Auteur Topic: Lage-emissiezone houdt geen rekening met campers  (gelezen 9886 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jozef

  • Administrator
  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 12.597
  • Geslacht: Man
  • Viva Bavaria !
Lage-emissiezone houdt geen rekening met campers
« Gepost op: maandag 06 februari 2017 - 08:31:07 »
Citaat van: GVA
Lage-emissiezone houdt geen rekening met campers

In Amsterdam en vele Duitse steden waar al veel langer een milieuzone is ingesteld, geraakt hij met zijn camper probleemloos tot op de parkings bij het centrum.

http://www.gva.be/cnt/dmf20170205_02714626/lage-emissiezone-houdt-geen-rekening-met-campers

De man uit het artikel reed in het verleden geregeld naar de nabijgelegen Gamma op de Singel. Nu moet hij veel meer kilometers afleggen om bij een Gamma te geraken. Globaal heeft men aldus voor meer vervuiling gezorgd.
"Ich misstraue Menschen, die Hunde nicht mögen. Aber ich traue jedem Hund, der Menschen nicht mag."

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Lage-emissiezone houdt geen rekening met campers
« Reactie #1 Gepost op: maandag 06 februari 2017 - 14:32:42 »
Ik kende vroeger iemand die deed zelfs woon-werk verplaatsingen met zijn mobilhome/camper.

Waarom zou men die anders moeten behandelen dan andere voertuigen?

Dat die man in Duitse steden binnengeraakt mag wel zijn, maar hij riskeert wel een boete van 80€ (indien geen groene sticker):
Citaat
http://www.camperplatz.de/feinstaubplakette-wohnmobile-438.html
Umweltplaketten für Wohnwagen und Wohnmobile

Besitzer von Wohnwagen müssen für Ihr Zugfahrzeug eine Umweltplakette besorgen. Ist das Zugfahrzeug nicht zu alt, stellt dies in der Regel kein großes Problem dar. Die meisten PKW besitzen die notwendige Schadstoffklasse.

Als Wohnmobilbesitzer sieht die Sache leider etwas komplizierter aus.

Beträgt das zulässige Gesamtgewicht des Wohnmobils nicht mehr als 2,8 Tonnen, dann wird das Fahrzeug wie ein PKW behandelt. Es gelten also die PKW-Emissionsschlüssel.

Bei Caravans, die mehr als 2,8 Tonnen zulässiges Gesamtgewicht besitzen, kommen die LKW-Emissionsschlüssel zum Einsatz.

Relativ neue Wohnmobile, dürften keine Schwierigkeiten haben, eine Feinstaubplakette zu erhalten. Alle bekannten Wohnmobilhersteller bieten ihre Modelle in der Zwischenzeit mit Feinstaubplakette an.

Bei älteren Caravans oder Re-Import-Wohnmobilen sieht es schon anders aus.

Teilweise sind die Emissionsklassen so schlecht, dass das Fahrzeug keine Plakette bekommt, oder es ist nicht so schnell ersichtlich in welche Klasse das Wohnmobil fällt, weil der Emissionsschlüssel nicht im Fahrzeugbrief angegeben ist.

Citaat
Van Espen vindt dat er voor campers een uitzondering of tenminste een overgangsperiode moet worden ingelast. In #Amsterdam en vele Duitse steden waar al veel langer een milieuzone is ingesteld, geraakt hij met zijn camper probleemloos tot op de parkings bij het centrum.
Ik neem aan dat die man veel geluk heeft gehad, mss omdat de politie een oog dicht kneep wegens een buitenlands kenteken.

# In Amsterdam bestaat geen milieuzone voor personenwagens (M1) , enkel vanaf +3,5t, en per 1.1.2017 ook voor "bestelauto´s" (waar ook campers onder vallen) zie (2) en (3) :
Citaat
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7BD03FA9F7-1F63-4C6B-9EC6-B5EC529E8E87%7D
Mag ik met een oldtimer of andere personenauto de milieuzone van Amsterdam in?
Ja, met een oldtimer auto of andere personenauto mag u de milieuzone van Amsterdam in. De milieuzone geldt namelijk alleen voor vrachtauto’s (boven de 3.500 kg). Er wordt geen milieuzone voor personenauto's ingevoerd.

Er komen milieuzones voor brom- en snorfietsen, taxi's, bestelbussen en touringcars en autobussen.

U mag de milieuzone niet in met:
een oldtimer bestelbus (voertuigcategorie N1): per 1 januari 2017.
een oldtimer autobus (M2,M3), oldtimer taxi (M1 met taxi-registratie) of oldtimer brom- of snorfiets: per 1 januari 2018.
Lees verder bij de betreffende milieuzones.

Voor de Camper kan er dus een mogelijke oplossing zijn... men mag binnen indien de camper als M1-auto geregistreerd/gekeurd staat, een (logische) N1-camper mag daar ook niet binnen:
(2)
Citaat
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?productid=%7BA4C2E943-5B7A-47C3-8318-51991EA4BE8C%7D#case_%7B7A188D35-5653-4A37-96D1-11C44CEF4DEA%7D
Milieuzone bestelauto's

Vanaf 1 januari 2017 geldt de milieuzone voor bestelauto’s met een dieselmotor (voertuigcategorie N1) met een Datum Eerste Toelating (DET) van vóór 1-1-2000. Bestelauto's met een grijs kenteken vallen ook onder deze eisen.

Wel toegang tot de milieuzone
Bestelauto's gebouwd na 1-1-2000 mogen de milieuzone wel in.

Datum eerste toelating (DET)
De datum eerste toelating (DET) is de datum waarop een voertuig voor het eerst een kenteken heeft gekregen. U vindt de datum eerste toelating op het kentekenbewijs van het voertuig. Ook op de website van het RDW kunt u deze informatie vinden.

Hebt u een camper of kampeerwagen?
Check eerst hoe uw auto geregistreerd staat op de website van het RDW.  Als uw auto een M1 voertuig is dan is er niets aan de hand, dan kunt u er gewoon mee in de milieuzone rijden. Als het een N1 voertuig is, maar wel geregistreerd staat als een kampeerauto, dan kunt u hem bij de RDW herkeuren naar een M1 auto. U krijgt dan een ander kenteken en dan kunt u de milieuzone inrijden.

(3)
Citaat
# alle links Amsterdam:  https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/milieuzone/

De milieuzones
Milieuzone vrachtauto's
Milieuzone bestelauto's (vanaf 1 januari 2017)
Milieuzone taxi's (vanaf 1 januari 2018)
Milieuzone autobussen en touringcars (vanaf 1 januari 2018)
Milieuzone bromfietsen en snorfietsen (vanaf 1 januari 2018)

Die mijnheer Van Espen weet dus niet waarover hij praat... want in Duitsland en eveneens in Amsterdam (wel per 1.1.2017) zijn er geen uitzonderingen voor vervuilende campers.
« Laatst bewerkt op: maandag 06 februari 2017 - 15:21:57 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I

Offline bert.covens

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 4.690
  • Geslacht: Man
  • May we ? Mais oui !
Re: Lage-emissiezone houdt geen rekening met campers
« Reactie #2 Gepost op: maandag 06 februari 2017 - 18:55:19 »
En wat dan te denken van deze man ?

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3070729/2017/02/02/Absurditeit-ten-top-Willy-kan-zijn-parking-niet-meer-in-zonder-extra-te-betalen.dhtml

Zijn garage ligt buiten de LEZ zone.  Maar ofwel moet hij jaarlijks 350 euro betalen, ofwel zit er niets anders op dan een boete te betalen voor iedere keer dat hij héél even die LEZ zone moet inrijden om ze meteen weer te verlaten omdat hij anders onmogelijk zijn garage kan bereiken.    :-\
« Laatst bewerkt op: maandag 06 februari 2017 - 18:59:38 door bert.covens »
Ik heb geen auto, ik heb zelfs geen bewijs om ermee te mogen rijden, maar ik heb nog nooit een vrouw horen klagen dat ik te laat gekomen ben. Dat vinden ze meestal leuk, een man die meer dan zeven minuten over de rit doet.   Jeroen Boone

Offline Michel

  • Meer dan expert
  • *****
  • Berichten: 5.571
Re: Lage-emissiezone houdt geen rekening met campers
« Reactie #3 Gepost op: maandag 06 februari 2017 - 19:13:37 »
En wat dan te denken van deze man ?

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3070729/2017/02/02/Absurditeit-ten-top-Willy-kan-zijn-parking-niet-meer-in-zonder-extra-te-betalen.dhtml

Zijn garage ligt buiten de LEZ zone.  Maar ofwel moet hij jaarlijks 350 euro betalen, ofwel zit er niets anders op dan een boete te betalen voor iedere keer dat hij héél even die LEZ zone moet inrijden om ze meteen weer te verlaten omdat hij anders onmogelijk zijn garage kan bereiken.    :-\

Fijn voor de krant, dan hebben ze weer een (deze keer wel uniek) verhaaltje.  ;D

Hij was ruim op tijd verwittigd( allez dat denk ik toch), en hij kan (nu) nog altijd erzelf voor zorgen dat hij in zijn garage mag (halfopen roetfilter laten plaatsen waar de overheid zelfs 600 € voor over *kan hebben). Maar daar spreekt de krant niet over, want dat zou informatief zijn voor de lezers.
* http://www.vlaanderen.be/nl/mobiliteit-en-openbare-werken/voertuigen/premie-voor-het-installeren-van-een-roetfilter-oudere-dieselwagens

Citaat
Willy rijdt met een dieselwagen met euronorm 3 zonder roetfilter.

Citaat
Willy woont in Berchem en zijn garage ligt net buiten de lage-emissiezone (LEZ) langs een eenrichtingsweg. De garage uitrijden is geen probleem, maar wanneer Willy na een uitstapje terug thuiskomt, moet hij noodgedwongen rechtsomkeer maken aan de verkeerslichten waar de LEZ begint om zijn garage te kunnen bereiken.

Maar zelfs al wil Willy die zone vermijden, hij heeft geen enkele keuze: om zijn garage te kunnen bereiken, moet hij immers een u-bocht maken door de lage-emissiezone. En dat kan hem heel duur komen te staan.
Natuurlijk heeft hij eventueel een keuze, halfopen roetfilter laten plaatsen, of evtl overstappen op een benzinewagen. (dat thema hadden we al)

Wat te denken van de mss miljoenen mensen die vanaf 2008 in die situatie kwamen in bvb... Duitsland?
Citaat
https://nl.wikipedia.org/wiki/Milieusticker
De milieusticker (Duits: Umweltplakette of Feinstaubplakette) is een in Duitsland geldig bewijs dat een voertuig aan bepaalde emissienormen voldoet. De sticker is verplicht in milieuzones die sinds 2008 in een groot aantal Duitse plaatsen zijn ingevoerd. Oudere, vervuilende voertuigen worden op deze manier uit de milieuzones geweerd.
« Laatst bewerkt op: maandag 06 februari 2017 - 19:40:05 door Michel »
Geen land ter wereld is rijk genoeg om zich de weelde van slechte wegen te kunnen veroorloven
© Koning Willem I