Je wil mijn logica blijkbaar maar niet snappen. Volgens mijn logica, is de volgende stap, om na te gaan of de gemaakte procedurefouten een ander licht op de zaak werpen of niet. Dus: onderzoek eerst of de multanova nog nauwkeurig kon meten of niet. Indien ja: strafmaat blijft. Indien neen, of indien twijfel: de zaak herbekijken. Kortom: louter vrijspraak omwille van dat vervallen papiertje, zonder na te gaan of de multanova nog correct werkte: NEEN.
Als je na een vervallen ijking een multanova opnieuw ijkt en hij blijkt iets meer af te wijken dan de toegelaten normen, wat ga je dan doen? Want het wordt wel moeilijk om te bewijzen dat je 81 reed, maar het is aannemelijk met de nieuwe marge op het toestel dat je 85 reed, of 75. Krijg je dan vrijspraak (omdat de regel is dat men enkel overtredingen vastgesteld door een geijkt toestel als bewijs beschouwt), een boete voor 75, of een rijverbod voor 85?
En als je van mening bent dat je in zo een geval toch een boete of rijverbod moet krijgen, waarom moet de politie dan nog moeite doen om die toestellen tweejaarlijks te ijken als mensen veroordeeld kunnen worden zonder dat het toestel geijkt is?
Net hetzelfde met de telefoontaps: ze zijn niet volgens de regels uitgevoerd, dus hun herkomst valt niet af te toetsen op waarheid. Hoe kan je dan iemand daarop veroordelen?
Of in het geval van de Cayenne-bestuurder: hij werd volgens zijn advocaat aangehouden na 25 uren opgepakt te zijn. Wat is dan een redelijke termijn dat men na 24 uur toch nog iemand kan aanhouden? 26 uren? Kan de politie iemand 48 uren vasthouden alvorens tot aanhouding over te gaan? 72 uren? Hoever mag men de eigen regels negeren alvorens iemand aan te houden? En wat als je na 72 uren (24 uren terecht en 48 uren onterecht) iemand niet kan aanhouden wegens ontoereikend bewijs? Hoe geneigd kan een politieteam dan zijn om toch bewijzen te fabriceren of het parket te misinformeren dat het onterecht vasthouden van iemand toch een goede reden had?
De discussie is eigenlijk tot waar we marge houden alvorens we beslissen of een bepaalde maatregel terecht of niet is, en de wetgever heeft die marge bepaald op een maximale duur van 24 uren van voorarrest, een telefoontap die goedgekeurd en getekend door de procureur of zijn substituut moet zijn, en enkel multanova's die gebruikt worden tot de ijkingsdatum. Jouw argument is enkel dat die limieten verlegd moeten worden naar een langere termijn van voorarrest, een telefoontap die niet afgetoetst moet worden en multanova's die niet geijkt moeten worden.