Auteur Topic: Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?  (gelezen 5331 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?
« Gepost op: zaterdag 03 december 2016 - 14:26:43 »
Nikola Motor Company wil lange afstand vrachtwagens bouwen tegen 2020.

Dit met brandstofcel en een enorme batterij van 320 kWh voor de stroomopslag.
Er wordt enkel waterstof getankt (15 minuten) enz...
Rijbereik meer dan 1200 km. Net van waterstoftankstations (in de buurt van groene energiecentrales##) is de grootste uitdaging.

Voorstelling van het prototype Nikola I is al achter de rug. Later ook Nikola II https://nikolamotor.com/one  /  https://nikolamotor.com/two
Citaat
Nikola One Truck Revealed Tonight @ 7:00 p.m. MST

Class 8 zero-emission hydrogen-electric truck in production by 2020

SALT LAKE CITY. December 1, 2016 -- Nikola (pronounced Neek-oh-la) Motor Company will unveil its highly anticipated Nikola One electric semi-truck tonight at an invite-only event in its Salt Lake City headquarters. The event will be attended by more than 600 members of the media, industry partners, customers and government leaders. For those not in attendance, the event will be live streamed on Nikola’s website: www.nikolamotor.com, beginning at 6:45 p.m. Mountain Time. View Full Press Release.
In mei 2016 waren er al eerdere persberichten van Nikola Motor vrachtwagens maar toen wisten ze nog niet definief iets over het soort aandrijving.
In juni 2016 was er wel sprake van 7000 voorbestellingen:
Citaat
https://tweakers.net/nieuws/112509/nikola-motor-krijgt-zevenduizend-bestellingen-voor-elektrische-vrachtwagen.html

De Nikola Motor Company zegt 2,3 miljard dollar opgehaald te hebben in de eerste maand waarin potentiële klanten een semi-elektrische truck konden reserveren. In totaal legden meer dan zevenduizend geïnteresseerden geld in.

Een bestelling plaatsen kan door 1500 dollar in te leggen, het bedrag dat Nikola Motor nu daadwerkelijk heeft opgehaald is dus zo'n 10,5 miljoen dollar. In het persbericht spreekt het bedrijf van 2,3 miljard dollar, het zegt tegen Autoblog daarbij uit te gaan van de totale kosten van de trucks.

De eerste vrachtwagen die de Nikola Motor Company wil leveren, moet 'binnen vijf maanden' voor het eerst getoond worden, zegt het bedrijf. De eerste truck heet Nikola One. Nikola Motor is ook bezig met het ontwikkelen van de Nikola Zero, een volledig elektrische utility task vehicle.

Een Nikola One moet tussen de 4000 en 5000 dollar per maand aan lease kosten. De accu's, bestaande uit 32.000 lithium-ion-cellen, hebben een capaciteit van 320kWh. De accu's worden geladen door een turbine die brandstof nodig heeft. In principe moet de inhoud van bijna vierhonderd liter grote gastank voldoende zijn om de truck tot 1900 kilometer te laten rijden.

Volgens de specificaties zou de wagen een stuk zuiniger moeten zijn dan een vergelijkbare dieseltruck. De truck wordt op alle zes wielen aangedreven met 800V ac-motoren die in totaal 2000pk leveren of 1471kW. Regeneratief remmen moet zorgen voor extra bijladen tijdens het afremmen en tijdens het naar beneden rijden vanaf een berg laden de accu's ook bij. Het totaalgewicht van de truck ligt tussen de 8000 en 9500 kilogram.

Het eerste elektrisch truck-prototype wordt op 2 december 2016 getoond in Salt Lake City.

Een grof vergelijk Electro versus Diesel
Citaat
POWER & TORQUE
THE ELECTRIC ADVANTAGE
                      DIESEL   ELECTRIC
Horsepower   500HP   1,000HP
Torque   1,650 ft-lbs   2,000 ft-lbs
Range   500-750 miles   800 - 1,200 miles
Top Speed Up Hills (6%)   20 - 40 MPH   65 MPH
On Descent   Exhaust & Friction Brakes   Recharging & Saving Brakes
Acceleration 0-60 MPH Under Load   60 seconds      30 seconds
MPG                 5.5 MPG          10 - 15 MPG
Weight   19,000 - 23,000 lbs       18,000 - 21,000 lbs



95% EFFICIENT ELECTRIC MOTORS
The custom electric motors of the Nikola One™ operate at 95% efficiency, so when it comes to hills they are quicker going up and saving money going down. While other trucks are losing energy and riding their brakes, Nikola One™ is capturing energy and saving its brakes, minimizing noise and cost.

UNBELIEVABLE ACCELERATION
While diesel engines require high RPM's to reach peak torque, the Nikola One™ electric motors hit peak torque almost instantly.

Instant torque combined with all wheel drive give Nikola One™ the ability to accelerate nearly 2x faster than a stock diesel tractor.

Nikola MPG 2-3x MORE MILES PER GALLON
There are several factors that give Nikola One™ the advantage when it comes to fuel economy:

Better aerodynamics
Using energy only when needed (no idling)
Charging batteries via regenerative braking
6X4 four-wheel drive - pulling and pushing at the same time
Up to 95% efficient electric motors
Up to 60% efficient fuel cell

Nikola Weight
LESS WEIGHT = MORE MONEY
When pulling at max capacity, every pound counts.
With nearly 2,000 lbs of weight savings on the chassis, owners can throw more goods on each load. Every pound after max load may be worth as much as $.50. By saving up to 2,000 lbs, owners could earn approximately $1,000 in extra revenue from every load, every day. Owners that run at full load could see up to $30,000 or more each month in revenue straight to the bottom line.

[ ...... een hele lange lijst voordelen .... ook op veiligheidsgebied... ik citeer nog het remvermogen...

STOP FASTER
Safety standards require trucks to stop under full load in under 300 ft.
With 6X4 regenerative braking and air disk brakes, our electric semi truck can stop faster than any other semi truck on the market. Nikola One™ begins braking within 10 milliseconds; hundreds of times faster than advanced air-only disc brakes. Negative torque applied by the same electric motors brings braking to a whole new level.
Natuurlijk denkt men nu... waarom beginnen de normale fossiele constructeurs daar niet eens aan? Of willen die nog 50 jaar verder op dieselmotoren rijden? Natuurlijk willen die dat = winstmaximalisatie van hun investeringen in (vervuilende) dieselmotoren...
Hier en daar rijden er al CNG-camions maar ook dat is nog fossiele verbrandingstechniek.

##


« Laatst bewerkt op: zaterdag 03 december 2016 - 15:07:11 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline jozef

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 12.597
  • Geslacht: Man
  • Viva Bavaria !
Re: Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?
« Reactie #1 Gepost op: zondag 04 december 2016 - 01:18:52 »
Motoren met brandstofcellen worden tot de verbrandingsmotoren gerekend. Zo staat het in het standaardwerk "Meisterwissen im Kfz-Handwerk", waarop de examens voor de graad van Meister in het Kfz-Handwerk gebaseerd zijn. Er zal ergens in één of ander uithoekje van het internet wel een schrijfsel te vinden zijn welk dat tegenspreekt, maar je hoeft er dus niet naar te zoeken.

Je kan voertuigen met een dergelijke motor dus geen E-auto's noemen.

In tegenstelling tot wat je suggereert, zijn er al heel wat constructeurs welke ook klassieke verbrandingsmotoren op benzine en diesel bouwen, bezig met het verder ontwikkelen van deze technologie (op Tesla hoeven we daarvoor gelukkig niet te rekenen). De (nog) bestaande problemen zijn de betrouwbaarheid en de bevoorrading. Niet elke constructeur brengt een wagen van meer dan 100.000 Euro uit die nog lang niet rijp is voor de productie.

Ondernemingen streven niet per sé alleen maar naar winstmaximalisatie. Er zijn er die naar een maximalisatie van de waarde van de aandelen streven. Nog andere streven beide doeleinden na. Dat is hun eerste en belangrijkste plicht. Een onderneming die dat niet doet, kan geen vers kapitaal meer aantrekken dat ze nodig heeft voor haar groei. Er is nu eenmaal nogal een groot verschil tussen een handelsonderneming en Greenpeace.

Men dient naar een gezond evenwicht tussen economische en ecologische belangen te streven. Wie enkel ecologische belangen behartigt, draagt ertoe bij dat er bedrijven moeten sluiten, met alle gevolgen vandien voor de werknemers. Zoals dat zo vaak het geval is: "in medio virtus" (letterlijk: in het midden is de deugd, de gulden middenweg dus).

Er werden enorme inspanningen geleverd om dieselmotoren voor wagens minder vervuilend te maken (je wil niet weten wat een scheepsdieselmotor in de lucht blaast), en er zullen nog vorderingen geboekt worden. Waarbij men ook naar een evenwicht dient te zoeken tussen wat technisch mogelijk is en voor de klant nog enigszins financieel haalbaar is.

De luchtvervuiling is overigens lang niet alleen afkomstig van dieselmotoren.

Ik zou graag mijn huis met aardgas verwarmen, doch er ligt er hier geen. Het enige zinnige alternatief is dus stookolie. Twee jaar geleden heb ik een nieuwe ketel laten plaatsen. De oude was 42 jaar oud, doch nog lang niet versleten. Waarom dan wel?

Als het enige voordeel geweest was dat de nieuwe ketel minder vervuilt, zou ik er nog niet aan gedacht hebben om daarvoor 12.500 Euro uit te geven

Ten eerste verbruikt de nieuwe ketel ca. 1.500 liter stookolie per jaar minder dan de oude, en verbruiken de 3 nieuwe pompen veel minder elektriciteit dan de oude.

Ten tweede geeft de Beierse staat een premie van 3.000 Euro aan diegenen die een nieuwe ketel niet contant kunnen betalen. Dat kon ik uiteraard wel, en dus heb ik een lening moeten aangaan om aan te tonen dat ik dat niet kon. De intresten op die lening zijn uiteraard slechts een peulschil van de premie. Een win-win situatie dus voor mij en mijn bankier.

Ik heb met de installateur over zonnepanelen gesproken. "Vergeet dat maar", zei hij, "het duurt een eeuwigheid voor je nog maar de investering teruggewonnen hebt, en tegen dan zijn er kosten aan of moeten ze vervangen worden". Ik zie hier mijn overbuur in de winter telkens weer zijn leven riskeren door op zijn besneeuwd dak te kruipen om zijn zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Mij niet gezien.

O ja, nog voor de groene jongens: enkele jaren geleden hebben ze hier een "Bio-Kraftwerk" gebouwd (http://www.bioenergie-berchtesgadenerland.de/). Alle straten opengebroken om leidingen te leggen voor het transport van warm water. Een fortuin heeft het gekost. En wie heeft er zich op aangesloten? Juist: enkel de overheidsgebouwen, omdat ze verplicht waren, want het kost een pak meer dan een eigen verwarmingsinstallatie. Maar wie bekostigt het grapje? Juist: de belastingbetaler. In plaats van leidingen voor het transport van warm water, hadden ze beter bierleidingen aangelegd.
"Ich misstraue Menschen, die Hunde nicht mögen. Aber ich traue jedem Hund, der Menschen nicht mag."

Offline JC

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 4.102
  • Geslacht: Man
Re: Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?
« Reactie #2 Gepost op: zondag 04 december 2016 - 09:25:05 »
Citaat
Motoren met brandstofcellen worden tot de verbrandingsmotoren gerekend. Zo staat het in het standaardwerk "Meisterwissen im Kfz-Handwerk"

Dit is een vreemde definitie. Motoren die brandstofcellen gebruiken zijn elektromotoren, het product van een brandstofcel is immers elektriciteit. In een brandstofcel zorgt een chemische reactie voor de productie van de elektriciteit. Deze reactie is een redoxreactie, een verbranding is eveneens een redoxreactie. Bij verbranding wordt er echter warmte en licht geproduceerd, niet zo bij de redoxreactie in de brandstofcel. Het is net omdat een brandstofcel nauwelijks warmte produceert dat ze zo efficiënt elektriciteit aanmaakt.
In batterijen vinden ook redoxreacties plaats die elektriciteit genereren. Het verschil met een brandstofcel is dat alle reagerende substanties in de batterij blijven, bij een brandstofcel worden ze toegevoerd (bv. waterstofgas en luchtzuurstof).

De e-vrachtwagens zijn dus wel degelijk elektrische voertuigen. Er zit trouwens nog een gewone batterij in. Je zou die brandstofcel dan als de range-extender kunnen zien.

Ik geloof ehter niet in waterstof als energiedrager voor het wegvervoer. Het aanleggen van een netwerk aan waterstofstations zal veel geld kosten, dan is elektriciteit veel eenvoudiger. M.i. is het beter om vol in te zetten op de ontwikkeling van nieuwe batterijen. Er zijn nog een aantal pistes die een belangrijke toename van capaciteit kunnen betekenen. Met de huidige vooruitgang hebben we binnen 5 à 10 jaar geen noodzaak meer aan brandstofcellen in wagens.
Waterstof zou wel een manier kunnen zijn om pieken in (groene) elektriciteitsproductie op te vangen. Elektrolyse van water levert dan waterstof op dat korte tijd kan opgeslagen worden. Later kan dit ter plaatse gebruikt worden om de waterstof terug om te zetten in water en elektriciteit via brandstofcellen.
« Laatst bewerkt op: zondag 04 december 2016 - 09:38:17 door JC »
"Once you have tasted flight, you will forever walk with your eyes turned skyward, for there you have been and there you always will long to be." Leonardo da Vinci, 1452-1519

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?
« Reactie #3 Gepost op: zondag 04 december 2016 - 10:25:16 »
Citaat
Motoren met brandstofcellen worden tot de verbrandingsmotoren gerekend. Zo staat het in het standaardwerk "Meisterwissen im Kfz-Handwerk"

Dit is een vreemde definitie. Motoren die brandstofcellen gebruiken zijn elektromotoren, het product van een brandstofcel is immers elektriciteit. In een brandstofcel zorgt een chemische reactie voor de productie van de elektriciteit. Deze reactie is een redoxreactie, een verbranding is eveneens een redoxreactie. Bij verbranding wordt er echter warmte en licht geproduceerd, niet zo bij de redoxreactie in de brandstofcel. Het is net omdat een brandstofcel nauwelijks warmte produceert dat ze zo efficiënt elektriciteit aanmaakt.
In batterijen vinden ook redoxreacties plaats die elektriciteit genereren. Het verschil met een brandstofcel is dat alle reagerende substanties in de batterij blijven, bij een brandstofcel worden ze toegevoerd (bv. waterstofgas en luchtzuurstof).

De e-vrachtwagens zijn dus wel degelijk elektrische voertuigen. Er zit trouwens nog een gewone batterij in. Je zou die brandstofcel dan als de range-extender kunnen zien.

Idd heel rare definitie. Nog nooit van gehoord, wslk is chemie taboe bij de "petrolheads" uit de 20e eeuw.
Maar het kan zijn dat dat Kfz-Handwerk het heeft over directe H2- of knalgas-verbrandingsmotoren "noemer hydrogenmotoren" (benzinemotorprincipe*) die nu in het museum staan, die hebben natuurlijk niets te maken met "brandstofcel-auto´s":
Citaat
https://de.wikipedia.org/wiki/Wasserstoffverbrennungsmotor
Beim Wasserstoffverbrennungsmotor (kurz Wasserstoffmotor) wird ein konventioneller Verbrennungsmotor mit Wasserstoff als Kraftstoff betrieben. Viktor Rembold war ein Pionier dieser Technik. Grundlage ist die Knallgasreaktion (zwei Teile Wasserstoff mit einem Teil Sauerstoff) in einem Kolbenrotationszylinder. Der Gesamtprozess arbeitet dabei nach dem *Ottoprinzip wie in herkömmlichen Ottomotoren. Teils können Benzinmotoren auch für den Betrieb mit Wasserstoff modifiziert werden oder mit beiden Kraftstoffen parallel betrieben werden (siehe z. B. BMW Hydrogen 7).

Der Wasserstoffverbrennungsmotor ist nicht zu verwechseln mit dem Antriebssystem Wasserstoff-Sauerstoff-Brennstoffzelle und Elektromotor, er steht dazu in Konkurrenz.

Of de uitgebreide Wiki over waterstofaandrijvingssystemen:
Citaat
https://de.wikipedia.org/wiki/Wasserstoffantrieb

Als Wasserstoffantrieb wird umgangssprachlich eine Antriebsart bezeichnet, welche Wasserstoff als Treibstoff oder Kraftstoff nutzt. Außer beim Raketenantrieb und der Strahlturbine, die tatsächlich die Kraft des ausströmenden, verbrannten Wasserstoffes als Antriebsenergie direkt nutzen, wird im Regelfall der Wasserstoff lediglich als Energieträger für ein nachgeordnetes Antriebssystem eingesetzt.

Im Wesentlichen lassen sich folgende Konzepte unterscheiden:

die Verbrennung in einem Verbrennungsmotor – siehe Wasserstoffverbrennungsmotor;
die Verbrennung in einer Gasturbine;
die Umsetzung in einer Brennstoffzelle mit nachgeschaltetem Elektromotor – siehe Brennstoffzellenfahrzeug;
die Nutzung als Treibstoffkomponente in Raketen – siehe Raketentreibstoff.

De brandstofcel op H2 doet idd niets anders dan het accupack bijladen, ook wel de tractiebatterij genoemd bij een "brandstofcelwagen". Want het electrisch management(f)batterij bepaalt de stroomafgave en het geleverde vermogen van de electromotoren, zo wordt bij Tesla het batterijvermogen bepalend voor de prestaties. Ook de energierecuperatie (bergaf) is doorslaggevend voor het efficient stroomverbruik - vooral bij TOPIC= zware camions van Nikola Motors nog belangrijker - , de batterij wordt dan opgeladen en de remmen worden verschoond. Bij een fossiele camion wordt bruikbare energie verspild in warmte en slijtage.

Zonder batterij zou het ook nooit of zeer moeilijk gaan (ook een fossiele verbrandingsmotor gaat niet zonder batterij) om electromotoren aan te drijven, het is tenslotte geen trein of tram met bovenleidingen...

Citaat
Brennstoffzellenfahrzeuge sind Transportmittel, bei denen elektrische Energie aus den Energieträgern Wasserstoff oder Methanol durch eine Brennstoffzelle erzeugt und direkt mit dem Elektroantrieb in Bewegung umgewandelt oder zeitweise in einer Traktionsbatterie zwischengespeichert wird. Der elektrische Speicher ermöglicht zum einen die Rekuperation, zum anderen entlastet er die Brennstoffzelle von Lastwechseln. Der Aufbau des Antriebs entspricht damit einem seriellen Hybridantrieb.

https://de.wikipedia.org/wiki/Brennstoffzellenfahrzeug

Brandstofcelauto
Een brandstofcelauto is een elektrische auto waarin de benodigde elektriciteit wordt opgewekt door een brandstofcel.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Brandstofcelauto


Citaat
Ik geloof ehter niet in waterstof als energiedrager voor het wegvervoer. Het aanleggen van een netwerk aan waterstofstations zal veel geld kosten, dan is elektriciteit veel eenvoudiger. M.i. is het beter om vol in te zetten op de ontwikkeling van nieuwe batterijen. Er zijn nog een aantal pistes die een belangrijke toename van capaciteit kunnen betekenen. Met de huidige vooruitgang hebben we binnen 5 à 10 jaar geen noodzaak meer aan brandstofcellen in wagens.
Waterstof zou wel een manier kunnen zijn om pieken in (groene) elektriciteitsproductie op te vangen. Elektrolyse van water levert dan waterstof op dat korte tijd kan opgeslagen worden. Later kan dit ter plaatse gebruikt worden om de waterstof terug om te zetten in water en elektriciteit via brandstofcellen.
Idd, laat de Amerikanen het eens proberen met hun vrachtwagens dat kan zeker geen kwaad. Maar zoals ik ook denk zal de productie en opslag van H2 de grootste uitdaging worden. Waterstofpompen zijn dan extreem duur vergeleken met krachtige snelladers (CCS tot 350 kW gepland).
Als ze hun overtallige stroom niet kwijtgeraken op het net (overbelasting) moet men het tenslotte kunnen opslaan, want er zijn zo van die periodes van veel wind en zon tegelijk, ofwel slaat men het dan op in reusachtige batterijpacks(gebouwen), ofwel zet men het om in H2. (Power to (H2-)Gas) of Power to (Methaan) gas voor de huishoudens of andere. Zodoende wordt er niets verspild.

Ook enkele Japanners zoals Toyota (Mirai) en Honda (FCX) geloven deels nog in brandstofcelauto´s, maar ze werken wel parallel verder met extern oplaadbare batterij-wagens, het is namelijk enkel de brandstofcel die dan de voorste kofferruimte in beslag neemt... en de batterij kan wat kleiner.
Ook Hyundai (Korea)heeft nog een brandstofcelauto.

Men heeft al dikwijls rijtesten gedaan nieuwe Toyota Mirai tegen (oude) Tesla, en de Tesla won...
Momenteel kost 1 waterstofpomp tussen de 800.000 en 1 miljoen Euro... een Tesla Supercharger met 9 laadzuilen zal maar een fractie kosten, een toekomstig CCS-laadstation met 350 kW-zuilen zal dat evenzo.

http://www.manager-magazin.de/unternehmen/autoindustrie/toyota-mirai-wasserstoffauto-im-live-fahrtest-a-1060277.html wel moeilijk te lezen in het 3e en 4e deel gaat het over de Power to Gas problematiek.

ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Power-to-gas
 

Ik vind het zeer innoverend wat Nikola Motors daar probeert in de praktijk om te zetten, maar de voorbestelde 7000 E-vrachtwagens moeten eerst geproduceerd worden. Tot 2020 kan dat wel lukken, toch zolang de fossiele lobbyisten daar geen stokje tussen steken en de geldkraan saboteren.

Wat GM ooit gedaan heeft met zijn electrische wagen EV1 (1996-1999) kan wel eens herhaald worden bij vrachtwagens... maar dan op de maffiamanier.
(maar dat zal wel rap doorprikt worden, USA heeft zich serieus verandert)

Autobild.de spreekt van een waaghals... die het einde van de dieselmotor voor vrachtwagens durft uit te spreken. Ocharme toch zonder innovatie reden we wslk nog altijd in stoomtreinen zeker?

Citaat
http://www.autobild.de/artikel/e-mobil-xxxl-nikola-one-9376509.html

 03.12.2016
Nikola verspricht die Revolution ab 2020

Nikola Motors stellt gleich zwei neue Lkw vor. Nikola One und Two kommen mit 1900 km Reichweite, 2700 Nm Drehmoment und einem waghalsigen Versprechen: dem Ende des Diesel-Motors.

[Nikola One : So sieht der Arbeitsplatz des Nikola-Truckfahrers aus. Das riesige Display erinnert ein wenig an Tesla.]

Nach vollmundingen Ankündigungen hat Nikola Trucks Wort gehalten und am 1. Dezember gleich zwei Lkw vorgestellt. Sowohl der Nikola One, das Aushängeschild des Unternehmens, als auch der Nikola Two, eine abgespeckte Variante, sollen bis 2020 an die ersten Kunden ausgeliefert werden. Die im Vorfeld versprochenen Leistungsdaten von 1000 PS, 2700 Nm Drehmoment und über 1900 km Reichweite sind gesetzt. Die enorme Reichweite kommt bei beiden Modellen aus einem 320 Kwh-Lithium-Ionen-Akku. Der Tank wird an einer von 364 umweltfreundlichen Hydrogen-Tankstellen aufgefüllt. Ab 2019 soll der Bau des Wasserstoff-Tankstellennetzes starten.
Citaat
Wie niet waagt niet wint.  :-*
« Laatst bewerkt op: zondag 04 december 2016 - 11:55:51 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline JC

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 4.102
  • Geslacht: Man
Re: Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?
« Reactie #4 Gepost op: zondag 04 december 2016 - 11:59:37 »
Laat ons eens in de praktijk kijken wat voor eisen er aan een e-vrachtwagen worden gesteld.

Rijbereik, 4 uur plus reserve. Om de 4 uur moet de chauffeur toch rusten. In een extreem geval, alle km op de snelweg kom je er met 400 km rijkwijdte. Vrachtwagenchauffeurs mogen corrigeren, maar ik schat het verbruik van een geladen vrachtwagen op zo'n 35 l diesel per 100 km. Dat is 350 kWh energie (1 l diesel = 36 MJ = 10 kWh). Laat ons uitgaan van een zeer efficiënte dieselmotor met een rendement van zo'n 30%. Dan wordt er 105 kWh gebruikt voor aandrijving. Een elektromotor haalt een efficiëntie van meer dan 90%, maar kan wel energie recupereren. Ik ga voor het gemak uit van ongeveer hetzelfde energieverbruik. Een e-vrachtwagen heeft dus 105 kWh nodig voor 100 km. Een vrachtwagen zou dus een acceptabel bereik kunnen realiseren met een batterij van zo'n 420 kWh.

Combineer dit met snelladers op vrachtwagensparkings en op leveradressen en het lijkt mogelijk. Misschien is het beter om een batterij te voorzien van zo'n 500 kWh, de laatste kWh worden immers traag geladen. Dit om de rusttijden niet zeer hoog te laten oplopen.
"Once you have tasted flight, you will forever walk with your eyes turned skyward, for there you have been and there you always will long to be." Leonardo da Vinci, 1452-1519

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?
« Reactie #5 Gepost op: zondag 04 december 2016 - 12:12:32 »
Laat ons eens in de praktijk kijken wat voor eisen er aan een e-vrachtwagen worden gesteld.

Rijbereik, 4 uur plus reserve. Om de 4 uur moet de chauffeur toch rusten. In een extreem geval, alle km op de snelweg kom je er met 400 km rijkwijdte. Vrachtwagenchauffeurs mogen corrigeren, maar ik schat het verbruik van een geladen vrachtwagen op zo'n 35 l diesel per 100 km. Dat is 350 kWh energie (1 l diesel = 36 MJ = 10 kWh). Laat ons uitgaan van een zeer efficiënte dieselmotor met een rendement van zo'n 30%. Dan wordt er 105 kWh gebruikt voor aandrijving. Een elektromotor haalt een efficiëntie van meer dan 90%, maar kan wel energie recupereren. Ik ga voor het gemak uit van ongeveer hetzelfde energieverbruik. Een e-vrachtwagen heeft dus 105 kWh nodig voor 100 km. Een vrachtwagen zou dus een acceptabel bereik kunnen realiseren met een batterij van zo'n 420 kWh.

Combineer dit met snelladers op vrachtwagensparkings en op leveradressen en het lijkt mogelijk. Misschien is het beter om een batterij te voorzien van zo'n 500 kWh, de laatste kWh worden immers traag geladen. Dit om de rusttijden niet zeer hoog te laten oplopen.

Lijkt me aannemelijk, en men kan nog altijd reserve-plug-in-accu´s principe-Kreisel# meenemen als men eens naar afgelegen buurten moet of in noodgevallen.
# http://www.kreiselelectric.com/projekte/electric-bmw-3er-touring/

Die reserveaccu´s wegen zeker niet meer als een fossiele range extender motor + brandstoftank, ik schat in de nabije toekomst 100 kg voor extra 25 kWh, zo 5 stuks à 20 kg/5 kWh kan men dan inpluggen à la Kreisel. Zulke accu´s zou men ook als standaardplug-in kunnen aanbieden (huren), daar is zelfs geld mee te verdienen als particulier/commercieel die in het bezit is van de nodige laadinfra via zonne-energie e.d.
« Laatst bewerkt op: zondag 04 december 2016 - 12:18:19 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline jozef

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 12.597
  • Geslacht: Man
  • Viva Bavaria !
Re: Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?
« Reactie #6 Gepost op: zondag 04 december 2016 - 12:35:11 »
Maar het kan zijn dat dat Kfz-Handwerk het heeft over directe H2- of knalgas-verbrandingsmotoren "noemer hydrogenmotoren" (benzinemotorprincipe*) die nu in het museum staan, die hebben natuurlijk niets te maken met "brandstofcel-auto´s"

Meisterwissen im Kfz-Handwerk
Vogel Buchverlag
5. aktualisierte und bearbeitete Auflage - 2013
Ralf Deußen - Jörg Schmidt - Axel Sprenger - Carl-Heinz Zobel
ISBN 978-3-8343-3311-7
Hoofdstuk 2 - Verbrennungsmotoren
pagina 27

Citaat
Der zukünftige Kraftstoff heißt Wasserstoff. Er kan folgendermaßen eingesetzt werden:
  • zur Stromerzeugung in Brennstoffzellen oder
  • als Treibstoff für Verbrennugsmotoren
Die Brennstoffzelle erzeugt Strom zum Antrieb von Elektromotoren und benötigt dazu Wasserstoff und Sauerstoff. Wasserstoff kann extern durch Elektrolyse von Wasser erzeugt und bereitgestellt werden. Dies lohnt sich aber nur, wenn der dazu erforderliche Strom mittels Wind, Sonne oder Wasserkraft gewonnen wird.

Bei Verwendung von reinem Wasserstoff wird dieser in einem hoch isolierten Tank bei -253° C flüssig gehalten. Infolge geringer Verfügbarkeit von reinem Wasserstoff zeichnet sich ein anderer Weg ab, nämlich die Erzeugung von Wasserstoff im Farzeug selbst.

Hier wird Methanol mit Hilfe eines Reformers unter Einsatz von Platin in Wasserstoff und Kohlenstoff zerlegt. Dies macht aber nur dann Sinn, wenn man aus nachwachsenden Rohstoffen (Biomasse) gewonnenes Methanol einsetzt und nicht aus fossilen Rohstoffen.

Die Stromerzeugung beginnt mit dem Tritt aufs Gaspedal, wobei in der Brennstoffzelle Wasserstoff und Sauerstoff vereinigt werden. Dabei wird der Prozess der Elektrolyse umgekehrt. Die Brennstoffzelle kann Strom aus Wasserstoff, Methanol, Benzin und Diesel erzeugen.


Citaat
Autobild.de spreekt van een waaghals... die het einde van de dieselmotor voor vrachtwagens durft uit te spreken. Ocharme toch zonder innovatie reden we wslk nog altijd in stoomtreinen zeker?

Innovatie mag nooit een doel op zichzelf zijn. Ik ga geen elektrische wagen kopen omdat we al 100 jaar met inwenige verbrandingsmotoren rijden, wel zodra een elektrische wagen interessanter zal zijn.

Citaat
Wie niet waagt niet wint.  :-*

Wie niet waagt, blijft maagd.
"Ich misstraue Menschen, die Hunde nicht mögen. Aber ich traue jedem Hund, der Menschen nicht mag."

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?
« Reactie #7 Gepost op: zondag 04 december 2016 - 13:01:04 »
Citaat
Der zukünftige Kraftstoff heißt Wasserstoff. Er kan folgendermaßen eingesetzt werden:
zur Stromerzeugung in Brennstoffzellen [...]
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline jozef

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 12.597
  • Geslacht: Man
  • Viva Bavaria !
Re: Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?
« Reactie #8 Gepost op: zondag 04 december 2016 - 13:11:47 »
Rijbereik, 4 uur plus reserve. Om de 4 uur moet de chauffeur toch rusten. In een extreem geval, alle km op de snelweg kom je er met 400 km rijkwijdte.

Amai, een vrachtwagen die een gemiddelde snelheid van 100 km/h haalt... de vliegende Hollander zeker? Ze mogen en zijn geblokkeerd op 90 km/h, en ze halen hier bergop op de autosnelwegen amper 30 km/h.

Citaat
Laat ons uitgaan van een zeer efficiënte dieselmotor met een rendement van zo'n 30%

 ;D ;D ;D ;D ;D

http://www.kfz-tech.de/Formelsammlung/Wirkungsgrad.htm

Benzinmotor (indirekte Einspritzung) 25 - 35%
Benzinmotor (Direkteinspritzung) bis 37%
Dieselmotor (Nebenraum) 35 - 40%
Dieselmotor (Direkteinspritzer) bis 45%
"Ich misstraue Menschen, die Hunde nicht mögen. Aber ich traue jedem Hund, der Menschen nicht mag."

Offline JC

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 4.102
  • Geslacht: Man
Re: Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?
« Reactie #9 Gepost op: zondag 04 december 2016 - 13:29:03 »
Ik zei dan ook in een extreem geval. Hij kan dus 4 u rijden aan 90 km/u + 10% reserve, dat is afgerond 400 km. Met dat bereik kom je er dus eigenlijk altijd, als er genoeg parkings of bestemmingen zijn waar je kan laden. Neem nog een grotere accu om sneller te kunnen laden en de reserve is indien nodig beschikbaar.

De Model S 60 kWh heeft ook een batterij die groter is maar waarvan slechts 80% gebruikt wordt. Via software kan je wel de volledige capaciteit van de batterij gebruiken, nl. 75 kWh. Het gevolg hiervan is dat de auto dicht in de buurt van de 60 kWh toch nog heel snel kan laden, de batterij is nl. nog niet vol.
"Once you have tasted flight, you will forever walk with your eyes turned skyward, for there you have been and there you always will long to be." Leonardo da Vinci, 1452-1519

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?
« Reactie #10 Gepost op: zondag 04 december 2016 - 14:33:07 »
Amai, een vrachtwagen die een gemiddelde snelheid van 100 km/h haalt... de vliegende Hollander zeker? Ze mogen en zijn geblokkeerd op 90 km/h, en ze halen hier bergop op de autosnelwegen amper 30 km/h.
In menig buitenland zijn de snelheidslimieten voor vrachtwagens en auto´s gelijk:
https://en.wikipedia.org/wiki/Speed_limits_by_country#Countries

Electrische vrachtwagens gaan in de regel ook sneller kunnen remmen dan de conventionele:
Citaat
STOP FASTER
Safety standards require trucks to stop under full load in under 300 ft.
With 6X4 regenerative braking and air disk brakes, our electric semi truck can stop faster than any other semi truck on the market. Nikola One™ begins braking within 10 milliseconds; hundreds of times faster than advanced air-only disc brakes. Negative torque applied by the same electric motors brings braking to a whole new level.

Zelfs in een oude Tesla S (2013) heeft ADAC al ervaren wat het regeneratief remmen bij een Tesla voor voordelen kan opleveren:
Citaat
BREMSE  (Note 1,3 : Sehr Gut)

Der Tesla Model S ist mit einer Vier-Kolben-Festsattel-Bremsanlage ausgestattet, die hervorragend anspricht und sich fein dosieren lässt. Da die Rekuperation (Zurückgewinnung von Bremsenergie) nicht wie bei vielen anderen Hybrid- oder Elektrofahrzeugen über das Bremspedal gesteuert wird, gibt es beim Tesla auch nicht das typisch synthetische Bremsgefühl, wenn man leicht bremst. Beim Tesla wird Bremsenergie zurückgewonnen, wenn man in den Schubbetrieb wechselt (Gas wegnehmen). Die Rekuperation beträgt dann bis zu 60 kW, was einer Verzögerung von ca. 3 m/s² entspricht. Besonders am Anfang erfordert die starke Rekuperation eine gewisse Eingewöhnung, da man mit dem Gaspedal "spielen" muss, um nicht ungewollt zu stark zu bremsen. Bei den Bremswegmessungen kann der Tesla Model S ein hervorragendes Ergebnis erzielen. Der ermittelte Bremsweg liegt bei lediglich 34,1 m (Mittelwert aus zehn Messungen, halbe Zuladung, Michelin Pilot Sport der Größe: vorne: 245/35 ZR21 96Y, hinten: 265/35 ZR21 101Y). Die Bremsanlage zeigt sich dabei sehr standfest und lässt auch unter starker Beanspruchung nicht nach. Beim Bremsen in der Kurve schiebt der Tesla über die Vorderräder und bleibt gut beherrschbar.

https://www.adac.de/_ext/itr/tests/Autotest/AT5022_Tesla_Model_S_Performance/Tesla_Model_S_Performance.pdf
« Laatst bewerkt op: zondag 04 december 2016 - 14:48:50 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline JC

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 4.102
  • Geslacht: Man
Re: Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?
« Reactie #11 Gepost op: zondag 04 december 2016 - 23:20:40 »
De unveiling van die vrachtwagen vind je op https://www.youtube.com/watch?v=wLidTCqAAtY. Het bereik van de vrachtwagen is 1200 mijl, bijna 2000 km!

Blijkbaar werkt het wel! Kijk even op ongeveer 21:10, daar zie je een aantal getallen omtrent performantie. Mijn berekening van ongeveer 1 kWh/km bleek toch redelijk accuraat. Bij die getallen staat ook het rendement van de brandstofcel en dat zou 70% zijn. De electrolyse is ook niet 100%. Deze extra omzetting van elektriciteit in waterstof en dan terug in elektriciteit is energetisch een ramp! De batterij laden met elektrische stroom is dus veel efficiënter. Ze hebben al een batterij van 320 kWh. Breek de waterstoftanks uit en de brandstofcellen en je moet toch in de buurt van de vooropgestelde 400 à 500 kWh geraken. Het geheel wordt eenvoudiger, wat altijd mooi meegenomen is.
"Once you have tasted flight, you will forever walk with your eyes turned skyward, for there you have been and there you always will long to be." Leonardo da Vinci, 1452-1519

Offline jozef

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 12.597
  • Geslacht: Man
  • Viva Bavaria !
Re: Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?
« Reactie #12 Gepost op: maandag 05 december 2016 - 13:32:19 »
Electrische vrachtwagens gaan in de regel ook sneller kunnen remmen dan de conventionele:
Citaat
STOP FASTER
Safety standards require trucks to stop under full load in under 300 ft.
With 6X4 regenerative braking and air disk brakes, our electric semi truck can stop faster than any other semi truck on the market. Nikola One™ begins braking within 10 milliseconds; hundreds of times faster than advanced air-only disc brakes. Negative torque applied by the same electric motors brings braking to a whole new level.

Het zal op de totale stopafstand uiteraard verwaarloosbaar zijn dat de remmen iets sneller hun maximale remkracht bereiken.
"Ich misstraue Menschen, die Hunde nicht mögen. Aber ich traue jedem Hund, der Menschen nicht mag."

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?
« Reactie #13 Gepost op: maandag 05 december 2016 - 14:32:21 »
Citaat
Beim Tesla wird Bremsenergie zurückgewonnen, wenn man in den Schubbetrieb wechselt (Gas wegnehmen). Die Rekuperation beträgt dann bis zu 60 kW, was einer Verzögerung von ca. 3 m/s² entspricht. Besonders am Anfang erfordert die starke Rekuperation eine gewisse Eingewöhnung, da man mit dem Gaspedal "spielen" muss, um nicht ungewollt zu stark zu bremsen.

Tot 3 m/s² remvertraging (geval Tesla) van het recuperatief remmen is natuurlijk een ongelooflijk cadeau van de E-motor.

Daarenboven is de hoeveelheid remvertraging in de regel instelbaar, zelfs bijna tot nul = zeilen, ofwel via display en-of sowieso ook via E-pedaal-positie:
vb-figuur BMW i3 : http://www.bmw-muenchen.de/export/sites/bmw-muenchen/aktionen/bmw-i3-erleben/pdf/Quick-start-guide_de.pdf

vb Tesla keuze-instelling standaard en low, mss dat latere software meer keuze-instellingen biedt:


Dus minder slijtage en dus veel minder remstof (wat ook bij het schadelijk fijnstof gerekend wordt).
En natuurlijk sparen aan het onderhoud (remblokjes en remschijven)

En vooral voor de toekomstige FCE- en E-vrachtwagenbestuurders die (geladen) regelmatig eens bergaf moeten bollen wslk een geschenk uit de hemel.

Ik heb wel geen ervaring met de nieuwste vrachtwagens, maar ik heb toch wel redelijk ervaring met militaire (> 10 tonners-leeg) gehad. De laatste was een Volvo N10. Vooral tijdens de typische jaarlijkse maneuvers was het veel berg en dal rijden op bochtige wegen (vanuit Sauerland richting Weser, ook Weserbergland), dit met Ahw (45 kVA generator).
Ook met de vermoedelijk oudste ABL-vrachtwagens - de luchtgekoelde Magirus Bj. halfweg 50´s- was ook remmen allesbehalve een pretje. Geen wonder dat we al tevreden waren met gemiddelde snelheden van 30 kmh in de militairkolonne waar de traagste camion (lange Ahw + 10 t) vooraan reed.

Het verschil tussen een fossiele wagen en een E-wagen bij het (plots) remmen - vertragen aan een rood licht of bij andere belemmeringen.


Daarom is het ook niet verrassend dat E-wagens soms veel minder kunnen verbruiken in de stadsverkeercyclus dan op de snelwegcyclus, bij een fossiele wagen is dat in de regel andersom, die gaan 30 à 40 % meer verbruiken in de stad.
Hier een vb voor de BMW i3 die zelfs bijna 20 % minder verbruikt in de EPA-stadscyclus: (ook dankzij zijn zeer smalle banden en relatief laag gewicht, bij een Tesla  + 2,1 t + brede banden hoge rolweerstand zal dat helemaal niet of veel minder het geval zijn, die verbuikt dan op de snelweg minder ook dankzij veel betere Cd)
BMW i3 2017 33kWh : city/highway 129/106 MPGe    http://www.hybridcars.com/wp-content/uploads/2016/08/i3s.jpg
Nissan Leaf 2016 30kWh: city/highway 124/101 MPGe   http://insideevs.com/wp-content/uploads/2015/10/leaf-epa.jpg

Tesla S 2016 90D:  city/highway 101/107 MPGe  http://teslamag.de/wp-content/uploads/2016/04/model-s-epa-vergleich-reichweite.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Miles_per_gallon_gasoline_equivalent )

andere via: http://www.fueleconomy.gov/feg/findacar.shtml
« Laatst bewerkt op: maandag 05 december 2016 - 15:48:15 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline steve

  • Gevorderde
  • ***
  • Berichten: 130
Re: Na de E-auto doorbraak uit de USA, nu ook de vrachtwagens?
« Reactie #14 Gepost op: woensdag 07 december 2016 - 11:49:43 »
Citaat
Tesla keuze-instelling standaard en low, mss dat latere software meer keuze-instellingen biedt

De enige reden waarom die "low" erbij staat, is omdat automaat rijders het niet gewoon willen worden om  de "one pedal driving" techniek toe te passen. Ik zie ook het nut er niet van in. Waarom zou je minder energie willen recupereren?

Hetzelfde geldt voor de "Creep mode". Die was er niet, maar nadat automaat rijders geklaagd hadden dat hun wagen niet vooruit rijdt als ze niets doen (en wat is daar dan de logica van?) heeft Tesla een software update gedaan waarbij de creep mode gesimuleerd wordt. Het is het eerst wat ik afzet wanneer ik in een andere Tesla zit. Je kan immer perfect exact 1km/u rijden in een Tesla indien nodig.

Het is toch helemaal van de pot gerukt dat Tesla hun wagens moet uitrusten met onlogische functies omdat automaat rijders niet willen veranderen en verwachten dat een elektrische wagen exact hetzelfde rijdt als hun oude verbrandingswagen. Daar kan ik echt niet bij...