstraten steunde in 2003 zelfs een petitie hetwelk ondertekend werd door 635 buurbewoners van de Sint Lenaartseweg. In de petitie werd met grote aandrang gevraagd om de biggenruggen tussen rijbaan en fietspad te verwijderen. De ondertekenaars vonden de obstakels “levensgevaarlijk” voor autobestuurders maar ook voor fietsers.
Het schepencollege steunde de spontane handtekeningenactie van deze groep mensen en zond op haar beurt een brief aan de Minister van Verkeer. In hun schrijven werd verwezen naar de talrijke ongevallen, waarin vermeld, sommigen met dodelijke afloop.
De afdeling verkeersveiligheid van de Motorcycle Action Group vzw werd eveneens geconfronteerd met een dodelijke aanrijding te Zandhoven waarvan de biggenruggen aan de basis lagen tot het ongeval. In dezelfde omstandigheden zoals aanvankelijk beschreven in de omstandigheden van zulke ongevallen.
Waarvan onderstaande foto opnamen van het ongeval te Zandhoven. [ 2 foto´s]
Opmerkelijk vast te stellen, wanneer er zelfs door buurtbewoners en een Schepencollege spraak is van levensgevaarlijke biggenruggen dewelke als scheidingslijn zijn opgesteld tussen rijbaan en fietspad, motorrijders deze dienen aan te treffen in het midden van de rijbaan.
Deze toestand situeert zich in de Stad 9200 Dendermonde. Betreft een rijbaan verdeeld in twee rijstroken, gescheiden door een doorlopende witte lijn. Eén rij vak in elke rijrichting. Op deze lijn werden biggenruggen aangebracht dewelke van hoogte lager zijn dan de gekende standaard biggenruggen en nog minder opvallend zichtbaar vanwege hun zwarte kleur. Het hoeft geen betoog welke gevolgen kunnen voortspruiten indien een motorrijder een uitwijkmanoeuvre dient uit te voeren.
page 15
Met de verzwarende omstandigheid dat in de onmiddellijke omgeving een school is gevestigd.
We verwijzen naar onderstaande foto opnamen van de situatie te 9200 Dendermonde.
[foto´s]
Ook op de N118, de verbindingsweg tussen de gemeente Retie en Geel, werden biggenruggen van een andere soort aangetroffen.
Ook de plaatsing van deze biggenruggen zijn in een andere ligging aan te treffen.
[16]
Bij nazicht kon onze afdeling verkeersveiligheid ook bandensporen aantreffen op één der biggenruggen. [2 foto´s]
Een inwoner uit 2110 Wijnegem, de heer Eduard Van Hoofstadt, wonende aan de Kasteellei, werd het slachtoffer van een biggenrug geplaatst aan de Turnhoutsebaan van dezelfde gemeente. Hierover verscheen een persbericht in Gazet van Antwerpen op 22 januari 2004.
Waarbij de inwoner klacht indiende voor de verwondingen die hij opliep door biggenruggen.
[page 17]
WETGEVING.
Onderstaand een overzicht van de wetgeving en rechtspraak die betrekking heeft op de
Schamp- en piramideblokken.
Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van
het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg. (B.S. 09.12.1975)
Art. 7 : algemene gedragsregels voor de weggebruikers.
Art. 7.1. Het is verboden het verkeer te hinderen of onveilig te maken door voorwerpen of
stoffen op de openbare weg te werpen, te plaatsen, achter te laten of te laten vallen, hetzij
door er rook of stoom te verspreiden, hetzij door er enige belemmering aan te brengen.
RECHTSPRAAK.
Vredegerecht Verviers, 17/12/1990, Verkeersrecht 1992, blz. 52.
Degene die op een deel van de openbare weg, al is het aan de kant, een blok in steen plaatst die daar werkelijk een hindernis kan vormen, maakt de openbare weg gebrekkig in de zin van art. 1384 B.W. en begaat aldus een fout.
Rechtspraak (Nederland)Bron; verkeersrecht.
Verkeersrecht 2003, 156
Hof Den Bosch, 19 februari 2003
Aansprakelijkheid wegbeheerder voor ongeval bij ’biggenruggen’. Waarschuwingsplicht.
Bromfietser rijdt bij laaghangende zon en nat wegdek tegen een zogenaamde biggenrug op.
Dit is een verkeersremmende maatregel bestaande uit een witte betonnen band die opsteekt uit
het wegdek. De rechtbank had reeds geoordeeld dat deze biggenruggen op zichzelf gezien
reeds een verkeersgevaarlijke situatie opleveren waarvoor de wegbeheerder op voldoende
wijze dient te attenderen.
Hof: Wegbeheerder heeft niet voldaan aan zijn waarschuwingsplicht omdat de borden
’verkeerssituatie gewijzigd’ niet specifiek genoeg zijn voor het gevaar. Dat de biggenruggen
op zichzelf genomen zichtbaar zijn doet aan een en ander niet af aangezien ook voor op
zichzelf zichtbare obstakels een adequate waarschuwing op zijn plaats is. Wel eigen schuld
van het slachtoffer (25%) vanwege onvoldoende oplettendheid.
[.... oplossingen --- alternatieven --- ]
22 Conclusie
verder bevestiging email en postief antwoord op de klacht, dit via-via bevoegde ambtenaar Afdelingshoofd Verkeerskunde..., uiteindelijk getekend door de Vlaamse Minister van Mobiliteit.
- - - - - - - - - - - - ----------------------- --- - - - -
Ik vermoed dat de gemeente in de topicstarter een overschot aan biggeruggen had voor bepaalde parkeerplaatsen aan te leggen (waar men dus tegen kan rijden voor te parkeren), en die dan maar ergens in één bocht ingeplant had buiten de bebouwde kom.
Effect afscheiding fietspad 0/10,
risicoverhogend en ongevalgevolgverhogend 9 op 10. 